Katar Emiri’nden vatandaşlık yasalarının değiştirilmesine yönelik talimat

Katar Emiri Hamad Al Sani ilk kez seçimler ile göreve gelen Şura Meclisi’nin açılışında, el-Ula Zirvesi’nden çıkan uzlaşının pekiştirilmesi çağrısında bulundu.

Katar Emiri Hamad Al Sani, ülkede düzenlenen ilk seçimlerin ardından, Şura Konseyi oturumunun açılışında konuşma yaptı. (Şarku’l Avsat)
Katar Emiri Hamad Al Sani, ülkede düzenlenen ilk seçimlerin ardından, Şura Konseyi oturumunun açılışında konuşma yaptı. (Şarku’l Avsat)
TT

Katar Emiri’nden vatandaşlık yasalarının değiştirilmesine yönelik talimat

Katar Emiri Hamad Al Sani, ülkede düzenlenen ilk seçimlerin ardından, Şura Konseyi oturumunun açılışında konuşma yaptı. (Şarku’l Avsat)
Katar Emiri Hamad Al Sani, ülkede düzenlenen ilk seçimlerin ardından, Şura Konseyi oturumunun açılışında konuşma yaptı. (Şarku’l Avsat)

Katar Emiri Şeyh Tamim bin Hamad Al Sani dün, ülkede aşiretçiliğin ‘olumsuz etkileri’ konusunda uyarıda bulundu. Ülkedeki ilk seçimlerin ardından Şura Meclisi’nin oturumunun açılışı vesilesiyle yaptığı konuşmada aşiretçiliğin ulusal birliği tehlikeye attığını vurgulayan Katar Emiri şu ifadeleri kulandı:
“Kardeşlik, tarih ve coğrafya ilişkileri, Körfez İşbirliği Konseyi’ni korumamızı ve kurumlarını halklarımızın isteklerine uygun bir şekilde geliştirmemizi gerektiriyor. Aradaki anlaşmazlıkları diyalog yoluyla aşmaya çalıştık. Aynı şekilde el-Ula Zirvesi’nde varılan anlaşmayı pekiştirmeye ve geliştirmeye de çalışıyoruz.”
Katar Emiri, aşiretçiliği uyandıran yasalarda ‘Katar vatandaşlığı eşitliğini’ teşvik etmek üzere değişiklik yapılması talimatı verdiğini duyurdu. Hamad Al Sani ülkesinde karışıklık ve yıkıma neden olmak üzere kullanılabilecek aşiretçiliğe ve nefret dolu kabileciliğe izin vermeyeceğini vurguladığı açıklamasını şöyle sürdürdü:
“Yurttaşlığı teşvik etme konusundaki kararlılığımızdan hareketle, bu hedefe ulaşılabilmesi için gerekli yasal değişikliklerin hazırlanması ve Şura Meclisi’ne sunulması için Bakanlar Kurulu’na talimat verdim. Vatandaşlık sadece yasal bir mesele değil, medeniyet, sadakat ve aidiyet meselesidir. Ayrıca sadece kanun değil, aynı zamanda da bir görevdir.
 Kabilecilik anlayışının atıfta bulunarak “Semptomları ortadan kalktı diye hastalığı görmezden gelemeyiz” diyen Katar Emiri şu açıklamasında şu ifadeleri kullandı:
“Her türden kabilecilik ve nefret dolu bağnazlık, milli birliği bozmak ve zarar vermek, görevlerin yerine getirilmemesi ve verimsizlik için bahane olarak kullanılabilir. Bu bizim kabul etmediğimiz bir durumdur. Buna gelecekte de izin vermeyeceğiz.”
Katar Emiri Şeyh Tamim bin Hamad Al Sani, Doha’nın gelecek yıl ev sahipliği yapacağı FIFA Dünya Kupası’nda misafirperver Katar halkının açık görüşlülüğünü ve hoşgörüsünü gösterme çağrısında bulundu. Söz konusu etkinliğin Katar’ın küresel düzeydeki konumunu güçlendireceğini vurguladı. Katar Emiri aynı zamanda Katar’ın gaz üretimini artırma planına ve ekonomik faaliyetleri çeşitlendirme çabalarına dikkat ekerek devlete aşırı bağımlılığın azaltılması gerektiğini söyledi. Katar Emiri Şeyh Tamim bin Hamad Al Sani konuya dair şu açıklamalarda bulundu:
“Qatar Petroleum şirketinin adının Qatar Energy olarak değişmesi, temiz ve yenilenebilir enerjiye geçiş konusunda atılan fiili adımları yansıtıyor. İki düzeyde çalışıyoruz. Birincisi, gaz üretimini artırıyor ve gazın üretiminden kaynaklanan emisyonları azaltıyoruz. İkincisi de güneş enerjisinin gelişimine ve kullanımına katkıda bulunuyoruz.”
Katar 1972’de Şura Meclisi’nin kurulmasından bu yana ilk kez bu yıl 1 Ekim’de parlamento seçimlerine tanık oldu. Şura Meclisi, yasama oranını temsil ediyor ve görevleri arasında kanun tasarıları ve devletin genel politikası gibi Bakanlar Kurulu tarafından kendisine iletilen konuları tartışmak bulunuyor. Ayrıca devlet bütçesini görüşmek ve herhangi bir konuyu aydınlatmak için bakanlarla iletişime geçerek tavsiyelerde bulunmak ve hükümetin kamu politikası projelerine ilişkin isteklerini dile getirmek de görevleri arasında yer alıyor. Bununla birlikte savunma, güvenlik, ekonomi ve yatırım politikaları konusunda ise herhangi bir yetkisi bulunmuyor.



