Sudan’da ‘Hamduk Girişimi’nin uygulama mekanizması tartışılıyor

Sudan Başbakanı Abdullah Hamduk (AP)
Sudan Başbakanı Abdullah Hamduk (AP)
TT

Sudan’da ‘Hamduk Girişimi’nin uygulama mekanizması tartışılıyor

Sudan Başbakanı Abdullah Hamduk (AP)
Sudan Başbakanı Abdullah Hamduk (AP)

Sudan Başbakanı Abdullah Hamduk’un ülkedeki krizler karşısında demokratik geçiş sürecini güçlendirmek ve Sudanlıları yeniden birleştirmek amacıyla başlattığı ulusal girişiminin, girişimin hayata geçirilmesi için oluşturulan mekanizmanın üyeliği konusundaki bir takım sorunlarla karşı karşıya kalması, mekanizmanın önemine dair bir tartışma başlattı.
Hamduk, geçtiğimiz Pazar günü ulusal girişim mekanizmasına üye olduğunu duyurdu. Mekanizma Sudan toplumunda ülkenin inşası ve demokratik geçiş konularında fikir birliğine varılması için kapsamlı istişareler yürütülmesi amacıyla siyasi parti ve yerel yönetim yetkilileri ile tarikat liderinden toplam 71 kişiyi içeriyor.
Girişimin başkanlığı Ulusal Ümmet Partisi Genel Başkanı Fadlallah Barmah Nasır’a emanet edilirken üyeleri arasında Egemenlik Konseyi'nin bazı üyelerinin yanı sıra Özgürlük ve Değişim Bildirgesi Güçleri (ÖDBG) çatısı altındaki siyasi partilerin liderleri, sivil toplum gruplarının ve dini cemaatlerin önderleri yer aldı. Sudan'ın batısında Darfur Bölgesi Başkanı Mini Arko Minawi ve kabile lideri Muhammed el-Emin Türk, özür dileyerek girişimin üyesi olmaya devam edemeyeceklerini belirtmiş ve eski rejimin yüzlerinden birinin mekanizmaya üye olması tepkilere neden olmuştu. Hamduk’un girişimi, Sudanlıların fikir birliğine, demokratik geçiş sürecinin başarılı olmasına ve geçiş sürecinde Sudan hükümetinin kapsamlı reformları yerine getirmedeki başarısına katkıda bulunduğu için ülke içinde geniş çapta kabul görürken Sudanlıların uzlaşına katkıda bulunduğu için dost ülkelerden uluslararası destek aldı.
Siyasi analist el-Cemil el-Fadıl, girişimin, tüm siyasi kesimler ve güçler tarafından kabul edildiğini ve ülkenin krizlerinin gündeme getirdiği konularda bir tartışma rotası belirlemeyi hak ettiğini söyledi. Kamuoyunda olumsuz bir izlenim bırakan mekanizmanın üyelerinin seçimindeki zaaflardan birinin, yerel idarelerin ve tarikat liderlerinin geniş katılımı olmasına dikkati çeken Fadıl, bunun mekanizmada temsil edilmeyen diğer kesimlerde bir tür psikolojik yabancılaşma yaratabileceğini belirtti.
Girişimle birlikte gelen eksikliklerden birinin, eski rejimin yüzlerinden birinin mekanizmaya üye olması ve üyelik seçimiyle ilgili gerekli kriterlerin ve temellerin olmamasından kaynaklandığını ifade eden analiste göre bazı isimlerin mekanizma üyeliğine katılmadıkları için özür dilemesi, mekanizma açıklanmadan önce de zayıf olan girişimi sarstı ve dolayısıyla bu durum, girişimin başarı şansını azaltırken olumsuz sonuçlar doğurdu.
Siyasi analist Abdullah Rızk ise, mekanizmanın girişime katılımı genişletme ve yürütme otoritesinin çalışmalarını değerlendirme biçimini temsil ettiğini ve daha çok Başbakan Hamduk için bir danışma konseyi niteliğinde olduğunu söyledi. Ancak Rızk’a göre böylece devrimle bağlantılı ve siyasi sistem ve geçiş hükümeti için bir referans olan siyasi örgütler için kurumsal bir formun varlığı çerçevesinde yeni bir mekanizma veya örgütlenmeye ihtiyaç duyulmayacak.
Hamduk’un siyasi referansın genişletilmesi için baskı yapmasının, devrim güçlerini, yeniden yapılandırma sürecindeki ÖDBG’nin dışında tutmak için daha uygun olacağını düşünen Rızk, ulusal girişimi uygulamak için bir mekanizma oluşturmanın, Başbakan Hamduk’un hükümete başka güçler eklemek ve Cumhurbaşkanı Cafer Numeyri döneminde hükümet partisini temsil etmesi için kurulan Sosyalist Birlik Partisi gibi yeni bir parti kurmak amacıyla yeni bir oluşuma gitme girişimi olduğuna inanıyor.
Mekanizmanın sosyal güçleri, kabile liderlerini ve dini önderleri içermesinin yanı sıra siyasal İslamcılardan bazı kişilerinde içermesinin, mekanizmayı siyasal İslamcılarla ve eski rejimin yüzleriyle bir uzlaşı çatısı haline getirmek isteyenlerin varlığının bir göstergesi olduğunu söyleyen analist, “Bu yüzden mekanizma, daha önce açıkça İslamcılarla uzlaşı çağrısında bulunan bazı nüfuz sahibi kişilerden destek buluyor” dedi.
Mekanizmanın işlev ve yetkilerinin belirsiz olması ve şüphe uyandırmasının, siyaset sahnesinde kartların yeniden karılmasına yol açabileceğini düşünen Rızk, “Darfur Bölgesi Başkanı Mini Arko Minawi ve kabile lideri Muhammed el-Emin Türk’e önceden danışıldı ve mekanizmanın üyeliğine katılmayı kabul ettiler. Fakat daha sonra özür dileyerek çekildiler. Bunun küçük çapta bir yankısı olsa da ulusal girişim üzerinde önemli bir etkisi olmayacaktır” şeklinde konuştu.
Rızk, mekanizmanın kaderinin ve geleceğinin ne şahıslara ne de girişimin başarısı için gerekli dinamiğin kaynağı olan ÖDBG çatısı altındaki siyasi güçlerin liderlerinin mekanizmadaki varlığına bağlı olmadığını vurguladı.
Sudan Başbakanı Hamduk, geçtiğimiz Haziran ayında devrim güçleri arasındaki bölünmeyi durdurmak, güvenlik ve sosyal gerilimleri ortadan kaldırmak, yolsuzlukla mücadele etmek ve eski rejimin güçlenmesini engellemek gibi ulusal kriz ve geçiş dönemi sorunlarını ele almak amacıyla bir girişim başlatmış ve ülkenin yönetimiyle ilgili ulusal bir program üzerinde anlaşmaya varacak tarihi bir blok oluşturulması için harekete geçme çağrısında bulunmuştu.



