Irak’ta şiddetli yağışlar bir kadın ve iki çocuğunun ölümüne neden oldu

Amara şehrinde alınan görüntüler Fırat Nehri’nin sularının ne ölçüde çekildiğini gözler önüne serildi. (Reuters)
Amara şehrinde alınan görüntüler Fırat Nehri’nin sularının ne ölçüde çekildiğini gözler önüne serildi. (Reuters)
TT

Irak’ta şiddetli yağışlar bir kadın ve iki çocuğunun ölümüne neden oldu

Amara şehrinde alınan görüntüler Fırat Nehri’nin sularının ne ölçüde çekildiğini gözler önüne serildi. (Reuters)
Amara şehrinde alınan görüntüler Fırat Nehri’nin sularının ne ölçüde çekildiğini gözler önüne serildi. (Reuters)

Irak’ın kuzeyinde yağan şiddetli yağmur nedeniyle perşembe günü şafak vakti kerpiç bir ev çöktü. Kerkük Sivil Savunma Müdürü, Fransız haber ajansı AFP’ye verdiği bilgilere göre olayda bir anne ve iki çocuğu yaşamını yitirdi.
Son üç yılda kuraklığın etkili olduğu ve yağışların azaldığı ülkede, halk tarım, su rezervleri ve nehirler üzerindeki etkilerinden dolayı şiddetli yağışları olumlu karşılasa da bu durum sokakların sular altında kalmasına neden oluyor. Onlarca yıl süren savaşlar ve ihmaller nedeniyle altyapısı harap olan ülkede sık sık elektrik kesintileri yaşanıyor. 
Kerkük Sivil Savunma Başkanı Fazıl Muhammed’in bildirdiğine göre Kerkük’ün Bacvan köyünde sabah saat 05.00 sıralarında kerpiç bir evin çatısı çöktü. Olay, 26 yaşındaki bir anne ile 2 ve 4 yaşlarındaki iki çocuğunun ölümüne yol açtı. Muhammed evin şiddetli yağmurlar ve evin çamurdan yapılmış olması nedeniyle çöktüğünü aktardı.
Resmi açıklamaya göre Bağdat’ın kuzeydoğusundaki Diyala’da şiddetli yağışlar nedeniyle çalışanlara bir gün izin verildi. Diğer yandan başkentin kuzeyinde bulunan Selahaddin şehrinde de eğitim askıya aldı.
Irak Göç Bakanlığı, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) ile Anbar ve Ninova şehirlerinde, yağmurlardan etkilenen kamplardaki ailelere destek ve yardım sağlamak için çalıştığını belirtti.
Irak, üst üste üçüncü yıl şiddetli kuraklık ve 2022 yazında 50 dereceyi aşan yüksek sıcaklıklarla yüzleşti. Yetkililere göre su tüketimi, tahminleri aşan bir oranda arttı. Özellikle de şubat ayında ülkenin güneyindeki Dicle ve Fırat nehirlerinin seviyelerinde düşüş kaydedildi.
Birleşmiş Milletlere göre, daha az yağmur, daha yüksek sıcaklıklar ve daha fazla çölleşme ile Irak, dünyada iklim değişikliğinin olumsuz etkilerine karşı en savunmasız beş ülke arasında yer alıyor. Yaklaşık 44 milyon nüfusa sahip yarı çöl ülke için su konusu oldukça sorunlu bir konuyu teşkil ediyor.
Bağdat daha önce Türkiye ve İran’ın, özellikle iki nehir üzerine inşa ettikleri barajlar nedeniyle, topraklarına ulaşan su miktarının azalmasına neden olduğunu öne sürdü. Ancak Dünya Bankası aralık ayında, Irak’a iklim sorununun üstesinden gelmek, sulama sistemini modernize etmek ve barajların durumunu iyileştirmek için ‘daha yeşil ve daha çevre dostu’ bir kalkınma modelini benimsenme çağrısında bulundu.



