Gazze’de milyonluk ‘Büyük Dönüş Yürüyüşü’ sınavı

İsrail güçleri el-Halil’de Filistinli göstericilere karşı göz yaşartıcı gaz kullandı (Reuters)
İsrail güçleri el-Halil’de Filistinli göstericilere karşı göz yaşartıcı gaz kullandı (Reuters)
TT

Gazze’de milyonluk ‘Büyük Dönüş Yürüyüşü’ sınavı

İsrail güçleri el-Halil’de Filistinli göstericilere karşı göz yaşartıcı gaz kullandı (Reuters)
İsrail güçleri el-Halil’de Filistinli göstericilere karşı göz yaşartıcı gaz kullandı (Reuters)

Mısır’ın Filistinli gruplar ve İsrail arasındaki uzlaşı çabaları, bugün, Gazze’de düzenlenecek “Milyonluk Toprak ve Dönüş Yürüyüşü” ile ilk sınavını verecek.
Gazze’deki gruplar gösterilerin barışçıl bir ortamda gerçekleştirilmesi çağrısında bulundu.
Gazze halkı, 30 Mart Toprak Günü dolayısıyla bugünkü gösteriler için hazırlık yaparken, İsrail güçlerinin sınır bölgesine çok sayıda güvenlik takviyesi yaptığı bildirildi.
Hamas, göstericilere yaptığı çağrıda, eylemlerin barışçıl bir şekilde gerçekleşmesinin, Mısır’ın arabuluculuk yaptığı görüşmelerde ilerleme kaydetmesi için gerekli olduğuna dikkat çekti.
İslami Cihad yöneticilerinden Halid el-Bataş da önceki gün düzenlenen basın toplantısında, Cumartesi yapılacak gösterilerin barışçıl olması gerektiğini vurgulamıştı.
Filistinli grupların, gösterilerin ‘barışçıl’ olması gerektiğine ilişkin yaptıkları vurgu, uzlaşı çalışmaları kapsamında Gazze’de bulunan Mısır güvenlik heyetinin son iki günde 3 kez Filistinli gruplara gerçekleştirdiği toplantıların ardından geldi.
Filistinli bir kaynak, Şarku’l Avsat’a yaptığı açıklamada, “Mısırlılar, İsrail’in eline herhangi bir koz verilmemesi için Filistinli gruplardan gösterilerin sakin bir havada geçmesini istedi” dedi.
Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye, dün yaptığı açıklamada, Hamas'ın önemli bir yol ayrımında olduğunu vurguladı. Heniyye, İsrail'in tutumu ve Filistin halkının taleplerine yaklaşımını ciddi bir şekilde incelediklerini, bu çerçevede Toprak Günü dolayısıyla Cumartesi günü yol haritasının netleşeceğini ifade etmişti.
Filistinliler, 30 Mart 2018'den bu yana abluka altındaki Gazze Şeridi'nin İsrail sınırında, ‘Büyük Dönüş Yürüyüşü’ adıyla barışçıl eylemler düzenliyor.



İsrail özel kuvvetleri, Gazze'de Sağlık Bakanlığı'nda üst düzey bir yetkiliyi kaçırdı

Mervan El-Hams (Reuters)
Mervan El-Hams (Reuters)
TT

İsrail özel kuvvetleri, Gazze'de Sağlık Bakanlığı'nda üst düzey bir yetkiliyi kaçırdı

Mervan El-Hams (Reuters)
Mervan El-Hams (Reuters)

Gazze Sağlık Bakanlığı, Reuters haber ajansına verdiği bilgide, İsrail güçlerinin bugün Gazze'nin güneyinde Uluslararası Kızılhaç Komitesi'ne ait sahra hastanenin önünde, bakanlığın üst düzey yetkililerinden Merean al-Hams'ı gözaltına aldığını açıkladı.

Bakanlığa göre, bölgedeki sahra hastanelerinin yönetiminden sorumlu olan el-Hams, Refah'ın kuzeyindeki Kızılhaç Sahra Hastanesi’ni ziyaret etmek üzereyken, İsrail güçleri tarafından ateş açılarak “kaçırıldı”. Olayda bir kişi öldü, bir sivil yaralandı.

Sağlık görevlileri, ölen kişinin olay sırasında el-Hams ile röportaj yaparken çekim yapan yerel bir gazeteci olduğunu söyledi.

Şarku'l Avsat'ın Reuters'ten aktardığına göre İsrail ordusu ve Kızıl Haç, yorum taleplerine henüz yanıt vermedi.

21 aydır süren Gazze savaşı sırasında İsrail, bölgedeki hastaneler e saldırdı ve Hamas'ı bu hastaneleri askeri amaçlarla kullandığını iddia etti. Hamas ise bu iddiayı yalanladı. Ancak özel birimlerin tutuklama için gönderilmesi nadir görülen bir olay.