Suudi Arabistan, Yemen’de eğitimi geliştirmek için anlaşma imzaladı

İmzalanan anlaşma ile Yemen’de eğitimin geliştirilmesi hedefleniyor. (Suudi Arabistan’ın Yemen Kalkınma ve Yeniden Yapılandırma Programı SDRPY)
İmzalanan anlaşma ile Yemen’de eğitimin geliştirilmesi hedefleniyor. (Suudi Arabistan’ın Yemen Kalkınma ve Yeniden Yapılandırma Programı SDRPY)
TT

Suudi Arabistan, Yemen’de eğitimi geliştirmek için anlaşma imzaladı

İmzalanan anlaşma ile Yemen’de eğitimin geliştirilmesi hedefleniyor. (Suudi Arabistan’ın Yemen Kalkınma ve Yeniden Yapılandırma Programı SDRPY)
İmzalanan anlaşma ile Yemen’de eğitimin geliştirilmesi hedefleniyor. (Suudi Arabistan’ın Yemen Kalkınma ve Yeniden Yapılandırma Programı SDRPY)

Suudi Arabistan’ın Yemen Kalkınma ve Yeniden Yapılandırma Programı (SDRPY), Öğretimde Uluslararası Profesyonel Sertifikalar Projesi’ni (IPTC) uzaktan uygulamak için Kral Abdullah Araştırma ve Danışmanlık Çalışmaları Enstitüsü tarafından temsil edilen Kral Suud Üniversitesi ile bir anlaşma imzaladı. Program, Yemen’deki öğretmenlerin mesleki yeterliliğini geliştirmek için çabalarını birleştirmeyi ve projenin uygulanmasını kolaylaştırmayı hedefliyor.
Proje, çeşitli disiplinlerden ve eğitim düzeylerden öğretmenlerin, Yemen Cumhuriyeti Eğitim Bakanlığı’nın eğitim hedeflerine ulaşmak için insan kaynakları alanında IPTC sertifikasını almalarını sağlayacak.
Üniversitelerin akademik ve meslek edindirici bilimsel yönlerinin ele alındığı projeye İslam Dünyası Eğitim, Kültür ve Bilim Teşkilatı (ISESCO) ve Kral Suud Üniversitesi de dahil olmak üzere birçok kurum katkıda bulunuyor. Uygun bulunanlara ve şartlarını yerine getirenlere sertifika verilecek olan program Suudi Arabistan sponsorluğunda yürütülecek. Program, Yemen Cumhuriyeti Eğitim Bakanlığı ile koordineli olarak denetlenecek.
IPTC ile eğitim müfredatını uygulayanlara, geliştirenlere, uzmanlara ve eğitimcilere yönelik yeni bir model sağlanması amaçlanıyor. Bu, eğitim alanında kalıplaşmış formüllerden ziyade modern, gelişmiş ve profesyonel bir eğilim niteliğinde. Ayrıca gelişimin sürekliliğinin sağlanabileceği mesleki gelişim programlarını kapsıyor.
Suudi Arabistan’ın Yemen Kalkınma ve Yeniden Yapılandırma Programı (SDRPY) Genel Danışmanı Büyükelçi Muhammed bin Said Al Cabir, projenin öğretmenlerin mesleki gelişimlerinin sürekliliğini amaçladığını ve eğitim rollerini yerine getirerek kendilerinden verimlilik elde etmeye olanak tanıdığını belirtti. Ayrıca öğretmenlerin, halk eğitim sistemlerinin en önemli hedeflerinden olan donanımlı öğrenci yetiştirme hedefine de katkı sunması amaçlanıyor.
SDRPY’nın eğitim sektöründeki proje ve girişimleri, tüm öğrencilere eğitim fırsatları sağlamayı hedefliyor. 41 kalkınma projesi ve 11 kalkınma girişimi de dahil olmak üzere toplam 52 proje ve girişimden oluşuyor. Bunlar arasında 27 adet üstün yetenekliler okulu ve merkezi kurulması, üniversitelerin yapım ve rehabilitasyonu, okul ve üniversitelerin donanımı, ders kitaplarının basım ve dağıtımı ve güvenli bir şekilde okula ulaşım projeleri de yer alıyor.
Programın projeleri, Yemen’in çeşitli yerlerinde on binlerce kız ve erkek öğrenciye eğitim ve öğretim olanakları sağlanmasına, eğitim sektöründe çalışanlar için fırsatlar yaratılmasına ve çok sayıda kaliteli projeyle örnek bir eğitim ortamı yaratılmasına katkıda bulunuyor.
Programla kurulan model okullarda derslikler, idari ofisler, öğretim personeli odaları, kimya laboratuarları, bilgisayar odaları, basketbol ve voleybol sahaları bulunuyor. Erkek ve kız öğrencilere iyi bir eğitim ortamı sağlayan, yenilikçiliğe ve yaratıcılığa teşvik eden müfredat dışı etkinlikleri de destekleyen program, Suudi Arabistan’da uygulanan ve özellikleri tamamen aynı olan en yüksek özelliklerle donatılmış tesisleri barındırıyor.
Program ayrıca Yemen’in çeşitli bölgelerinde öğrencilerin evlerine ulaşmalarını kolaylaştırmak amacıyla ulaşım da sağlıyor.
Model okullardaki bilimsel olanaklar ve modern teknolojiler, öğrencilerin bilgilerini, eğitim süreçlerini ve eğitim düzeylerini geliştirmeye katkı sunuyor.
Suudi Arabistan programı sağlık, su, enerji, ulaşım, tarım, balıkçılık, devlet kurumlarını geliştirme ve kalkındırma programları gibi yedi temel sektörde 224 kalkınma projesini içeriyor.