DEAŞ’ın yönetimi Abdulkadir Mumin ile Afrika'ya mı geçiyor?

DEAŞ'ın Somali’deki lideri Abdulkadir Mumin, kınayla boyanmış turuncu sakalıyla dikkati çekiyor (Getty)
DEAŞ'ın Somali’deki lideri Abdulkadir Mumin, kınayla boyanmış turuncu sakalıyla dikkati çekiyor (Getty)
TT

DEAŞ’ın yönetimi Abdulkadir Mumin ile Afrika'ya mı geçiyor?

DEAŞ'ın Somali’deki lideri Abdulkadir Mumin, kınayla boyanmış turuncu sakalıyla dikkati çekiyor (Getty)
DEAŞ'ın Somali’deki lideri Abdulkadir Mumin, kınayla boyanmış turuncu sakalıyla dikkati çekiyor (Getty)

Analistler, terör örgütü DEAŞ'ın Somali’deki lideri Abdulkadir Mumin’in kınayla boyanmış turuncu sakalıyla, resmi olarak bu unvana sahip olmasa da muhtemelen örgütün en güçlü adamı haline geldiğini düşünüyorlar.

DEAŞ, örgütün liderinin Ebu Hafs el-Haşimi el-Kureyşi olduğunu iddia etse de gözlemciler bu takma ismi taşıyan gerçek biri olup olmadığını sorgularken muhtemelen örgütü Somali'den yönetmekle sorumlu olan Abdulkadir Mumin dikkati çekiyor.

Uluslararası Radikalleşme ve Siyasi Şiddet Araştırmaları Merkezi’nden (International Centre for the Study of Radicalisation and Political Violence/ICSR) Tore Hamming, Mumin’in DEAŞ’ın küresel ağındaki en önemli, en güçlü ve en fazla kontrole sahip ismi olduğunu söyledi.

Hamming, liderlerin teker teker öldürüldüğü bu karanlık örgütte Mumin’in şimdiye kadar hayatta kalmayı başaran birkaç üst düzey isimden biri olduğunu ve bunun da ona örgüt içinde bir tür statü kazandırdığını belirtti.

