Çin Kovid-19 sebebiyle Disneyland’i kapatıyor

Şanghay’daki Disneyland Kovid-19 tedbirleri kapsamında kapatılıyor

Sıfır Kovid’ politikasının kurbanları için bir protesto sırasında beyaz kağıtlar taşıyan Çinli öğrenciler (EPA)
Sıfır Kovid’ politikasının kurbanları için bir protesto sırasında beyaz kağıtlar taşıyan Çinli öğrenciler (EPA)
TT

Çin Kovid-19 sebebiyle Disneyland’i kapatıyor

Sıfır Kovid’ politikasının kurbanları için bir protesto sırasında beyaz kağıtlar taşıyan Çinli öğrenciler (EPA)
Sıfır Kovid’ politikasının kurbanları için bir protesto sırasında beyaz kağıtlar taşıyan Çinli öğrenciler (EPA)

Çin yönetimi, Pekin’de Kovid-19 tedbirlerini protesto edenlerin bir kısmı hakkında soruşturma başlatırken, polis güçleri şehrin birçok noktasında konuşlanmaya devam etti.
Şarku’l Avsat’ın Reuters haber ajansından aktardığı habere göre Pekin Emniyet Genel Müdürlüğü, protestoculardan birinin pazar akşamı yaşanan protestolar hakkında ifadeye çağırdı.
Ayrıca bir üniversite de öğrencilerinden birini arayarak protesto alanına gidip gitmediğini sordu ve yazılı bir rapor sunmasını istedi. Pekin’de kimliğinin açıklanmasını istemeyen bir protestocu Reuters’a verdiği röportajda “Hepimiz mesaj geçmişlerimizi siliyoruz. Etrafta çok fazla polis var. Polis, bir arkadaşımın kimliğini kontrol etme ve onu gözaltına aldı. Nedenini bilmiyoruz. Birkaç saat sonra onu serbest bıraktılar” ifadelerini kullandı. Pekin Kamu Güvenliği Bürosu, olay hakkında yorum yapılması talebine henüz yanıt vermedi.
Pandeminin başlamasından üç yıl sonra, Kovid-19’a karşı uygulanan politikaya yönelik memnuniyetsizlik, hafta sonu ülkenin çeşitli şehirlerde protestoların yapılmasına neden oldu.
Reuters’a göre, Başkan Xi Jinping’in on yıl önce iktidara gelmesinden bu yana Çin anakarasında tanık olunan en büyük sivil ayaklanma dalgası, günlük koronavirüs enfeksiyon sayısının rekor seviyelere ulaşmasının ardından birkaç şehrin büyük bir kısmında uygulanan yeni kapanmalar sebebiyle başladı. 1,4 milyar sakininin büyük bir çoğunluğu tarafından sarf edilen çabalara ve enfeksiyonların tüm sıcak noktalarını ortadan kaldırmaya ve sıkı sınır kontrollerini sürdürmeye dayalı olarak uygulanan ‘sıfır vaka’ politikasına bağlı kalınmasına rağmen, virüs Çin’de yayılmaya devam etti.
Kapanmalar, Çin’in son on yıldaki en keskin ekonomik yavaşlamalarından birini şiddetlendirerek küresel tedarik zincirlerini bozdu ve mali piyasalarda bozulmalara neden oldu.
Alman haber ajansı DPA’ya göre, Şanghay’daki Disneyland, ülkede koronavirüs ile mücadele için katı önlemlerin uygulanması sebebiyle kapılarını yeniden kapattı.
Disneyland dün (Salı) bu adımını duyururken tema parkın ne kadar süre kapalı kalacağı hakkında bir bilgi vermedi. Disneyland daha önce, pandemi nedeniyle kapatılmasının ardından sadece birkaç gün önce kapılarını açmıştı.
Hükümetin bu konudaki sert kısıtlamaları sebebiyle, eğlence parkları bu yıl birkaç kez kapanmak zorunda kaldı. Kapanmalar 3 yıllık sürede birkaç kez tekrarlandı.
Ülke genelinde koronavirüs vakalarındaki sürekli artışın ardından, Çin Ulusal Sağlık Komisyonu, dün ilk kez günlük vaka sayılarında hafif bir düşüşle yaklaşık 38 bin 400 vakaya ulaşıldığını duyurdu. Zira Çin pazartesi günü 40 binden fazla yeni vaka kaydetmişti. Ulusal Sağlık Komitesi dün yaptığı açıklamada ülkede pazartesi günü 3 bin 624’ü semptomatik ve 35 bin 21’i semptomsuz olmak üzere 38 bin 645 yeni koronavirüs vakasının kaydedildiğini söyledi.
Çin, önceki gün 3 bin 822’si semptomatik ve 36 bin 525’i asemptomatik olmak üzere 40 bin 347 yeni vaka kaydetmişti.
Yurtdışından gelen vakalar hariç olmak üzere, 3 bin 561’i semptomatik ve 34 bin 860’ı asemptomatik olmak üzere 38 bin 421 yeni vaka kaydedildi. Önce gün bu sayı 40 bin 52 olarak kaydedilmişti.
Kovid-19’a bağlı yeni bir can kaybı olmadı, bu nedenle kayıtlı can kaybı değişmeyerek toplam can kaybı sayısı 5 bin 233’de sabit kaldı. Çin anakarası şimdiye kadar 315 bin 248 doğrulanmış semptomatik vaka kaydetti.

