Türkiye ve Suriyeli muhalifler kara harekatına hazırlanıyor

Türkiye yanlısı gruplar, SDG’ye karşı kara operasyonuna hazırlanıyor

Suriye’nin kuzeyinde SDG’ye karşı yapılacak askeri operasyona hazırlık olarak Suriye Milli Ordusu’na verilen eğitim (Şarku’l Avsat)
Suriye’nin kuzeyinde SDG’ye karşı yapılacak askeri operasyona hazırlık olarak Suriye Milli Ordusu’na verilen eğitim (Şarku’l Avsat)
TT

Türkiye ve Suriyeli muhalifler kara harekatına hazırlanıyor

Suriye’nin kuzeyinde SDG’ye karşı yapılacak askeri operasyona hazırlık olarak Suriye Milli Ordusu’na verilen eğitim (Şarku’l Avsat)
Suriye’nin kuzeyinde SDG’ye karşı yapılacak askeri operasyona hazırlık olarak Suriye Milli Ordusu’na verilen eğitim (Şarku’l Avsat)

Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyinde Suriye Demokratik Güçleri’ne (SDG) karşı yakın zamanda bir askeri operasyon başlatacağına dair açıklamaları sonrası Türkiye yanlısı Suriyeli muhalif gruplar, yaklaşan operasyona katılmak için hazırlıklarını sürdürdü.
Halep kırsalındaki aktivistler, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ve Ankara destekli Suriye Milli Ordusu (SMO) tarafından yapılan yoğun kara bombardımanının ve Pençe - Kılıç Harekatı kapsamında seyrek hava saldırılarının ardından SDG’nin kontrolündeki bölgelerde şu anda ‘temkinli bir sükunetin’ hüküm sürdüğünü belirtti. Türkiye, 10 gündür Tel Rıfat, Minak, Münbiç şehri çevresi ve Ayn el-Arab’da (Kobani) SDG’ye ait onlarca alanı, tesisini ve askeri karargahı hedef aldı. Mevcut sükunete rağmen Türkiye destekli Suriye Millî Ordusu grupları, SDG kontrolündeki bölgelere yönelik Türkiye’nin askeri operasyonuna katılmak için savaş hazırlık planının bir parçası olarak, Tel Rıfat ve Ayn al-Arab sınırındaki hatlara çok sayıda savaşçı ve teçhizat nakletmeye devam ediyor.
Öte yandan Ankara’ya sadık Suriyeli muhalefet gruplarının bir komutanı, SMO gruplarının temsilcilerinin 29 Kasım’da Suriye-Türkiye sınırına yakın Cerablus şehrinde bir dizi Türk subay ile olağanüstü bir toplantı düzenlediğini söyledi. Söz konusu muhalefet komutanı, Rusya’nın SDG ile yürüttüğü müzakerelerin Türkiye’nin Kürt ağırlıklı bu güçleri Suriye’nin Türkiye sınırından 30 kilometre derinliğe çekme taleplerini karşılamaması durumunda, SDG’ye karşı yapılacak kara operasyonuyla ilgili askeri planları görüştüğünü dile getirdi. Komutan, TSK ve SMO gruplarının ortak kara bombardımanının, son birkaç gün içinde Maraanaz, Tel Rıfat, Minak, Şuraga, Kaştar, Münbiç ve Halep kırsalındaki Ayn el-Arab’a yakın bölgelerde SDG’nin yaklaşık 48 önemli askeri noktasını hedef aldığına dikkati çekti.
Şarku’l Avsat’ın yerel kaynaklardan edindiği bilgilere göre komşu İdlib vilayetinde, rejim güçlerinin Türkiye’nin Suriye’nin kuzeydoğusunda SDG’ye karşı yaklaşan operasyonundan yararlanarak askeri bir operasyon başlatacağından endişe duyuluyor. Bu korkular ortasında muhalif gruplar, Suriye’nin kuzeybatısındaki temas hattı boyunca askeri mevzilerini güçlendirmeye devam ediyor. İdlib’deki Fethu’l Mubin Operasyon Birimi’ndeki muhalif grupların lideri olan Ebu el-Zübeyr eş-Şami, “Türk kuvvetlerinin ve Milli Ordu güçlerinin Halep’in kuzey ve doğusundaki SDG mevzilerine karşı yakın zamanda askerî harekât başlatacağına dair haberler yayılıyor. Bu harekatın, Suriye’deki diğer cephelerde askeri yansımaları olabilir” dedi. Suriye rejim güçlerinin SDG ile birçok ortak noktada konuşlandığına dikkati çeken Şami, “Bu gelişmelere dayanarak İdlib cephelerinde rejim milislerinden gelecek her türlü tepkiye karşı hazırlık düzeyimizi yükselttik. Bu nedenle birden fazla eksen ve cephede işgal altındaki bölgelerimizi özgürleştirmeye yönelik çok sayıda taarruz planı hazırladık” dedi. Ebu el-Zübeyr eş-Şami, “İdlib’de ve Hama, Halep ve Lazkiye kırsalının büyük bir bölümünde faaliyet gösteren Heyet Tahrir eş-Şam (HTŞ) başkanlığındaki Fethu’l Mubin Operasyon Birimi grupları, yaklaşan herhangi bir senaryoya hazır” dedi. Yetkili ayrıca, bu grupların Türkiye’nin SDG’ye karşı harekatı sırasında Suriye rejim güçlerinin herhangi bir askeri harekata başvurması halinde ‘güç dengesini alt üst edeceğine’ söz verdi.



