Cezayir’de İslamcıların muhalefetine rağmen bütçe onaylandı

Bütçe yasası oylama oturumunun bir parçası (Cezayir Ulusal Halk Meclisi Basın Bürosu)
Bütçe yasası oylama oturumunun bir parçası (Cezayir Ulusal Halk Meclisi Basın Bürosu)
TT

Cezayir’de İslamcıların muhalefetine rağmen bütçe onaylandı

Bütçe yasası oylama oturumunun bir parçası (Cezayir Ulusal Halk Meclisi Basın Bürosu)
Bütçe yasası oylama oturumunun bir parçası (Cezayir Ulusal Halk Meclisi Basın Bürosu)

Cezayir Meclisi, önceki gün 98 milyar doları aşan rekor tahsisatları içeren 2023 yılı bütçe yasasını onayladı. Ancak parlamentonun alt birimi olan Ulusal Halk Meclisi’ndeki (APN) İslamcı blok, üstü kapalı olarak savunma ve iç sektörlere atıfta bulunarak "vesayet altındaki kurumlara ayrılan bütçe konusunda şeffaflık olmaması" bahanesiyle metne ilişkin çekincelerini açıkladı.
Yasa taslağı başta Ulusal Kurtuluş Cephesi (FLN), Ulusal Demokratik Meclis ve Gelecek Cephesi olmak üzere Başbakan Eymen bin Abdurrahman hükümetini destekleyen büyük partilerin parlamento bloklarından geniş destek gördü. Parlamentodaki ana muhalefet partisi İslami eğilimli Barış Toplumu Hareketi (MSP) ise reddetti.
2023 bütçesi Cezayir’in 1962’deki bağımsızlığından bu yana 98 milyar doları aşarak rekor kırarken, içinde savunma sektörü payının 22 milyar dolara ulaştığı 2022’ye göre iki kat daha fazla. Bu rakamı 8,5 milyar dolarla eğitim sektörü bütçesi, 7,15 milyar dolarla içişleri izledi.
Hükümete göre bütçe tasarısı, daha ​​etkin ve şeffaf bir bütçe sağlamak adına hedeflere dayalı yeni bir bütçe yaklaşımı çerçevesinde, yatırımı ve sürekli mali reformu desteklemeyi amaçlayan bir dizi önlem önerisinde bulunuyor. Hükümet ayrıca, bütçe projesinin kanıtsal noktaları gözden geçirerek, işsizlik ödeneğini yükselterek ve ondan yararlananların ağını genişleterek ücretleri yükselttikten sonra Cumhurbaşkanı Abdulmecid Tebbun’un taahhütlerine göre 2024'ün başlarında vatandaşın satın alma gücünü desteklediğini doğruluyor. Bütçe aynı zamanda emeklilerin emekli maaşlarının artırılmasının yanı sıra sağlık, eğitim, yüksek öğretim ve yerel topluluklar sektörlerinde 59 bin pozisyon yaratılmasını da içeriyor.
MSP’nin Meclis grubu açıklamasında, biçim ve içerik olarak hukuka aykırılıklar sebebiyle bütçe yasası taslağına hayır oyu verdiklerini bildirdi. En önemli noktanın vesayet altındaki kurumlara ayrılan 200 bin milyar Cezayir dinarı bütçesi konusunda herhangi bir şeffaflığın olmaması ve  5 bin 885 dinara eşdeğer bütçe açığı olan genel bütçenin kabul edilmesinin olduğunu kaydedilen açıklamada, bu açığı finanse etmenin kesin kaynağının belirtilmedi aktarıldı. Açıklamada, ayrıca meclis denetimini mümkün kılmayan verimliliği ölçmek adına göstergelerin olmadığı kaydedildi.
Açıklamada, “Yasa taslağında yer alan öncelikler, hükümetin eylem planında öne sürdükleri ve vatandaşların kendi gerçekliğiyle tutarsız. Belirli bir ekonomik vizyonun istikrarsızlığının yanı sıra, dünyada yaşanan gerilimlerden de etkilenerek her an düşüşe sahne olabilecek petrol fiyatları toparlanır toplanmaz öncelikler değişti” ifadelerine yer verildi. İslamcı milletvekilleri, ekipman bütçesi (28 milyar dolar) e yönetim bütçesinin (72 milyar dolar) şişirildiğine dikkati çekerek, değişiklik ve önerileri reddederek, MSP meclis grubunun temsilcileri tarafından inandırıcı olmayan gerekçeleri ortaya koydu.
Cezayir Maliye Bakanı İbrahim Cemal Kesali, milletvekillerine bütçe yasa taslağını sunduğu sırada, taslakta yatırıma yönelik vergi teşviklerinin yer alması, girişim ve kuluçka merkezlerine sağlanan muafiyetler ile gerçek kişiler tarafından gerçekleştirilen ihracat işlemlerinin her türlü vergi ve harçlardan muaf tutulmasına değindi. Bakan, taslakta üretici şirketler yararına yüzde 10 oranında kurum kazançları üzerinden indirimli vergi oranı tesis edilmesi, üretim kurumları ve serbest meslekler için mesleki faaliyet vergisi uygulamasının kaldırılması ve tarımsal faaliyetleri desteklemek için muafiyetlerin dahil edilmesinin olduğunu söyledi.



Türkiye Dışişleri Bakanı: Suriye'deki durum “kırılgan ve tehlikeli”

Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan (Türkiye Dışişleri Bakanlığı)
Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan (Türkiye Dışişleri Bakanlığı)
TT

Türkiye Dışişleri Bakanı: Suriye'deki durum “kırılgan ve tehlikeli”

Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan (Türkiye Dışişleri Bakanlığı)
Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan (Türkiye Dışişleri Bakanlığı)

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Suriye'deki durumu "kırılgan ve tehlikeli" olarak nitelendirerek, ülkesinin güney komşusunun birliğinden yana olduğunu ve Şam'daki yeni yönetimi uluslararası topluma açılmaya teşvik ettiğini söyledi.

