Bilim adamları, tüm zamanların en büyük bestecilerinden Ludwig van Beethoven’ın saç tellerini kullanarak DNA dizilimini yaptılar. Şarku’l Avsat’ın Reuters'den aktardığı habere göre söz konusu genom dizilimi, yaklaşık iki yüz yıl sonra Ludwig van Beethoven’ın ölümüne sebep olan karaciğer hastalığının daha iyi anlaşılmasını sağladı. Karaciğer hastalığının ayrıntılarının tespit edilmesine rağmen işitme kaybıyla ilgili bir bulguya ulaşılamadı.
Araştırmacılar tarafından yapılan açıklamada “Genom, Alman bestecinin karaciğer hastalığına genetik yatkınlığı olduğunu ve ayrıca hepatit B virüsü ile enfekte olduğunu gösterdi” denildi. Viyana'da 1827'de, 56 yaşındayken ölmesinden sonra yapılan otopsi, aşırı alkol tüketiminin neden olduğu karaciğer sirozuna yakalandığını göstermişti. Yeni bulgular, hastalığının arkasında alkol tüketiminin yanı sıra genetik faktörler ve viral enfeksiyon gibi birçok faktörün olduğunu gösteriyor.

Beethoven'ın Bonn'daki piyanosu. (AP)
Çalışmanın baş araştırmacısı, Cambridge Üniversitesi'nden biyolojik antropolog olan Tristan Begg, Current Biology dergisinde yayınlanan araştırmada şu şunları söyledi:
“Beethoven'ın iki genindeki mutasyonların, tüm ileri karaciğer hastalığı tiplerine yakalanma ve bunları geliştirme riskini üç katına çıkarması mümkün. Bu risk faktörleri çoğu hasta için tek başına büyük bir endişe kaynağı değil. Ancak alkol tüketimi ile olumsuz bir etkileşime girebiliyorlar. Bu çalışmadan önce alkol, Beethoven'ın karaciğer hastalığı için bilinen tek sebep olarak görülüyordu.”
Beethoven’un genomuna entegre hepatit B virüsü, ölümünden en az birkaç ay önce karaciğer enfeksiyonu geçirdiğini gösteriyor.
Beethoven, 29 yaşında işitme kaybı yaşamaya başladı. Ünlü besteci, 44 yaşına geldiğinde işitme duyusunu tamamen kaybetti. Ancak Begg yaptığı açıklamada “Beethoven'ın işitme kaybına sebep olabilecek genetik bir bulguya ulaşamadık” dedi.