Canan Kaftancıoğlu davasında karar: 9 yıl 8 ay 20 gün hapis cezası

CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu (AFP)
CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu (AFP)
TT

Canan Kaftancıoğlu davasında karar: 9 yıl 8 ay 20 gün hapis cezası

CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu (AFP)
CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu (AFP)

CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu’nun sosyal medya paylaşımları nedeniyle yargılandığı dava karara bağlandı.
Kaftancıoğlu, ‘Cumhurbaşkanı’na hakaret’ ve ‘Silahlı terör örgütü propagandası yapmak’ gibi 5 ayrı suçtan 9 yıl 8 ay 20 gün hapse çarptırıldı.
Öte yandan İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi’nde (ACM) görülen davada terör örgütü propagandası yapma suçlamasıyla yargılanan ‘Barış İmzacısı’ akademisyen Özlem Şendeniz beraat etti.
Temmuz 2019’da 10 akademisyenin başvurusunun ardından, Anayasa Mahkemesi (AYM), akademisyenlerin yargılanmalarında hak ihlali olduğuna hükmetmişti.
Bu kararın ardından ilk duruşmalar dün görülmüş ve  savcı, AYM kararı sonrasında yeniden mütalaa hazırlamak için süre istemişti.
Şendeniz, AYM'nin 'ihlal' kararından sonra yapılan ilk duruşmada beraat etti.
AFP’de yer alan habere göre bu karar söz konusu dilekçeye imza atan yüzlerce akademisyenin lehine emsal teşkil edebilir.
‘Barış Akademisyenleri’ isimli grup, resmi Twitter hesapları üzerinden şu açıklamayı yaptı:
“Bugün 30. ACM’de görülen tek duruşmamızda karar açıklandı: Hocamız beraat etti.  Bu karar duruşmalarımızda çıkan ilk beraat kararı.”
Bianet sitesinde yer alan habere göre Iğdır Üniversitesi’nde araştırma görevlisi olan Özlem Şendeniz, Ocak 2016’da 2 bin 212 akademisyen ile birlikte Güneydoğu’da yapılan askeri operasyonu eleştiren bir bildiriye imza atmıştı. Yaklaşık 200 kişi, ‘terör propagandası yapma’ suçundan yargılandı ve 15 ay ila 3 yıl arasında hapis cezasına çarptırıldı. Yüzlerce kişi daha aynı davada yargılanmayı bekliyor.
Aynı haberde, AYM Genel Kurulu’nun, 26 Temmuz 2019'da 10 akademisyenin bireysel başvurularıyla görüştüğü dosya üzerinden ‘hak ihlali’ kararı verdiği bilgisi yer alırken, AYM’nin, başvuranlara 9 bin lira tazminat ödenmesine, ihlalin ortadan kaldırılmasına ve yeniden yargılama yapılması için karar örneğinin yerel mahkemelere gönderilmesine hükmettiği de aktarıldı.



Ermenistan, Kafkaslar'ın Silikon Vadisi olmak istiyor

Güney Kafkaslar'daki en az nüfusa sahip ülke, geleceği için bir çıkış yolu arıyor (AFP)
Güney Kafkaslar'daki en az nüfusa sahip ülke, geleceği için bir çıkış yolu arıyor (AFP)
TT

Ermenistan, Kafkaslar'ın Silikon Vadisi olmak istiyor

Güney Kafkaslar'daki en az nüfusa sahip ülke, geleceği için bir çıkış yolu arıyor (AFP)
Güney Kafkaslar'daki en az nüfusa sahip ülke, geleceği için bir çıkış yolu arıyor (AFP)

2020'deki İkinci Dağlık Karabağ Savaşı'nda Azerbaycan'a yenildikten sonra bir yandan Rusya ve Batı dünyasıyla ilişkilerini dengeleyip güvenliğini sağlamaya çalışan Ermenistan diğer taraftan da Kafkaslar'ın Silikon Vadisi'ni kurma amacında. 

BBC'nin Kafkasya muhabiri Rayhan Demytrie, çocukların daha ilkokuldan itibaren teknoloji eğitimi aldığını bildiriyor. 

2014'te başlatılan Armath projesiyle programlama, kodlama, robotik, üç boyutlu modelleme gibi konuların okul laboratuvarlarında sürdürülen derslerde öğretildiği ve günümüzde ülke çapında 650 Armath laboratuvarı olduğu aktarılıyor. 

Ermenistan'daki 200'den fazla şirketin oluşturduğu İleri Teknoloji İşletmeleri Birliği'nin (UATE) baş yöneticisi Sargis Karapetyan, başlattıkları Armath'ı şöyle anlatıyor:

Ermenistan'ı en büyük değerleri dünyaya sunan bir teknoloji merkezi haline getirmek istiyoruz.

Ülkedeki teknoloji şirketi sayısının 4 bine vardığını aktaran Karapetyan, Armath'la Ermenistan'ın en başarılı devlet-özel sektör işbirliğini sergilediklerini savunuyor: 

Yatırım harcamalarını özel sektörden alıyoruz. Okullara gidip Armath laboratuvarlarını kuruyoruz, ekipmanı bağışlıyoruz. Devlet de Eğitim Bakanlığı aracılığıyla 2 milyon dolarlık yıllık bütçe verip eğitmenlerin maaşını ödüyor.

600'den fazla eğitmen, halihazırda 17 binden fazla öğrenciye ders veriyor. Karapetyan bu yolla her yıl 5 bin mühendis yetiştirmeyi planladıklarını vurguluyor. 

Birleşik Krallık'ın kamu yayıncısı, 2,7 milyon kişinin yaşadığı Ermenistan'ın komşuları Azerbaycan ve Türkiye'yle sorunlar yaşadığını ve doğal kaynaklar açısından da zengin olmadığını ifade ediyor. 

Sovyetler Birliği döneminde matematik ve bilgisayar biliminde önemli bir merkez olan ülkenin bu mirası geliştirerek geleceğini kurmaya çalıştığı bildiriliyor. 

2011'de Ermenistan'dan çıkan Picsart adlı yapay zeka destekli fotoğraf ve video düzenleme sitesi ve uygulamasını yapan şirketin ABD'nin Miami kentinde de bir merkez açtığı ve günümüzde 1,5 milyar dolarlık değere ulaştığı aktarılıyor. 

Ermenilerin yüzde 75'inin başka ülkelerde yaşamasının sağladığı bağlantıların, bu sektöre de yaradığı ifade ediliyor. 

Kaliforniya ve Ermenistan merkezli girişim sermayesi firması SmartGate'in yöneticilerinden Samvel Khachikyan, ABD'nin ilk 500 şirketine bakıldığında yöneticiler arasında bir Ermeni'nin bulunmasının kaçınılmaz olduğunu savunuyor. 

Khachikyan kendilerinin de Ermeni girişimcilere yardım ettiğini vurguluyor. 

2022'de Rusya'nın başlattığı Ukrayna istilası da Ermenistan'ın teknoloji sektörüne yaramış. Hem binlerce Rus bilişimci ülkesinden kaçarak oraya taşınmış hem de Amerikalı çip devi Nvidia, Rusya ofisini Ermenistan'a almış. 

Bu sektörde çalışanlardan Vasily, 5 ila 8 bin kişinin Ermenistan'a taşındığını tahmin ediyor. 

Independent Türkçe, BBC, AFP