Irak Federal Yüksek Mahkemesi, IKBY Parlamentosu'nun görev süresinin uzatılmasının anayasaya aykırılığına ilişkin davanın görülmesini erteledi

Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani (AP)
Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani (AP)
TT

Irak Federal Yüksek Mahkemesi, IKBY Parlamentosu'nun görev süresinin uzatılmasının anayasaya aykırılığına ilişkin davanın görülmesini erteledi

Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani (AP)
Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani (AP)

Irak Federal Yüksek Mahkemesi, Irak Kürdistan Bölgesi Yönetimi (IKBY) Parlamentosu'nun görev süresinin uzatılmasının anayasaya uygunluğuna ilişkin duruşmanın ertelenmesine karar verdi. Mahkeme, duruşma ve karar için 15 Mart tarihini belirledi.
Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgilere göre mahkeme, daha önce de bölgedeki iki ana parti olan Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) ve Kürdistan Demokrat Partisi'ne (KDP) muhalif “Yeni Nesil” hareketin bu yönde açtığı davaları birleştirmek istediği için kararı Aralık ayı ortasında ertelemişti. Ayrıca Goran Hareketi mensubu olan IKBY Parlamentosu’nun Eski Başkanı Yusuf Muhammed Abdulkadir, IKBY Parlamento Başkanı Revaz Faik’e dava açtı. Gerekçe ise IKBY Parlamentosu'nun 2022’de yapılan beşinci oturumunda anayasanın 12 sayılı kanunun 1, 2, 5, 6 ve 20. maddelerinin ihlal edilmesi ve IKBY parlamentosunun beşinci döneminin süresinin Kasım 2022'de sona ermesidir.
Abdulkadir ayrıca Federal Hükümet’e 2022 tarihli 12 sayılı Kanun'un uygulanmasını ve dava hakkında bir karar verilinceye kadar sanık (bölge parlamento başkanı) ve iki yardımcısı tarafından ortaya konan prosedür, yetki ve eylemleri durdurmak için acil bir devlet emri çıkarma çağrısında bulundu. IKBY, 2018'de son yerel seçimleri yaptı. Diğer yandan parlamentonun yasama oturumu Kasım ayı başlarında bir yıl daha uzatıldı. Bunun nedeni siyasi taraflar ve partilerin, milletvekili seçimlerinin son seçim tarihinden itibaren dört yıl sonra belirli bir tarih üzerinde bir mutabakata varamamalarıdır.
Eski IKBY Başkanı ve KDP lideri Mesud Barzani, geçtiğimiz Ocak ayında ABD'nin Ortadoğu ve Kuzey Afrika İşlerinden Sorumlu Koordinatörü Brett McGurk ve ABD'nin Irak büyükelçisi Elena Romanowski ile yaptığı görüşmede, “Bu yıl içinde Kürdistan bölgesinde milletvekili seçimlerinin yeniden ertelenmesine neden olabilecek her türlü yeni bahaneyi reddederek yola devam etme ihtiyacı var" dedi.
Barzani ve Erbil hükümetinin seçimlerin bu yıl yapılacağı iddiasına rağmen, özellikle Demokrat Parti'nin rakibi olan Birlik Partisi'ne yakın birçok Kürt akımı “bölgedeki partiler arasında, özellikle de iktidarın iki kutbu olan Demokrat Parti ve Birlik arasındaki derin farklılıklar” göz önüne alındığında, seçimlerin bu yıl yapılma ihtimaline şüpheyle yaklaşıyor. Demokrat Parti dışındaki çoğu parti, seçim yasasında değişiklik yapılması ve seçmen kütüğünün gözden geçirilmesi çağrısında bulunuyor. Ayrıca Seçim Komisyonu ile ilgili itirazlar var.
Milli Birlik, Değişim ve Yeni Nesil partileri ve diğer partiler, Demokrat Parti'nin yetkisi altındaki Erbil ve Dohuk vilayetlerinde seçmen sicillerinin güncellenmesi gerektiğini vurguluyor. Bu kayıtlarda en az 700 bin artış olduğunu tahmin eden partiler buna ek olarak, ölülerin ve tekrarlanan isimlerin listeden çıkarılması ihtiyacına vurgu yaptı.



