Filistin Yönetimi’nin, Batı Şeria’nın kuzeyinde kontrolü yeniden sağlamasına yönelik ABD planı hakkında çekinceleri var

Batı Şeria’daki Efrat yerleşiminden genel bir görüntü (AP)
Batı Şeria’daki Efrat yerleşiminden genel bir görüntü (AP)
TT

Filistin Yönetimi’nin, Batı Şeria’nın kuzeyinde kontrolü yeniden sağlamasına yönelik ABD planı hakkında çekinceleri var

Batı Şeria’daki Efrat yerleşiminden genel bir görüntü (AP)
Batı Şeria’daki Efrat yerleşiminden genel bir görüntü (AP)

Filistin Yönetimi’nin, Batı Şeria’nın kuzey bölgelerindeki güvenlik servislerinin kontrolünü yeniden sağlayarak, sükûneti tesis etmeye yönelik ABD güvenlik planı hakkında çekinceleri devam ediyor.
Şarku’l Avsat’ın İsrail merkezli Walla sitesinden aktardığı habere göre, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Salı günü Ramallah’ta Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile yaptığı görüşmede konuyu gündeme getirdi ve planı kabul etmesi için baskı yaptı.
ABD’nin planı, Filistin Yönetimi’nin bölge üzerindeki kontrolünü yeniden sağlamak için ona bağlı özel güçlerin kuzey bölgelerde, özellikle Cenin ve Nablus’ta konuşlandırmaya dayanıyor.
ABD, Filistinli sivillerle sürtüşmeyi olabildiğince azaltmak için bu gücü diğer teşkilatlar yerine sivil bir polis olarak kurmayı teklif ediyor.
ABD’li ve Filistinli yetkililer, İsrailliler tarafından onaylanan planı, ABD’nin İsrail ve Filistin Yönetimi’nden Sorumlu Güvenlik Koordinatörü Michael Wenzel’in hazırladığını söyledi.
Filistinliler, İsrail’in Filistin şehirlerine saldırıyı durdurması veya hatta İsrail kuvvetlerinin Batı Şeria’daki varlığını azaltması yönünde herhangi bir talebini içermemesi gibi planla ilgili pek çok çekincelerini dile getirdi.
Filistinlilere göre plan, onların sadece güç kullanımına değil, silahlı gruplarla müzakerelere dayalı çalışma biçimlerine de uygun değil.
Ayrıca, planın uygulanması çerçevesinde ABD tarafından belirlenen zaman çizelgesi çok kısa.
Nablus ve Cenin’e, geçen yıl büyük bir halk ivmesi kazanan ve İsrail güçlerine doğrudan tehdit oluşturmaya başlayan ve her saldırıda onlara karşı koyan gruplar oluşturan Filistinli militanların faaliyet merkezleri oldukları için odaklanıldı.
İsrail, Filistin Yönetimi’nin bu bölgelerdeki kontrolünü kaybettiğini ve gerginliğin artmasının temel nedeninin bu olduğunu öne sürerek, Filistin Yönetimi’nin zayıflığını gerekçe gösterip, bu bölgelere kendi güçlerini göndermek zorunda kaldığını iddia ediyor.
ABD’liler İsrail’in ‘Filistin Yönetimi’nin silahlı grupların ortaya çıkması ve dolayısıyla gerilimin tırmanmasının ana nedeni olan Batı Şeria’nın kuzeyinde fiilen kontrolünü kaybettiği ve konumunu geri kazanması gerektiğine’ dair iddiasını destekledi.
Geçen hafta İsrail, Batı Şeria’nın kuzeyindeki Cenin kampına düzenlediği bir saldırıda 10 Filistinliyi öldürdü.
Bunun ardından Abbas, İsrail ile güvenlik koordinasyonunu kesti.
Ancak bir Filistinlinin, Kudüs’te 7 İsrailliyi öldürerek misilleme yapması gerilimi tırmandırdı.
ABD’li bir yetkiliye göre Blinken, İsrailliler ile Filistinliler arasında ateşkes konusunu gündeminin üst sıralarına taşıdı.
Yetkililere göre, şu ana kadar üst düzey Filistin Yönetimi yetkililerinin desteğini almadığı için Abbas teklifle ilgili olarak Blinken’e nihai bir yanıt vermedi.
Yetkililer, halkın Filistin Yönetimi’ne karşı artan hayal kırıklığı nedeniyle böyle bir güç için asker toplamanın da zor olacağını ekledi.
Blinken, Abbas’a ABD’nin güvenlik planını kabul etmesi yönünde baskıya ek olarak, İsrail tarafıyla güvenlik koordinasyonu için de baskı yaptı.