Güney Kore
Güney Kore’deki koronavirüs vakalarının sayısı salı günü yeniden yükseldi. Son 24 saat içinde 71 binden fazla vaka kaydedildi. Ülkede, kış aylarında vaka sayısında keskin bir artış yaşanacağı korkusu hakim oldu.
Güney Kore resmi haber ajansı Yonhap’ın aktardığına göre Güney Kore Hastalık Kontrol ve Önleme Ajansı (KCDA), 84’ü yurt dışından olmak üzere 71 bin 476 yeni vakanın gözlemlenmesi ile pandeminin başından bu yana kaydedilen vaka sayısının 27 milyon 31 bin 319’a yükseldiğini açıkladı.
Dün kaydedilen bilanço, önceki gün kaydedilen 22 bin 327 vakaya göre büyük bir artış oldu. Ülkede ayrıca 41 can kaybının kaydedilmesi ile toplam can kaybı sayısı 30 bin 454’e yükseldi.



Kuzey Kore: Kore Yarımadası'nın nükleer silahlardan arındırılması "hayal ürünü"

Kuzey Kore lideri Kim Jong Un (AFP)
Kuzey Kore lideri Kim Jong Un (AFP)
TT

Kuzey Kore: Kore Yarımadası'nın nükleer silahlardan arındırılması "hayal ürünü"

Kuzey Kore lideri Kim Jong Un (AFP)
Kuzey Kore lideri Kim Jong Un (AFP)

Kuzey Kore'nin resmi haber ajansı KCNA'nın haberine göre Kuzey Kore, Güney Kore'nin bugün Çin ile yapacağı zirvede görüşeceğini söylediği Kore Yarımadası'nın nükleer silahlardan arındırılması talebini "gerçekçi olmayan bir hayal" olarak nitelendirdi.

Kuzey Kore lideri Kim Jong Un'un kıtalararası balistik füzenin yakınında çekilmiş arşiv fotoğrafı (AP)Kuzey Kore lideri Kim Jong Un'un kıtalararası balistik füzenin yakınında çekilmiş arşiv fotoğrafı (AP)

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ve Güney Kore Devlet Başkanı Lee Jae-myung, Güney Kore'nin Jeonju kentinde düzenlenen Asya-Pasifik Ekonomik İşbirliği (APEC) forumunun oturum aralarında bir zirve toplantısı düzenleyecek.

Güney Kore Cumhurbaşkanlığı Ofisi dün yaptığı açıklamada, iki liderin Kore Yarımadası'nın nükleer silahlardan arındırılması konusunu görüşeceğini duyurdu.

Kuzey Kore'nin resmi haber ajansı KCNA, "Kore Cumhuriyeti (Güney Kore), Kuzey Kore'nin nükleer devlet statüsünü inkar etme yönündeki ısrarlı girişimlerinin ve nükleer silahsızlanma hayallerinin, sağduyu eksikliğini ortaya koyduğunu hâlâ fark edemiyor" değerlendirmesinde bulundu.

Ajans, Dışişleri Bakan Yardımcısı Pak Myong-ho'nun bir açıklamasına atıfta bulunarak, "Nükleer silahsızlanmanın asla gerçekleşmeyecek bir hayal olduğunu sabırla göstereceğiz" ifadesini kullandı.


Afganistan sınırına yakın bir bölgede çıkan çatışmada 6 Pakistan askeri ve 7 militan öldürüldü

Pakistan askerleri (Reuters- Arşiv)
Pakistan askerleri (Reuters- Arşiv)
TT

Afganistan sınırına yakın bir bölgede çıkan çatışmada 6 Pakistan askeri ve 7 militan öldürüldü

Pakistan askerleri (Reuters- Arşiv)
Pakistan askerleri (Reuters- Arşiv)

Pakistan ordusu dün yaptığı açıklamada, Afgan sınırına yakın Kurram bölgesinde çıkan çatışmada 6 askerinin ve 7 militanın öldürüldüğünü bildirdi.

