Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Avn, Uluslararası Lübnan Diasporası Konferansı katılımcılarındanAntoineRaffoul (Orta Amerika Parlamentosu) ve FredaRaffoul’u (Dominik Parlamentosu) kabul etti.
Avn, Lübnanlı gurbetçileri ve Lübnan kökenli soydaşlarını, Lübnan vatandaşlıklarını yeniden kazanmaları yönünde teşvik etti ve bu kanunun hükümleri uyarınca, talep edenlere vatandaşlık kazandırmak için düzinelerce kararname imzaladığını belirtti.
Avn, Uluslararası Lübnan Diasporası Konferansı’na katılımcılarına yaptığı konuşmada, Lübnan’da ikamet edenlere dünyanın çeşitli bölgelerine yayılmış diaspora arasında iletişimin arttırılması ve bu kişilerin Temsilciler Meclisi’nde temsil edilmesinin imkanlarına değindi.
Latin Amerika’daki Arap ve Lübnan diasporası
Ağrlıklı olarak Lübnan ve Suriyelilerden oluşan Arap diasporası, 19. yüzyılın ortalarından itibaren Latin Amerika’ya göç etmeye başlamışlar ve günümüze kadar varlıklarını devam ettirmekteler. Bölgedeki Arap toplulukları daha ziyade Lübnan ve Suriye’den gelen Ortodoks veya Katolik Hristiyanlardan oluşmakta.
Latin Amerika nüfusunun yüzde 5’e yakınını oluşturan Arapların yüzde 95’i Hristiyan yüzde 5’i Müslüman.
Dünyanın en zenginlerinden olan Meksikalı Carlos SlimLübnanlı bir aileden gelmekte.
Filistin kökenli Yarur ailesi ise bir dönem Şili’deki tekstil sektörünün %60’ına hükmetti. Brezilya’nın en büyük fastfood zincirlerinden birisi olan Habib’s ülkedeki 475 mağazasında Ortadoğu mutfağından tatları servis etmekte.
Arap kökenli Latin Amerikalılar siyasette de faal olarak yer alıyorlar. Arjantin’de cumhurbaşkanlığı yapan Carlos Menem’in ataları Suriye’den göç ettiler. Yine Ekvador’daki 3 ve Kolombiya’da 1 devlet başkanı, Brezilya ve Uruguay’da görev yapmış 1’er cumhurbaşkanı yardımcısı Lübnan kökenli.
Demografik olarak bakıldığında Brezilya ve Arjantin Arap kökenli Ortadoğululara ev sahipliği yapma anlamında öne çıkan ülkeler olmakla birlikte, Venezuela, Meksika, Şili, Kolombiya ve Küba gibi ülkelerde hatırı sayılır oranlarda Arap yaşamaktadır. Latin Amerika’nın en büyük ülkelerinden olan Brezilya’da ülke nüfusunun %5’i, 10 milyon dolaylarında Arap kökenlilerin yaşadığı tahmin edilmekte. Brezilya’ya yaklaşık 100 yıl önce başlayan Arap göçü yıllar boyunca devam etti. Sadece Lübnan’dan gelen en az 5 milyon kişinin olduğu düşünülmekte. Bu rakam Lübnan’ın kendi nüfusundan daha fazla. Arjantin’de de önemli bir kısmı Lübnanlı ve Suriyeli olan 3.5 milyon civarında Arap yaşamakta.
Venezuela’da 1.6, Meksika’da 1.1, Şili’de 1 milyon Arap kökenlinin yaşadığı belirtilirken Kolombiya’nın da en az 800 bin kişilik bir Arap nüfusuna sahip olduğu tahmin edilmekte.
Avn’dan terörle mücadelede kararlılık mesajı
Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Avn, İç Güvenlik Güçleri’nin kuruluşunun 158. yılında “Daha Güvenli Bir Toplum” başlığı altında yaptığı konuşmada terörün hiçbir türünü küçümsemeyeceği konusunda söz verdi.
Ramazan Bayramı arefesinde şehit düşen güvenlik güçlerini hatırlatan Avn, onların bu fedakarlıklarının kendilerinin terörün her türlüsüyle mücadele etmede itici bir unsur olduğunu söyledi.
İç Güvenlik Güçlerinin kuruluşunun yıldönümünde, Milletvekili Muhammed Kabara, "iç güvenlik kuvvetlerinin oynadığı rolün istikrar ve güvenliği sağlamaya katkıda bulunduğunu, böylece Lübnan'ın suçla mücadelede çok ileri düzeyde olduğunu" vurguladı.
Kabara, "İç güvenlik güçlerinin çabaları ve Lübnan’dan geçen tüm koşullara ve onu saran büyük tehlikelere rağmen, Lübnan’ın güvenliğini korumak için güvenlik güçlerinin yaptıkları fedakarlıklara” vurgu yaptı.
Avn’dan Lübnan Diasporası’na çifte vatandaşlık teşviği

Mişel Avn,AntoineRaffoul ve FredaRaffoul ile birlikte (Dalati ve Nahra)
Avn’dan Lübnan Diasporası’na çifte vatandaşlık teşviği

Mişel Avn,AntoineRaffoul ve FredaRaffoul ile birlikte (Dalati ve Nahra)
لم تشترك بعد
انشئ حساباً خاصاً بك لتحصل على أخبار مخصصة لك ولتتمتع بخاصية حفظ المقالات وتتلقى نشراتنا البريدية المتنوعة