Pakistan’da yeni bir terör fenomeni: Kadın intihar bombacıları

Pakistan'da kadın intihar bombacılarının peş peşe saldırıları yeni bir akımın habercisi mi?

Başkent İslamabad'da düzenlenen terör saldırısının ardından güvenlik güçleri alarma geçti (Sosyal medya arşivi)
Başkent İslamabad'da düzenlenen terör saldırısının ardından güvenlik güçleri alarma geçti (Sosyal medya arşivi)
TT

Pakistan’da yeni bir terör fenomeni: Kadın intihar bombacıları

Başkent İslamabad'da düzenlenen terör saldırısının ardından güvenlik güçleri alarma geçti (Sosyal medya arşivi)
Başkent İslamabad'da düzenlenen terör saldırısının ardından güvenlik güçleri alarma geçti (Sosyal medya arşivi)

Pakistanlı güvenlik yetkilileri, geçtiğimiz ekim ayında Karaçi'de üç Çin vatandaşının ölümüne neden olan intihar saldırısını gerçekleştiren bombacının kimliğini belirlediler. Yetkililer intihar bombacısının bir Beluç ayrılıkçı hareketiyle bağlantıları olan silahlı bir kadın terörist olduğunu açıkladılar. İntihar bombacısının bir kadın olması Pakistan güvenlik servislerinde büyük bir şok etkisi yarattı. Pakistan'da bir kadın ilk kez intihar saldırısı düzenliyordu. Şarku’l Avsat’a konuşan Pakistanlı yetkililer, olayın şok etkisi yaratmasının iki nedeni olduğunu söylediler. Yetkililer, bu nedenlerden birincisinin Pakistan’da intihar saldırılarının hep erkekler tarafından gerçekleştirilmesi, diğerinin ise ayrılık yanlısı Beluç grupların devlete karşı mücadelelerinde intihar saldırılarını hiçbir zaman bir araç olarak kullanmamış olması olduğunu kaydettiler. Pakistan güvenlik güçleri ve polisi, kültürel nedenlerden ötürü güvenlik amacıyla kadınların üzerlerini rastgele aramıyorlar. Hatta otoyollardaki güvenlik noktalarında konuşlu polis güçleri, içinde bir kadın bulunan araçların geçişine izin veriyorlar. Ancak bu yeni gelişmenin, kadın intihar bombacılarının toplum içinde bombalı eylemler gerçekleştirmelerini engellemek zorunda olan Pakistan güvenlik güçlerinin işini zorlaştırdığına şüphe yok.
Ancak Pakistan güvenlik güçleri, 19 Şubat 2023'te Ketta şehrinden Muhal Beluç adlı kadın intihar bombacısını tutuklayarak kadınları tutuklamalarının önündeki engeli aştı. Mahal Beluç, Belucistan Kurtuluş Ordusu adlı ayrılık yanlısı bir Beluç örgütünün üyesiydi. Güvenlik güçleri, Mahal'in tutuklandığı sırada yanında taşıdığı çantada bir intihar yeleği buldu.  Güvenlik güçleri çantada ayrıca 5 ila 6 kilo patlayıcı buldu.
Pakistanlı eski bir güvenlik yetkilisi, Şarku’l Avsat’a yaptığı açıklamada, “Bu sadece buzdağının görünen kısmı olabilir. Muhal Beluç sadece bir kişi. Aynı eylem için hazırlanan birçok kadın intihar bombacısı olabilir” ifadelerini kullandı.
Beluç ayrılıkçı grupların 2006 yılından beri aktif olarak silahlı eylemlere ve isyana karıştığı bildiriliyor. Ancak ayrılık yanlısı Beluç gruplar devlete karşı eylemlerinde hiçbir zaman intihar saldırılarını bir araç olarak kullanmadı.
Şari Hayat Beluç, Pakistan'daki ilk kadın intihar bombacısı oldu. Bir fen bilgisi öğretmeni olan Şari Hayat, zooloji alanında yüksek lisans yapmıştı. Aynı zamanda iki çocuk annesi olan Şari Hayat, daha önce ayrılıkçı bir Beluç grubun üyesiydi. Pakistan güvenlik güçlerinin yollarda ve sokaklarda kadınlara karşı son derece hoşgörülü davranması nedeniyle, kimliğinin tespit edilmesinden ve tutuklanmaktan kurtulmayı başardı.
Şari Hayat, Karaçi'de düzenlediği saldırıda üç Çinlinin ölümüne yol açarak Çin'in ülkedeki yatırım ve ticaret hızının yavaşlamasıyla Pakistan ekonomisine çok büyük zarar vermeyi başardı. Pakistan Talibanı'nın her zaman intihar saldırılarına karıştığı ve kalesi olan ülkenin kuzeybatısındaki terör eylemlerinde bunu bir araç olarak kullandığı bilinse de eylemlerinde hiçbir zaman kadın intihar bombacısı yer almadı.
Yetkililer, son aylarda Pakistan Talibanı ile ayrılıkçı Beluç gruplar arasında bazı bağlantılar bulduklarını bildirdiler.
Pakistan Talibanı , eylemlerini dini eğilimlerine dayandırırken, Beluç ayrılıkçı gruplar Marksizm gibi seküler ideolojilere dayandırıyor. Ancak en nihayetinde her ikisi de Pakistan hükümetini düşman olarak görüyorlar. Beluç ayrılıkçı grupların laik eğilimleri nedeniyle kadınları intihar görevlerinde kullanmaya daha açık olabileceği düşünülüyor.
Bir güvenlik yetkilisi, yaptığı açıklamada şunları söyledi:
“Soruşturmaların henüz başında olduğumuz ve iki intihar bombacısının ayrı vakalar mı yoksa buzdağının sadece görünen kısmı mı olduğunu bilmediğimiz için kesin bir sonuç veremiyoruz.”
Ancak Pakistanlı yetkililer, Beluçların Pakistan'da belirli bir bölgeyi kontrol etmedikleri bir dönemde, intihar saldırılarının normalleşmesi için belirli bir altyapı gerektiğini belirttiler. Beluç ayrılıkçılar, Taliban'ın Afganistan'daki zaferinden önce faaliyetlerini Afganistan'dan yürütüyorlardı. Fakat Taliban onları Afganistan topraklarından zor kullanarak çıkardı ve şimdi faaliyetlerini Pakistan ve Afganistan arasındaki sınır bölgesinden yürütüyorlar.