Hindistan Başbakanı, Suudi Arabistan'a resmi ziyarette bulunmak üzere Cidde'ye geldi

Mekke Vali Yardımcısı Prens Suud bin Mişal bin Abdulaziz, Hindistan Başbakanı Narendra Modi’yi kabul etti. (SPA)
Mekke Vali Yardımcısı Prens Suud bin Mişal bin Abdulaziz, Hindistan Başbakanı Narendra Modi’yi kabul etti. (SPA)
TT

Hindistan Başbakanı, Suudi Arabistan'a resmi ziyarette bulunmak üzere Cidde'ye geldi

Mekke Vali Yardımcısı Prens Suud bin Mişal bin Abdulaziz, Hindistan Başbakanı Narendra Modi’yi kabul etti. (SPA)
Mekke Vali Yardımcısı Prens Suud bin Mişal bin Abdulaziz, Hindistan Başbakanı Narendra Modi’yi kabul etti. (SPA)

Hindistan Başbakanı Narendra Modi ve beraberindeki heyet Suudi Arabistan'a resmi bir ziyarette bulunmak üzere bugün Cidde'ye geldi.

Heyet, Kral Abdulaziz Uluslararası Havalimanı'nda Mekke Vali Yardımcısı Prens Suud bin Mişal bin Abdulaziz, Ticaret Bakanı Dr. Macid el-Kasabi, Cidde Valisi Salih bin Ali et-Turki, Mekke Polis Müdürü Tümgeneral Salih el-Cabiri, Suudi Arabistan'ın Hindistan Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Ahmed el-Ahmeri, Hindistan'ın Suudi Arabistan Büyükelçisi Dr. Suheyl İcaz Han ve Mekke Bölgesi Kraliyet Protokol Müdürü Ahmed Abdullah bin Zafer tarafından karşılandı.

sxadfrgty
Hindistan Başbakanı Narendra Modi, Suudi Arabistan'a resmi bir ziyarette bulunmak üzere beraberindeki heyetle birlikte Cidde'ye geldi. (SPA)

Hindistan Başbakanı Narendra Modi, ülkesi ile Ortadoğu ve Avrupa arasında 2023 yılında başlatılan Ekonomik Koridor'un ‘gelecek yüzyıllar boyunca her türlü bağlantının geleceğini şekillendireceğini ve ticaret ve büyüme için ana katalizör olacağını’ söyledi. Koridoru, gelecek nesillere fayda sağlayacak olan 21. yüzyılın yeni İpek Yolu olarak tanımladı.

Modi bugün Suudi Arabistan Başbakanı ve Veliaht Prensi Muhammed bin Selman ile ticaret, yatırım ve enerji ilişkilerini görüşmek üzere Suudi Arabistan'a yapacağı üçüncü ziyaret öncesinde Arab News'e verdiği demeçte, “Suudi Arabistan, Hindistan'ın en önemli ortaklarından biri, güvenilir bir dost ve stratejik bir müttefiktir. Stratejik Ortaklık Konseyi iki ülkenin asırlık ilişkilerinde bir dönüm noktası oldu ve başlangıcından bu yana iş birlikleri çeşitli alanlarda genişledi. Hindistan, halkının ve tüm dünyanın yararına barış, ilerleme ve refahın temellerini atmak için Suudi Arabistan'la birlikte çalışacaktır” ifadelerini kullandı.

Modi, Krallığı bölgesel istikrar için olumlu bir güç olarak gördüğünü belirterek, ‘Suudi Arabistan’ın bölgesel barış ve istikrarın korunmasına ilgi duyduğunu’ vurguladı.

sadfrgt
Mekke Vali Yardımcısı Prens Suud bin Mişal bin Abdulaziz, Hindistan Başbakanı Narendra Modi’yi kabul etti. (SPA)

Hintli şirketlerin ve Suudi sanayisinin iki ülke arasındaki bağları güçlendirmek için çalıştığını ve bunun da yatırım ortaklıklarının güçlenmesine katkıda bulunduğunu kaydeden Modi, “Özellikle tarım ve gübre alanlarında ticaret kaynaklarını çeşitlendirme çabaları sonuç verdi. Enerji, ekonomik ortaklığımızın önemli bir ayağı oldu. Petrol rafinerileri ve petrokimya alanında ortak projeler uygulanabilir ve gelecekteki enerji ihtiyaçlarını karşılamak için yenilikçi çözümler bulmak için çalışılabilir” şeklinde konuştu.