Kral Selman: İki Kutsal Cami’ye ve ziyaretçilerine hizmet etme konusundaki kararlı yaklaşımımızı sürdüreceğiz

TT

Kral Selman: İki Kutsal Cami’ye ve ziyaretçilerine hizmet etme konusundaki kararlı yaklaşımımızı sürdüreceğiz

Kral Selman: İki Kutsal Cami’ye ve ziyaretçilerine hizmet etme konusundaki kararlı yaklaşımımızı sürdüreceğiz

Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz dün yaptığı açıklamada, ülkesinin İki Kutsal Cami’ye ve burayı ziyaret eden ziyaretçilere hizmet konusundaki kararlı duruşunu sürdüreceğini vurguladı. Kral Selman bu açıklamayı, Ramazan Ayı’nın başlaması dolayısıyla Suudiler, ülkedeki yabancı sakinler ve dünyanın dört bir yanındaki Müslümanlara seslenerek yaptı.

Açıklamayı okuyan Suudi Arabistan Enformasyon Bakanı Selman ed-Dusari, “Cennet kapılarının açıldığı ve bin aydan daha hayırlı bir gecenin içinde bulunduğu mübarek Ramazan Ayı’nın gelişi vesilesiyle tüm Müslümanları tebrik ediyoruz. Allah’ın bizlere oruç tutma ve iyi amellerde bulunma konusunda yardım etmesini diliyoruz” ifadelerini aktardı.

Kral Selman, Allah’a şükrederek, ülkesinin İki Kutsal Cami’ye ve ziyaretçilerine hizmet etme ayrıcalığını vurguladı ve bu hizmet anlayışının selefleri tarafından da sürdürüldüğünü belirtti.

Ramazan Ayı’nın, nefisleri terbiye etme, hayırlı işler yapma ve toplumda merhamet ve dayanışmayı güçlendirme açısından önemli bir zaman olduğunu kaydeden Kral Selman, Allah’a hem görünen hem de gizli nimetleri için şükranlarını sundu.

Kral Selman, dualarında bu mübarek ayda yapılan ibadetlerin kabulünü, ülkesinde güvenlik ve refahın devamını, Filistin’de ve tüm İslam dünyasında barış ve istikrarın sürmesini diledi.

Daha sonra Kral Selman, resmi sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda, “Ramazan Ayı’nızı tebrik ediyor, Allah’tan bu ayda Müslümanlara bereket vermesini, ibadetlerimizi kabul etmesini ve ülkemizde güvenlik ve refahın devamını sağlamasını diliyoruz” ifadesini kullandı.

