Tunus parlamentosu seçim hazırlıkları tartışmalar arasında başladı

Tunus’ta seçim yasasına ilişkin sert eleştiriler geldi.

Tunuslu bir kadın geçen yaz yeni anayasa referandumunda oy kullanırken (AFP)
Tunuslu bir kadın geçen yaz yeni anayasa referandumunda oy kullanırken (AFP)
TT

Tunus parlamentosu seçim hazırlıkları tartışmalar arasında başladı

Tunuslu bir kadın geçen yaz yeni anayasa referandumunda oy kullanırken (AFP)
Tunuslu bir kadın geçen yaz yeni anayasa referandumunda oy kullanırken (AFP)

Tunus Cumhurbaşkanı Kais Said, 17 Aralık’ta yapılması planlanan parlamento seçimleri için kampanya sürecinin başkent dışındaki on seçim bölgesinde başlamasıyla seçim tarihinin ertelenebileceğine dair iddialara son noktayı koydu. Bu da Yüksek Seçim Kurulu'nun çalışmalarını tam bağımsızlıkla sürdüreceği ve seçimlerin tam zamanında ve yasalara uygun olarak düzenlenmesi gerektiğinin teyidi niteliğindeydi.
Aynı bağlamda, eski bir parlamenter olan Mabruk Kerşid başkanlığındaki Ulusal Bayrak Partisi, durumun ciddiyetinin ve hatada ısrar etmenin ülkeyi tehdit edebilecek tehlikelere götürebileceğinin farkında olarak, vatandaşları çekimser kalmaya ve oylamayı boykot etmeye çağırdı.
Gözlemciler, parlamento seçimleri öncesinde atılan adımların sonuçlarının beklenmedik olduğuna inanıyor. Tunus dışında başlatılan seçim kampanyası, 2011'den bu yana yurtdışında ikamet eden Tunuslular için ayrılan toplam 10 milletvekili sandalyesiyle ilgili seçim bölgelerinde herhangi bir adayın çıkmaması nedeniyle önümüzdeki 13 Aralık'ta sona eriyor. Bu, seçim sürecinin gelecek yılın ilk çeyreğine ertelenmesi ve özellikle her adayın 400 kayıtlı seçmenin oyunu alması şartıyla ilgili olarak seçim yasasında değişiklik yapılması yönünde acil çağrılara yol açtı.
Ön verilere göre, bazı Avrupa ve Arap ülkeleri ile Amerika, Asya, Avustralya ve Afrika'daki yedi seçim bölgesinde adaylık kaydedilmezken, üç seçim bölgesinde tek adayın olması, bu bölgelerdeki adayların otomatik olarak seçimi kazanacağı anlamına geliyor.
Diğer yandan Cuma günü /yarın) Tunus'ta seçim kampanyası başlayacak ve ön veriler beş adayın çekilmesi sonrasında seçimler için kesin aday sayısının 1055'e ulaştığını gösteriyor.
Bu arada, Tunus'ta seçim hazırlıkları yarın başlayacak ve ön veriler, seçimler için nihai aday sayısının 1.055'e ulaştığını gösteriyor. Adaylar, 151 milletvekili sandalyesi için yarışacaklar.
Ancak rakiplerinin olmaması nedeniyle, alacakları oy sayısı ne olursa olsun, parlamento seçimlerinde yaklaşık 10 aday seçimi kazanmış olarak ilan edildi. Bu, Tunus siyasetinin geri kalan bileşenlerini dahil etmeden, anayasa hukuku profesörü olarak Cumhurbaşkanı Said tarafından düzenlenen yeni seçim yasasının sert bir şekilde eleştirilmesine neden oldu.
Bu yasa, parlamento seçimlerinde oy kullanma yöntemini, genellikle siyasi partiler tarafından oluşturulan seçim listelerini oylamak yerine bireylere oy vermeye dönüştürdü. Ayrıca, aday olabilmek için kadın ve erkeklerden 400 destek oyu alma koşulunu getirdi.
Seçim kampanyası, Görsel-İşitsel Medya Yüksek Kurumu (HAICA) ile Seçim Kurumu arasındaki keskin bir tartışmanın ortasında başladı. HAICA Başkanı Nuri el-Lecmi Seçim Komisyonu'na yasama seçimleriyle ilgili medyada çıkan haberleri izleme yetkisi veren son genelgenin iptali için İdare Mahkemesi'ne dava açacağını belirtti.
Diğer yandan Tunus Seçim Kurumu sözcüsü Muhammed el-Munsari, parlamento seçimlerinin medyada yer alması için HAICA'ya bir karar taslağı vermeyi reddettiğini doğruladı. Munsari, basın açıklamasında, iki organın başkanları arasında dostane resmi toplantıların düzenlendiğini ortaya koydu ve iki taraf arasında önemli bir çekişme noktası olmadığını vurgulayarak, tüm tartışmalı konuların çözümlendiğini ve kurumun, kararı koşulsuz olarak imzalamaya hazır olduğunu kaydetti.



Dahlan Gazze'de güvenlik veya hükümet rolü üstlenmeyi reddettiğini yineledi

Filistinli lider Muhammed Dahlan (Facebook sayfası)
Filistinli lider Muhammed Dahlan (Facebook sayfası)
TT

Dahlan Gazze'de güvenlik veya hükümet rolü üstlenmeyi reddettiğini yineledi

Filistinli lider Muhammed Dahlan (Facebook sayfası)
Filistinli lider Muhammed Dahlan (Facebook sayfası)

Filistinli lider Muhammed Dahlan dün (Perşembe) yaptığı açıklamada, savaşı durdurmanın en önemli öncelikleri olduğunu belirterek, Gazze'de herhangi bir güvenlik ya da hükümet rolü üstlenmeyi reddettiğini yineledi.

Dahlan “X” platformu aracılığıyla yaptığı açıklamada: “Tüm meslektaşlarım ve şahsen ben, BAE'deki kardeşlerimizin bu iğrenç soykırım boyunca verdikleri cömert ve sürekli desteğe dayanarak, Gazze'deki halkımıza yardım için elimizden geleni yapmak üzere buradayız.”

Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgiye göre Wall Street Journal, Filistinli lider Muhammed Dahlan'ın ateşkesin ardından Gazze Şeridi'nde güvenlik sorumluluğunu üstlenmesinin beklendiğini belirten bir haber yayınladı.

Dahlan mesajında: “Savaşı durdurmak en önemli önceliğimizdir. Bizi Filistin siyasi sistemini şeffaf bir demokratik süreç yoluyla yeniden inşa etmeye götürecek ve halkımızın başkenti Kudüs olan bağımsız bir devlet kurma mücadelesinin gerçekleşmesine yol açacak belgelenmiş ve programlanmış bir uluslararası eylem planı sağlayacak Filistin ulusal anlayışları dışında, hiçbir seçeneği desteklemeyeceğiz.”

Dahlan “herhangi bir güvenlik, hükümet veya yürütme rolünü kabul etmeyi ya da yerine getirmeyi” reddettiğini vurguladı.