Suriye’nin kuzeyindeki hareketlenme rejimle normalleşme konusunda soru işaretlerine neden oluyor

Türkiye, 28 Aralık’ta Halep’e takviye kuvvet gönderdi. (Reuters-Arşiv)
Türkiye, 28 Aralık’ta Halep’e takviye kuvvet gönderdi. (Reuters-Arşiv)
TT

Suriye’nin kuzeyindeki hareketlenme rejimle normalleşme konusunda soru işaretlerine neden oluyor

Türkiye, 28 Aralık’ta Halep’e takviye kuvvet gönderdi. (Reuters-Arşiv)
Türkiye, 28 Aralık’ta Halep’e takviye kuvvet gönderdi. (Reuters-Arşiv)

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 16 Ocak’ta gerçekleştirdikleri telefon görüşmesinde Suriye’deki gelişmeleri ve müzakerelerin gidişatını ele aldılar. Suriye’nin kuzeyindeki gelişmeler, son günlerde rejimin müzakereleri ilerletme şartlarına ilişkin karşılıklı açıklamalarının ardından, Ankara ile Şam arasındaki ilişkileri normalleştirme sürecinde Türkiye ile Suriye rejiminin tavırlarındaki ayrışmayı yansıtıyor. Ayrıca ocak ayında gerçekleşeceğine işaret edilen, üç ülkenin dışişleri bakanları toplantısı öncesinde Ankara, Türkiye, Suriye ve Rusya savunma bakanları arasında yeni bir toplantı yapma olasılığı mevcut. Ancak dışişleri bakanları toplantısının şubat ayı öncesinde yapılamayacağı duyuruldu. Bu çerçevede Türkiye, bir kez daha Halep’te kontrol ettiği bölgelere takviye göndermeyi sürdürdü. Ayrıca İdlib’deki çatışmasızlık alanları içerisinde, Zaviye Dağı’na bağlı Balyun kasabasındaki kuvvetleri için bir üssün yakınında bir helikopter pisti kurdu.
Bu çerçevede Suriye’nin kuzey ve kuzeydoğusundaki kontrol bölgelerinde rejim güçlerinin ve Suriye Demokratik Güçleri’nin (SDG) mevzilerine yönelik saldırılar artmaya devam etti.
Muhalif kaynaklara göre içerisinde personel taşıyıcı, askeri teçhizat ve mühimmat bulunan bir Türk askeri konvoyu, Halep’in kuzeyindeki Çobanbey Sınır Kapısı’ndan şehrin doğusundaki el-Bab şehrine giriş yaptı.
Söz konusu takviyeler, Türkiye, Suriye ve Rusya savunma ve istihbarat başkanlarının 28 Aralık’ta Moskova’da yaptıkları görüşmeden bu yana ilk kez gerçekleşti. Türk ordusunun Suriye’nin kuzeybatısındaki İdlib’de bulunan kontrol noktalarına son takviyesi, savunma bakanları toplantısıyla eş zamanlı olarak yapılmıştı.
Çobanbey Sınır Kapısı’ndan pazartesi sabahı erken saatlerde giriş yapan yeni takviye, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın’ın açıklamalarından sadece bir gün sonra gerçekleşti. Kalın, Suriye’nin kuzeyindeki SDG mevzilerini hedef alan bir kara askeri operasyonunun, Ankara’nın masasında hâlâ bir seçenek olduğunu söyledi. Kalın, Türkiye’nin 2019’daki son Suriye operasyonunun ardından, ‘Rusya ve ABD tarafından vaat edilen güvenlik garantilerinin tutulmadığını’ ve Kürt savaşçıların söz verildiği gibi sınırdan 30 km geriye çekilmediğini vurguladı.
Türkiye, Suriye ve Rusya dışişleri bakanları toplantısına yönelik hazırlıklara paralel olarak son günlerde bir yanda Türk kuvvetlerinin ve ona bağlı grupların konuşlanma alanları ile diğer yanda rejim güçleri ve SDG bölgeleri arasında çatışmalar artıyor.
Türkiye Savunma Bakanlığı, geçen cumartesi günü Halep kırsalındaki bir Türk üssünün bombalanması sonucu yaralanan bir askerin şehit olduğunu duyurdu. Bakanlık, Twitter üzerinden Türk üssüne yapılan saldırıya cevaben Suriye’nin kuzeyindeki SDG mevzilerinin bombalandığını gösteren bir video yayınlayarak, 11 SDG mensubunun öldürüldüğünü açıkladı. Olaydan bir gün önce biri tümgeneral rütbesine sahip Suriyeli subaylar, Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyindeki mevziilerini bombalaması sonucu öldü.
Türkiye, geçen mayıs ayından bu yana defalarca Kürt silahlı grupları sınırlarından 30 km geriye çekmek için Münbiç, Tel Rıfat ve Ayn el-Arab’daki (Kobani) SDG mevzilerini kapsayan bir askeri operasyon başlatılabileceğine işaret etti.
Gözlemciler, Kalın’ın ‘savunma bakanları arasında yeni bir toplantı yapılması’ ifadelerini ve askeri operasyonla ilgili konuşmaların yenilenmesini ‘Türkiye’nin Şam’ın tutumuna ilişkin yorumu’ olarak nitelendirdi.
Ankara, siyasi süreçte kaydedilen ilerleme ve ülkedeki istikrarın sağlanması ışığında Suriye’nin kuzeyinden güçlerini çekeceğini açıklasa da Suriye halkına ve muhalefete desteğinin süreceğini ve Suriye krizini ilgili uluslararası kararlar çerçevesinde çözmeye kararlı olduğunu dile getirdi.