Pakistan, Afganistan’a hava saldırıları düzenledi... Kabil, aralarında kadın ve çocuklar olduğu 9 kişi öldü

Taliban’ın Helmand vilayetinde yaptığı açıklamaya göre, Pakistan’ın düzenlediği hava saldırısında hasar gören bir ev. (Reuters)
Taliban’ın Helmand vilayetinde yaptığı açıklamaya göre, Pakistan’ın düzenlediği hava saldırısında hasar gören bir ev. (Reuters)
TT

Pakistan, Afganistan’a hava saldırıları düzenledi... Kabil, aralarında kadın ve çocuklar olduğu 9 kişi öldü

Taliban’ın Helmand vilayetinde yaptığı açıklamaya göre, Pakistan’ın düzenlediği hava saldırısında hasar gören bir ev. (Reuters)
Taliban’ın Helmand vilayetinde yaptığı açıklamaya göre, Pakistan’ın düzenlediği hava saldırısında hasar gören bir ev. (Reuters)

Pakistan, iki ülkenin bugün yaptığı açıklamalara göre gece saatlerinde Afganistan’ın iki bölgesine hava saldırıları düzenledi. Afganistan ise saldırılarda aralarında kadın ve çocukların olduğu 9 hayatını kaybettiğini, 11 kişinin de yaralandığını açıkladı. Şarku’l Avsatın DPA’dan aktardığına göre saldırılarda siviller de zarar gördü.

Pakistan Enformasyon Bakanlığı, saldırıların iki noktadaki militan sığınaklarını hedef aldığını ve “ilk raporlara” göre 22 militanın öldürüldüğünü açıkladı. Taraflardan herhangi birinin açıkladığı can kaybı bilançosu henüz bağımsız olarak doğrulanamadı.

Pakistan, İslamabad’ın Afganistan’ı, topraklarını Pakistan’a yönelik saldırılar düzenlemek için kullanan militanlara barınak sağlamakla suçladığı komşu ülkeye “planlı ve hesaplanmış” hava saldırıları düzenlediğini bildirdi.

Pakistan Enformasyon Bakanlığı, X platformunda yaptığı paylaşımda, “güvenilir istihbarat bilgileri doğrultusunda Afganistan içinde iki noktada, ‘Fitne-i Havaric’, ‘Fitne-i Hind’ ve bunlarla bağlantılı gruplara ait terör kampları ve sığınaklarına yönelik hassas ve belirli hedeflere dönük operasyonlar gerçekleştirildiğini” belirtti.

