Guy Savoy, 5 yıldır dünyanın en iyi restoranı olarak ‘La List’ tahtında

Japonya, ilk 1000 listesinde en fazla restoran sayısına sahip ülke konumunda.

Fransız Şef Guy Savoy.
Fransız Şef Guy Savoy.
TT

Guy Savoy, 5 yıldır dünyanın en iyi restoranı olarak ‘La List’ tahtında

Fransız Şef Guy Savoy.
Fransız Şef Guy Savoy.

Fransız ‘La List’ yarışmasında ‘dünyanın en iyi restoranı’ ödülünü Fransız Guy Savoy kazanırken, İsveç restoranı ‘Frantez’ ikinci oldu. İlk kez İskandinavya’dan bir restoran ikinci sırayı diğer uluslararası restoranlarla eşit olarak paylaştı. Paris’in ‘La Money de Paris’ binasında AFP’ye konuşan, dünyanın en iyi restoranlarını turist rehberlerine ve en önemli restoranlarda yer alan kritik notlara göre seçen La List Genel Müdürü Elaine Beatrini’ye göre İsveç, söz konusu yarışmanın sıralamalarında hiçbir zaman üst sıralarda yer almadı.
Şef ve eski futbolcu Bjorn Frantsen’e ait olan Frantsen restoranı, Michelin rehberinden üç yıldız almıştı.
Fransız şef Guy Savoy’un restoranı, 200 ülkede 30 bin restoranın koşullarını inceleyen ve Fransa, Çin, Kore ve Japonya’da üne sahip La List’in yayınlanmasından bu yana tek başına veya diğerleriyle aynı sırada yer alarak beşinci kez birinci oldu.
La List’in kurucu ortağı Jörg Zybrik, AFP’ye verdiği demeçte New York Times gazetesinin sınıflandırmasını da referans olarak göstererek, Guy Savoy’un Fransa’da tanındığını ve ülkenin dışındaki tüm Fransızlar ve ünlüler tarafından takdir edildiği belirtti.
La List’in 2022 yılı içindeki beşinci oturumu, uluslar arası gıda uzmanları ve eleştirmenlerin oylamasıyla düzenlendi.
Dikkat çekici bir şekilde Guy Savoy, üst üste beşince kez dünyanın en iyi restoranı seçildi. Bu yıl 100 üzerinden 99.50 puan alarak tartışmasız birinci oldu. İkiinciliği 100 üzerinden 99’ar puan alan Vague D’or by Arnaud Dockele, L’arpege by Alain Passard, Aurberge du Vieux, Puits by Gilles, Martin Berasategui gibi birden fazla restoran paylaştı. İspanya’nın en iyi restoranı Frank Giovanni tarafından işletilen Lotel de la Ville, New York’un en iyi restoranı Eric Ripert tarafından işletilen Le Bernardin, Almanya’nın Baiersbronn kentindeki Schwarzwaldstuve da Almanya’nın en iyi restoranı, İsveç’ta ise Björn Frantzino’nun Stockholm’deki Frantzen de en iyi restoran oldu.
İlk 1000 listesinde bu yıl en çok restoran 143 restoranla Japonya’da yer alırken onu 139 restoranla Çin, 111 restoranla ABD ve 109 restoranla da Fransa izledi.
Bu yıl verilen özel ödüller arasında ‘Yeni Yetenek Ödülü’nü kazananlar arasında, Florent Petravalli, La Mirande, Avingon, Melanie Seri, Louis Finn gibi birçok Fransız yer aldı.
Diego Alari, her gün iki milyondan fazla abone tarafından takip edilen Tik Tok hesabı ile ‘Dijital İnvasyon Ödülü’nün sahibi oldu. Maison Aribet de ‘Etik ve Çevresel Sorumluluk Ödülü’ne layık görüldü. Daniel et Denise ‘Özgünlük ve Zanaatkarlık Ödülü’nü alırken Marsilya yeni yemek destinasyonu olarak seçildi.
Ayrıca Dayanışma Ödülü’ne de layık görülen, adını şef Santi Santamaria’dan alan Universo Santi, engelli gençlerin yemek yapma ve gıda sektöründe çalışmayı öğrendiği benzersiz bir İspanyol restoranı okulu olarak ön plana çıktı.



Gıdalardaki koruyucular bağırsak sağlığını nasıl etkiliyor?