Rus devriyesinin Türkiye tarafından hedef alınması
Türk güçleri ve muhalif guruplar ile SDG ve rejim kuvvetleri temas eksenlerinde askeri gerilim ise sürüyor. Halep’in doğusundaki Münbiç kırsalında SDG önderliğindeki Menbiç Askeri Meclisi’nin kontrolündeki bölgeler arasında olan Tohar bölgesi ağır toplarla bombaladı.
Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR), Türk kuvvetlerinin ağır silahlarla Rus araçlarını ve devriyelerini geri çekilmeye zorladığını öne sürdü.
Aynı şekilde Halep kırsalındaki Tadif şehrinde de pazartesi sabahı rejim güçleri ile Suriye Milli Ordusu grupları arasında karşılıklı ağır top atışları yaşandı.
Tadif cephesi, bir yanda rejim güçleri ile diğer yanda Milli Ordu grupları arasında, en sonuncusu 8 Ocak’ta meydana gelen ve sık sık ağır ve orta şiddette silahların kullanıldığı çatışmalara tanık oluyor.
Türk kuvvetleri, Suriye’nin kuzeydoğusundaki SDG liderlerini ve üyelerini silahlı insansız hava araçlarıyla (SİHA) hedef almaya devam etti. Pazartesi sabahı erken saatlerde bir SİHA, Haseke’nin kuzeyindeki Amuda’nın güneydoğusunda Mozan ve Karkub köyleri arasındaki bölgede askeri bir aracı iki füzeyle hedef aldı. Saldırıda ölen olmadığı bildirildi.
SOHR’a göre bu saldırıyla birlikte Türk SİHA’ları, bu yılın başından bu yana Suriye’nin kuzey ve kuzeydoğusundaki SDG bölgelerini altıncı kez hedef aldı. Saldırılarda ü silahlı unsur ölürken üç kişi de yaralandı.
Diğer yandan SOHR, Türk kuvvetlerinin Mastumah Kampı ve Taftanaz Askeri Havalimanı’ndaki merkezlerinin uzağında olan bölgelerden subay ve hasta nakillerinin kolaylaştırılması amacıyla pazartesi sabahı Türk kuvvetlerinin İdlib kırsalındaki Zaviye Dağı’na bağlı Balyun kasabasındaki üslerinin yakınında bir helikopter pisti inşaatını tamamladığını bildirdi.

Uluslararası Koalisyon takviyeleri
ABD liderliğindeki Uluslararası Koalisyon güçleri, 16 Ocak’ta yeni askeri takviyeler gönderdi. Takviyeler, Irak Kürdistan bölgesindeki el-Velid Sınır Kapısı’ndan Haseke’nin güney kırsalındaki eş-Şedadi kasabasındaki askeri üssüne doğru gelen zırhlı araçlar ve yakıt tanklarından oluşuyordu. Ayrıca takviyeler lojistik malzeme taşıyan kamyonlara ek olarak 50 kapalı kamyon, askeri zırhlı araçlar ve bir dizi yakıt tankını da konvoyda yer aldı.
Bu takviyeler, Uluslararası Koalisyon güçlerinin akaryakıt yüklü 20 tankerlik konvoyu, Haseke kırsalındaki üslerine göndermesinden sonra ikinci takviye oldu. ABD güçleri, Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyinde Münbiç, Tel Abyad ve Ayn el-Arab’ı (Kobani) hedef alan bir kara askeri operasyonu başlatma olasılığıyla bağlantılı olarak SDG’nin bazı bölgelerindeki varlıklarını yeniden tesis etti. Washington, herhangi bir Türk askeri harekatına karşı olduğunu açıklamasının ardından SDG ile ortak devriyeleri de artırdı.
SOHR ayrıca Haseke’deki Geveran mahallesi üssünde SDG ve Uluslararası Koalisyon güçleri ortak askeri tatbikatında patlama seslerinin duyulduğunu bildirdi.
Ankara ve Tahran’daki medya kaynakları, İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan’ın bu akşam Washington’a gitme hazırlığında olan Türk mevkidaşı Mevlüt Çavuşoğlu ile görüşmek üzere Ankara'ya ziyarette bulunacağını duyurdu.



