Lübnan lirası dolar karşısında gerilemeye devam ediyor

1 dolar ve 100 bin Lübnan lirası (DPA)
1 dolar ve 100 bin Lübnan lirası (DPA)
TT

Lübnan lirası dolar karşısında gerilemeye devam ediyor

1 dolar ve 100 bin Lübnan lirası (DPA)
1 dolar ve 100 bin Lübnan lirası (DPA)

Lübnan lirası dün dolar karşısında dün birkaç saat içerisinde sert bir düşüş yaşarken, bir dolar 100 bin lira olarak kaydedildi.
Lübnan 2019 yazından bu yana, liranın dolar karşısında yaklaşık yüzde 95 değer kaybettiği bir ekonomik çöküşe tanık oluyor.
Merkez Bankası’nda 1 dolar daha önce bin 507 Lübnan lirasıyken, bu ayın başından itibaren resmi dolar kuru 15 bin lira olarak sabitlenmişti.
Lübnanlılar, dün akşam saatlerinde 97 bin lira civarında olan doların karaborsada 100 bin lirayı aştığını öğrendi.
Yetkililerden hiçbiri konu hakkında herhangi bir yorumda bulunmadı.
Hızla yükseliş kaydeden döviz kuru, akaryakıt fiyatlarını da olumsuz etkiliyor.
Akaryakıt fiyatlarına eşi benzeri görülmemiş bir zam gelmesiyle birlikte, çoğu çalışanın maaşı artık işlerine ulaşmak için yetmiyor.
Ekonomist Velid Ebu Suleyman, Lübnan’daki tüm veriler ve finansal koşullar ışığında doların kurundaki bu sürekli yükselişin beklendiği görüşünde.
Şarku’l Avsat’a konuşan Ebu Süleyman, “Bu çöküşe yol açan nedenlere karşı radikal önlemler alınmaması ve güven eksikliği nedeniyle bu yükselişin bir sınırı yok” dedi.
Çalışanlarının maaşlarının erimesi nedeniyle kamuda grev devam ederken, öğretmenler de grev tehdidi savuruyor.
Kamyon ve otobüs şoförleri, akaryakıt fiyatlarındaki görülmemiş artışı protesto etmek için dün Sayda sahilinde oturma eylemi yaparak, otobüsleriyle yolu bir süre trafiğe kapattı.
Şoförler, yetkililerin bu sorun karşısında parmağını bile kıpırdatmaması nedeniyle, tüm vatandaşları sokaklara çıkmaya çağırdı.
Ekmek ve Lübnan vatandaşının tüm günlük gereksinimlerini içeren fiyatlar dolarla yarışırken, hastanede tedavi olmak bile lüks haline geldi.
Genel İşçi Sendikası dün, yüksek döviz kurunun Lübnanlılar üzerindeki yansımaları karşısında uyardı.
Ülkede hastaneye yatış oranlarının yarı yarıya azalması, hasta sayısının azlığından değil, daha çok hastane faturasını ödeyemeyeceklerine dair korkudan kaynaklanıyor.
Genel İşçi Sendikası, mağazalarda da dolar üzerinden fiyatlandırma yapıldığına dikkat çekerek, geçici çözümlerin işçiler ve sınırlı gelire sahip insanlar üzerindeki korkunç ekonomik ve sosyal kuşatmayı kaldıramayacağını yineledi.
Sendika, bu yapısal krizin, yeni bir cumhurbaşkanın seçilmesi ve ekonomik iyileşme planı geliştirebilecek dürüst ve etkili bir hükümetin kurulması başta olmak üzere radikal siyasi önlem ve kararlarla çözülmesini gerektirdiğini vurguladı.
Yoksulluk oranının benzeri görülmemiş seviyelere yükselmesiyle, gıda ürünlerinin fiyatları hızla artıyor.
Dünya Bankası’na (WB) göre, ülkedeki enflasyon oranı Ocak 2021’den Temmuz 2022’ye kadar dünyanın en yüksek oranı ile yüzde 332'ye ulaştı.



İran, İsrail'i Lübnan'la hava trafiğini engellemekle suçladı

 İran Dışişleri Bakanlığı sözcüsü İsmail Bekayi
 İran Dışişleri Bakanlığı sözcüsü İsmail Bekayi
TT

İran, İsrail'i Lübnan'la hava trafiğini engellemekle suçladı

 İran Dışişleri Bakanlığı sözcüsü İsmail Bekayi
 İran Dışişleri Bakanlığı sözcüsü İsmail Bekayi

İran Dışişleri Bakanlığı bugün yaptığı açıklamada, İsrail'i Tahran ile Beyrut arasındaki uçuşlarda aksamalara neden olmakla suçladı.