Hadramut Valisi Hanbeşi, BAE'yi ilde yaygın ihlaller gerçekleştirmekle suçladı

Yemen Liderlik Konseyi Üyesi ve Hadramut Valisi Salim Hanbeşi (Şarku’l Avsat)
Yemen Liderlik Konseyi Üyesi ve Hadramut Valisi Salim Hanbeşi (Şarku’l Avsat)
TT

Hadramut Valisi Hanbeşi, BAE'yi ilde yaygın ihlaller gerçekleştirmekle suçladı

Yemen Liderlik Konseyi Üyesi ve Hadramut Valisi Salim Hanbeşi (Şarku’l Avsat)
Yemen Liderlik Konseyi Üyesi ve Hadramut Valisi Salim Hanbeşi (Şarku’l Avsat)

Yemen Liderlik Konseyi Üyesi ve Hadramut Valisi Salim Hanbeşi, Birleşik Arap Emirlikleri'ni (BAE) ‘Yemen'deki Meşruiyeti Destekleme Koalisyonu’ndaki katılımını kendi gündemini gerçekleştirmek için kullanmakla’ suçlarken, onun Hadramut’taki uygulamalarının beklentilerin aksine olduğunu ve yerel güvenliğe ve istikrara önemli zarar verdiğini öne sürdü.

Vali Hanbeşi dün, Mukalla'da düzenlenen basın toplantısında, Hadramut'un BAE'nin desteklediği ve devlet merkezlerini yağmalamak ve sivil halkı terörize etmek gibi ihlallerde bulunan, ancak kısa bir süre önce feshedilen Güney Geçiş Konseyi (GGK) lideri Ayderus ez-Zübeydi ve ona bağlı silahlı grupların hakimiyetinden kurtarıldığını söyledi.

Vali Hanbeşi, Hadramut sınırları içinde BAE’nin desteğiyle kurulan çok sayıda ‘gizli hapishanenin’ yanı sıra sivilleri hedef almak ve suikastlar gerçekleştirmek amacıyla Reyyan Havaalanı’nda depolanan patlayıcıların da ortaya çıkarıldığını açıkladı.

Yemen Liderlik Konseyi Üyesi Vali Hanbeşi, yetkililerin BAE ve Zubeydi’ye bağlı silahlı gruplara karşı tüm yasal önlemleri alacağını vurgulayarak, bütün sorumluların hesap vermesi ve ihlallerin mağdurlarına destek sağlanması çağrısında bulundu. Hanbeşi, Suudi Arabistan'ın desteğinin bu acı sayfayı kapatmada, istikrarı yeniden tesis etmede ve Hadramut'ta devletin otoritesini güçlendirmede belirleyici olduğunun da altını çizdi.


SDG: Türk İHA’ları Haseke şehrinin güneyindeki Kizvan Dağı'nı bombaladı

Suriye'deki SDG üyeleri (AFP)
Suriye'deki SDG üyeleri (AFP)
TT

SDG: Türk İHA’ları Haseke şehrinin güneyindeki Kizvan Dağı'nı bombaladı

Suriye'deki SDG üyeleri (AFP)
Suriye'deki SDG üyeleri (AFP)

Suriye Demokratik Güçleri (SDG) dün akşam, ‘Türk insansız hava araçlarının (İHA) ülkenin kuzeydoğusundaki Haseke kentinin güneyindeki Kizvan dağ bölgesini bombaladığını’ duyurdu.

SDG tarafından yapılan açıklamada, bölgenin topçular tarafından da bombalandığı belirtilerek, güçlerinin Haseke'deki el-Aliye köyü ekseninde merkezi hükümete bağlı grupların saldırılarını püskürttüğünü ekledi.

Şarku'l Avsat'ın Reuters'ten aktardığına göre Türk güvenlik kaynakları, Kürt güçlerinin Türk İHA’larının Haseke şehrini hedef aldığı iddiasının gerçeği yansıtmadığını açıkladı.

Öte yandan Suriye televizyon kanalı Syria TV, Rakka kırsalındaki el-Aktun Hapishanesi konusunda Suriye ordusu ile SDG arasında hapishanenin teslim edilmesi için yapılan müzakerelerin başarısızlıkla sonuçlanmasının ardından, hapishane çevresinin bombalandığını bildirdi.