Amerika, İsrail'e "Gazze Gücü" konusunda güvence verdi

Mısır'dan gelen insani yardım tırlarından oluşan bir konvoy dün Gazze Şeridi'ndeki Nuseyrat'ta yıkıma uğradı (DPA)
Mısır'dan gelen insani yardım tırlarından oluşan bir konvoy dün Gazze Şeridi'ndeki Nuseyrat'ta yıkıma uğradı (DPA)
TT

Amerika, İsrail'e "Gazze Gücü" konusunda güvence verdi

Mısır'dan gelen insani yardım tırlarından oluşan bir konvoy dün Gazze Şeridi'ndeki Nuseyrat'ta yıkıma uğradı (DPA)
Mısır'dan gelen insani yardım tırlarından oluşan bir konvoy dün Gazze Şeridi'ndeki Nuseyrat'ta yıkıma uğradı (DPA)

ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, dün Gazze Şeridi için kurulacak uluslararası güvenlik gücü konusunda İsrail'e güvence vermeye çalışarak, katılımcı ülkelerin "İsrail tarafından kabul edileceğini" ve ABD Başkanı Donald Trump'ın Gazze planının "başarılı olmasını sağlamak için Washington'un üzerinde çalıştığı" başka bir alternatif olmadığını vurguladı.

Rubio'nun bu açıklamaları, İsrail'in güneyindeki Kiryat Gat'taki ABD-İsrail Gazze Koordinasyon Merkezi'ni ziyareti sırasında geldi. Bu açıklama, ABD Dışişleri Bakanlığı'nın, diplomat Steve Fagin'in, İsrail ile Hamas arasındaki ateşkesin uygulanmasını denetlemekle görevli askeri yetkili General Patrick Franke'ye katılacağını duyurmasıyla eş zamanlı olarak yapıldı.

Kahire'de, çeşitli Filistinli grupların bir araya geldiği toplantının ardından yapılan son açıklamada, "Filistin meselesindeki gelişmeler ve Başkan Trump'ın Gazze Şeridi'ndeki savaşı durdurma planının ikinci aşaması (güvenlik ve idari düzenlemeler dahil) ele alındı.Bu, ulusal projeyi korumak ve ulusal birliği yeniden tesis etmek için kapsamlı bir ulusal diyalog hazırlıklarının bir parçasıydı" ifadeleri yer aldı.

Şarku’l Avsat’ın aldığı bilgiye göre katılımcılar, "Gazze Şeridi'nin yönetiminin, Gazze Şeridi'nden bağımsız teknokratlardan oluşan geçici bir Filistin komitesine devredilmesi ve Gazze Şeridi'nin yeniden inşasının finansmanı ve uygulanmasını denetleyecek uluslararası bir komite kurulması" konusunda anlaştılar.


Libya'nın Misrata kentinde çatışmalar yaşandı

Misrata'da hükümet güvenlik güçleri durumu kontrol altına aldı (Misrata sosyal medya sayfaları)
Misrata'da hükümet güvenlik güçleri durumu kontrol altına aldı (Misrata sosyal medya sayfaları)
TT

Libya'nın Misrata kentinde çatışmalar yaşandı

Misrata'da hükümet güvenlik güçleri durumu kontrol altına aldı (Misrata sosyal medya sayfaları)
Misrata'da hükümet güvenlik güçleri durumu kontrol altına aldı (Misrata sosyal medya sayfaları)

Libya'nın batısındaki Misrata şehrinde silahlı çatışmalar dün sabah erken saatlere kadar Misrata Uluslararası Havalimanı yakınlarında devam etti. Bu, silahlı gruplar arasında yaşanan bir dizi "güvenlik nüfuzu mücadelesinin" sonuncusu.

Libya'nın üçüncü büyük şehri Misrata, 2011 yılında merhum Devlet Başkanı Muammer Kaddafi rejiminin devrilmesinden bu yana ilk kez silahlı gruplar arasında çatışmalara tanık oldu.