İsrail, Gazze’deki kafeyi 230 kiloluk bombalarla vurdu

İsrail ordusu, Filistinlilerin sıkça kullandığı deniz kenarındaki kafeyi harabeye çevirdi (AFP)
İsrail ordusu, Filistinlilerin sıkça kullandığı deniz kenarındaki kafeyi harabeye çevirdi (AFP)
TT

İsrail, Gazze’deki kafeyi 230 kiloluk bombalarla vurdu

İsrail ordusu, Filistinlilerin sıkça kullandığı deniz kenarındaki kafeyi harabeye çevirdi (AFP)
İsrail ordusu, Filistinlilerin sıkça kullandığı deniz kenarındaki kafeyi harabeye çevirdi (AFP)

İsrail, Gazze’de internete erişim sağlayan kafeye düzenlediği saldırıda 230 kilogramlık bombalar kullandı.

Guardian’ın haberinde, İsrail ordusunun pazartesi günü düzenlediği saldırıda Amerikan yapımı MK-82 bombalarından kullandığı yazılıyor. Bu bombalar büyük bir krater oluşturuyor ve şarapnelin geniş bir alana yayılmasına yol açıyor.

El Beka adlı kafeye yapılan saldırıda en az 41 Filistinli öldürülmüş, 75 kişi yaralanmıştı. Hayatını kaybedenler arasında 4, 12 ve 14 yaşlarındaki çocuklar da vardı.

Gazetenin bombanın parçalarına dair elde ettiği fotoğrafları inceleyen uzmanlar, sivillerin böyle bir mühimmatla kasten vurulmasının savaş suçu teşkil edebileceğine dikkat çekiyor.

Kopenhag Üniversitesi'nde uluslararası hukuk alanında çalışan Marc Schack şunları söylüyor:

Bu tür bir mühimmatın kullanımını gerekçelendirmek neredeyse imkansız. Eğer 20, 30, 40 ya da daha fazla sivil kayıptan bahsediyorsanız, bu genellikle çok büyük öneme sahip bir hedef olmalıdır. Afganistan ve Irak'taki koalisyon güçleri açısından çok üst düzey bir hedef için kabul edilen rakam 30'dan az sivilin öldürülmesiydi, o zaman da istisnai koşullar söz konusuydu.

Diğer yandan saldırının ardından İsrail Savunma Kuvvetleri’nden (IDF) yapılan açıklamada “asla sivillerin hedef alınmadığı” ileri sürüldü. Ayrıca saldırıdan önce sivil kaybın azaltılması için adımlar atıldığı savunuldu. Analistler, İsrail ordusunun drone’larla kafe etrafındaki sivilleri görmesine rağmen saldırı düzenlediğini söylüyor.

Filistinli bir aile tarafından 40 yıl önce kurulan kafe, hızlı internet bağlantısıyla öğrenciler, gazeteciler ve uzaktan çalışanların sık uğradığı bir mekandı.

İsrail ordusu Gazze’yi her gün bombalarken bölgede ateşkes sağlanması için yürütülen çalışmalar da hızlandı.

İsrail medyasındaki haberlerde, Başbakan Binyamin Netanyahu’nun 7 Temmuz’da yapacağı ABD ziyareti öncesinde ateşkes anlaşmasının imzalanmasının hedeflendiği yazılıyor.

Ayrıca ABD Başkanı Donald Trump’ın İsrail tarafından kabul edildiğini savunduğu 60 günlük ateşkes teklifine Hamas’ın da sıcak baktığı ileri sürülüyor. Anlaşmaya dair detaylar resmi kanallardan paylaşılmadı. Ancak haberlerde Hamas’tan kalan 50 rehinenin tamamını serbest bırakmasının isteneceği aktarılıyor.

Hamas’ın buna yanıtını cuma akşamına kadar arabuluculara sunması bekleniyor. Filistinli örgütün, Gazze’ye yardım girişine izin verilmesi ve İsrail ordusunun bölgedeki işgalini sonlandırması taleplerinden geri adım atmayacağı belirtiliyor. Anlaşma kapsamında IDF’nin Gazze’deki bazı bölgelerden çekilebileceği savunuluyor.

Independent Türkçe, Guardian, Times of Israel, Haaretz