Cezayir Cumhurbaşkanı Tebbun'dan ekonomik istikrar vurgusu

Cezayir Cumhurbaşkanı Abdulmecid Tebbun (AFP)
Cezayir Cumhurbaşkanı Abdulmecid Tebbun (AFP)
TT

Cezayir Cumhurbaşkanı Tebbun'dan ekonomik istikrar vurgusu

Cezayir Cumhurbaşkanı Abdulmecid Tebbun (AFP)
Cezayir Cumhurbaşkanı Abdulmecid Tebbun (AFP)

Cezayir Cumhurbaşkanı Abdulmecid Tebbun, ülkesinin son dönemde tanık olduğu istikrarın büyük bir başarı olduğunu belirtti. Tebbun, bu dönemde kaydedilen bazı yanlış adımlara ve bazı sektörlerdeki hafif sarsıntılara rağmen ekonomik istikrarın büyük başarılardan biri olduğunu vurguladı. 
Tebbun’un iletişim ofisinden yapılan açıklamada “Yeni Cezayir, diri bir gerçekliğe, parlak bir hakikate dönüşmüştür. Karanlık zihniyetler ve karalayıcı eller bu hakikati modası geçmiş yöntemlerle yok edememiştir.  Ülkelerinin bölgesel ve uluslararası alandaki prestijini, itibarını ve gücünü yeniden kazandığını fark eden Cezayirliler artık yalanlara ve çarpıtma girişimlerine aldanmıyor” ifadelerine başvuruldu.
Tebbun, 2019 yılı sonlarında iktidara gelmesi ardından eski Cumhurbaşkanı Abdulaziz Buteflika döneminden kopuşu ifade etmek “yeni Cezayir” sloganını benimsemişti.
Açıklamada aynı zamanda şu ifadelere yer verildi:
“Yeni Cezayir'in kültüründe, istikrar artık başarısızlık ve iktidarsızlık sahnelerini gizleyen, bunları kamufle etmek ve dikkati başka yöne çekmek için kullanılan o geniş manşet değildir. Aksine artık istikrar, yalnız olmayan bir ülkede somut ve açık hale gelmiştir. Bu ülke, her gün birden çok kez değişen çalkantılı bir çevrede ve dünyada yer almaktadır. Burada azim, direnç ve sebat birçok ülkenin katlanması zor bulduğu meseleler haline gelmiştir. Ancak halkıyla birlikte güçlü olan Cezayir, bunu başarabilmiştir. Vatandaşın evinde yaşadığı istikrar artık sadece Cezayir için bir lütuf değildir, ülkedeki bu istikrar bölge çevresine ihraç edilir hale gelmiştir. Gerçekleştirilen bu istikrar, Cumhurbaşkanı’nın pekiştirdiği, şahsi olarak muhafaza etmeye istekli olduğu, diyalogun ve dinleme kültürünün meyvesidir. Cumhurbaşkanı Tebbun her fırsatta, sadece yatay düzeyde değil, kulak verme ve diyaloğu bir mekanizma olarak benimseme çağrısında bulunmaktan çekinmemektedir. Hatta gerek bakanlarla, gerek diğer sektörlerin başkanları ve yetkilileriyle ilgili, diyaloğun dikey bir mekanizma haline getirilmesinin altını her fırsatta çizmiştir. Cumhurbaşkanı Tebbun, sosyal ve siyasi ortaklarla tartışma kanalları açmayı önceler. Diplomatik misyon liderlerinin, ülkelerinin sağlam arka üslerini oluşturan yurtdışındaki ulusal topluluk üyeleriyle diyalog kurmasını, onlara kulak vermesini zorunlu hale getirmiştir.”
Haberde yer aldığına göre, Cumhurbaşkanı Tebbun geçtiğimiz günlerde hükümet üyelerine zaruri olmadıkça hükümet toplantılarını azaltmalarını, tüm çabalarını sahaya yönlendirmelerini, kalkınma önceliği ve vatandaşların kaygılarına kulak verilmesi için belirli programlar dahilinde illeri ziyaret etmelerini emretti. Cumhurbaşkanı'nın emirleri; hükümet üyelerinin kaygı ve ihtiyaçlarla ilgilenmek yerine vatandaşlara yük olabilecek hukuk metinleri hazırlamak için makamlarında bulunmak yerine halka hizmet etmesi ve halkı doğrudan ilgilendiren projeler ile sahada ilgilenmesi önceliğine odaklandı.



