Irak Federal Yüksek Mahkemesi, IKBY Parlamentosu'nun görev süresinin uzatılmasının anayasaya aykırılığına ilişkin davanın görülmesini erteledi

Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani (AP)
Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani (AP)
TT

Irak Federal Yüksek Mahkemesi, IKBY Parlamentosu'nun görev süresinin uzatılmasının anayasaya aykırılığına ilişkin davanın görülmesini erteledi

Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani (AP)
Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani (AP)

Irak Federal Yüksek Mahkemesi, Irak Kürdistan Bölgesi Yönetimi (IKBY) Parlamentosu'nun görev süresinin uzatılmasının anayasaya uygunluğuna ilişkin duruşmanın ertelenmesine karar verdi. Mahkeme, duruşma ve karar için 15 Mart tarihini belirledi.
Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgilere göre mahkeme, daha önce de bölgedeki iki ana parti olan Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) ve Kürdistan Demokrat Partisi'ne (KDP) muhalif “Yeni Nesil” hareketin bu yönde açtığı davaları birleştirmek istediği için kararı Aralık ayı ortasında ertelemişti. Ayrıca Goran Hareketi mensubu olan IKBY Parlamentosu’nun Eski Başkanı Yusuf Muhammed Abdulkadir, IKBY Parlamento Başkanı Revaz Faik’e dava açtı. Gerekçe ise IKBY Parlamentosu'nun 2022’de yapılan beşinci oturumunda anayasanın 12 sayılı kanunun 1, 2, 5, 6 ve 20. maddelerinin ihlal edilmesi ve IKBY parlamentosunun beşinci döneminin süresinin Kasım 2022'de sona ermesidir.
Abdulkadir ayrıca Federal Hükümet’e 2022 tarihli 12 sayılı Kanun'un uygulanmasını ve dava hakkında bir karar verilinceye kadar sanık (bölge parlamento başkanı) ve iki yardımcısı tarafından ortaya konan prosedür, yetki ve eylemleri durdurmak için acil bir devlet emri çıkarma çağrısında bulundu. IKBY, 2018'de son yerel seçimleri yaptı. Diğer yandan parlamentonun yasama oturumu Kasım ayı başlarında bir yıl daha uzatıldı. Bunun nedeni siyasi taraflar ve partilerin, milletvekili seçimlerinin son seçim tarihinden itibaren dört yıl sonra belirli bir tarih üzerinde bir mutabakata varamamalarıdır.
Eski IKBY Başkanı ve KDP lideri Mesud Barzani, geçtiğimiz Ocak ayında ABD'nin Ortadoğu ve Kuzey Afrika İşlerinden Sorumlu Koordinatörü Brett McGurk ve ABD'nin Irak büyükelçisi Elena Romanowski ile yaptığı görüşmede, “Bu yıl içinde Kürdistan bölgesinde milletvekili seçimlerinin yeniden ertelenmesine neden olabilecek her türlü yeni bahaneyi reddederek yola devam etme ihtiyacı var" dedi.
Barzani ve Erbil hükümetinin seçimlerin bu yıl yapılacağı iddiasına rağmen, özellikle Demokrat Parti'nin rakibi olan Birlik Partisi'ne yakın birçok Kürt akımı “bölgedeki partiler arasında, özellikle de iktidarın iki kutbu olan Demokrat Parti ve Birlik arasındaki derin farklılıklar” göz önüne alındığında, seçimlerin bu yıl yapılma ihtimaline şüpheyle yaklaşıyor. Demokrat Parti dışındaki çoğu parti, seçim yasasında değişiklik yapılması ve seçmen kütüğünün gözden geçirilmesi çağrısında bulunuyor. Ayrıca Seçim Komisyonu ile ilgili itirazlar var.
Milli Birlik, Değişim ve Yeni Nesil partileri ve diğer partiler, Demokrat Parti'nin yetkisi altındaki Erbil ve Dohuk vilayetlerinde seçmen sicillerinin güncellenmesi gerektiğini vurguluyor. Bu kayıtlarda en az 700 bin artış olduğunu tahmin eden partiler buna ek olarak, ölülerin ve tekrarlanan isimlerin listeden çıkarılması ihtiyacına vurgu yaptı.