Koruyucular peynir ve sosis gibi gıdalarda yaygın olarak kullanılmaktadır (Nedbex)
Koruyucular peynir ve sosis gibi gıdalarda yaygın olarak kullanılmaktadır (Nedbex)
TT

Gıdalardaki koruyucular bağırsak sağlığını nasıl etkiliyor?

Koruyucular peynir ve sosis gibi gıdalarda yaygın olarak kullanılmaktadır (Nedbex)
Koruyucular peynir ve sosis gibi gıdalarda yaygın olarak kullanılmaktadır (Nedbex)

Gıda üreticileri, ürünlerin taze kalmasını sağlamak için genellikle koruyucu maddeler ekler; ancak Amerika'da yapılan bir araştırma, bu maddelerin bağırsak mikrobiyomu üzerinde beklenmedik etkileri olabileceğini ortaya koydu.

Araştırmacılar, gıdaları korumak için yaygın olarak kullanılan bir maddenin bağırsaklardaki yararlı bakterileri etkileyerek bağırsak mikrobiyomunun sağlıklı dengesini tehdit edebileceğini açıkladı. Sonuçlar 2 Şubat’ta Journal of the American Chemical Society dergisinde yayımlandı.

Bağırsak mikrobiyomu, bağırsaklarımızda yaşayan ve vücuttaki hücre sayısından daha fazla, 100 trilyon olduğu tahmin edilen karmaşık bir bakteri topluluğudur.

Bağırsak mikrobiyomu, özellikle gıdaların sindirilmesi, besinlerin emilmesi, bağışıklık sisteminin düzenlenmesi ve obezite, kalp hastalığı, diyabet ve kanser gibi hastalıkların önlenmesi gibi destekleyici rolleri yerine getirerek insan sağlığında çok önemli bir rol oynar.

Gıdalardaki koruyuculara gelince, bunların birincil amacı gıdaları çürütüp bozabilecek mikropları öldürmektir.

Şeker, tuz, sirke ve alkol gibi yaygın katkı maddeleri yüzyıllardır koruyucu olarak kullanılmaktadır; ancak son zamanlarda, peynir, sosis ve sos gibi gıdalarda yaygın olarak kullanılan bir bileşen olan "nisin" de dahil olmak üzere gıdaları korumak için başka bileşenler de eklenmiştir. Aynı zamanda süt ürünlerinde bulunan laktik asit bakterileri tarafından doğal olarak üretilen bir antibakteriyeldir. Gıdalarda kullanım için güvenli kabul edilir ve geniş antimikrobiyal özelliklere sahip olması onu etkili bir gıda koruyucusu yapar ve ABD Gıda ve İlaç İdaresi tarafından kullanım için onaylanmıştır.

Ekibe göre, bu bileşen yaygın olarak kullanılmasına rağmen, gıdalarda tüketen insanların bağırsak mikrobiyomu üzerindeki etkisi hakkında çok az şey biliniyor.

Çalışma sırasında ekip, insan bağırsak bakterilerinin genomunun halka açık bir veri tabanını çıkararak "nisin" eklemenin bağırsak mikrobiyomunun dengesi üzerindeki etkisini inceledi.

Araştırmacılar, bu maddenin hem patojenleri hem de bağırsak mikrobiyomunu öldürerek bağırsak mikrobiyomunun dengesini etkilediğini buldular.

Bağırsaktaki mikroplar hassas bir denge içinde yaşar. Ancak çok fazla bağırsak mikrobiyomu koruyucu maddeler tarafından gelişigüzel öldürülürse, fırsatçı patojenik bakteriler onların yerini alabilir ve bağırsakta hasara yol açabilir.

Şarku’l Avsat’ın Journal of the American Chemical Society dergisinden aktardığı habere göre Chicago Üniversitesi'ndeki çalışmanın Baş Araştırmacısı Dr. Jerry Chang ise şunları söyledi: “Nisin bileşeni gıda kontaminasyonunu önlemede çok etkili olsa da, insan bağırsak mikroplarımız üzerinde daha büyük bir etkiye sahip olabilir. Bu çalışma, bu bileşenin bağırsak mikrobiyomunun dengesini etkileyebileceğini gösteren ilk çalışmalardan biridir ve büyük olasılıkla bağırsak sağlığını da etkileyebilir, bu nedenle bu potansiyel kötü etkiye karşı koymanın ve ondan yararlanmanın yollarını arıyoruz."