Tesla bir çalışanını ‘işe başladığının ilk haftasında 26 bin gizli dosyayı çaldığı’ suçlamasıyla dava etti

Kaliforniya’daki Tesla şarj istasyonlarının yanında iki kişi duruyor (AFP)
Kaliforniya’daki Tesla şarj istasyonlarının yanında iki kişi duruyor (AFP)
TT

Tesla bir çalışanını ‘işe başladığının ilk haftasında 26 bin gizli dosyayı çaldığı’ suçlamasıyla dava etti

Kaliforniya’daki Tesla şarj istasyonlarının yanında iki kişi duruyor (AFP)
Kaliforniya’daki Tesla şarj istasyonlarının yanında iki kişi duruyor (AFP)

Tesla, 28 Aralık’ta şirkette çalışmaya başladığı ilk haftada yaklaşık 26 bin gizli dosyayı çaldığı suçlamasıyla bir yazılım mühendisinden davacı oldu.
AFP’ye göre şirket 6 Ocak’ta durumu fark ederken, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) nedeniyle evden çalışan mühendis bunların kişisel yönetim dosyaları olduğunu iddia ederek suçlamaları reddetti.
Dava metnine göre Tesla, söz konusu çalışanı dosyaları Dorpbox hesabına indirdiğini görür görmez bir video konferansa çağırdı ve onu kanıtları yok etmekle suçladı.
Mühendis, toplantı sırasında bilgisayara girilmesine izin vermedi ve bilgisayarından aceleyle bilgi aktarımı yaptı.
Ancak Tesla’ya ait gizli dosyaların Bulut (Cloud) depolama hesabında olduğu görüldü.
Tesla’ya göre gizli dosyaları indirmeler 31 Aralık’ta başladı ve 4 Ocak 2021’e kadar devam etti Fakat 6 Ocak’ta ‘ek’ indirmeler gerçekleşti.
Şİrket söz konusu çalışanı ‘ticari sırları çalması, soruşturma sırasında yalan söylemesi ve sürekli bilgi gizlemesi’ nedeniyle aynı gün işten çıkardı.
Ancak mühendis, New York Post gazetesine bu dosyaları yanlışlıkla Dropbox hesabına aktardığını söyledi.



Trump: Şi, temel metallerin ABD'ye akmasına izin verecek

ABD Başkanı, Beyaz Saray'daki ofisinde yürütme emirlerini imzaladı (Arşiv-AP)
ABD Başkanı, Beyaz Saray'daki ofisinde yürütme emirlerini imzaladı (Arşiv-AP)
TT

Trump: Şi, temel metallerin ABD'ye akmasına izin verecek

ABD Başkanı, Beyaz Saray'daki ofisinde yürütme emirlerini imzaladı (Arşiv-AP)
ABD Başkanı, Beyaz Saray'daki ofisinde yürütme emirlerini imzaladı (Arşiv-AP)

ABD Başkanı Donald Trump, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'in nadir toprak metalleri ve elementlerin ABD'ye ihracatına izin verdiğini söyledi. Bu adım, dünyanın en büyük iki ekonomisi arasındaki gerilimi azaltacak.

Bir gazeteci, başkanlık uçağında Trump'a Şi'nin bunu kabul edip etmediğini sorduğunda, Trump “Evet, kabul etti” diye cevap verdi.

Trump'ın bu yorumu, haftalardır bu konuda artan ticari gerilimi çözmek amacıyla Şi Cinping ile yaptığı nadir telefon görüşmesinden bir gün sonra geldi.

Trump, o dönemde görüşmelerin “oldukça olumlu sonuçlandığını” belirterek, “nadir metal ürünlerinin akışkanlığıı konusunda hiçbir şüphe olmaması gerektiğini” belirtti.

Bu konudaki gerginliğin azaldığına dair bir başka işaret olarak, Çin, konuyla ilgili iki kaynağa göre, en büyük üç Amerikan otomobil üreticisinin nadir metal tedarikçilerine geçici ihracat lisansları verdi.

ABD başkanının üst düzey yardımcıları, pazartesi günü Londra'da Çinli meslektaşlarıyla bir araya gelerek görüşmeleri sürdürecek.

Trump dün gazetecilere yaptığı açıklamada, “Çin anlaşmasında büyük ilerleme kaydettik” dedi.

İki ülke, 12 Mayıs'ta İsviçre'nin Cenevre kentinde, Trump'ın ocak ayında göreve gelmesinden bu yana birbirlerine uyguladıkları gümrük vergilerinin çoğunu 90 gün süreyle kaldırmak üzere anlaşmaya vardı. Bu haberin ardından ticaretin bozulmasından endişe duyan finans piyasaları canlandı. Ancak Çin'in nisan ayında nadir toprak elementlerinin ihracatını askıya alma kararı, dünya çapında otomobil üreticileri, bilgisayar çipi üreticileri ve askeri müteahhitlerin ihtiyaç duyduğu tedarikleri kesintiye uğratmaya devam etti.

Trump, Çin'i Cenevre Anlaşması'nı ihlal etmekle suçladı ve çip tasarım programları ile Çin'e yapılan diğer sevkiyatlara kısıtlamalar getirilmesini emretti. Pekin bu iddiayı reddetti ve karşı önlemler alacağı tehdidinde bulundu.

Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgiye göre nadir metaller ve diğer temel elementler Çin için bir güç kaynağıdır ve şirketlerin metalden üretilen ürünleri üretememesi nedeniyle ekonomik büyüme yavaşlarsa Trump iç siyasi baskıya maruz kalabilir.

Trump, ocak ayında Beyaz Saray'a döndüğünden beri ticaret ortaklarını bir dizi cezai önlem uygulamakla tehdit etti, ardından bazılarını son anda iptal etti. Bu tutarsız yaklaşım, dünya liderlerini şaşırttı ve şirket yöneticilerini endişeye sevk etti.