Saldırılar, iki ülke arasındaki sınır hattında çatışmaların sıklaşmasının ardından gerçekleşti. Pakistan, yılın başlarında gerilimin keskin biçimde artmasından bu yana Afganistan topraklarına defalarca hava saldırısı düzenledi. İki ülke arasında sınır boyunca militanların faaliyetleri konusunda uzun süredir devam eden anlaşmazlıklar bulunuyor.

Birleşmiş Milletler’in Afganistan Misyonu, geçen hafta yıl başından bu yana sınır ötesi şiddet olayları nedeniyle Afganistan’da bin 100’den fazla sivilin öldüğünü veya yaralandığını belgelediğini açıkladı.

Pakistan sivilleri hedef aldığını reddederken, saldırılarının ülke içinde eylemler gerçekleştiren militanlara yönelik olduğunu savunuyor. Afganistan ise militanlara barınak sağladığı yönündeki suçlamaları reddediyor.


Güney Kore’den Ukrayna’ya ‘Gizlilik ihlali’ tepkisi: Resmî özür talep edildi

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy tarafından paylaşılan, Ukrayna askerlerince esir alınan bir Kuzey Kore askerine ait fotoğraf (Zelenskiy'nin X hesabı)
Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy tarafından paylaşılan, Ukrayna askerlerince esir alınan bir Kuzey Kore askerine ait fotoğraf (Zelenskiy'nin X hesabı)
TT

Güney Kore’den Ukrayna’ya ‘Gizlilik ihlali’ tepkisi: Resmî özür talep edildi

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy tarafından paylaşılan, Ukrayna askerlerince esir alınan bir Kuzey Kore askerine ait fotoğraf (Zelenskiy'nin X hesabı)
Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy tarafından paylaşılan, Ukrayna askerlerince esir alınan bir Kuzey Kore askerine ait fotoğraf (Zelenskiy'nin X hesabı)

Güney Kore, Rus saflarında savaşırken esir alınan iki Kuzey Koreli askerin nakline ilişkin gizlilik anlaşmasını ihlâl eden Ukrayna’dan resmî özür talep etti.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Birleşmiş Milletler Genel Kurulunda yaptığı konuşmada ülkesinin iki Kuzey Koreli askeri Güney Kore’ye naklettiğini açıklayarak "Onları canlı ele geçirmek kolay olmadı" ifadelerini kullandı.

Zelenskiy’nin bu açıklamasına X platformu üzerinden yanıt veren Güney Kore Devlet Başkanı Lee Jae-myung, "Ukrayna tarafının anlaşmayı ihlal ederek bu durumu neden kamuoyuna açıkladığını anlamıyorum" diyerek yaşanan hayal kırıklığını dile getirdi.

Zelenskiy’nin danışmanlarından Dmytro Lytvyn ise Ukrayna’nın "açık bir devlet" olduğunu belirterek, askerlerin gizlice teslim edilmesine şaşırdıklarını ifade etti. Lytvyn gazetecilere yaptığı açıklamada, "Hikâye uzun ve ayrıntılı olsa da biz sadece Kore Cumhuriyeti’ne gönderildikleri gerçeğini açıkladık" dedi.

Ancak Güney Kore Cumhurbaşkanlığı Basın Başsekreteri Song Ki-hong yaptığı açıklamada, "Ukrayna tarafının iki ülke arasındaki gizlilik anlaşmasını ihlal ederek bilgileri tek taraflı olarak ifşa etmesi son derece ciddi bir durumdur" değerlendirmesinde bulundu.

Song, "Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Basın Ofisinin gizlilik anlaşması olmadığına dair asılsız iddiası, iki ülke hükümetleri arasındaki güveni ciddi şekilde sarsmakta ve dostane ilişkilere büyük zarar vermektedir" diyerek, Seul’ün "resmî bir açıklama ve özür" talep ettiğini duyurdu. Song ayrıca Seul yönetiminin konuya ilişkin "gerekli görülebilecek ilave tedbirleri" değerlendirdiğini belirtti.

Ukrayna, geçen yılın başlarında Pyongyang’ın Rus güçlerini desteklemek üzere sahaya sürdüğü birlikler arasında yer alan iki Kuzey Kore askerini esir almıştı. Güney Koreli bir milletvekili daha önce yaptığı açıklamada, söz konusu iki askerin Güney Kore’de "normal bir yaşam" sürdürme isteklerini dile getirdiklerini belirtti.

Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgiye göre Güney Kore Anayasası uyarınca, Kuzey Kore sakinleri de dâhil olmak üzere bütün Koreliler Güney Kore vatandaşı kabul ediliyor.


Pakistan, Afganistan’da İHA faaliyetleriyle bağlantılı noktaları vurdu

Afgan Talibanı mensubu savaşçılar, Kandahar vilayetinin Spin Boldak bölgesinde Afganistan-Pakistan sınırı yakınlarında devriye geziyor (Arşiv-Reuters)
Afgan Talibanı mensubu savaşçılar, Kandahar vilayetinin Spin Boldak bölgesinde Afganistan-Pakistan sınırı yakınlarında devriye geziyor (Arşiv-Reuters)
TT

Pakistan, Afganistan’da İHA faaliyetleriyle bağlantılı noktaları vurdu

Afgan Talibanı mensubu savaşçılar, Kandahar vilayetinin Spin Boldak bölgesinde Afganistan-Pakistan sınırı yakınlarında devriye geziyor (Arşiv-Reuters)
Afgan Talibanı mensubu savaşçılar, Kandahar vilayetinin Spin Boldak bölgesinde Afganistan-Pakistan sınırı yakınlarında devriye geziyor (Arşiv-Reuters)

Pakistan, bugün, Afganistan’da insansız hava araçlarının (İHA) depolanması ve Pakistan’a yönelik saldırılarda fırlatılması amacıyla kullanıldığını belirttiği 10 noktaya hava saldırıları düzenlediğini açıkladı.

Enformasyon Bakanı Attaullah Tarar X hesabından yaptığı açıklamada, saldırıların Afganistan’dan düzenlenmeye çalışılan saldırılarla bağlantılı askeri hedeflere yönelik olduğunu ve “orantılı ve kesin biçimde hedeflenmiş” operasyonlar olduğunu söyledi.

Tarar ayrıca Pakistan hava savunma sistemlerinin, dün Afganistan topraklarından fırlatılan İHA’ları hedeflerine ulaşmadan önce tespit ederek etkisiz hale getirdiğini belirtti.

Şarku’l Avsat'ın AFP’den aktardığına göre Kandahar’da yaşayan bir kişi ajansa, Afganistan’ın güneyindeki ve Taliban’ın ruhani liderinin ana ikametgâhının bulunduğu Kandahar kentini hedef alan hava saldırısı düzenlendi. Görgü tanığı, önce bir jet uçağının sesini duyduğunu, ardından güçlü bir patlama ve kent merkezinde yangın çıktığını söyledi.

Saldırılar, Pakistan’ın iki ülke arasındaki sınır bölgesine yönelik bombardımanından günler sonra gerçekleşti. Birleşmiş Milletler, Afganistan’ın doğusunu hedef alan saldırılarda en az 3 sivilin öldüğünü bildirirken, Pakistan saldırılarda 28 militanın öldürüldüğünü açıkladı.

Sınır bölgesi zaman zaman bu tür saldırılara maruz kalsa da Afganistan kentlerine yönelik hava saldırıları nadir görülüyor.

Birleşmiş Milletler Afganistan Yardım Misyonu’na (UNAMA) göre Kandahar ve başkent Kabil de Afganistan ile Pakistan arasında şubat ayının sonlarında başlayan savaş sırasında bombardımana maruz kaldı. Haftalar süren çatışmalarda yüzlerce Afgan sivil hayatını kaybetti.

Mart ayında varılan ateşkes anlaşması, çeşitli ülkelerin arabuluculuk çabalarına rağmen iki komşu ülke arasında kalıcı bir uzlaşma sağlayamadı.

İslamabad, Taliban yönetimini yıllardır Pakistan’a yönelik saldırılar düzenleyen Pakistan Talibanı (TTP) militanlarını barındırmakla suçluyor.

Afgan yetkililer ise bu suçlamayı reddediyor ve Pakistan’ın kendilerine karşı faaliyet gösteren gruplara ev sahipliği yaptığını ve ülkelerinin egemenliğine saygı göstermediğini ifade ediyor.

Pakistan’ın bu hafta sınır bölgesine yönelik saldırıları, cuma günü Pakistan’ın kuzeyinde bir polis merkezini hedef alan ve en az 31 kişinin ölümüne yol açan saldırının ardından gerçekleşti. Saldırının sorumluluğunu, Pakistan Talibanı ile bağlantılı bir grup üstlendi.