Lübnan Ordusu: Güneyde bir UNIFIL devriyesine saldıran altı kişi yakalandı

Birleşmiş Milletler barış gücü güçleri, Marjeyoun'un Bouayda bölgesinde UNIFIL gücüne ait araçlarla devriye geziyor (AFP)
Birleşmiş Milletler barış gücü güçleri, Marjeyoun'un Bouayda bölgesinde UNIFIL gücüne ait araçlarla devriye geziyor (AFP)
TT

Lübnan Ordusu: Güneyde bir UNIFIL devriyesine saldıran altı kişi yakalandı

Birleşmiş Milletler barış gücü güçleri, Marjeyoun'un Bouayda bölgesinde UNIFIL gücüne ait araçlarla devriye geziyor (AFP)
Birleşmiş Milletler barış gücü güçleri, Marjeyoun'un Bouayda bölgesinde UNIFIL gücüne ait araçlarla devriye geziyor (AFP)

Lübnan Ordusu bugün, Lübnan'ın güneyindeki el-Tayri-Bint Cebeli yolunda Birleşmiş Milletler Lübnan Geçici Gücü'ne (UNIFIL) ait bir devriyeye saldıran altı kişinin yakalandığını duyurdu.

Ordu "X" platformunda yayınlanan bir açıklamasında, UNIFIL gücüne yönelik saldırıda bir UNIFIL aracının hasar gördüğünü, ancak personel arasında herhangi bir yaralanma bildirilmediğini ifade etti.

Ordu, UNIFIL'e yönelik herhangi bir saldırının ciddiyetini vurgulayarak, olaya karışanların cezalandırılmasında hiçbir hoşgörü ve müsamaha gösterilmeyeceğini belirtti.

Ayrıca, UNIFIL'in Litani Nehri'nin güneyinde bulunan bölgedeki temel rolünü, ordu ile yakın koordinasyonunu ve istikrarın yeniden sağlanmasına aktif katkısını vurguladı.

UNIFIL dün yaptığı açıklamada, Güney Lübnan'daki devriyelerinden birine ateş açıldığını, ancak herhangi bir yaralanma bildirilmediğini duyurdu.

Bint Cubeyl yakınlarında devriye gezen üç motosikletli altı kişinin barış gücüne yaklaştığını ve içlerinden birinin aracın arkasına yaklaşık üç el ateş ettiğini açıkladı. Olayda yaralanan olmadı.


Arap ve İslam dünyası, İsrail'in Gazzelileri Mısır'a sürme niyetinden endişe duyuyor

Mısır ile Filistin toprakları arasındaki Refah sınır kapısı (Arşiv- Reuters)
Mısır ile Filistin toprakları arasındaki Refah sınır kapısı (Arşiv- Reuters)
TT

Arap ve İslam dünyası, İsrail'in Gazzelileri Mısır'a sürme niyetinden endişe duyuyor

Mısır ile Filistin toprakları arasındaki Refah sınır kapısı (Arşiv- Reuters)
Mısır ile Filistin toprakları arasındaki Refah sınır kapısı (Arşiv- Reuters)

Suudi Arabistan, Mısır, Ürdün, Birleşik Arap Emirlikleri, Endonezya, Pakistan, Türkiye ve Katar, İsrail'in Gazze Şeridi sakinlerinin Mısır'a geçişine olanak sağlamak için Refah sınır kapısını tek yönlü açacağı yönündeki açıklamalarından derin endişe duyduklarını belirtti.

Sekiz ülkenin dışişleri bakanları yaptıkları açıklamada, Filistin halkını topraklarından çıkarma girişimlerini tamamen reddettiklerini vurgulayarak, ABD Başkanı Donald Trump'ın Refah sınır kapısının her iki yönde de açılması, bölge sakinlerine hareket özgürlüğünün garanti altına alınması, Gazze Şeridi halkından hiçbirinin ayrılmaya zorlanmaması, aksine topraklarında kalmaları ve vatanlarının inşasına katılmaları için uygun koşulların yaratılması, istikrarın yeniden sağlanması ve insani koşulların iyileştirilmesine yönelik bütünleşik bir vizyonun oluşturulması planına tam bağlılık gösterilmesi gerektiğini vurguladı.

Bakanlar, Başkan Trump'ın bölgede barışı sağlama konusundaki kararlılığına ilişkin takdirlerini yineleyerek, güvenlik ve barışın sağlanması ve bölgesel istikrarın temellerinin sağlamlaştırılması amacıyla, planının tüm yönleriyle, gecikme veya aksama olmaksızın uygulanmasının önemini vurguladılar.

