Cezayir’de İslamcıların muhalefetine rağmen bütçe onaylandı

Bütçe yasası oylama oturumunun bir parçası (Cezayir Ulusal Halk Meclisi Basın Bürosu)
Bütçe yasası oylama oturumunun bir parçası (Cezayir Ulusal Halk Meclisi Basın Bürosu)
TT

Cezayir’de İslamcıların muhalefetine rağmen bütçe onaylandı

Bütçe yasası oylama oturumunun bir parçası (Cezayir Ulusal Halk Meclisi Basın Bürosu)
Bütçe yasası oylama oturumunun bir parçası (Cezayir Ulusal Halk Meclisi Basın Bürosu)

Cezayir Meclisi, önceki gün 98 milyar doları aşan rekor tahsisatları içeren 2023 yılı bütçe yasasını onayladı. Ancak parlamentonun alt birimi olan Ulusal Halk Meclisi’ndeki (APN) İslamcı blok, üstü kapalı olarak savunma ve iç sektörlere atıfta bulunarak "vesayet altındaki kurumlara ayrılan bütçe konusunda şeffaflık olmaması" bahanesiyle metne ilişkin çekincelerini açıkladı.
Yasa taslağı başta Ulusal Kurtuluş Cephesi (FLN), Ulusal Demokratik Meclis ve Gelecek Cephesi olmak üzere Başbakan Eymen bin Abdurrahman hükümetini destekleyen büyük partilerin parlamento bloklarından geniş destek gördü. Parlamentodaki ana muhalefet partisi İslami eğilimli Barış Toplumu Hareketi (MSP) ise reddetti.
2023 bütçesi Cezayir’in 1962’deki bağımsızlığından bu yana 98 milyar doları aşarak rekor kırarken, içinde savunma sektörü payının 22 milyar dolara ulaştığı 2022’ye göre iki kat daha fazla. Bu rakamı 8,5 milyar dolarla eğitim sektörü bütçesi, 7,15 milyar dolarla içişleri izledi.
Hükümete göre bütçe tasarısı, daha ​​etkin ve şeffaf bir bütçe sağlamak adına hedeflere dayalı yeni bir bütçe yaklaşımı çerçevesinde, yatırımı ve sürekli mali reformu desteklemeyi amaçlayan bir dizi önlem önerisinde bulunuyor. Hükümet ayrıca, bütçe projesinin kanıtsal noktaları gözden geçirerek, işsizlik ödeneğini yükselterek ve ondan yararlananların ağını genişleterek ücretleri yükselttikten sonra Cumhurbaşkanı Abdulmecid Tebbun’un taahhütlerine göre 2024'ün başlarında vatandaşın satın alma gücünü desteklediğini doğruluyor. Bütçe aynı zamanda emeklilerin emekli maaşlarının artırılmasının yanı sıra sağlık, eğitim, yüksek öğretim ve yerel topluluklar sektörlerinde 59 bin pozisyon yaratılmasını da içeriyor.
MSP’nin Meclis grubu açıklamasında, biçim ve içerik olarak hukuka aykırılıklar sebebiyle bütçe yasası taslağına hayır oyu verdiklerini bildirdi. En önemli noktanın vesayet altındaki kurumlara ayrılan 200 bin milyar Cezayir dinarı bütçesi konusunda herhangi bir şeffaflığın olmaması ve  5 bin 885 dinara eşdeğer bütçe açığı olan genel bütçenin kabul edilmesinin olduğunu kaydedilen açıklamada, bu açığı finanse etmenin kesin kaynağının belirtilmedi aktarıldı. Açıklamada, ayrıca meclis denetimini mümkün kılmayan verimliliği ölçmek adına göstergelerin olmadığı kaydedildi.
Açıklamada, “Yasa taslağında yer alan öncelikler, hükümetin eylem planında öne sürdükleri ve vatandaşların kendi gerçekliğiyle tutarsız. Belirli bir ekonomik vizyonun istikrarsızlığının yanı sıra, dünyada yaşanan gerilimlerden de etkilenerek her an düşüşe sahne olabilecek petrol fiyatları toparlanır toplanmaz öncelikler değişti” ifadelerine yer verildi. İslamcı milletvekilleri, ekipman bütçesi (28 milyar dolar) e yönetim bütçesinin (72 milyar dolar) şişirildiğine dikkati çekerek, değişiklik ve önerileri reddederek, MSP meclis grubunun temsilcileri tarafından inandırıcı olmayan gerekçeleri ortaya koydu.
Cezayir Maliye Bakanı İbrahim Cemal Kesali, milletvekillerine bütçe yasa taslağını sunduğu sırada, taslakta yatırıma yönelik vergi teşviklerinin yer alması, girişim ve kuluçka merkezlerine sağlanan muafiyetler ile gerçek kişiler tarafından gerçekleştirilen ihracat işlemlerinin her türlü vergi ve harçlardan muaf tutulmasına değindi. Bakan, taslakta üretici şirketler yararına yüzde 10 oranında kurum kazançları üzerinden indirimli vergi oranı tesis edilmesi, üretim kurumları ve serbest meslekler için mesleki faaliyet vergisi uygulamasının kaldırılması ve tarımsal faaliyetleri desteklemek için muafiyetlerin dahil edilmesinin olduğunu söyledi.