Tunus, Gannuşi dahil olmak üzere önde gelen siyasetçilere ağır hapis cezaları verdi

Nahda Hareketi lideri Raşid el-Gannuşi (DPA)
Nahda Hareketi lideri Raşid el-Gannuşi (DPA)
TT

Tunus, Gannuşi dahil olmak üzere önde gelen siyasetçilere ağır hapis cezaları verdi

Nahda Hareketi lideri Raşid el-Gannuşi (DPA)
Nahda Hareketi lideri Raşid el-Gannuşi (DPA)

Tunus merkezli radyo istasyonu Mosaique FM dün bir mahkemenin, Nahda Hareketi lideri Raşid el-Gannuşi ve eski güvenlik yetkilileri de dahil olmak üzere önde gelen siyasetçilere komplo kurmak suçlamasıyla 12 ila 35 yıl arasında hapis cezaları verdiğini bildirdi.

Bu davada devlete karşı komplo kurmakla suçlananlar arasında, Cumhurbaşkanı Kays Said'in eski Özel Kalem Müdürü Nadia Akkaşa da bulunuyor.

Hakkında 35 yıl hapis cezası bulunan Akkaşa ülkeden kaçtı.

Mosaique FM, bu davada sanık olan eski Başbakan Yusuf eş-Şahid'in, kendisini ceza mahkemesine sevk eden iddianame kararını temyiz ettiğini, temyiz sonucu beklendiği için bu kararın şimdiye kadar hükümlerin kapsamına girmediğini belirtti.

İslami çizgideki Nahda Hareketi’nin deneyimli lideri Gannuşi (84), 14 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Cumhurbaşkanı Said tarafından feshedilen meclisin başkanı olan Gannuşi, 2023 yılından beri hapiste ve son birkaç ay içinde ayrı davalarda toplam 27 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Bu davada 21 kişiye suçlama yöneltildi, bunlardan 10'u halihazırda hapiste, 11'i ise ülkeden kaçtı.

Mahkeme, eski İstihbarat Teşkilatı Başkanı Kemal Keyzani'yi 35 yıl hapis cezasına, eski dışişleri bakanı Rafik Abdusselam’ı 35 yıl hapis cezasına ve Raşid Gannuşi'nin oğlu Muaz Gannuşi'yi 35 yıl hapis cezasına çarptırdı. Üçü de ülkeden kaçtı.

Cumhurbaşkanı Said, 2021 yılında meclisi feshetti ve ülkeyi kararnamelerle yönetmeye başladı. Ardından bağımsız yargı yüksek konseyini feshetti ve onlarca yargıcı görevden aldı. Şarku’l Avsat’ın aldığı bilgiye göre muhalefet bu hamleyi, 2011 yılında ‘Arap Baharı’ ayaklanmalarını tetikleyen ‘yeni doğan demokrasiyi baltalayan bir darbe’ olarak nitelendiriyor.

Cumhurbaşkanı Said ise bu suçlamaları reddediyor ve attığı adımların yasal olduğunu ve siyasi elitler arasında yıllardır süren kaos ve yolsuzluğu sona erdirmeyi amaçladığını söylüyor.

Cumhurbaşkanı Said'in 2021 yılında iktidarın büyük bir kısmını ele geçirmesinden bu yana muhalefet liderlerinin çoğu, bazı gazeteciler ve Said'i eleştirenler hapiste tutuluyor.

Bu yıl, başka bir mahkemede muhalefet liderleri, iş adamları ve avukatlara yine komplo suçlamasıyla 5 ila 66 yıl arasında değişen hapis cezaları verildi. Muhalefet, bu davanın Cumhurbaşkanı Said’in muhaliflerini bastırmak için uydurulmuş olduğunu söylüyor.

İnsan hakları grupları ve aktivistler, Said'in Tunus'u açık bir hapishaneye dönüştürdüğünü ve yargı ve polisi siyasi rakiplerini hedef almak için kullandığını söylüyorlar.

Tüm bu suçlamaları reddeden Cumhurbaşkanı Said, diktatör olmayacağını, kim olursa olsun, hangi makamda olursa olsun, hiç kimsenin kanunların üstünde olmadığını söylüyor.