BAE ve Güney Kore iş birliği gelişiyor

İş birliğini ve stratejik projeler geliştirmek için BAE ve Güney Kore arasında görüşmeler gerçekleştirildi

BAE ve Güney Kore iş birliği gelişiyor
TT

BAE ve Güney Kore iş birliği gelişiyor

BAE ve Güney Kore iş birliği gelişiyor

BAE Devlet Başkanı Şeyh Muhammed bin Zayed Âl Nahyan ve Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol, iki ülke arasındaki işbirliğini çeşitli alanlarda geliştirme fırsatlarıyla ilgili görüştüler. Bu görüşmeler, iki ülkeyi birleştiren özel stratejik ilişkilerin yanı sıra ortak ilgi alanına giren birçok bölgesel ve uluslararası mesele çerçevesinde gerçekleştirildi.
Taraflar, gelecek planları dahilinde, yenilenebilir enerji ve her iki ülkeyi ilgilendiren diğer hayati alanlar ile birlikte yatırım, ekonomi, bilim, kültür ve ileri teknoloji alanlarında iki ülke arasındaki çeşitli işbirliği yollarını geliştirmeyi tartıştı.
Görüşmeler, BAE Devlet Başkanı'nın başkent Abu Dabi'de Kore Devlet Başkanı'nı kabulü sürecinde yapıldı. Yeol, “ziyaretinin, iki ülkeyi on yıllardır bir araya getiren özel stratejik ilişkilere güçlü bir katkı olmasını istediğini” vurguladı.
BAE Devlet Başkanı Şeyh Muhammed bin Zayed Âl Nahyan ise görüşmeyle ilgili şunları söyledi: "BAE ve Kore'nin kırk yılı aşkın bir süredir devam eden yakın bir stratejik ortaklığı var ve bu ilişki, 2018'de özel bir stratejik ortaklık seviyesine yükseldi. BAE'nin Kore ile bu düzeyde bir ortaklığa sahip olmasından gurur duyuyoruz."
Muhammed bin Zayed, Barakah İstasyonlarında barışçıl kullanım amacıyla nükleer enerji üretimi projesinden bahsederek en önemli stratejik kalkınma projelerinden birine değindi.
Konuyla ilgili olarak BAE Devlet Başkanı, “Ortak çalışma ile bu alandaki en son teknolojileri kullanarak dünyanın en gelişmiş ‘nükleer enerjinin barışçıl kullanımı’ projelerinden birini geliştirmeyi başardık” açıklamasında bulundu.
Başkan, BAE'nin önümüzdeki dönemde konvansiyonel enerji, temiz enerji, ekonomi, yatırım, savunma teknolojisi ve diğer birçok ortak ilgi alanlarında Kore ile ilişkilerini geliştirmek ve güçlendirmek için çabaladıklarını vurguladı.
Şeyh Muhammed bin Zayed Âl Nahyan, açıklamasında, "BAE, iklim eylemine ve iklim değişikliğinin neden olduğu küresel zorlukların ele alınmasına büyük önem veriyor." dedi.
Güney Kore Devlet Başkanı, barışçıl amaçlarla kullanılması için nükleer enerji, enerji, yatırım ve savunma sanayileri dahil olmak üzere kilit alanlarda, ikili ilişkileri geliştirmek için stratejik iş birliğini güçlendirmenin önemini vurguladı.
Taraflar, şehirlerde hidrojen enerjisi kullanımı, üretimi, iletimi ve depolanması alanında bir mutabakat zaptının da aralarında bulunduğu, birkaç anlaşma ve mutabakat zaptı imzaladı. İmzalanan belgeler arasında, BAE Uzay Ajansı ile Bilim ve Bilgi - İletişim Teknolojileri Bakanlığı arasında, uzayın barışçıl amaçlarla keşfedilmesi ve kullanılması alanında işbirliği için Ocak 2017'de imzalanan mutabakat zaptı üzerinde değişiklik yapılmasına ilişkin bir mutabakat zaptı da yer alıyor. Ayrıca, gelecekte, ulaşım alanında iş birliği yapılacağına dair de bir zapt imzalandı.
Aynı zamanda, nükleer enerjinin barışçıl kullanımı alanında icra düzenlemeleri de yapıldı. Bunun yanında "egemen yatırım ortaklığı" konulu bir mutabakat zaptı ve mali işbirliğine ilişkin başka bir zapt da imzalandı.
Taraflar, kapsamlı bir stratejik enerji ortaklığı yoluyla enerji alanındaki iş birliğini geliştirmeye yönelik iki ülke hükümetleri arasında ortak bir deklarasyona da imza attı. İki ülke görüşmeleri esnasında imzalanan diğer mutabakat zabıtları ve anlaşmalardan bazıları ise şöyle: Savunma sanayii için stratejik iş birliğine ilişkin mutabakat zaptı ve ham petrol depolama (stratejik ve ticari depolama) alanında iş birliği anlaşması, “karbon nötrlüğü hızlandırma” programı için ortak stratejik çalışma gruplarının kurulmasına ilişkin bir mutabakat zaptı, Asya’daki karbon piyasalarında gönüllü bir ortaklık hakkında bir mutabakat zaptı ve yeni nesil çok görevli kargo uçakları için ortak geliştirme programı hakkında mutabakat zaptı imzalandı.



