Yeni bir araştırma sonucunda, “Bitcoin” gibi kripto paraların tedavülde olmasının 2033 yılına kadar küresel ısınmayı iki santigrat derece artıracak kadar emisyon artışına yol açabileceği uyarısında bulunuldu. Nature Climate Change dergisinde yayınlanan araştırma, kripto para için kullanılan ekipman ve elektrik miktarının iklim değişikliğini artırdığına işaret etti.
Hawaii Üniversitesi'nde yapılan çalışmanın ortak yazarlarından olan Katie Taladay yaptığı açıklamada, “Günümüzde ulaşım, konut ve gıda üretimi, iklim değişikliğinin ana nedeni. Ancak bu çalışma kripto paralarında bu listeye eklenebileceğini gösterdi” ifadelerini kullandı.
Kripto para, günümüzün en önemli finansal olaylarından biri. Bu para birimi ilk kez 10 yıl önce anonim bir programcı olan Satoshi Nakamoto tarafından ortaya çıkarıldı. Herhangi bir resmi kuruma bağlı olmayan Nakamoto, dijital para biriminin ilkelerini ve temellerini belirten bir bildiri yayınladı. Bildiride yer alan ifadelere göre bu para birimi, merkez bankalarının kurallarına veya devletlerin ulusal sınırlarına tabi değil. Bununla birlikte bildiride bu para biriminin, merkez bankaları ve geleneksel para birimleri ulusal kurumları tarafından sunulan koruma yerine, açık kaynak kod ve eşler arası (peer-to-peer P2P) teknolojisiyle korumasının sağlandığı bildirildi. P2P sistemi merkezi olmayan, kişiden kişiye bir ağ yapısı anlamına geliyor. Bu teknik, kişi başına bir sanal paranın bir defadan fazla kullanılmasını engelliyor. Yani bir kişi tarafından bir kez kullanılan bu para aynı kişi tarafından tekrar kullanılamıyor.
Çalışmaya göre Alex de Vries geçtiğimiz Mayıs ayında yaptığı bir araştırmada, kripto para işlemlerinde kullanılan elektrik enerjisinin, İrlanda'da kullanılan elektrik miktarına eşit olduğunu orta çıkardı. De Vries’e göre kripto para işlemleri, bu yılın sonuna kadar dünyanın toplam elektrik tüketiminin yaklaşık yarısını kullanabilir.