Ateşkesin tam olarak sağlanması, sivillerin çektiği acılara son verilmesi, Gazze'ye insani yardımların kısıtlama veya engel olmaksızın ulaştırılmasının sağlanması, iyileştirme ve yeniden yapılanma çalışmalarına erken başlanması ve Filistin Yönetimi'nin sektördeki sorumluluklarını yeniden üstlenmesi için gerekli koşulların oluşturulması ve böylece bölgede yeni bir güvenlik ve istikrar aşamasının başlatılması gerektiğini vurguladılar.

Bakanlar, ülkelerinin, Güvenlik Konseyi'nin 2803 sayılı Kararı ve ilgili tüm Konsey kararlarının tam olarak uygulanmasını sağlamak ve uluslararası hukuk kararları ve iki devletli çözüm ilkesi uyarınca adil, kapsamlı ve sürdürülebilir bir barışa ulaşmak için elverişli bir ortam sağlamak amacıyla Amerika ve tüm ilgili bölgesel ve uluslararası taraflarla çalışmaya ve eşgüdüm sağlamaya hazır olduğunu teyit ettiler. Bu, işgal altındaki Gazze ve Batı Şeria toprakları da dahil olmak üzere 4 Haziran 1967 sınırlarında, başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız bir Filistin devletinin kurulmasıyla sonuçlanacaktır.


Katar: Gazze savaşını sona erdirme müzakereleri kritik bir aşamada

Katar Başbakanı Şeyh Muhammed bin Abdurrahman el Sani, 23. Doha Forumu'nun ilk gününde konuşuyor (Reuters)
Katar Başbakanı Şeyh Muhammed bin Abdurrahman el Sani, 23. Doha Forumu'nun ilk gününde konuşuyor (Reuters)
TT

Katar: Gazze savaşını sona erdirme müzakereleri kritik bir aşamada

Katar Başbakanı Şeyh Muhammed bin Abdurrahman el Sani, 23. Doha Forumu'nun ilk gününde konuşuyor (Reuters)
Katar Başbakanı Şeyh Muhammed bin Abdurrahman el Sani, 23. Doha Forumu'nun ilk gününde konuşuyor (Reuters)

Katar Başbakanı Şeyh Muhammed bin Abdurrahman el Sani bugün yaptığı açıklamada, Gazze savaşıyla ilgili müzakerelerin kritik bir aşamada olduğunu açıkladı.

Şarku'l Avsat'ın Reuters'ten aktardığına göre Katar'daki Doha Forumu'nda düzenlenen bir panelde konuşan el Sani, arabulucuların ateşkesin bir sonraki aşamasına geçmek için birlikte çalıştıklarını ifade etti.

Başbakan, Gazze'de ateşkesin, İsrail'in Gazze Şeridi'nden tamamen çekilmesi olmadan tamamlanmayacağını açıkladı.

"Şu anda kritik bir noktadayız... Ateşkes olduğunu düşünemeyiz; ateşkes ancak İsrail'in tamamen çekilmesi ve Gazze'ye istikrarın geri dönmesiyle tamamlanır" ifadelerini kullandı.

Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Gazze'ye istikrar gücü kurulmasına ilişkin müzakerelerin sürdüğünü, gücün yetki ve angajman kurallarının da ele alındığını açıkladı.

Katar'daki Doha Forumu'nda konuşan Fidan, gücün temel amacının sınır boyunca İsrailliler ve Filistinliler arasında ayrım yapmak olduğunu belirtti.

Bugün Gazze'nin kuzeyinde, İsrail İHA'sının hedef alması sonucu bir Filistinli hayatını kaybetti, üç kişi de yaralandı. Filistin Bilgi Merkezi yerel kaynaklara dayanarak, "Gazze'nin kuzeyindeki el Atatra kavşağında İsrail'e ait bir İHA tarafından hedef alınanlardan bir şehit ve üç yaralının eş Şifa Hastanesi'ne getirildiğini" bildirdi.

Merkezden yapılan açıklamada, "10 Ekim'de ateşkes anlaşmasının başlamasından bu yana çoğunluğu çocuk, kadın ve yaşlılardan oluşan 369 vatandaşımız hayatını kaybetti, 920'den fazla kişi de yaralandı" denildi.