Somali'nin örgüt için önemi

Mumin’in ABD tarafından birkaç ay önce düzenlenen saldırıda öldürüldüğü sanılıyordu, ancak öldüğüne dair herhangi bir kanıt elde edilemediği için hayatta olduğu ve faaliyetlerine devam ettiği düşünülüyor. Somali'nin mali nedenlerden ötürü örgüt için önemli olduğunu belirten Hamming, buradan Kongo, Mozambik, Güney Afrika, Yemen ve Afganistan'a para gönderdiklerini, dolayısıyla iyi bir mali modele sahip olduklarını vurguladı.

h67u8ı
DEAŞ liderlerinin her zaman Arap kökenli oldukları biliniyor (Reuters)

Bu mali faaliyetlere ilişkin hiçbir bilgi yok, çünkü bu miktarları tahmin etmek bile imkansız. Paranın bir yerden başka bir yere giderken izlediği güzergahları tam olarak belirlemek de öyle.

Mumin’in DEAŞ liderliğine uzanan yolculuğu

Yarı özerk Puntland bölgesinde doğan Mumin, bir süre İsveç'te yaşadıktan sonra İngiltere'ye yerleşti. 2000'li yılların başında Londra ve Leicester'da camilerde ve internette dolaşan videolarda radikal bir vaiz olarak tanınan Mumin, Somali'ye döndüğünde İngiliz pasaportunu yaktı ve El Kaide ile bağlantılı eş-Şebab örgütü lehine propaganda yapmaya başladı. Ardından 2015 yılında DEAŞ saflarına geçti.

Şarku’l Avsat’ın Independent Arabia’dan aktardığı habere göre kimliğinin gizli tutulması şartıyla konuşan Avrupalı bir istihbarat yetkilisi, DEAŞ'ın küçük bir bölgeyi kontrol etmesine karşın geniş bir kitleye hitap ettiğini ve para dağıttığını söyledi. Aynı yetkili, geçtiğimiz mayıs ayında Mozambik'te DEAŞ’ın Faslı ve Afrikalı üyelerinin bir terör saldırısı gerçekleştirdiğini aktardı.

Yetkiliye göre Mumin ayrıca Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde (KDC) faaliyet gösteren DEAŞ bağlantılı Ugandalı örgüt Müttefik Demokratik Güçler’i (ADF) finanse etti. Şu an ADF’nin bin ile bin 500 arasında üyesi olduğunun tahmin edildiğini belirten yetkili, ADF üyelerinin Mumin'in yardımıyla radikalleşme, silah ve finansman arayışını sonlandırıp silahlı saldırılara başladıklarını kaydetti.

İdeolojide değişim

Bazı gözlemcilere göre Mumin, DEAŞ’ın lider kadrosunda halife olarak görülüyor, ancak resmi olarak biat etmesi, kökleri Ortadoğu'ya dayanan, Suriye ve Irak'ta 2014 yılından 2019 yılına kadar süren bir halifelik kuran DEAŞ içinde ideolojik bir değişim anlamına gelecek.

Aşırıcılıkla Mücadele Projesi (The Counter Extremism Project/CEP) adlı düşünce kuruluşunun direktörü Hans-Jakob Schindler, Mumin’in DEAŞ’ın başına geçmesinin DEAŞ destekçileri ve sempatizanları arasında bir kargaşaya neden olacağını değerlendirdi.

Fakat Horasan Vilayeti ve Batı Afrika Vilayeti gibi DEAŞ'a bağlı grupların liderlerinin operasyonel faaliyetleri örgütün liderliğini istemelerine neden olabilir. Somalili olan Mumin, DEAŞ’ın geleneksel liderlik kriterlerini karşılamasa da coğrafi konumu ona bazı avantajlar sağlıyor.

Afrika Boynuzu

ABD’nin West Point Askeri Akademisi’ne bağlı CTC Sentinel - Combating Terrorism Center’a göre Afrika Boynuzu örgüte Arap Maşrık (Levant) bölgesindeki istikrarsızlıktan koruma ve daha fazla hareket özgürlüğü sağlamış olabilir. Merkez, bu liderlik özelliklerinin, mali kaynakları savaşı kazanmanın anahtarı olarak gören terör örgütü El Kaide’nin eski lideri Usame bin Ladin'inkilerle örtüştüğünü vurguladı.

Mumin'in emrindeki militan sayısı az olmasına rağmen liderlik piramidinin tepesine yükselmesi, DEAŞ içindeki değişimleri de yansıtıyor. Hamming’e göre bu değişimlerden ilki halifenin artık DEAŞ'deki en önemli figür olmaması, ikincisinin ise örgütün aslında Afrika'ya doğru kademeli bir stratejik kayma arayışında olması. Kimliğinin gizli tutulmasını isteyen Avrupalı istihbarat kaynağı ise Avrupa'ya ulaşan şiddet görüntülerinin yüzde 90'ının Afrika'dan geldiğini söyledi. Ancak CTC Sentinel'e göre örgütün liderliği Ortadoğu'da kalmaya devam ettiğinden ‘her şey aynı kalıyor’.