Pakistan'daki militan şiddeti, 2021'de ABD öncülüğündeki güçlerin çekilmesinin ardından Kabil'de yeniden iktidara gelen Afgan Talibanı ile ilişkilerde gerginliğe yol açıyor. İki ülke arasındaki son çatışma, İslamabad'ın Kabil'den, Afganistan'daki güvenli limanlardan faaliyet gösterdiklerini iddia ederek Pakistan'daki saldırılarını yoğunlaştıran militanları kontrol altına almasını istemesinin ardından patlak verdi.

Taliban bu suçlamaları reddediyor ve Pakistan ordusunu Afganistan hakkında yalanlar yaymakla, sınırda gerginlik yaratmakla ve ülkenin istikrarını ve egemenliğini olumsuz etkilemek için DEAŞ bağlantılı militanları barındırmakla suçluyor.

İslamabad da bu suçlamaları reddediyor. İki ülke arasında geçmişte çatışmalar yaşanmış olsa da bu, on yıllardır yaşanan en şiddetli çatışma.


Pakistan Enformasyon Bakanı: Afganistan ile barış görüşmeleri başarısız oldu

Pakistan ile Nangarhar ilindeki Torham Sınır Kapısı yakınlarında devriye gezen Afgan güvenlik personeli (Arşiv/AFP)
Pakistan ile Nangarhar ilindeki Torham Sınır Kapısı yakınlarında devriye gezen Afgan güvenlik personeli (Arşiv/AFP)
TT

Pakistan Enformasyon Bakanı: Afganistan ile barış görüşmeleri başarısız oldu

Pakistan ile Nangarhar ilindeki Torham Sınır Kapısı yakınlarında devriye gezen Afgan güvenlik personeli (Arşiv/AFP)
Pakistan ile Nangarhar ilindeki Torham Sınır Kapısı yakınlarında devriye gezen Afgan güvenlik personeli (Arşiv/AFP)

Pakistan Enformasyon Bakanı Attaullah Tarar, Afganistan ve Pakistan arasında uzun vadeli bir ateşkes sağlanması amacıyla İstanbul'da yapılan görüşmelerin ‘pratik bir çözüme’ ulaşılamadan sona erdiğini ve bunun ekim ayı başlarında meydana gelen ölümcül çatışmaların ardından bölgedeki barışa darbe indirdiğini söyledi.

Taliban'ın 2021 yılında Kabil'de iktidarı ele geçirmesinden bu yana en şiddetli çatışmada sınırda onlarca kişinin hayatını kaybetmesinin ardından başlayan görüşmeler, iki komşu ülke arasında kalıcı barışın sağlanmasını amaçlıyordu.

Bakan Tarar, dün sabah saatlerinde yaptığı açıklamada, Afganistan tarafının diyalog sürecinin temelini oluşturan ana meseleden sapmaya devam ettiğini söyledi. Bakan Tarar’a göre Afganistan’daki Taliban yönetimi, herhangi bir sorumluluk kabul etmek yerine suçlama, kaçınma ve hileye başvurdu ve bunun sonucunda görüşmeler herhangi bir pratik çözüme ulaşamadı.

Afganistan Dışişleri ve Savunma bakanlıkları, Tarar'ın açıklamasına ilişkin Reuters'ın yorum talebine henüz yanıt vermedi. Afganistan ve Pakistan’dan kaynaklar, daha önce Reuters'a iki ülkenin 19 Ekim'de Doha'da ateşkes üzerinde anlaştığını söylemişti. Ancak Türkiye ve Katar'ın İstanbul'da arabuluculuk yaptığı ikinci tur görüşmelerde ortak bir noktada buluşamadılar ve her iki taraf da başarısızlıktan birbirlerini sorumlu tuttu.

Pakistanlı bir güvenlik kaynağı, Taliban'ın Pakistan'a düşman olan ve İslamabad'ın Afganistan'da cezasız bir şekilde faaliyet gösterdiğini söylediği başka bir silahlı grup olan Pakistan Talibanı olarak da bilinen Tehrik-i Taliban Pakistan’ı (TTP) dizginlemeye kararlı olmadığını söyledi. Şarku'l Avsat'ın Reuters'ten aktardığına göre görüşmelerle ilgili bilgi sahibi Afganlı bir kaynak yaptığı açıklamada, ‘gergin bir tartışmanın’ ardından görüşmelerin sona erdiğini belirterek, Afgan tarafının son haftalarda Pakistan güçlerine saldırılar düzenleyen TTP üzerinde herhangi bir kontrolü olmadığını söylediğini belirtti. Kaynaklar isimlerinin gizli tutulmasını talep etti.

İki ülke arasındaki son çatışmalar, Pakistan'ın bu ay Afganistan'ın başkenti Kabil ve diğer yerlerde TTP liderini hedef alan hava saldırıları düzenlemesinin ardından başladı. Taliban ise buna 2 bin 600 kilometrelik sınır boyunca Pakistan ordusunun mevzilerine yönelik saldırılarla karşılık verdi.