Alman askerlerle ilişkiye girdiği için saçları kazıtılan Fransız kadınlar

Fransız direniş gücüne yakalanan ve saçları kazıtılan kadın
Fransız direniş gücüne yakalanan ve saçları kazıtılan kadın
TT

Alman askerlerle ilişkiye girdiği için saçları kazıtılan Fransız kadınlar

Fransız direniş gücüne yakalanan ve saçları kazıtılan kadın
Fransız direniş gücüne yakalanan ve saçları kazıtılan kadın

1 Eylül 1939 tarihinde, Alman kuvvetlerinin Polonya topraklarını işgal etmesi, insanlık tarihinin en kötü askeri çatışmalarının başlangıcı olan, yaklaşık 6 yıl süren ve 60 milyondan fazla kişinin ölümüne sebep olan İkinci Dünya Savaşı'na yol açtı.
Polonya'nın işgali ile birlikte Fransa, Britanya İmparatorluğu ve İngiliz Milletler Topluluğu'na dâhil olan çoğu ülke Almanya'ya savaş ilan etti.
Bu savaşın ilk yılında, Fransa tarihi boyunca eşi benzeri görülmemiş bir sorun yaşadı. 10 Mayıs 1940'ta patlak veren Fransa Muharebesi sırasında, Üçüncü Fransız Cumhuriyeti ordusu tamamen yenik düştü ve Almanlar sadece 6 hafta sonra zafer elde etmeyi başardı. Bunun sonunda Fransa, 22 Haziran 1940 tarihinde ateşkes antlaşmasına imza atmak zorunda kaldı ve Almanya bu antlaşmayla Fransa'nın kuzey ve batı bölgesini ele geçirdi.

Kafalarına gamalı haç çizilen Fransız kadınlar, sokaklarda dolaştırılıyor 
Almanya'nın Fransa'yı işgali 4 yıldan fazla sürdü. 19 Ağustos 1944'e gelindiğinde, müttefikler Fransız bölgelerinin çoğunu kurtarabildi. Hatta Fransızlar, Alman tümeni pes ettikten 6 gün sonra Paris'i Almanların elinden geri almayı başardı.
İkinci Dünya Savaşı sırasında, Almanya'nın işgal ettiği diğer ülkeler gibi Fransa da işgal döneminde Almanlarla iş birliği yapmak ve ihbar etmekle suçlanan vatandaşlarını cezalandırdı.

Fransa’yı işgal operasyonuna katılan bir Alman tankının fotoğrafı
Ayrıca, işgal döneminde Fransa'nın işlerini yürüten Vichy hükümeti üyeleri, ülkeye ihanet etmekle, on binlerce Fransız'ı Alman ölüm merkezlerine göndermekle ve direniş hareketini bastırmakla suçlanıp adalete teslim edildi.
Ülkenin kurtuluşu ile birlikte Fransızlar, işgalci Almanların sınır dışı edilmelerini kutlarken Almanın işgali kolaylaştıran ve ülkesine hainlik etmekle suçlanan Fransızlara aşağılayıcı muameleler yaptı.

Kadınlar ülkeye ihanetle suçlandı
Bu intikam operasyonları sadece erkeklerle sınırlı kalmadı. 20 binden fazla Fransız kadın, halka açık bir şekilde hakarete uğradı. Alman askerlerle cinsel ilişkiye girerek onlardan çocuk sahibi olmakla, direniş üyelerini gözetleyerek işgalciye önemli bilgiler iletmekle ve ülkelerine ihanet etmekle suçlandı.

İhanetle suçlanan Fransız kadınların saçları kazıtılıyordu
Fransız kadınların bazıları eşleri savaşta öldüklerinden hayatta kalmak için bunu yapmak zorunda kaldıklarını ve bazıları da Almanlarla zorla ilişkiye girdiklerini söyleyerek kendilerini savundu. Ancak Fransızlar gerçekleri dinlemeyip öç almak istedi.
Fransız yetkililer, hain ilan edilen kadınların saçlarını kazıtıp sokaklarda gezdirdi. Bazı kadınların yüzleri ve göğüsleri rujla çizilen Nazi sembolü gamalı haçla donatıldı. Kadınlar, sokaklarda bu şekilde çıplak yürünmeye zorlandı.