Gazze'de iki yıl süren savaşın ardından Noel kutlamaları Beytüllahim'e geri döndü

Batı Şeria'nın Beytüllahim kentinde Noel kutlamaları (AFP)
Batı Şeria'nın Beytüllahim kentinde Noel kutlamaları (AFP)
TT

Gazze'de iki yıl süren savaşın ardından Noel kutlamaları Beytüllahim'e geri döndü

Batı Şeria'nın Beytüllahim kentinde Noel kutlamaları (AFP)
Batı Şeria'nın Beytüllahim kentinde Noel kutlamaları (AFP)

Batı Şeria’nın Beytüllahim kentinde bando takımları, Noel kutlamalarının başlamasıyla birlikte sokaklara indi. Gazze Şeridi’ndeki savaşın gölgesinde geçen ve Hristiyan inancına göre Hz. İsa’nın doğum yeri olan kenti iki yıl boyunca kutlamalardan mahrum bırakan sürecin ardından, bu yıl kentte yeniden hareketlilik gözlendi.

Batı Şeria’nın güneyinde yer alan Beytüllahim, Gazze Şeridi’nde varılan ateşkes anlaşmasının ardından önceki yıllara kıyasla daha canlı bir atmosfere büründü. Ancak Gazze’de yüz binlerce kişi, savaşın ardından yıkılmış evler ve yıpranmış çadırlarda, sert kış koşullarıyla mücadele etmeyi sürdürüyor.

f
Beytüllahim sokaklarında dolaşan bando takımı (AP)

Vatikan’da ise Papa 14. Leo’nun Noel için ilk ayinini, saat 20.30’da Aziz Petrus Bazilikası’nda yönetmesi bekleniyor. Papa, ayin öncesinde dünyada ‘24 saatlik barış’ çağrısında bulundu.

ABD’li Papa, mayıs ayında Papa Franciscus’un vefatının ardından Kardinaller Meclisi tarafından seçilmişti. Önceki papaya kıyasla daha sakin bir üsluba sahip olduğu belirtilen Papa 14. Leo, göç ve sosyal adalet gibi temel konularda Franciscus’un çizgisini sürdürmesiyle dikkat çekiyor.

‘Umut’

Beytüllahim’de Noel kutlamalarına, ünlü Noel ilahilerinin çalındığı davul ve gayda sesleri damga vurdu. Hristiyanlar, çocuklardan yaşlılara kadar, kentin merkezindeki Manger Meydanı’na doğru yürüdü.

Beytüllahim’de yaşayan 17 yaşındaki Milagros Enstas, “Bugün sevinç dolu bir gün, çünkü daha önce savaş nedeniyle kutlama yapamıyorduk” dedi.

Ortadoğu’nun genelinde olduğu gibi kutsal topraklarda da Hristiyanlar azınlık konumunda bulunuyor. İsrail’de Hristiyan nüfus 185 bini, Filistin topraklarında ise 47 bini geçmiyor.

Yüzlerce kişi, Doğuş Kilisesi’ne ve ona açılan meydana çıkan dar Yıldız Caddesi boyunca ilerleyen yürüyüşe katıldı.

Manger Meydanı’nda kalabalık bir topluluk toplanırken, az sayıda izleyici belediye binasının balkonlarından kutlamaları takip etti.