Gazze’de bir kuvözde 4 bebek: Ölüm kalım mücadelesi veriliyor

Gazze'de yakıt kıtlığı nedeniyle bebekler tek kuvöze konuyor (@fnaim65/Twitter)
Gazze'de yakıt kıtlığı nedeniyle bebekler tek kuvöze konuyor (@fnaim65/Twitter)
TT

Gazze’de bir kuvözde 4 bebek: Ölüm kalım mücadelesi veriliyor

Gazze'de yakıt kıtlığı nedeniyle bebekler tek kuvöze konuyor (@fnaim65/Twitter)
Gazze'de yakıt kıtlığı nedeniyle bebekler tek kuvöze konuyor (@fnaim65/Twitter)

Gazze'deki doktorlar, yakıt kıtlığı nedeniyle tek kuvöze birden fazla bebek yerleştirmek zorunda kalıyor.

Gazze’deki El Ehli Hastanesi’nin direktörü Fadel Naim, X hesabından yaptığı paylaşımda, El Helou Hastanesi’nde çekilen ve aynı kuvöze birden fazla bebeğin yerleştirildiği bir fotoğrafa yer verdi.  

Naim, “Bu trajik durum, Gazze’deki acımasız savaşın ve sağlık sistemini felç eden kuşatmanın doğrudan bir sonucudur” ifadelerini kullandı. 

İsrail ablukasının prematüre bebekler için “rutin bakımı ölüm kalım mücadelesine çevirdiğini” söyleyen doktor, “Hiçbir çocuk, yaşamını bombalar ve ambargoların belirlediği bir dünyaya doğmamalı” dedi.

Gazze’nin kuzeyindeki El Şifa Hastanesi’nin direktörü Muhammed Ebu Silmiya da CNN’e açıklamasında, yakıt sağlanmazsa hastanenin birkaç saat içinde hizmet dışı kalacağını belirtti. 

Dr. Silmiya, aralarında 22’si kuvözde olan bebeklerin de bulunduğu yüzlerce hastanın ölüm riskiyle karşı karşıya olduğunu ifade etti.

Nasser Tıp Merkezi de sadece 24 saatlik yakıt kaldığını belirterek, elektriği doğum ve yoğun bakım gibi kritik bölümlere yönlendirdiklerini duyurdu.

Gazze Sağlık Bakanlığı’nın medya kuruluşuyla paylaştığı bilgilere göre yakıtın yanı sıra jeneratörleri çalıştıracak yedek parçalar da bulunulamıyor. 

Sınır Tanımayan Doktorlar (MSF), Gazze’de “eşi benzeri görülmemiş bir insani krizin” yaşandığını bildirerek, ateşkes çağrısı yaptı ve insani yardımın derhal artırılması gerektiğini söyledi.

New York Times’ın irtibata geçtiği Britanyalı cerrah Victoria Rose da Gazze’de gördüklerini şöyle anlatıyor: 

Hastaneye diz kapakları, ayakları ya da elleri kopmuş çocuklar getiriliyordu.

Gazze’de 21 gün gönüllü görev yaptığını belirten Dr. Rose, daha önce iki kez bölgede çalıştığını fakat bu sefer durumun daha da kötü olduğunu söylüyor. 

Rose, 1 Temmuz’da tedavi ettiği tüm hastaların, ABD-İsrail destekli Gazze İnsani Yardım Vakfı’na (GHF) ait erzak dağıtım bölgelerinde vurulduğunu söylediğini aktarıyor:

İnsanlar o kadar yoksulluğa düşmüş durumda ki, bir çuval pirinç ve biraz makarna için ölmeye hazırlar.

Gazze Sağlık Bakanlığı’nın paylaştığı verilere göre, GHF’nin faaliyetlerini başlattığı 27 Mayıs’tan 2 Temmuz’a kadar en az 640 kişi erzak dağıtım merkezlerine giderken öldürüldü. 4 bin 500’den fazla kişinin de yaralandığı aktarılıyor. 

Filistinli yetkililer, Netzarim ve Refah bölgelerindeki GHF'ye ait erzak dağıtım noktalarının "insani yardım" kisvesi altındaki ölüm tuzaklarına dönüştüğünü ve İsrail'in sivilleri kasıtlı olarak hedef aldığını savunuyor. İsrail ordusuysa iddiaları reddederek kurallara uymayan kişilere "uyarı ateşi" açıldığını öne sürüyor.

Independent Türkçe, CNN, New York Times