Suudi Arabistan Sivil Savunma Kurumu, bugün sabah yaptığı açıklamada, acil durum erken uyarı sisteminin devreye sokulmasından kısa süre sonra başkent Riyad’da tehlikenin geçtiğini duyurdu.
Sivil Savunma Kurumu, X hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, vatandaşlara ve kent sakinlerine resmî talimatlara uymayı sürdürmeleri, kalabalık oluşturmaktan ve kesinlikle görüntü çekmekten kaçınmaları çağrısında bulundu. Açıklamada, ihtiyaç hâlinde 998 numaralı acil yardım hattının aranması istendi.
Kurum daha önce, Riyad’da bir tehlikeye karşı uyarıda bulunmak amacıyla Ulusal Acil Durum Erken Uyarı Platformu üzerinden alarm verildiğini duyurmuş, sakinlerden sakinliklerini korumalarını ve resmî talimatlara uymalarını istemişti.
Yayımlanan güvenlik yönergelerinde, vatandaşların derhâl en yakın güvenli yere gitmeleri, bir binanın içinde veya pencerelerden uzak bir iç odada korunmaları ve tehlike geçene kadar bulundukları yerde kalmaları istendi. Uyarı süresince evlerin ve binaların terk edilmemesi gerektiği vurgulandı.
Ayrıca açık alanlardan, pencerelerden ve camlardan uzak durulması; balkonlarda veya bina çatılarında beklenmemesi gerektiği belirtildi. Dışarıda bulunan kişilerin ise en yakın binaya girmeleri ya da sağlam bir siperin arkasına geçerek korunmaları tavsiye edildi.
Sivil Savunma Kurumu, kalabalık oluşturulması, görüntü çekilmesi ve tehlikeli bölgelere yaklaşılması konusunda da uyarıda bulundu. Araç kullanan sürücülere, seyir hâlindeyken uyarı mesajı almaları durumunda köprülerden, tünellerden ve yüksek binalardan uzak bir noktada yol kenarına çekerek durmaları çağrısı yapıldı.
Kurum, bilgilerin yalnızca resmî kaynaklardan edinilmesinin önemini vurgulayarak, söylentilerin ve kaynağı belirsiz görüntülerin paylaşılmaması gerektiğini belirtti. Açıklamada, yetkili kurumların resmî kanallardan yayımladığı talimatlara uyulması çağrısı yinelendi.