Kuzey Kore topçu atış tatbikatı düzenledi

Fotoğraf: AA
Fotoğraf: AA
TT

Kuzey Kore topçu atış tatbikatı düzenledi

Fotoğraf: AA
Fotoğraf: AA

Kuzey Kore'nin savunma kapasitesini güçlendirmek amacıyla topçu atışları gerçekleştirerek tatbikat düzenlediği bildirildi.
Kuzey Kore, ABD ve Güney Kore’nin Pyongyang yönetimine karşı düşmanca politikalardan vazgeçmesi çağrısından bulunurken, devlet medyası Kuzey Kore’nin savunma kapasitesini geliştirmek için tatbikat gerçekleştirdiğini aktardı.
Devlet medyasının bildirdiğine göre, dün üst düzey hükümet ve askeri yetkililerin katılımıyla askeri mekanize birlikler arasında topçu atış yarışması düzenlendi.
Haberde adı geçmeyen Kuzey Kore lideri Kim Jong Un'un tatbikata katılmadığı tahmin ediliyor. Kim Jong Un, geçen sene benzer bir topçu atış talimine katılmıştı.

Kuzey Kore'nin füze denemeleri gerilimi artırdı
Yaklaşık 2 yıldır nükleer müzakerelere katılmayan Kuzey Kore, ABD ve Güney Kore'nin ağustosta ortak askeri tatbikat gerçekleştirmesini tehdit olarak algılamış ve son zamanlarda füze denemelerini artırmıştı.
Kuzey Kore, 15 Eylül'de kısa menzilli balistik, 28 Eylül'de ise Kuzey Kore Merkezi Haber Ajansının "yeni geliştirilmiş hipersonik" şeklinde tanımladığı füze denemeleri yapmıştı.
Öte yandan, 19 Ekim'de "denizaltıdan fırlatılan yeni tip balistik füze" denemesi yapan Kuzey Kore uluslararası toplumun tepkisiyle karşılaşmıştı.
Kuzey Kore Dışişleri Bakanlığı, söz konusu füze denemelerinin "yasal olarak meşru müdafaa hakkını kullanma" olduğunu bildirmişti.

ABD ile Kuzey Kore arasındaki nükleer müzakereler
Eski ABD Başkanı Donald Trump ile Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, ilk kez 12 Haziran 2018'de Singapur'da bir araya gelmiş, Kore Yarımadası'nın nükleer silahlardan arındırılması ve kalıcı barışın sağlanması konusunda mutabakata varmıştı.
İki lider, 26-27 Şubat 2019'da Vietnam'da bir kez daha görüşmüş ancak zirve beklenenden hızlı ve anlaşmasız sona ermişti. Son olarak 30 Haziran 2019'da Kuzey ve Güney Kore arasındaki silahsızlandırılmış bölgede görüşen iki lider, nükleer müzakere sürecini sürdürme kararı almıştı.
İki ülke arasında Ekim 2019'da İsveç'te yapılan çalışma düzeyindeki toplantılar, Kuzey Korelilere göre Amerikalılar "eski tutum ve tavırlarını" devam ettirdiğinden dolayı kesilmişti.



CNN: Rusya, Ukrayna'nın Donetsk, Luhansk, Zaporijya ve Herson'dan çekilmesini talep etti

Donetsk bölgesindeki cephe hattında konuşlanmış Ukrayna birlikleri (Reuters)
Donetsk bölgesindeki cephe hattında konuşlanmış Ukrayna birlikleri (Reuters)
TT

CNN: Rusya, Ukrayna'nın Donetsk, Luhansk, Zaporijya ve Herson'dan çekilmesini talep etti

Donetsk bölgesindeki cephe hattında konuşlanmış Ukrayna birlikleri (Reuters)
Donetsk bölgesindeki cephe hattında konuşlanmış Ukrayna birlikleri (Reuters)

CNN'in dün bir kaynağa dayandırdığı haberine göre Rusya, İstanbul'daki görüşmeler sırasında Ukrayna'dan Kiev güçlerinin Donetsk, Luhansk, Zaporijya ve Herson'dan çekilmesini istedi.

ABD kanalına konuşan kaynak, Rusya'nın Ukrayna'nın halen kontrolü altında bulunan bölgelerden çekilmesi talebinin ‘ateşkes konuşmaları bağlamında’ geldiğini söyledi. Şarku’l Avsat’ın CNN’den aktardığına göre bir Türk yetkili, Rusya-Ukrayna görüşmelerinin ‘beklediklerinden daha olumlu’ geçtiğini ve iki tarafın karşılıklı suçlamalarda bulunmadığını bildirdi.

Ukrayna, Kiev ve Moskova'nın üç yıldan uzun bir süredir gerçekleştirdikleri ilk doğrudan görüşmelerde bir ateşkes anlaşmasına varamamaları ve Rusya'nın Ukraynalı bir kaynağın ‘uygulanamaz’ olarak nitelendirdiği koşullar sunmasının ardından Batılı müttefiklerinin desteğini toplamak için harekete geçti.

Savaşan iki ülkenin heyetleri, ABD Başkanı Donald Trump'ın Avrupa'nın İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana yaşadığı en kanlı çatışmayı sona erdirme yönündeki baskısının ardından, Rusya'nın komşusunu işgal ettiği Mart 2022'den bu yana ilk kez bir araya geldi.

İstanbul'daki Dolmabahçe Sarayı’nda yapılan görüşmeler iki saatten az sürdü. Rusya, görüşmeden duyduğu memnuniyeti dile getirdi ve temasları sürdürmeye hazır olduğunu belirtti. İki ülke, bugüne kadarki en büyük takas olacak şekilde kaşılıklı bin savaş esirinin değişimi konusunda anlaştıklarını açıkladı.

Ancak Kiev, Moskova'nın Trump'ın 30 günlük ateşkes önerisini kabul etmemesi halinde daha sert tedbirler almak üzere müttefiklerini harekete geçirmeye başladı. Ukrayna heyetinden bir kaynak Reuters'a yaptığı açıklamada, Rusya'nın taleplerinin ‘gerçeklikten kopuk olduğunu ve daha önce tartışılanların ötesine geçtiğini’ söyledi.