Trump'ın “tarihi” ziyareti ve Riyad'da Körfez-ABD zirvesi

TT

Trump'ın “tarihi” ziyareti ve Riyad'da Körfez-ABD zirvesi

Trump'ın “tarihi” ziyareti ve Riyad'da Körfez-ABD zirvesi

ABD Başkanı Donald Trump Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Katar'ı kapsayan ziyaret turunu ‘tarihi’ olarak nitelendirdi. Trump, 13-16 Mayıs tarihleri arasında gerçekleşecek resmi ziyaretlerinin başlangıcında Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'a gitmek üzere yol çıkmadan önce Beyaz Saray'da bir basın toplantısı düzenledi.

Bugün Riyad'a ulaşan Trump, ilk başkanlık döneminde başlattığı yurtdışı ziyaretlerini 2017 yılının aynı ayında Suudi Arabistan'a gerçekleştirdiği ziyareti yine tarihi bir ziyaretle tekrarlamış oldu. Trump, önceki ziyareti sırasında Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdülaziz ile görüşmüştü. Ziyaret sırasında iki ülke arasında bir dizi önemli anlaşma imzalandı.

Beyaz Saray Sözcüsü Karoline Leavitt, Başkan Trump'ın Suudi Arabistan, Katar ve BAE'yi kapsayan ziyarete büyük önem verdiğini belirtti.

Leavitt, cuma günü düzenlediği basın toplantısında “Başkan Trump Ortadoğu ülkeleriyle ilişkilerini güçlendirmek istiyor” dedi.

Beyaz Saray Sözcüsü, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Başkan Trump, sekiz yıl sonra ABD ve Ortadoğu ülkelerinin iş birliğine dayalı ilişkilere sahip olduğu, radikalizmin yenilgiye uğratıldığı ve yerini kültürel alışveriş ve ticarete bıraktığı müreffeh ve başarılı bir Ortadoğu vizyonunu yeniden teyit etmek üzere bölgeyi bir kez daha ziyaret edecek.”

Trump’ın toplantılarla dolu bir programı var

Beyaz Saray'ın aktardığı ABD Başkanı'nın ziyaret programına göre Trump, iş adamları ve yatırımcılarla ikili görüşmelerin yanı sıra Suudi Arabistan-ABD Yatırım Forumu'na katılacak.

ujı
Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'daki bir köprüde Suudi Arabistan ve ABD bayrakları dalgalanıyor (Reuters)

Trump yarın Riyad’da düzenlenecek beşinci Körfez İşbirliği Teşkilatı (KİK)-ABD zirvesi için KİK üyesi ülkelerin liderleriyle bir araya gelecek.

ABD Dışişleri Bakanlığı Şarku’l Avsat’a yaptığı açıklamada ziyaretin, Suudi Arabistan’ın Ukrayna'daki savaşla ilgili müzakerelere ev sahipliği yapmasının yanı sıra Sudan ve Yemen'in istikrara kavuşturulmasında oynadığı rolü göz ardı edilmeyeceğini vurguladı.

ABD Dışişleri Bakanlığı Bölge Sözcüsü Samuel Warburg, ülkesinin, Suudi Arabistan’ın çatışmalara yönelik siyasi çözümleri destekleme girişimlerini, küresel enerji piyasalarını güvence altına almaya yönelik devam eden çabalarını ve bölgesel ve uluslararası diplomatik araçlar yoluyla bölgesel istikrara yaptığı katkıları takdir ettiğini söyledi.

Masada yer alan dosyalar

ABD Başkanının ziyareti sırasında ele alınması beklenen dosyalarla ilgili olarak bunların bölgesel güvenlik, savunma iş birliği, teknoloji ve yenilenebilir enerji yatırımlarıyla ilgili stratejik dosyaları içereceğini belirten Warburg, Kızıldeniz'deki seyrüsefer güvenliğine yönelik tehditlerin yanı sıra Gazze, Lübnan, Yemen, Sudan, Libya, Lübnan, Irak'taki gelişmeler ve İran'ın istikrarı bozucu davranışlarıyla mücadele konularında koordinasyonu arttıracaklarını vurguladı.