İran Dışişleri Bakanlığı sözcüsü İsmail Bekayi yaptığı açıklamada, "Siyonist rejimin Lübnan vatandaşlarını taşıyan bir yolcu uçağına yönelik tehdidi, Beyrut Havalimanı'na yapılan düzenli uçuşların aksamasına yol açtı."

Havaalanı yolunda yanan lastikler (Sosyal medyada yaygın)Havaalanı yolunda yanan lastikler (Sosyal medyada yaygın)

Lübnanlı yolcuları taşıyan bir İran uçağının dün öğleden sonra Tahran havaalanından kalkarak Beyrut'a gitmesine izin verilmemesini protesto eden yüzlerce Hizbullah taraftarının havaalanına gidiş ve geliş yollarını kapatarak yolcuların araçlarıyla havaalanına giriş ve çıkışlarını engellemesi ve yüzlerce yolcunun havaalanına planlanan varış saatini kaçırmasına neden olması nedeniyle, Beyrut Uluslararası Havaalanı kalkışlarda bir karmaşaya sahne oldu.

Hizbullah destekçilerinin eylemi, İran'da dini bir ziyarette bulunan onlarca Lübnanlının Beyrut'a dönmeleri engellendiği için Tahran havaalanında protesto gösterisinde bulunduklarına dair sosyal medyada yayınlanan videoların arka planına denk geldi. Yaygın olarak paylaşılan görüntülerde aktivistler “Tahran saatiyle 14:30'da (Beyrut saatiyle 13:00) kalkması gereken uçağın Tahran havaalanından kalkması engellendi” dedi. Aktivistler “Ülkemizin hükümeti, İsrail ordu sözcüsünün (Avichai Adraee) İran fonlarının (Hizbullah'a) aktarıldığına dair attığı bir tweet nedeniyle vatandaşlarını kabul etme kararı alamıyor” ifadelerini kullandı.

Refik Hariri Uluslararası Havalimanı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nün Tahran Havalimanı'na “kalkışından kısa bir süre önce Beyrut'a seyahat eden İran uçağını kabul etmeyeceğini” bildirdiği bildirildi.

Beyrut Havalimanı'ndan bilgi sahibi bir kaynak bunun nedenini “uçağın Hizbullah için para taşıdığı ve bunun havalimanının güvenliğini tehlikeye atacağı yönündeki bilgilere” dayandırdı.

Kaynak Şarku’l Avsat'a “uçağın kalkışını engelleme kararının Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı tarafından alındığını, ancak bu kararın bugüne kadar İran'dan Beyrut'a gelen tüm uçuşları kapsamadığını, özellikle de havalimanının yakından izlendiği ve yönetimin havalimanının güvenliğini tehlikeye atmamak için ihtiyati tedbirler aldığı göz önünde bulundurulduğunda, kargosuyla ilgili şüpheler nedeniyle bu uçuşu kapsadığını” vurguladı.

 Beyrut Havalimanı'ndan havalanan bir uçak (7 Ekim 2024) (Reuters)Beyrut Havalimanı'ndan havalanan bir uçak (7 Ekim 2024) (Reuters)

İran uçağının engellenmesinin Avichai Adraee'nin İran'ın Kudüs Gücü ve Hizbullah'ı son haftalarda Beyrut Uluslararası Havaalanını sivil uçuşlar yoluyla İsrail'e karşı saldırılar düzenlemek amacıyla Hizbullah'ı silahlandırmaya yönelik fonları kaçırmak için kullanmakla suçlayan tweetinden saatler sonra gerçekleşmesi protestocuları kızdırdı.

Yüzlerce araç eski havalimanı yolu ve havalimanını başkent Beyrut'a bağlayan otoyolda mahsur kaldı. Kaynak, "onlarca yolcunun arabalarından inip yaya olarak, bazılarının ise motosikletle hareket etmek zorunda kaldığını" belirtti. Bu gelişme, yolların kapatıldığı noktalara 200'den fazla asker gönderen Lübnan Ordusu müdahale ederek yolların açılması sağladı.

Bir güvenlik kaynağı, ordunun "havaalanı yolunu açmak ve hareketliliği normale döndürmek için gerekli önlemleri aldığını" bildirdi. Şarku'l Avsat'a konuşan kaynak, "Protestocuların yakınlarının başına gelenleri reddettiklerini ifade etme hakları var, ancak havaalanı yolunun kapatılmasına ve yolcuların gelip uçuşlarına yetişmelerinin engellenmesine hiçbir nedenle izin verilemez. Öfkesini dile getiren protestocuların memnuniyetsizliğini anlıyoruz, ancak havalimanına giden ve havalimanından ayrılan insanların güvenliği ve hareket özgürlükleri, devlete veya başkalarına baskı yapmanın bir aracına dönüştürülemez” ifadelerini kullandı.