Irak Yüksek Federal Mahkemesi IKBY’ye 400 milyar dinar gönderilmeye devam edilmemesi talebini reddetti

Irak’ın güneyinde bir sivil aktivisti kaçırmaktan suçlu bulunan iki kişinin gıyabında idam cezası verildi

Fotoğraf: AA
Fotoğraf: AA
TT

Irak Yüksek Federal Mahkemesi IKBY’ye 400 milyar dinar gönderilmeye devam edilmemesi talebini reddetti

Fotoğraf: AA
Fotoğraf: AA

Irak Yüksek Federal Mahkemesi dün, devlet çalışanlarının maaşlarının ödenmesi için Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’ne (IKBY) 400 milyar dinar gönderilmesinin durdurulması için bir ‘devlet emri’ çıkarılması talebini reddetti. Talep, Bağdat hükümetinin, söz konusu meblağı devlet çalışanlarının maaşlarının ödenmesi için IKBY Maliye Bakanlığına gönderme kararı almasının ardından (Şii) Koordinasyon Çerçevesi Üyesi Milletvekili Mustafa Cabbar Sened tarafından sunuldu. Irak Yüksek Federal Mahkemesi tarafından verilen devlet emirleri geçici niteliktedir. Böylece itiraz edilen usul, nihai bir karar verilmeden önce anayasaya uygunluğu ya da eksikliği olup olmadığı doğrulanana kadar askıya alınabilir.
Yüksek Federal Mahkeme, talebi reddetme kararında şu ifadelere yer verdi:
“Yüksek Federal Mahkeme, bağımsız bir talep üzere ya da önüne getirilen anayasa davalarında yer alan acil bir devlet emri çıkarılmasının yanı sıra Yüksek Federal Mahkeme yasasının ve usul kurallarının da ele alınmadığını tespit etmiştir.”
Milletvekili Mustafa Sened talebini, Yüksek Federal Mahkeme'nin geçtiğimiz ocak ayında verdiği ‘Bakanlar Kurulu'nun 2021 ve 2022 yıllarında aldığı kararların geçerli olmadığı’ kararına dayandırdı.
Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) lideri Mesud Barzani, söz konusu kararın alındığı sırada Irak Yüksek Federal Mahkemesi'nin Bağdat hükümetinin IKBY’ye para göndermesini engelledikten sonra IKBY’ye karşı sergilediği düşmanca tavırdan duyduğu rahatsızlığı dile getirmişti.
Bağdat hükümetinin yaklaşık üç hafta önce IKBY’ye gönderdiği paralar, iki taraf arasında yıllardır süregelen gergin ortamın yumuşamasına katkıda bulundu. Ardından Irak Başbakanı Mustafa Şiya es-Sudani, geçtiğimiz hafta iki tarafın geçmiş yıllarda ulaşmayı başaramadığı uzlaşı formülüne ulaşacağına dair olumlu beklentileri güçlendirmek amacıyla IKBY’yi ziyaret etti. Başbakan Sudani’nin iki tarafın da bazı konularda fikir birliğine varmayı başardığını açıklaması, uzlaşı formülünün ilk belirtisi olarak görüldü. Başbakan Sudani, ilk kez IKBY’de çıkarılan petrolden elde edilen gelirlerin bir bankaya yatırılarak, Bağdat ile Erbil arasındaki petrol ve doğalgaz konusundaki sorunların çözülmesi konusunda anlaşmaya varıldığını duyurdu. IKBY’de çıkarılan petrolden elde edilen gelirlerin tek bir banka hesabına yatırılması şartı getirilirken, hesap yalnızca IKBY ve Irak başbakanları tarafından denetlenebilecek.
IKBY’nin petrol satışlarından elde ettiği mali gelir konusu, Bağdat ile Erbil arasındaki en karmaşık ve tartışmalı konuların başında geliyor. Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgiye göre IKBY, Irak bütçesinden toplamının yüzde 12'sini aşan payını alması karşılığında, Irak hazinesine günlük 250 bin varil petrolden elde edilen geliri ödemiyor.
Zikar Ceza Mahkemesi’nden 2 kişiye ölüm cezası
Öte yandan Zikar Ceza Mahkemesi, 2020 yılında Zikar vilayetinin Nasiriye şehrinde Seccad el-Iraki adlı bir aktivisti kaçırma suçundan yargılanan iki kişiye gıyabında ölüm cezası verdi.
Zikar Ceza Mahkemesi tarafından yapılan açıklamada, kararın Ceza Kanunu'nun 421-c maddesi hükümleri ile 47, 48 ve 49’uncu maddelerine göre alındığı belirtildi.
Zikar’da 2020 yılının eylül ayı sonlarında, silahlı bir grupla ilişkili olduğuna inanılan bir grup, Aktivist, Seccad el-Iraki ve iki arkadaşının içinde bulunduğu özel bir aracı durdurarak onları bilinmeyen bir yere götürdü. Bu esnada kaçıranları durdurmaya çalışan Iraki’nin arkadaşlarından biri ateşli silahla yaralandı ve kaçıranları durdurmayı başaramadı. Iraki’ye ne olduğu halen bilinmiyor. Aktivistler ve protesto grupları Iraki’yi kaçıranların onu öldürdüğünü iddia ediyorlar. Iraki’nin kaçırılma olayını yakından takip eden kaynaklar, onu kaçıranların İran'a gitmek üzere ülkeyi terk ettiğini öne sürdüler.



