Ata İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Oğan'dan, CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu'na ziyaret: "Gündemimiz, seçim güvenliği"

AA
AA
TT

Ata İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Oğan'dan, CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu'na ziyaret: "Gündemimiz, seçim güvenliği"

AA
AA

Ata İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Sinan Oğan, CHP Genel Başkanı ve Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nu ziyaret etti.
Oğan ve beraberindeki heyeti, CHP Genel Merkezi'ne gelişlerinde, Genel Başkan Yardımcısı Oğuz Kaan Salıcı karşıladı.
Kılıçdaroğlu ile yaklaşık yarım saat süren görüşmelerinin ardından açıklamalarda bulunan Oğan, "Bugün seçim güvenliğiyle ilgili endişelerimizi paylaşmak için kendisini ziyaret ettik. Millet İttifakı'nın ve Cumhuriyet Halk Partisinin çalışmalarından bahsettiler. Bununla ilgili karşılıklı olarak veri alışverişinde bulunmak için arkadaşları görevlendirdik ve bu seçimin selameti için bundan sonra da diyalog kapılarını açık tutacağımızı ifade ettik." dedi.
Sinan Oğan, şunları kaydetti:
"Bizim başlıca endişelerimiz, geçmiş dönem verilerine baktığımızda yaklaşık bir milyon civarında normal nüfus artışının dışında bir seçmen fazlası olduğunu görüyoruz. İkinci olarak yabancı seçmenlerin ağırlıkta olduğu yönünde endişelerimiz var. Geçtiğimiz günlerde sadece bir binada yayımlanan seçmen listesinde, oldukça fazla sayıda Suriyeli, Iraklı, başka bölgelerden, Afganistanlı, Pakistanlı seçmenlerin olduğunu tespit ettik. Üçüncü endişe kaynağımız deprem dolayısıyla bölgeyi terk eden 2 milyonun üzerinde seçmenin sadece 450 bininin kayıt altına alınması, yani oy kullanacak bir noktaya getirilmesi, ama 1 milyon 626 bin seçmenin ise kayıt yaptırmamış olmasıdır."

"Gündemimiz, seçim güvenliği"
Kahramanmaraş merkezli depremlere de değinen Oğan, "Açıklanan depremdeki kayıp sayılarının daha üzerinde bir kayıp olduğunu düşünüyoruz. Bu konuyla ilgili deprem brifingi aldığımda Sayın Naci Görür'ün de kayıp sayısının çok daha fazla olduğu yönünde ifadeleri vardı." diye konuştu.
Mühürsüz oylarla ilgili de Oğan, "Mühürsüz oy meselesi konusunda son yayımlanan yönetmelikte yine açıkların olduğunu görüyoruz. Deniyor ki 'eğer sandık görevlileri iyi niyetle unutmuşsa mühür basmayı, o zaman onlar geçerli sayılacak'. YSK, sandık görevlilerinin iyi niyetini nasıl test edecek? Doğrusunu isterseniz merak ediyoruz. Biz, Türkiye'nin demokratik bir ortamda, seçim güvenliğinin sağlanmış olduğu ve vatandaşların aslında herhangi bir soru işaretinin olmadığı bir seçime gitmek istiyoruz." ifadesini kullandı.
Ata İttifakı'nın gündeminde seçim güvenliğinin olduğunu dile getiren Oğan, "Bizim tespitlerimiz, öngörülerimiz, ülkemizin bu en önemli seçiminde hala karanlık noktaların, gri alanların olduğu yönündedir." değerlendirmesinde bulundu.
Konuyla ilgili, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce'yi de ziyaret ederek değerlendirmede bulunmak istediklerini belirten Oğan, "Gündemimiz tek bir başlıktadır. Seçim güvenliğiyle ilgilidir. Onun dışında herhangi bir konuda ne Sayın Kılıçdaroğlu ve diğer sayın adaylarla görüşmemiz olmadı." sözlerini sarf etti.

"Hepimizi birden davet edin"
Açıklamalarının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Oğan, "Cumhurbaşkanı adaylarını, televizyonda tartışmak üzere davet edecek misiniz?" sorusu üzerine, şunları söyledi:
"Maalesef bunu burada söylemek istemezdim, ama bize yönelik bir medya ambargosu var. Bu medya ambargosunun, artık kaldırılması gerekiyor. Geçtiğimiz günlerde RTÜK önünde bir itiraz toplantısı yaptık. RTÜK'e çağrıda bulunduk. Anayasal olarak bizim de diğer bütün adaylar kadar televizyonlarda gösterilme hakkımız var. Ancak Türkiye'de maalesef ki bu sağlanmıyor. Biz parmak boyasını da defalarca Yüksek Seçim Kurulu'na önerdik ama parmak boyası da kabul edilmedi. Onu da belirteyim. Şunu söylüyoruz, artık başka bir çaremiz kalmadı. Diyoruz ki bütün medyanın seçilmiş kişileri önünde, 4 cumhurbaşkanı adayı olarak çıkalım, konuşalım. Madem bizi göstermiyorsunuz, o zaman hepimizi birden davet edin. Memleketin meselelerini biz konuşalım, vatandaşın kalbi, gönlü, aklı, terazidir. Doğrusunu da onlar değerlendirecektir diye düşünüyorum."
Oğan, seçimin ikinci tura kalması durumunda Ata İttifakı'nın nasıl bir yol izleyeceği sorusuna, "İkinci tura seçimler kaldığı takdirde ki, biz kalacağını düşünüyoruz. İkinci turda kazanmayı düşünüyoruz." yanıtını verdi.
"HDP ve Saadet Partisinin doğrudan milletvekili aday listesi vermedikleri için sandık kurulu temsilcilerinin de görevlendirilmemesi yönünde YSK'ya bir başvuru yapıldı. Buna yönelik ekstra nasıl önlem alınabilir?" sorusunu ise Oğan, "Ata İttifakı'nı oluşturan siyasi partilerin de temsiliyeti maalesef sandık kurulunda yok. Müşahit kartı vererek, bunu gidermeye çalışacağız." diye yanıtladı.
Sinan Oğan, seçmen sayısındaki aşırı artışın araştırılmasıyla ilgili Zafer Partisinin YSK'ye bir dilekçe verdiğinin hatırlatılması üzerine de "Biz hiçbir müracaatımızda olumlu veya olumsuz geri dönüş alamıyoruz. YSK'dan bu konuda bize anlık geri dönüşler verilmesini bekliyoruz." görüşünü paylaştı.