Meydanın ortasında, kırmızı ve altın renkli süslerle bezeli büyük Noel ağacı yer aldı ve alana bayram havası kattı.

y6
Meydanın ortasında, bayram havasını daha da canlı hale getirmek için kırmızı ve altın renkli süslerle donatılmış büyük bir Noel ağacı duruyordu. (AFP)

Doğuş Kilisesi, Hristiyan inancına göre Hz. İsa’nın yaklaşık iki bin yıl önce doğduğuna inanılan bir mağaranın üzerine, 4. yüzyılda inşa edildi.

Beytüllahim’de yaşayan 18 yaşındaki Katiab Amaya ise kutlamaların yeniden yapılmasının, bölgedeki Hristiyan toplumunun varlığı açısından önemli bir sembol olduğunu söyledi.

Amaya, AFP’e yaptığı açıklamada, “Bu, Hristiyanların hâlâ burada olduğunu, kutlama yaptığını ve gelenekleri yaşatmayı sürdürdüğünü gösteren bir umut kaynağı” dedi.

‘Gazze'deki kardeşlerimiz’

Gazze Şeridi’nde yaşanan yıkıcı savaş sırasında, Noel kutlamalarını organize eden Beytüllahim Belediyesi, kutlamaların kapsamını daraltarak yalnızca dini ayinlerle sınırlı bir program uygulamıştı.

Amaya, “Bu kutlamalar Gazze’deki halkımız için bir umut anlamına geliyor; bir gün onların da yeniden kutlama yapabileceğine ve hayata dönebileceğine dair bir umut” dedi.

Dün öğle saatlerinden önce Kudüs Latin Patriği Kardinal Pierbattista Pizzaballa, Doğuş Kilisesi’nde yapılacak geleneksel ayine başkanlık etmek üzere Beytüllahim’e ulaştı.

Pizzaballa, kiliseye varışında toplanan yüzlerce kişiye hitaben, “Gazze Şeridi’ndeki kardeşlerimizden sizlere selamlar ve dualar getiriyorum” ifadesini kullandı.

Kardinal Pizzaballa, hafta sonunda savaşın ağır yıkıma uğrattığı Gazze’yi ziyaret etmiş ve pazar günü Gazze kentindeki Kutsal Aile Kilisesi’nde Noel ayinini yönetmişti.

df
Kudüs Latin Patriği Kardinal Pierbattista Pizzaballa (AP)

İsrail ile Hamas arasında ABD, Katar, Mısır ve Türkiye’nin arabuluculuğunda sağlanan ateşkes anlaşması, geçtiğimiz ekim ayının 10’unda yürürlüğe girdi. Ancak evlerini ve yakınlarını kaybeden Gazze halkı, ateşkese rağmen zorlu ve yoksunluklarla dolu yaşam koşullarıyla karşı karşıya kalmaya devam ediyor.

İsrail ile Hamas, ateşkes anlaşmasının ihlal edildiği yönünde karşılıklı suçlamalarda bulunuyor.

‘Çok özel bir yer’

Beytüllahim sakinleri, Noel kutlamalarının yeniden başlamasının kente canlılık getirmesini ve turistlerin geri dönüşünü teşvik etmesini umuyor.

Beytüllahim ekonomisi, özellikle turizme dayanıyor.

Gazze Şeridi’ndeki savaş, çatışmalar süresince turistlerin neredeyse tamamen kente gelmemesine yol açarken, işsizlik oranlarının da yükselmesine neden oldu.

Ancak son aylarda Hristiyan ziyaretçilerin kutsal kente kademeli olarak dönmeye başladığı gözleniyor.

5y67
Beytüllahim sakinleri, Noel kutlamalarının geri dönüşünün şehri canlandıracağını ve turistlerin geri dönmesini teşvik edeceğini umuyor. (AFP)

Komşu Beyt Cala kentinden George Hanna, “Beytüllahim çok özel bir yer. Mesajımızın tüm dünyaya ulaşmasını istiyoruz ve bunun tek yolu bu” dedi.

Hanna, “Kutlama yapabilmeyi ve çocukların mutlu olmasını umuyoruz. Bizim için bayramın anlamı bu” ifadeleriyle sözlerini tamamladı.