İlber Ortaylı hayatını kaybetti

İlber Ortaylı hayatını kaybetti
TT

İlber Ortaylı hayatını kaybetti

İlber Ortaylı hayatını kaybetti

Tarihçi, akademisyen ve yazar İlber Ortaylı 78 yaşında İstanbul'da hayatını kaybetti. Profesör Doktor Ortaylı'nın tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitirdiği bildirildi.

Ortaylı bir süredir Koç Üniversitesi Hastanesi'nde yoğun bakımda tedavi görüyordu. Diyabet ve böbrek rahatsızlığı bulunduğu bilinen Ortaylı'nın geçtiğimiz günlerde entübe edildiği açıklanmıştı.

Ortaylı, akademik çalışmaları, derin tarih bilgisi ve televizyon programlarındaki yorumlarıyla Türkiye'de geniş kesimlerin tanıdığı bir isimdi.


MSB: İran'dan ateşlenen bir füze etkisiz hale getirildi

Fotoğraf: Reuters
Fotoğraf: Reuters
TT

MSB: İran'dan ateşlenen bir füze etkisiz hale getirildi

Fotoğraf: Reuters
Fotoğraf: Reuters

Milli Savunma Bakanlığı, İran'dan ateşlenen 3. füzenin de etkisiz hale getirildiğini duyurdu. MSB'den yapılan açıklamada, "Balistik mühimmat Doğu Akdeniz’de konuşlu NATO hava ve füze savunma unsurları tarafından etkisiz hâle getirilmiştir" denildi. NATO, savaşın başlangıcından bu yana Türk hava sahasında üçüncü İran füzesini düşürdü. NATO hava savunma sistemleri, 4 Mart'ta Türkiye'ye fırlatılan ilk İran balistik füzesini düşürdü , ardından 9 Mart'ta ikinci bir İran füzesi daha düşürüldü .

Milli Savunma Bakanlığı yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi."İran’dan ateşlenip Türk hava sahasına giren bir balistik mühimmat Doğu Akdeniz’de konuşlu NATO hava ve füze savunma unsurları tarafından etkisiz hâle getirilmiştir. Ülkemizin topraklarına ve hava sahasına yönelen her türlü tehdide karşı gerekli tüm tedbirler kararlılıkla ve tereddütsüz bir şekilde alınmakta, olayın bütün boyutlarıyla aydınlatılması için ilgili ülkeyle görüşülmektedir. Milli güvenliğimiz öncelenerek bölgedeki tüm gelişmeler dikkatle takip edilmekte ve değerlendirilmektedir. Kamuoyuna saygıyla duyurulur."


Türkiye İran’a, hava sahasının ihlalinin ‘kabul edilemez’ olduğunu bildirdi

Türk hava sahasında NATO hava savunma sistemleri tarafından düşürülen ikinci İran füzesinin kalıntıları, 9 Mart 2026 (AFP)
Türk hava sahasında NATO hava savunma sistemleri tarafından düşürülen ikinci İran füzesinin kalıntıları, 9 Mart 2026 (AFP)
TT

Türkiye İran’a, hava sahasının ihlalinin ‘kabul edilemez’ olduğunu bildirdi

Türk hava sahasında NATO hava savunma sistemleri tarafından düşürülen ikinci İran füzesinin kalıntıları, 9 Mart 2026 (AFP)
Türk hava sahasında NATO hava savunma sistemleri tarafından düşürülen ikinci İran füzesinin kalıntıları, 9 Mart 2026 (AFP)

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan bugün İranlı mevkidaşı Abbas Arakçi ile gerçekleştirdiği telefon görüşmesinde, ‘Türk hava sahasının ihlalinin kabul edilemez olduğunu’ bildirdi. Bu açıklama, İran’a ait ikinci bir füzenin Türk hava sahasında düşürülmesinin hemen ardından geldi.

Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre Arakçi telefon görüşmesinde, İran’dan fırlatılan iki füze ile ilgili kapsamlı bir soruşturma yürütüleceğini Fidan’a iletti. Fidan ise tüm tarafların sivilleri tehlikeye atabilecek adımlardan kaçınması gerektiğini vurguladı.

Öte yandan Millî Savunma Bakanlığı bugün NATO’nun hava savunma önlemleri çerçevesinde, ülkenin güneydoğusundaki Malatya şehrine Amerikan yapımı Patriot hava savunma sistemini konuşlandırdığını duyurdu.

Malatya’daki Kürecik Radar Üssü, İran’a ait iki balistik füzenin Türkiye’ye yöneldiğinin tespit edilmesine katkı sağladı.

wefre
Türk hava sahasında NATO hava savunma sistemleri tarafından düşürülen ikinci İran füzesinin kalıntıları, Diyarbakır, 9 Mart 2026 (Reuters)

Millî Savunma Bakanlığı dün yaptığı açıklamada, NATO’ya ait savunma sistemlerinin İran’dan fırlatılan bir balistik füzeyi Türk hava sahasına girdiği sırada etkisiz hale getirdiğini duyurdu. Bu, beş gün içinde yaşanan ikinci benzer olay oldu.

Açıklamada, “İran’dan fırlatılan ve Türk hava sahasına giren balistik füze, Doğu Akdeniz’deki NATO hava ve füze savunma sistemleri tarafından etkisiz hale getirildi” denildi. Füzeden düşen parçaların Gaziantep’te açık bir alana düştüğü, ancak herhangi bir yaralanmaya yol açmadığı bildirildi.

Bakanlık, “Topraklarımıza veya hava sahamıza yönelik herhangi bir tehdide karşı gerekli tüm önlemler kararlılıkla ve tereddütsüz alınacaktır. Türkiye’nin uyarılarının dikkate alınması herkesin yararınadır” ifadelerini yineledi.