Şarku’l Avsat kaynakları: Hamas Türkiye'den anlaşmayı Trump'a iletmesini istedi

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan pazar günü Hamas liderleriyle bir araya geldi (Türkiye Dışişleri Bakanlığı)
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan pazar günü Hamas liderleriyle bir araya geldi (Türkiye Dışişleri Bakanlığı)
TT

Şarku’l Avsat kaynakları: Hamas Türkiye'den anlaşmayı Trump'a iletmesini istedi

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan pazar günü Hamas liderleriyle bir araya geldi (Türkiye Dışişleri Bakanlığı)
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan pazar günü Hamas liderleriyle bir araya geldi (Türkiye Dışişleri Bakanlığı)

Şarku’l Avsat’a konuşan iki kaynak, Hamas’ın Gazze Şeridi'nde yeni bir ateşkes için girişimde bulunmaya çalıştığını ve ateşkes önerisini ABD Başkanı Donald Trump yönetimine iletmek için Türkiye'den destek talep ettiğini söyledi.

Kimliklerinin gizli kalması koşuluyla ayrı ayrı konuşan iki kaynak, Hamas yönetiminin, Hamas Hareketi tarafından önerilen ‘kapsamlı anlaşma’ ya da diğer adıyla ‘paket anlaşmasının’ Türkiye ile ABD arasındaki ’iyi ilişkilerden’ dolayı Türk yetkililer tarafından Trump yönetimine iletilebileceğine inandığını söyledi.

Hamas'ın önerisi, üzerinde mutabık kalınan sayıda Filistinli mahkûmun salıverilmesi karşılığında tüm İsrailli rehinelerin serbest bırakılmasını, savaşın durdurulmasını ve İsrail'in Gazze Şeridi'nin tüm bölgelerinden çekilmesini öngörüyor.

Hamas Liderlik Konseyi Başkanı Muhammed Derviş başkanlığındaki heyet, pazar günü Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile görüştü. Derviş, Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Başkanı İbrahim Kalın ile de bir araya gelerek savaşın durdurulmasıyla ilgili görüşün yanı sıra, Filistin'in iç durumuna ve diğer konulara değindi.

Kaynaklardan biri Hamas'ın Türkiye'nin desteğini istemesiyle ilgili tutumunu, Hamas'ın tüm İsrailli rehineleri teslim etmesi halinde savaşın durmasını garanti edeceğini söyleyen ABD Rehine İşleri Özel Temsilcisi Adam Boehler’in açıklamalarına dayandırdığını, ancak İsrail'in bu girişimi reddettiğini açıkladı. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve hükümetindeki bazı bakanlar tarafından yapılan açıklamalar da bu tutumu teyit ediyor.

Kaynaklardan diğeri ise şunları söyledi:

“Türkiye'deki görüşmeler, Türk yetkililere, Hamas’ın vizyonunu Washington'a iletmek için mevcut ABD yönetimiyle olan iyi ilişkilerini kullanmaları gerektiği mesajını vermeyi amaçlıyordu.”

İki kaynak da ABD'nin bu öneriyi kabul etmesi için İsrail'e baskı yapılmasında daha büyük bir rol oynaması amacıyla, arabulucu Katar da dahil olmak üzere Donald Trump yönetimindeki yetkililere mesajın iletilmesi için şimdiye kadar başka araçların da kullanıldığı konusunda hemfikir.

Kaynakların aktardıklarına göre Hamas, Gazze'deki savaş devam ederken gerçekleşmesini istediği anlaşılan Trump'ın bölgeye yapacağı ziyaret öncesinde bir anlaşmaya varılması için ABD’nin tutumuna güveniyor. Kaynaklardan biri Trump'ın İran ile nükleer programı konusunda geçici de olsa bir çözüme ulaşmayı istediğini söyledi.

Hamas’tan kaynakların birkaç gün önce Şarku’l Avsat'a yaptığı açıklamaya göre Hamas’ın vizyonu ‘bölgesel ve uluslararası garantilerle beş yıl sürecek uzun bir ateşkese’ hazır ve açık olmasına dayanıyor.

Hamas, herhangi bir ateşkes anlaşmasının İsrail güçlerinin Gazze'den çekilmesini ve belirli bir insani protokol uyarınca insani yardımların Gazze Şeridi’ne girişini de kapsamasını istiyor. Hamas ayrıca Arap, Müslüman ve Avrupa ülkelerinin desteğini alan Mısır'ın önerisi doğrultusunda, Gazze'yi tam yetki ile yönetecek, bağımsız ve fraksiyona bağlı olmayan kişilerden oluşan bir Filistin komitesinin kurulmasını kabul ettiğini de açıkladı.