Suudi Arabistan, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Yemen, Filistin, Bahreyn, Kuveyt ve diğer bazı ülkeler, dün akşam hilalin görülmesinin kesinleşmesinin ardından 18 Şubat Çarşamba gününü (bugün) Ramazan Ayı’nın ilk günü olarak ilan etti.

Suudi Arabistan Yüksek Mahkemesi yaptığı açıklamada, Hilal Gözlem Dairesi’nin salı akşamı bir oturum düzenlediğini ve bu oturumda mahkemelerden Ramazan hilalinin görülmesiyle ilgili aldığı tüm raporları incelediğini belirtti. İnceleme ve değerlendirme sonrasında, hilali gören bir dizi güvenilir şahidin ifadesine dayanarak, bu yılki Ramazan Ayı’nın ilk gününün, 18 Şubat 2026 Çarşamba günü olduğuna karar verildiğini açıkladı.

Bu vesileyle, her yıl olduğu gibi, Kral Selman bin Abdulaziz ve Veliaht Prens Muhammed bin Selman, diğer İslam ülkelerinin kralları, cumhurbaşkanları ve emirlerine Ramazan tebriği gönderdi. Tebrik mesajlarında, Allah’tan tüm Müslümanların ibadetlerini kabul etmesini, Ramazan’ı ilerleme ve refahla yeniden yaşatmasını dilediler.

Kral ve Veliaht Prens ayrıca İslam ülkelerinin liderlerinden gelen tebrik mesajlarını aldı ve yanıt olarak teşekkür telgrafları göndererek iyi dilekleri ve duaları takdir ettiklerini belirtti; Allah’tan bu mübarek ayın ümmete bereket, huzur ve istikrar getirmesini dilediler.

Öte yandan Mekke ve Medine’de yetkili kurumlar, Ramazan Ayı’nı karşılamak üzere kapsamlı hazırlıklarını tamamladı. Bu hazırlıklar, güvenlik, işletme ve hizmet alanlarını kapsayan entegre bir sistemle gerçekleştirildi ve ziyaretçilerin güvenliği ile akışın en yüksek düzeyde sağlanması hedeflendi.


Amerika ve İran arasındaki ilerleme, tehditleri ortadan kaldırmıyor

İran haber ajansı Sepah tarafından dün dağıtılan fotoğrafta, Hürmüz'de Devrim Muhafızlarının tatbikatı görülüyor... Fotoğrafta ayrıca, müzakerelerin başladığı dün Cenevre'de İran ve İsviçre dışişleri bakanları da yer alıyor (Reuters)
İran haber ajansı Sepah tarafından dün dağıtılan fotoğrafta, Hürmüz'de Devrim Muhafızlarının tatbikatı görülüyor... Fotoğrafta ayrıca, müzakerelerin başladığı dün Cenevre'de İran ve İsviçre dışişleri bakanları da yer alıyor (Reuters)
TT

Amerika ve İran arasındaki ilerleme, tehditleri ortadan kaldırmıyor

İran haber ajansı Sepah tarafından dün dağıtılan fotoğrafta, Hürmüz'de Devrim Muhafızlarının tatbikatı görülüyor... Fotoğrafta ayrıca, müzakerelerin başladığı dün Cenevre'de İran ve İsviçre dışişleri bakanları da yer alıyor (Reuters)
İran haber ajansı Sepah tarafından dün dağıtılan fotoğrafta, Hürmüz'de Devrim Muhafızlarının tatbikatı görülüyor... Fotoğrafta ayrıca, müzakerelerin başladığı dün Cenevre'de İran ve İsviçre dışişleri bakanları da yer alıyor (Reuters)

Umman'ın arabuluculuğuyla dün Cenevre'de gerçekleşen ABD ve İran arasındaki yeni görüşme turunda temkinli ilerleme kaydedildi, ancak iki taraf arasındaki tehditler sona ermedi.

İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi, görüşmelerin "ciddi müzakereler" içerdiğini belirterek, potansiyel metin taslağı için "bir dizi yol gösterici ilke üzerinde genel anlaşmaya varıldığını" duyurdu. Ancak Arakçi, bunun "bir anlaşmaya varıldığı anlamına gelmediğini" vurguladı.

Şarku'l Avsat'ın Reuters'ten aktardığına gör, bir ABD yetkilisi, "ilerleme kaydedildiğini, ancak birçok ayrıntının hala görüşülmesi gerektiğini" söyledi. Yetkili, İran tarafının kalan bazı eksiklikleri gidermek için önümüzdeki iki hafta içinde ayrıntılı önerilerle geri döneceğini bildirdiğini ifade etti.

Umman Dışişleri Bakanı Bedr el-Busaidi, görüşmelerin hedeflerine doğru "iyi ilerleme" kaydettiğini ve her iki tarafın da anlaşmaya giden bir yolu açacak ilkeleri belirlemek için "ciddi çabalar" sarf ettiğini söyledi.

Görüşmeler başlarken, İran Yüksek Lideri Ali Hamaney, bölgeye uçak gemisi göndermenin "İran'ı korkutmadığını" belirterek, "uçak gemisinden daha tehlikeli olanın onu batırabilecek bir silah olduğunu" savundu. Bu sırada Devrim Muhafızları, askeri tatbikatlar sırasında Hürmüz Boğazı'nın bazı bölümlerinin geçici olarak kapatılacağını duyurdu.


Bugün Suudi Arabistan ve bazı Arap ülkelerinde Ramazan ayının ilk günü

Ramazan ayı hilalinin, Majmaah Üniversitesi bünyesindeki Hawtat Sudair Astronomi Gözlemevi'nde görüldüğü an
Ramazan ayı hilalinin, Majmaah Üniversitesi bünyesindeki Hawtat Sudair Astronomi Gözlemevi'nde görüldüğü an
TT

Bugün Suudi Arabistan ve bazı Arap ülkelerinde Ramazan ayının ilk günü

Ramazan ayı hilalinin, Majmaah Üniversitesi bünyesindeki Hawtat Sudair Astronomi Gözlemevi'nde görüldüğü an
Ramazan ayı hilalinin, Majmaah Üniversitesi bünyesindeki Hawtat Sudair Astronomi Gözlemevi'nde görüldüğü an

Suudi Arabistan, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri, Yemen, Filistin, Bahreyn, Kuveyt, Irak, Lübnan, Somali ve Sudan, dün akşamı hilalin görülmesinin teyit edilmesinin ardından bugünün Ramazan ayının ilk günü olduğunu resmen duyurdu.

Suudi Arabistan Yüksek Mahkemesi yaptığı açıklamada, Hilal Gözlem Dairesi'nin salı akşamı bir oturum düzenlediğini ve bu oturumda mahkemelerden Ramazan hilalinin görülmesiyle ilgili aldığı tüm raporları incelediğini belirtti. İnceleme ve değerlendirme sonrasında, hilali gören bir dizi güvenilir şahidin ifadesine dayanarak, bu yılki Ramazan ayının ilk gününün, Ummul Kura takvimine göre 1 Ramazan 1447 Hicri Çarşamba günü (18 Şubat 2026) olduğuna karar verildiğini açıkladı.

Mahkeme, İki Kutsal Caminin Koruyucusu Kral Selman bin Abdulaziz'i, Veliaht Prens Muhammed bin Selman'ı ve vatandaşları, yerleşik halkı ve Müslümanları mübarek Ramazan ayı vesilesiyle tebrik ederek, Allah'tan herkese bu ay boyunca oruç tutma ve dua etme, iyi amellerini kabul etme, anlaşmazlıklarını giderme, dinini destekleme ve kelamını yüceltme, ülkenin güvenliğini, istikrarını ve refahını koruma konusunda yardımcı olmasını diledi.

Bu arada Suriye, Ürdün, Mısır, Tunus, Cezayir, Türkiye, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Singapur, Malezya, Brunei Darussalam ve Endonezya, salı günü ülkelerinde hilal görünmemesi nedeniyle perşembe gününün (yarın) Ramazan ayının ilk günü olduğunu açıkladı.