Warburg, sözlerine şöyle devam etti:

“Başkan Trump'ın Suudi Arabistan'a yapacağı ziyaret, Riyad ve Washington arasındaki ikili ilişkiler açısından savunma, güvenlik, yatırım ve enerji gibi alanlarda iki ülke arasındaki stratejik ortaklığın güçlendirilmesi için önemli bir fırsat teşkil ediyor.”

fgrty
Suudi Arabistan Veliaht Prensi’nin ABD ziyareti sırasında ABD Başkanı ile çekilen bir fotoğrafı (SPA)

ABD’nin bölgesel ve uluslararası zorluklarla yüzleşmek ve ortak çıkarlara dayalı daha fazla çeşitlendirilmiş ve sürdürülebilir ekonomik ilişkiler kurmak için bu iş birliğini derinleştirme çabasına işaret eden Warburg, bu ziyaretin aynı zamanda Washington'un Ortadoğu'daki önemli ortaklarıyla ittifaklarını güçlendirme konusundaki sarsılmaz kararlılığını da gösterdiğini söyledi. Görüşmelerin yatırım ve savunma konularını içermesinin muhtemel olduğunu ifade eden Warburg, “ABD, Suudi Arabistan ile özellikle yenilenebilir enerji ve teknoloji alanlarında ekonomik ortaklıkları güçlendirmenin yanı sıra bölgesel tehditler karşısında ortak çıkarları korumak için savunma iş birliğini genişletmeyi hedefliyor” diye ekledi.

Tüm bu görüşmeler, bölgedeki müttefik ve ortakların savunma kabiliyetlerini güçlendirmelerini ve ekonomilerini geliştirmelerini sağlamaya yönelik daha geniş bir yaklaşım çerçevesinde gerçekleştiriliyor.

Sekizinci başkan ve 14’üncü ziyaret

ABD Dışişleri Bakanlığı verilerine göre Başkan Donald Trump, ABD başkanları Richard Nixon, Jimmy Carter, George H.W. Bush, Bill Clinton, George W. Bush, Barack Obama ve Joe Biden'ın ziyaretlerinin ardından son elli yılda Suudi Arabistan'ı ziyaret eden sekizinci ABD başkanı olurken, Trump'ın bugün başlayan ziyareti bir ABD başkanının Suudi Arabistan'a yaptığı on dördüncü ziyaret olacak.

rgtbhnj
Eski ABD Başkanı George Bush, 2008 yılında Suudi Arabistan'ı iki kez ziyaret etti (SPA)

Suudi Arabistan'ı iki kez ziyaret eden ABD başkanları George H.W. Bush ve oğlu George W. Bush'un yanı sıra resmi rakamlara göre iki dönemlik başkanlığı sırasında Suudi Arabistan'ı dört kez ziyaret eden eski Başkan Barack Obama gibi bazı ABD başkanları da Suudi Arabistan ziyaretlerini birden fazla kez tekrarladı. Başkan Trump da 2017 yılında, ilk başkanlık döneminde Suudi Arabistan'ı ziyaret etmişti. Şimdi ikinci döneminde dış gezilerine başlamak üzere Suudi Arabistan’ı yeniden ziyaret ediyor.

ABD Başkanı'nın Suudi Arabistan'a gelişi öncesinde Suudi Arabistan İletişim ve Bilgi Teknolojileri Bakanı Mühendis Abdullah es-Sevaha dün Beyaz Saray Yapay Zeka ve Dijital Para Birimleri Kıdemli Danışmanı David Sachs ile yapay zeka alanında iki ülke arasındaki stratejik ortaklığı güçlendirmenin yollarını görüştü.

Şarku’l Avsat’a konuşan ABD'li ve Suudi üst düzey yetkili, ziyaretle birlikte düzenlenecek olan ve ABD yönetiminden bazı yetkililerin de katılacağı Suudi Arabistan-ABD Yatırım Forumu'nda hayati alanlarda önemli anlaşmaların yapılacağını belirttiler.

“Siyasi açıdan belirleyici bir an”

Şarku’l Avsat'a konuşan gözlemciler, ABD Başkanı Donald Trump'ın ziyaretinin iki ülke arasındaki ilişkilerde bir dönüm noktasını temsil ettiğini, stratejik ortaklığı güçlendireceğini ve her iki tarafın çıkarlarını yerine getirmek için güvenlik, ekonomi ve yatırım alanlarına ivme kazandıracağını düşünüyor. Aynı gözlemciler, Filistin meselesi ve İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarını durdurmanın önemi, iki devletli bir çözüm için baskı yapılması ve Trump'ı Netanyahu'nun ABD'nin bölgedeki çıkarlarına ulaşmada gerçek bir engel olduğuna ikna etmenin Riyad ve Washington arasındaki başlıca tartışma dosyaları arasında yer alacağına inanıyorlar.

ABD'nin eski Riyad Büyükelçisi Michael Alan Ratney, Başkan Trump'ın mayıs ayı ortalarında Riyad'a yapacağı ziyaretin ABD-Suudi Arabistan ortaklığının gücünün açık bir göstergesi ve Washington'ın Riyad ile stratejik ittifakına duyduğu güvenin somut bir örneği olduğu değerlendirmesinde bulundu.

Şarku’l Avsat'a yaptığı özel açıklamada Ratney, Başkan Trump'ın ikinci döneminin ilk durağı olarak Suudi Arabistan'ı seçmesinin sadece iki ülke arasındaki ilişkilerin stratejik boyutunu değil, aynı zamanda Veliaht Prens Muhammed bin Selman ile olan şahsi bağlarının derinliğini de yansıttığını söyledi.