Tunus, Gannuşi dahil olmak üzere önde gelen siyasetçilere ağır hapis cezaları verdi

Nahda Hareketi lideri Raşid el-Gannuşi (DPA)
Nahda Hareketi lideri Raşid el-Gannuşi (DPA)
TT

Tunus, Gannuşi dahil olmak üzere önde gelen siyasetçilere ağır hapis cezaları verdi

Nahda Hareketi lideri Raşid el-Gannuşi (DPA)
Nahda Hareketi lideri Raşid el-Gannuşi (DPA)

Tunus merkezli radyo istasyonu Mosaique FM dün bir mahkemenin, Nahda Hareketi lideri Raşid el-Gannuşi ve eski güvenlik yetkilileri de dahil olmak üzere önde gelen siyasetçilere komplo kurmak suçlamasıyla 12 ila 35 yıl arasında hapis cezaları verdiğini bildirdi.

Bu davada devlete karşı komplo kurmakla suçlananlar arasında, Cumhurbaşkanı Kays Said'in eski Özel Kalem Müdürü Nadia Akkaşa da bulunuyor.

Hakkında 35 yıl hapis cezası bulunan Akkaşa ülkeden kaçtı.

Mosaique FM, bu davada sanık olan eski Başbakan Yusuf eş-Şahid'in, kendisini ceza mahkemesine sevk eden iddianame kararını temyiz ettiğini, temyiz sonucu beklendiği için bu kararın şimdiye kadar hükümlerin kapsamına girmediğini belirtti.

İslami çizgideki Nahda Hareketi’nin deneyimli lideri Gannuşi (84), 14 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Cumhurbaşkanı Said tarafından feshedilen meclisin başkanı olan Gannuşi, 2023 yılından beri hapiste ve son birkaç ay içinde ayrı davalarda toplam 27 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Bu davada 21 kişiye suçlama yöneltildi, bunlardan 10'u halihazırda hapiste, 11'i ise ülkeden kaçtı.

Mahkeme, eski İstihbarat Teşkilatı Başkanı Kemal Keyzani'yi 35 yıl hapis cezasına, eski dışişleri bakanı Rafik Abdusselam’ı 35 yıl hapis cezasına ve Raşid Gannuşi'nin oğlu Muaz Gannuşi'yi 35 yıl hapis cezasına çarptırdı. Üçü de ülkeden kaçtı.

Cumhurbaşkanı Said, 2021 yılında meclisi feshetti ve ülkeyi kararnamelerle yönetmeye başladı. Ardından bağımsız yargı yüksek konseyini feshetti ve onlarca yargıcı görevden aldı. Şarku’l Avsat’ın aldığı bilgiye göre muhalefet bu hamleyi, 2011 yılında ‘Arap Baharı’ ayaklanmalarını tetikleyen ‘yeni doğan demokrasiyi baltalayan bir darbe’ olarak nitelendiriyor.

Cumhurbaşkanı Said ise bu suçlamaları reddediyor ve attığı adımların yasal olduğunu ve siyasi elitler arasında yıllardır süren kaos ve yolsuzluğu sona erdirmeyi amaçladığını söylüyor.

Cumhurbaşkanı Said'in 2021 yılında iktidarın büyük bir kısmını ele geçirmesinden bu yana muhalefet liderlerinin çoğu, bazı gazeteciler ve Said'i eleştirenler hapiste tutuluyor.

Bu yıl, başka bir mahkemede muhalefet liderleri, iş adamları ve avukatlara yine komplo suçlamasıyla 5 ila 66 yıl arasında değişen hapis cezaları verildi. Muhalefet, bu davanın Cumhurbaşkanı Said’in muhaliflerini bastırmak için uydurulmuş olduğunu söylüyor.

İnsan hakları grupları ve aktivistler, Said'in Tunus'u açık bir hapishaneye dönüştürdüğünü ve yargı ve polisi siyasi rakiplerini hedef almak için kullandığını söylüyorlar.

Tüm bu suçlamaları reddeden Cumhurbaşkanı Said, diktatör olmayacağını, kim olursa olsun, hangi makamda olursa olsun, hiç kimsenin kanunların üstünde olmadığını söylüyor.