Abdülhamid Dbeybe liderliğindeki Geçici Ulusal Birlik Hükümeti'ne bağlı iki silahlı grup arasında el-Sakt bölgesinde çatışmalar çıktı. Bunlardan ilki "Ortak Harekât Gücü", ikincisi ise Necip Gubak liderliğindeki "24. Piyade Taburu" ve bağlı gruplardı.Şarku'l Avsat'ın edindiği bilgiye göre çatışmalar, güvenlik bölgeleri üzerinde nüfuz kurma rekabeti nedeniyle meydana geldi.


Gazze’de yeni yardım ağı planı: Hamas engellenecek

GHF'nin erzak noktalarını koruyan İsrail askerleri, yardım sırasındaki Filistinlileri katletmişti (Reuters)
GHF'nin erzak noktalarını koruyan İsrail askerleri, yardım sırasındaki Filistinlileri katletmişti (Reuters)
TT

Gazze’de yeni yardım ağı planı: Hamas engellenecek

GHF'nin erzak noktalarını koruyan İsrail askerleri, yardım sırasındaki Filistinlileri katletmişti (Reuters)
GHF'nin erzak noktalarını koruyan İsrail askerleri, yardım sırasındaki Filistinlileri katletmişti (Reuters)

ABD, savaştaki yardım dağıtım faaliyetleriyle tepki çeken Gazze İnsani Yardım Vakfı'nı (Gaza Humanitarian Foundation/GHF) kapatmayı değerlendiriyor.

Reuters'ın aktardığına göre Donald Trump yönetimi, ABD ve İsrail destekli GHF'nin yerine geçecek yeni bir yardım dağıtım ağı kurmayı planlıyor.

Bu kapsamda, 12 ila 16 yardım merkezinin koordineli şekilde çalışacağı "Gazze İnsani Yardım Kuşağı" ağının oluşturulması öngörülüyor.

Sözkonusu merkezlerde ayrıca Filistinli militanların silahlarını teslim etmeleri için özel başvuru tesisleri kurulacağı aktarılıyor. Gazze'ye konuşlandırılması planlanan uluslararası güvenlik gücünün de bu tesisleri ileride operasyon üssü olarak kullanabileceği ifade ediliyor.

Platform, Trump'ın barış planı kapsamında kurulan Sivil-Askeri Koordinasyon Merkezi (Civil-Military Coordination Center -CMCC) tarafından işletilecek. Gazze'de faaliyet gösterecek Birleşmiş Milletler'e (BM) bağlı örgütlerin ve sivil toplum kuruluşlarının (STK) bu platformu kullanması istenecek.

Planda yardım dağıtım faaliyetlerinde Hamas'a karşı önlemler alınacağı da belirtiliyor:

CMCC, insansız hava araçlarıyla konvoyların güvenliğini takip edecek, Hamas'ın kamyonları durdurmasını engelleyecek.

İsrail ve ABD, Hamas'ı yardımları çalmakla suçluyor ancak Gazze'yi yöneten örgüt bu iddiaları reddediyor.

Yeni kurulacak sistemde Birleşik Arap Emirlikleri Kızılay Derneği ve Fas Kızılay Derneği'nin ABD merkezli Hıristiyan yardım kuruluşu Samaritan's Purse'le ortak çalışması planlanıyor.

GHF ise faaliyetlerini geçici olarak durdurdu ve en son 14 gün önce yardım dağıtımı yaptı. Ayrıca Gazze'de vakfa ait 4 yardım merkezinden biri kapatıldı. GHF'nin kasım sonuna kadar çalışabileceği belirtiliyor.

Diğer yandan kimliğinin paylaşılmaması şartıyla konuşan bir uluslararası yardım dağıtımı yetkilisi, yeni sistemin GHF faciasından farklı olmayabileceğine dikkat çekiyor. BM ve STK'lerin plana sıcak yaklaşmayabileceğini ifade ediyor.

Filistinli yetkililer, GHF'ye ait erzak dağıtım noktalarının "insani yardım" kisvesi altındaki ölüm tuzaklarına dönüştüğünü ve İsrail'in sivilleri kasıtlı olarak hedef aldığını savunuyor. İsrail ordusuysa iddiaları reddediyor.

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği'nin (OHCHR) eylül raporuna göre, mayıs sonunda faaliyete geçen GHF tarafından işletilen tesislerin çevresinde ve yardım konvoyu güzergahlarında 2 bin 250'den fazla kişi öldürüldü.

Independent Türkçe, Reuters, Ynet