Cezayir Cumhurbaşkanı Tebbun'dan ekonomik istikrar vurgusu

Cezayir Cumhurbaşkanı Abdulmecid Tebbun (AFP)
Cezayir Cumhurbaşkanı Abdulmecid Tebbun (AFP)
TT

Cezayir Cumhurbaşkanı Tebbun'dan ekonomik istikrar vurgusu

Cezayir Cumhurbaşkanı Abdulmecid Tebbun (AFP)
Cezayir Cumhurbaşkanı Abdulmecid Tebbun (AFP)

Cezayir Cumhurbaşkanı Abdulmecid Tebbun, ülkesinin son dönemde tanık olduğu istikrarın büyük bir başarı olduğunu belirtti. Tebbun, bu dönemde kaydedilen bazı yanlış adımlara ve bazı sektörlerdeki hafif sarsıntılara rağmen ekonomik istikrarın büyük başarılardan biri olduğunu vurguladı. 
Tebbun’un iletişim ofisinden yapılan açıklamada “Yeni Cezayir, diri bir gerçekliğe, parlak bir hakikate dönüşmüştür. Karanlık zihniyetler ve karalayıcı eller bu hakikati modası geçmiş yöntemlerle yok edememiştir.  Ülkelerinin bölgesel ve uluslararası alandaki prestijini, itibarını ve gücünü yeniden kazandığını fark eden Cezayirliler artık yalanlara ve çarpıtma girişimlerine aldanmıyor” ifadelerine başvuruldu.
Tebbun, 2019 yılı sonlarında iktidara gelmesi ardından eski Cumhurbaşkanı Abdulaziz Buteflika döneminden kopuşu ifade etmek “yeni Cezayir” sloganını benimsemişti.
Açıklamada aynı zamanda şu ifadelere yer verildi:
“Yeni Cezayir'in kültüründe, istikrar artık başarısızlık ve iktidarsızlık sahnelerini gizleyen, bunları kamufle etmek ve dikkati başka yöne çekmek için kullanılan o geniş manşet değildir. Aksine artık istikrar, yalnız olmayan bir ülkede somut ve açık hale gelmiştir. Bu ülke, her gün birden çok kez değişen çalkantılı bir çevrede ve dünyada yer almaktadır. Burada azim, direnç ve sebat birçok ülkenin katlanması zor bulduğu meseleler haline gelmiştir. Ancak halkıyla birlikte güçlü olan Cezayir, bunu başarabilmiştir. Vatandaşın evinde yaşadığı istikrar artık sadece Cezayir için bir lütuf değildir, ülkedeki bu istikrar bölge çevresine ihraç edilir hale gelmiştir. Gerçekleştirilen bu istikrar, Cumhurbaşkanı’nın pekiştirdiği, şahsi olarak muhafaza etmeye istekli olduğu, diyalogun ve dinleme kültürünün meyvesidir. Cumhurbaşkanı Tebbun her fırsatta, sadece yatay düzeyde değil, kulak verme ve diyaloğu bir mekanizma olarak benimseme çağrısında bulunmaktan çekinmemektedir. Hatta gerek bakanlarla, gerek diğer sektörlerin başkanları ve yetkilileriyle ilgili, diyaloğun dikey bir mekanizma haline getirilmesinin altını her fırsatta çizmiştir. Cumhurbaşkanı Tebbun, sosyal ve siyasi ortaklarla tartışma kanalları açmayı önceler. Diplomatik misyon liderlerinin, ülkelerinin sağlam arka üslerini oluşturan yurtdışındaki ulusal topluluk üyeleriyle diyalog kurmasını, onlara kulak vermesini zorunlu hale getirmiştir.”
Haberde yer aldığına göre, Cumhurbaşkanı Tebbun geçtiğimiz günlerde hükümet üyelerine zaruri olmadıkça hükümet toplantılarını azaltmalarını, tüm çabalarını sahaya yönlendirmelerini, kalkınma önceliği ve vatandaşların kaygılarına kulak verilmesi için belirli programlar dahilinde illeri ziyaret etmelerini emretti. Cumhurbaşkanı'nın emirleri; hükümet üyelerinin kaygı ve ihtiyaçlarla ilgilenmek yerine vatandaşlara yük olabilecek hukuk metinleri hazırlamak için makamlarında bulunmak yerine halka hizmet etmesi ve halkı doğrudan ilgilendiren projeler ile sahada ilgilenmesi önceliğine odaklandı.



Türkiye Dışişleri Bakanı: Suriye'deki durum “kırılgan ve tehlikeli”

Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan (Türkiye Dışişleri Bakanlığı)
Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan (Türkiye Dışişleri Bakanlığı)
TT

Türkiye Dışişleri Bakanı: Suriye'deki durum “kırılgan ve tehlikeli”

Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan (Türkiye Dışişleri Bakanlığı)
Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan (Türkiye Dışişleri Bakanlığı)

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Suriye'deki durumu "kırılgan ve tehlikeli" olarak nitelendirerek, ülkesinin güney komşusunun birliğinden yana olduğunu ve Şam'daki yeni yönetimi uluslararası topluma açılmaya teşvik ettiğini söyledi.