Irak, Ukrayna savaşında "yeni askerler" arıyor

Sosyal medyada paylaşılan bir fotoğrafta, Rusya'ya giderek silahlı kuvvetlere katılan 24 yaşındaki Iraklı bir adamın ailesinin onunla iletişimini kaybettiği görülüyor (AFP)
Sosyal medyada paylaşılan bir fotoğrafta, Rusya'ya giderek silahlı kuvvetlere katılan 24 yaşındaki Iraklı bir adamın ailesinin onunla iletişimini kaybettiği görülüyor (AFP)
TT

Irak, Ukrayna savaşında "yeni askerler" arıyor

Sosyal medyada paylaşılan bir fotoğrafta, Rusya'ya giderek silahlı kuvvetlere katılan 24 yaşındaki Iraklı bir adamın ailesinin onunla iletişimini kaybettiği görülüyor (AFP)
Sosyal medyada paylaşılan bir fotoğrafta, Rusya'ya giderek silahlı kuvvetlere katılan 24 yaşındaki Iraklı bir adamın ailesinin onunla iletişimini kaybettiği görülüyor (AFP)

Irak, Rusya-Ukrayna savaşında yer alan vatandaşlarına yönelik yargılamaları yoğunlaştırdı ve resmi onay olmadan yabancı askeri güçlere katılanlara ceza verileceği uyarısında bulundu.

Yargı Konseyi Başkanı Faik Zeydan, yasanın yabancı çatışmalara katılan herkesi hapis cezasıyla cezalandırdığını teyit ederek, özellikle insan ticareti ve militan devşirme ağlarının suç kapsamına alındığını vurguladı.

Bu durum, Iraklıların yabancı ülkelerde savaşmak üzere askere alınmasıyla mücadele etmek amacıyla kurulan özel bir hükümet komitesinin çalışmalarıyla eş zamanlı olarak ortaya çıktı; askere alınanların sayısı hakkında çelişkili raporlar mevcuttu.

Şarku’l Avsat’ın elde ettiği bilgilere göre basın haberlerinde, Rus güçlerinin saflarında savaşmak üzere yaklaşık 50 bin Iraklının askere alındığı belirtilirken, gayri resmi istatistikler 3 bini Rus ordusunda, 2 bini Ukrayna ordusunda olmak üzere yaklaşık 5 bin savaşçıdan bahsetmekte.

Irak'ta bir mahkeme, Rusya ile birlikte savaşmak üzere savaşçı toplamak suçundan bir kişiyi ömür boyu hapis cezasına çarptırdı.


Hızlı Destek Kuvvetleri, Çad ile olan sınır bölgelerini kontrol ediyor

Darfur Valisi Minni Arko Minawi (Facebook)
Darfur Valisi Minni Arko Minawi (Facebook)
TT

Hızlı Destek Kuvvetleri, Çad ile olan sınır bölgelerini kontrol ediyor

Darfur Valisi Minni Arko Minawi (Facebook)
Darfur Valisi Minni Arko Minawi (Facebook)

Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK), Çad ile sınır bölgelerindeki kontrolü tamamladıklarını duyurdu ve oradaki birliklerinin konuşlanmasını gösteren videolar yayınladı; Sudan ordusundan ise resmi bir açıklama yapılmadı.

HDK, operasyonun amacının silahlı grupları ortadan kaldırmak ve Sudan ordusu ile müttefik "ortak güçlerinin" yerel yönetim liderlerine ve sivillere karşı gerçekleştirdiği intikam ve kaos eylemlerini durdurmak olduğunu belirtti. HDK, istikrarı yeniden sağlamak amacıyla bu bölgelerde sivilleri, yolları ve kamu tesislerini güvence altına almak için güçlerin konuşlandırıldığını vurguladı.

Bir diğer gelişmede, Sudan ordusunun Babanusa'daki 22. Piyade Tümeni komutanı Tümgeneral Muaviye Hamad Abdullah'ın ölümü doğrulandı. Aralık ayı başlarında HDK tarafından şehre düzenlenen bir saldırı sırasında öldürüldü. Ordu, komutanının ölümüyle ilgili bir açıklama yapmamış olsa da Kuzey Eyaleti hükümetinin resmi internet sitesinde, askeri vali Abdul Rahman İbrahim'in merhumun ailesine başsağlığı dileklerini ilettiği bildirildi.