Targaryenlerin hikayesini anlatacak yeni Game of Thrones dizisi geliyor

Game of Thrones (HBO)
Game of Thrones (HBO)
TT

Targaryenlerin hikayesini anlatacak yeni Game of Thrones dizisi geliyor

Game of Thrones (HBO)
Game of Thrones (HBO)

Bir Game of Thrones projesi daha başlamadan son bulurken bir diğeri için harekete geçildi.
Deadline’da yer alan habere göre HBO, House of the Dragon adında 10 bölümlük yeni bir dizi çekileceğini açıkladı. George R.R. Martin’in Fire & Blood adlı kitabından uyarlanacak dizi Game of Thrones’taki olaylardan 300 yıl öncesini, Targaryen Hanedanı’nın hikayesini anlatacak.
Dizinin pilot bölümünü, Game of Thrones’un Battle of The Bastards adlı bölümüyle Emmy kazanan yönetmeni Miguel Sapochnik yönetecek. Sapochnik dizinin toplamda 6 bölümünü yönetmişti.  
“Game of Thrones evreni hikayeler açısından çok zengin” diyen HBO Programlama Başkanı Casey Bloys, Targaryen Hanedanı’nın kökenini ve Westeros’un ilk zamanlarını keşfetmeyi planladıklarını söyledi.
Dizi HBO’nun gelecek bahar yayın hayatına başlayacak online içerik platformu HBO Max’te yayımlanacak.
Son Game of Thrones projesine ilişkin bu açıklama, başrolünde Naomi Watts’ın yer alacağı Game of Thrones projesinin iptal edildiğinin ortaya çıkmasının hemen ardından geldi.
Deadline’da yer alan haberde senaryosunu Jane Goldman’ın yazacağı projenin gerçekleşmeyeceği, Goldman’ın oyuncu ve ekip çalışanlarına durumu bir e-postayla bildirdiği belirtilmişti.
Haziran 2018’de duyurusu yapılan proje, Game of Thrones’taki olayların binlerce yıl öncesini konu edecekti.

 


10 bin yıl önce eriyen buzulların, kıta kaymasını hızlandırdığı bulundu

Grönland Buz Tabakası yaklaşık 3 milyon kilometreküp buz içeriyor (NASA)
Grönland Buz Tabakası yaklaşık 3 milyon kilometreküp buz içeriyor (NASA)
TT

10 bin yıl önce eriyen buzulların, kıta kaymasını hızlandırdığı bulundu

Grönland Buz Tabakası yaklaşık 3 milyon kilometreküp buz içeriyor (NASA)
Grönland Buz Tabakası yaklaşık 3 milyon kilometreküp buz içeriyor (NASA)

Bilim insanları 10 bin yıl önce buzulların erimesinin, kıtaların hareketini hızlandırmış olabileceğini buldu. 

26 bin yıl önce Kuzey Amerika'nın büyük bir bölümünü kaplayan Laurentide Buz Tabakası erimeye başlamıştı. Buzun erimesiyle su, okyanusa akmış ve küresel çaptaki deniz seviyeleri yılda ortalama 1 santimetre yükselmişti.

Colorado Boulder Üniversitesi'nden jeofizikçiler, Dünya'nın bu döneme ait bilgisayar modelini oluşturarak buz tabakasının erimesinin sonuçlarını analiz etti. 

Bulguları hakemli dergi Nature'da dün (23 Nisan) yayımlanan çalışmaya göre buzların erimesi,  Kuzey Amerika kıtası levhasının hareketini yüzde 25 hızlandırmış olabilir. 

Hesaplamalar ayrıca Kuzey Amerika ve Avrasya levhaları arasındaki Atlantik Ortası Sırtı'nın genişleme hızının 6 bin ila 12 bin yıl önce yüzde 40 oranında arttığına işaret ediyor.

Araştırmacılar trilyonlarca ton buzun eriyip okyanusa karışmasıyla kıtanın ağırlık kaybettiğini ve levhanın saat yönünde döndüğünü düşünüyor. Modele göre Atlantik Ortası Sırtı'nın genişlemesindeki artış da bundan kaynaklanıyor.

Makalenin yazarlarından Tao Yuan, "Buz hacmi büyük ölçüde azaldığında, yerkabuğunda büyük bir hareket meydana geldi" diyerek ekliyor: 

Bilim insanları, buzun erimesinin plakaların yükselmesine neden olduğunu biliyordu. Ancak biz, buzun erimesi nedeniyle plakaların yatay olarak da epey hareket edebildiğini gösterdik.

Yeni çalışma, kıta kayması ve deniz tabanı genişlemesinin, milyonlarca yıla yayılan yavaş süreçlerin yanı sıra çok daha kısa zaman aralıklarında da gerçekleşebileceğini gösteriyor.

Bilim insanları Grönland buz tabakasının erimesinin, bugün İzlanda'da yıkıcı sonuçlar doğurabileceğini de söylüyor. 

Atlantik Ortası Sırtı, İzlanda'dan geçiyor ve yaklaşık 10 bin yıl önce adada yoğun bir volkanik aktivite yaşandığı biliniyor. Bu volkanik faaliyetlerin, sırtın genişlemesindeki artışla bağlantılı olup olmadığı henüz kesinlik kazanmadı. Ancak böyle bir durumda genişleme, magmanın yüzeye çıkmasına ve volkanların patlamasına yol açmış olabilir.

Çalışmanın diğer yazarı Shijie Zhong "Bu volkanizma örüntüsü, kısmen bizim incelediğimiz buzul erimesinden kaynaklanmış olabilir" diyor.

Grönland'daki buzların günümüzdeki erime hızı, kıtaların hareketini etkileyecek seviyede değil. Ancak araştırmacılara göre özellikle bu hız artarsa gelecek birkaç yüz yıl içinde İzlanda'da ciddi etkiler yaratabilir.

Yuan, "Grönland ve Batı Antarktika'daki buz tabakaları hâlâ eriyor" diyerek ekliyor: 

Buzların erimesinin gelecekte deniz tabanının yayılmasını ve yakınlardaki okyanus ortası sırtlarında volkanizmayı artırabileceğini düşünüyoruz.

Independent Türkçe, Phys.org, Discover Magazine, IFLScience, Nature