1944 yılında Paris’te teslim olan Alman askerleri
Fransız sokaklarında gerçekleşen karnavallar sırasında, öfkeli seyirciler kadınların yüzüne tükürdü ve onları tokatlayıp yumruk atarak şiddet uyguladı.
Birçok rapora göre, Fransa'da 1944-1946 yılları arasında hainlikle suçlanan 20 binden fazla Fransız kadın bu tür muamelelere maruz kaldı. Ayrıca, yirminci yüzyıl boyunca, İkinci Dünya Savaşı döneminde, kadınları cezalandırmak için bu yöntem birçok ülkede ortaya çıktı. Independent Türkçe'de yer alan habere göre, Almanya'da da Aryan ırkına ait olmayan bir erkekle ya da bir mahkumla ilişkiye giren Alman kadınlara ceza vermek amacıyla saçları kazıtıldı.
Ancak birçok tarihçiye göre, saçlarının kazıtılmasının, büyük bir Cermen kabilesi olan Gotların en büyük iki kolundan biri olan (Visigoth) Vizigotlar döneminde ortaya çıktığından şüphe ediliyor.  Orta çağ boyunca, Avrupalılar kadına hakaret etmek üzere onların güzellik sembolü olan saçlarını tıraş ediyordu. Bu tür uygulama özellikle zina ile suçlanan kadınlara yapılıyordu.



Beklenmedik bir ülke, dünyanın en hızlı güneş enerjisi dönüşümünü gerçekleştiriyor

Pakistan'ın bazı bölgelerinde güneş panelleri için geniş alanlar inşa ediliyor (Reuters)
Pakistan'ın bazı bölgelerinde güneş panelleri için geniş alanlar inşa ediliyor (Reuters)
TT

Beklenmedik bir ülke, dünyanın en hızlı güneş enerjisi dönüşümünü gerçekleştiriyor

Pakistan'ın bazı bölgelerinde güneş panelleri için geniş alanlar inşa ediliyor (Reuters)
Pakistan'ın bazı bölgelerinde güneş panelleri için geniş alanlar inşa ediliyor (Reuters)

Yoksulluk ve ekonomik istikrarsızlıkla boğuşmasına rağmen Pakistan, dünyanın en hızlı güneş enerjisi dönüşümlerinden birini gerçekleştiriyor.

İklim kriziyle ilgili çalışmalar yapan düşünce kuruluşu Ember'ın verilerine göre Pakistan, 2024’te Çin’den 17 gigawattlık güneş paneli ithal etti. Böylelikle 2023’teki ithalatını iki katına çıkardı ve dünyanın en büyük üçüncü güneş paneli ithalatçısı oldu.

CNN’in haberinde, güneş enerjisinin Vietnam ve Güney Afrika gibi ülkelerde kitlesel ölçekte benimsendiğine ancak hiçbirinin bu alanda Pakistan kadar hızlı gelişmediğine dikkat çekiliyor.

İslamabad merkezli enerji düşünce kuruluşu Renewables First'ün program direktörü Mustafa Amjad, bu dönüşümün büyük firmaların baskısıyla değil halkın talebiyle gerçekleştirildiğini söylüyor:

Bunu yönlendiren bir politika baskısı yok; esasen bu insanların öncülüğünde ve piyasa güdümlü.

Pakistan şiddetli sıcak hava dalgalarıyla boğuşurken, güneş panellerine erişimin artırılmasıyla soğutma sistemlerinin enerji ihtiyacının karşılanmasının sağlanabileceği de aktarılıyor.

Pakistan Enerji Bakanlığı’ndan bir yetkili, güneş panellerinden vergi alınmadığını ve hanelerin fazla güneş enerjisini ana şebekeye göndermesini sağlayan programlar oluşturulduğunu belirtiyor. Güneş enerjisi panellerine gösterilen ilginin artmasında, Pakistan yönetiminin büyük payı olduğunu söylüyor.

Ancak bazı analistler, devlet destekli büyük ölçekli güneş enerjisi projelerinin yapılmadığına işaret ederek bu görüşü reddediyor. Amjad, bu teknolojideki patlamanın “tabandan yukarı” doğru geliştiğini, “halkın piyasaları daha fazla güneş paneli ithal etmeye zorladığını” belirtiyor.

Pakistan’da güneş enerjisine artan ilginin hem Çin’den ithal edilen ucuz panellerden hem de ülkedeki yüksek elektrik fiyatlarından kaynaklandığı ifade ediliyor. Amjad, elektrik maliyetinin son üç yılda yüzde 155 arttığını söylüyor. Ayrıca şebekelerle ilgili sorunlar meydana geliyor ve ülkenin bazı bölgelerinde saatlerce süren elektrik kesintileri yaşanıyor.

İklim savunucusu ve Satat Sampada İklim Vakfı'nın kurucu direktörü Harjeet Singh de "Yenilenebilir enerji kaynaklarının sadece sübvansiyonlarla geliştiği veya Küresel Güney'e 'zorla' dayatıldığı düşüncesinin aksine, Pakistanlılar finansal açıdan mantıklı olduğu için güneş enerjisini tercih ediyor" diyor.

Independent Türkçe, CNN, Reuters