Suriye'nin resmi yayın kuruluşu el-İhbariyye, daha önce Savunma Bakanlığı Medya ve İletişim Direktörü Asım Galyun’un, Suriye ordusu güçlerinin el-Aktun Hapishanesi’nin güvenliğini sağlamak için hapishane çevresine ulaştıklarını söylediğini aktarmıştı.

SDG güçlerinin koruması altında Kamışlı ve Haseke'de DEAŞ üyelerini barındıran hapishane (Reuters)SDG güçlerinin koruması altında Kamışlı ve Haseke'de DEAŞ üyelerini barındıran hapishane (Reuters)

Suriye pazar günü, SDG ile yeni bir anlaşma imzaladığını duyurdu ve bu duyuru, uluslararası alanda büyük memnuniyetle karşılandı. Anlaşma uyarınca, geçtiğimiz aydan bu yana devam eden kanlı çatışmaların ardından, Deyrizor ve Rakka illerinin Suriye hükümetine idari ve askeri olarak devredilmesinin yanı sıra, tüm cephelerde ve temas noktalarında tam ve acil ateşkes ilan edilecek.

Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şara, Suriye devlet kurumlarının yıllardır SDG’nin kontrolünde olan Suriye'nin kuzeydoğusundaki Rakka, Deyrizor ve Haseke’ye gireceğini açıkladı.


DEAŞ militanlarının kaçmasının ardından el-Şeddadi'de sokağa çıkma yasağı ilan edildi

Suriye hükümet güçleri dün ülkenin doğusundaki Deyrizor vilayetinde Fırat Nehri'ni geçti (AFP)
Suriye hükümet güçleri dün ülkenin doğusundaki Deyrizor vilayetinde Fırat Nehri'ni geçti (AFP)
TT

DEAŞ militanlarının kaçmasının ardından el-Şeddadi'de sokağa çıkma yasağı ilan edildi

Suriye hükümet güçleri dün ülkenin doğusundaki Deyrizor vilayetinde Fırat Nehri'ni geçti (AFP)
Suriye hükümet güçleri dün ülkenin doğusundaki Deyrizor vilayetinde Fırat Nehri'ni geçti (AFP)

Suriye Ordusu Operasyonlar Dairesi dün akşam, ülkenin kuzeydoğusundaki Haseke Valiliği'ne bağlı Şeddadi şehrinde ve çevresinde tam sokağa çıkma yasağı ilan etti. Ordu, şehirdeki Suriye Demokratik Güçleri'nin (SDG) kontrolündeki bir hapishaneden bir dizi DEAŞ militanının kaçtığını ve SDG'nin bu kişileri serbest bıraktığını belirtti.

Ordu yaptığı açıklamada, cezaevinin ve şehrin güvenliğini sağlamak için müdahale edeceğini ve kaçan unsurları aramak için operasyonların başlayacağını belirtti. Vatandaşlardan, örgütün kaçan üyeleri hakkında konuşlandırılmış askeri birliklere bilgi vermelerini istedi.

ABD’nin Suriye'deki ana müttefiki olan SDG), ateşkes anlaşması kapsamında geniş alanlardan çekilmeyi kabul etmesinden bir gün sonra, Suriye hükümeti, Özerk Yönetimi "terörizm meselesini siyasi olarak istismar etmeye" çalışmakla suçladı. Yaptığı açıklamada, bunun "uluslararası topluma karşı siyasi veya güvenlik şantajı aracı olarak kullanılmasını kesinlikle reddettiğini" ifade etti.

Operasyonlar Müdürlüğü, ordu komutanlığının, Şeddadi hapishanesini ve çevresini güvence altına almak amacıyla İç Güvenlik Güçlerine devretmek için arabulucular ve SDG liderleriyle temasa geçtiğini, ancak SDG liderliğinin bunu reddettiğini kaydetti. SDG ise bunu reddederek, hapishaneye saldırı düzenlendiğini iddia etti.