Fidan, Türkiye'nin Suriye'ye yaklaşımının, Suriye'ye ilişkin temel kararların Suriyeliler tarafından alınması ilkesine dayandığını belirtti. Hem Suriye hem de Irak'ta "kaygan zemin" ve "kırılgan ve tehlikeli" bir durum olduğunu, Türkiye'nin genel olarak bu durumu ele alma ve iyileştirme kapsayıcılığına dayanan son derece yapıcı bir dış politika izlediğini vurguladı.

Suriye tarafının Türkiye'nin kendileri için neyi temsil ettiğini iyi fark ettiğini vurgulayarak, "Oradaki kardeşlerimizle (yeni Suriye yönetimi) bazı istişarelerde bulunuyoruz ve Suriye bölgesinin birliğine önem veriyoruz" ifadelerini kullandı.

Görsel kaldırıldı.
Fidan, dün gece televizyon röportajında ​​konuşuyor (TC Dışişleri Bakanlığı)

Fidan, dün gece 24TV'ye verdiği röportajda, yeni Suriye hükümetinin diğer ülkelerle çıkarlarını ilerletmek için atacağı adımların önemli olduğunu söyledi.

Türkiye'nin, Suriye hükümetinin üçüncü ülkelerle görüşmeler yapmasını, uluslararası topluma yeni Suriye'nin mahiyetini anlatma çabalarının doğal bir adımı olarak gördüğünü ve bunu önemli bulduğu için açıkça teşvik ettiğini ifade etti. Fidan, hedeflediği üçüncü ülkelerin hangileri olduğunu belirtmezken, Suriye Devlet Başkanı Ahmed el-Şara son günlerde ülkesindeki durumu yatıştırmak için İsrail ile dolaylı temaslarda bulunduğunu söyledi. Şara yönetimi, İbrani devletiyle dolaylı temasların yanı sıra Batı ve Arap ülkeleriyle de temaslarını sürdürüyor.

Eski rejim döneminde Suriye'ye uygulanan yaptırımların kaldırılması gerektiğini vurgulayan Fidan, Avrupa Birliği ve ABD tarafından uygulanan yaptırımların kaldırılması için çaba sarf edilmesi gerektiğini, bölgedeki bazı ülkelerin tutumlarındaki ayrışmanın diyalog ve ikna yoluyla çözülmesi gerektiğini kaydetti.

PKK'nin Suriye'deki varlığına, örneğin Suriye Demokratik Güçleri'nin (SDG) öncülüğündeki Kürt Halk Koruma Birlikleri (YPG) üzerinden ve Suriye Kürt Demokratik Birlik Partisi'nin (PYD) Türkiye'de devam eden PKK'yi tasfiye sürecine yönelik izleyeceği yola ilişkin soruya Fidan, "Bizim için önemli olan, Türkiye'yi başından beri etkileyen silahlı terörist unsurların artık bölgede olmamasıdır" dedi.

"PKK kendini feshedip silah bırakmaya karar verirse, bunun Suriye ve Irak'taki varlığını nasıl etkileyeceğini zamanla hep birlikte göreceğiz."

Fidan, "Suriye ve Irak'taki durum istikrarsız ve Kürdistan İşçi Partisi'nin (PKK) Türkiye içindeki varlığı neredeyse imkânsız hale geldi. Ancak bu iki ülkenin toprakları hala işgal altında. Onlara adım atmaları gerektiğini söylüyoruz ve topraklarının işgalinden de rahatsız olduklarını kaydediyoruz" diye devam etti.

Görsel kaldırıldı. Amerikan güçleri Suriye'nin kuzeydoğusundaki Kamışlı'da (AFP)

Geçtiğimiz hafta Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Donald Trump arasında Suriye'deki durum ve ABD'nin çekilme planlarını ele alan telefon görüşmesiyle ilgili olarak Fidan, "ABD'nin Suriye'deki askeri varlığı mutlak gereklilik değildir" ifadelerini kullandı.

ABD'nin, terör örgütü DEAŞ'a karşı mücadelede müttefik olarak Kürt birliklerine verdiği destek, Ankara ile Washington arasındaki tartışmalı konulardan biri. Türkiye, DEAŞ'a karşı mücadelede Suriye hükümetine destek vermeyi ve binlerce DEAŞ üyesi ve ailelerinin tutulduğu cezaevlerinin güvenliğini SDG yerine sağlamayı teklif etti. Türkiye ayrıca Suriye'de örgütle mücadele etmek için Ürdün, Irak, Suriye ve Lübnan'ın da aralarında yer aldığı beşli bir mekanizma oluşturmak için çalışıyor. 

Fidan, Türk-Amerikan ilişkilerinin mükemmel olması gerektiğini belirterek, Erdoğan ve Trump'ın, eğer sorunlar varsa bunların çözülmesi gerektiği konusunda mutabakata vardıklarını söyledi. Trump yönetiminin, ABD'de yıllardır görülmemiş, klasik Cumhuriyetçi yaklaşımdan daha devrimci, radikal değişimi hedefleyen bir dış politika yaklaşımı benimsediğini kaydetti.

Trump'ın politikalarının Türkiye üzerindeki olası etkilerinin Türkiye tarafından yakından takip edildiğini ve birçok alanda yankılarının neler olabileceğinin görüşüldüğünü belirtti.