Fidan, Türkiye'nin Suriye'ye yaklaşımının, Suriye'ye ilişkin temel kararların Suriyeliler tarafından alınması ilkesine dayandığını belirtti. Hem Suriye hem de Irak'ta "kaygan zemin" ve "kırılgan ve tehlikeli" bir durum olduğunu, Türkiye'nin genel olarak bu durumu ele alma ve iyileştirme kapsayıcılığına dayanan son derece yapıcı bir dış politika izlediğini vurguladı.

Suriye tarafının Türkiye'nin kendileri için neyi temsil ettiğini iyi fark ettiğini vurgulayarak, "Oradaki kardeşlerimizle (yeni Suriye yönetimi) bazı istişarelerde bulunuyoruz ve Suriye bölgesinin birliğine önem veriyoruz" ifadelerini kullandı.

Görsel kaldırıldı.
Fidan, dün gece televizyon röportajında ​​konuşuyor (TC Dışişleri Bakanlığı)

Fidan, dün gece 24TV'ye verdiği röportajda, yeni Suriye hükümetinin diğer ülkelerle çıkarlarını ilerletmek için atacağı adımların önemli olduğunu söyledi.

Türkiye'nin, Suriye hükümetinin üçüncü ülkelerle görüşmeler yapmasını, uluslararası topluma yeni Suriye'nin mahiyetini anlatma çabalarının doğal bir adımı olarak gördüğünü ve bunu önemli bulduğu için açıkça teşvik ettiğini ifade etti. Fidan, hedeflediği üçüncü ülkelerin hangileri olduğunu belirtmezken, Suriye Devlet Başkanı Ahmed el-Şara son günlerde ülkesindeki durumu yatıştırmak için İsrail ile dolaylı temaslarda bulunduğunu söyledi. Şara yönetimi, İbrani devletiyle dolaylı temasların yanı sıra Batı ve Arap ülkeleriyle de temaslarını sürdürüyor.

Eski rejim döneminde Suriye'ye uygulanan yaptırımların kaldırılması gerektiğini vurgulayan Fidan, Avrupa Birliği ve ABD tarafından uygulanan yaptırımların kaldırılması için çaba sarf edilmesi gerektiğini, bölgedeki bazı ülkelerin tutumlarındaki ayrışmanın diyalog ve ikna yoluyla çözülmesi gerektiğini kaydetti.

PKK'nin Suriye'deki varlığına, örneğin Suriye Demokratik Güçleri'nin (SDG) öncülüğündeki Kürt Halk Koruma Birlikleri (YPG) üzerinden ve Suriye Kürt Demokratik Birlik Partisi'nin (PYD) Türkiye'de devam eden PKK'yi tasfiye sürecine yönelik izleyeceği yola ilişkin soruya Fidan, "Bizim için önemli olan, Türkiye'yi başından beri etkileyen silahlı terörist unsurların artık bölgede olmamasıdır" dedi.

"PKK kendini feshedip silah bırakmaya karar verirse, bunun Suriye ve Irak'taki varlığını nasıl etkileyeceğini zamanla hep birlikte göreceğiz."

Fidan, "Suriye ve Irak'taki durum istikrarsız ve Kürdistan İşçi Partisi'nin (PKK) Türkiye içindeki varlığı neredeyse imkânsız hale geldi. Ancak bu iki ülkenin toprakları hala işgal altında. Onlara adım atmaları gerektiğini söylüyoruz ve topraklarının işgalinden de rahatsız olduklarını kaydediyoruz" diye devam etti.

Görsel kaldırıldı. Amerikan güçleri Suriye'nin kuzeydoğusundaki Kamışlı'da (AFP)

Geçtiğimiz hafta Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Donald Trump arasında Suriye'deki durum ve ABD'nin çekilme planlarını ele alan telefon görüşmesiyle ilgili olarak Fidan, "ABD'nin Suriye'deki askeri varlığı mutlak gereklilik değildir" ifadelerini kullandı.

ABD'nin, terör örgütü DEAŞ'a karşı mücadelede müttefik olarak Kürt birliklerine verdiği destek, Ankara ile Washington arasındaki tartışmalı konulardan biri. Türkiye, DEAŞ'a karşı mücadelede Suriye hükümetine destek vermeyi ve binlerce DEAŞ üyesi ve ailelerinin tutulduğu cezaevlerinin güvenliğini SDG yerine sağlamayı teklif etti. Türkiye ayrıca Suriye'de örgütle mücadele etmek için Ürdün, Irak, Suriye ve Lübnan'ın da aralarında yer aldığı beşli bir mekanizma oluşturmak için çalışıyor. 

Fidan, Türk-Amerikan ilişkilerinin mükemmel olması gerektiğini belirterek, Erdoğan ve Trump'ın, eğer sorunlar varsa bunların çözülmesi gerektiği konusunda mutabakata vardıklarını söyledi. Trump yönetiminin, ABD'de yıllardır görülmemiş, klasik Cumhuriyetçi yaklaşımdan daha devrimci, radikal değişimi hedefleyen bir dış politika yaklaşımı benimsediğini kaydetti.

Trump'ın politikalarının Türkiye üzerindeki olası etkilerinin Türkiye tarafından yakından takip edildiğini ve birçok alanda yankılarının neler olabileceğinin görüşüldüğünü belirtti.