BAE, Bahreyn ve Mısır liderleri Husi milislerin terör eylemlerine karşı sağlam duruş çağrısında bulundu

Abu Dabi’deki zirve sırasında Dubai Emiri Şeyh Muhammed bin Raşid Al Maktum, Abu Dabi Veliaht Prensi Muhammed Bin Zayid Al Nahyan, Bahreyn Kralı Hamad bin İsa Al Halife ve Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi (WAM)
Abu Dabi’deki zirve sırasında Dubai Emiri Şeyh Muhammed bin Raşid Al Maktum, Abu Dabi Veliaht Prensi Muhammed Bin Zayid Al Nahyan, Bahreyn Kralı Hamad bin İsa Al Halife ve Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi (WAM)
TT

BAE, Bahreyn ve Mısır liderleri Husi milislerin terör eylemlerine karşı sağlam duruş çağrısında bulundu

Abu Dabi’deki zirve sırasında Dubai Emiri Şeyh Muhammed bin Raşid Al Maktum, Abu Dabi Veliaht Prensi Muhammed Bin Zayid Al Nahyan, Bahreyn Kralı Hamad bin İsa Al Halife ve Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi (WAM)
Abu Dabi’deki zirve sırasında Dubai Emiri Şeyh Muhammed bin Raşid Al Maktum, Abu Dabi Veliaht Prensi Muhammed Bin Zayid Al Nahyan, Bahreyn Kralı Hamad bin İsa Al Halife ve Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi (WAM)

Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) başkenti Abu Dabi’de dün yapılan bir zirvede, BAE Devlet Başkanı Yardımcısı, Başbakan ve Dubai Emiri Şeyh Muhammed bin Raşid Al Maktum, Abu Dabi Veliaht Prensi Muhammed Bin Zayed Al Nahyan, Bahreyn Kralı Hamad bin İsa Al Halife ve Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi bir araya geldi.
Görüşmede, bölgesel ve uluslararası arenalardaki son gelişmelerin yanı sıra Arap bölgesinin karşı karşıya olduğu ortak zorluklar karşısında koordinasyon ve iş birliğini güçlendirme yolları ele alındı.
BAE resmi haber ajansı WAM’ın haberine göre, Abu Dabi’deki Kasr el-Vatan Sarayı’nda yapılan görüşmede, Husi milislerin BAE’deki sivil ve hayati tesislere düzenlediği terör saldırıları ve ülkeye iki balistik füze fırlatmasına değinildi.
Liderler, terörist milislerin saldırılarına devam etmesinin bölgesel ve uluslararası güvenlik ve istikrar için ciddi bir tehdit oluşturduğu ve bu durumun tüm uluslararası yasa ve normları ihlal ettiğini vurguladı.
Ayrıca uluslararası toplumu bu milislere, destekçilerine ve diğer terörist güçlere karşı birleşik ve sağlam bir duruş sergilemeye çağırdı.
Bahreyn Kralı ve Mısır Cumhurbaşkanı, ülkelerinin BAE ile dayanışmasını ve güvenlik ve toprak bütünlüğünün korunmasını sağlamak için attığı tüm adımlara verdiği desteği dile getirdi.
Zirve sırasında liderler, ortak ilgi alanına giren çeşitli konularda devam eden koordinasyon ve istişarelerin öneminin altını çizdi ve bu konulara yönelik ortak bir vizyon oluşturma gereğini vurguladı.

Şeyh Muhammed bin Zayid ve Sisi’nin görüşmesi
Mısır Cumhurbaşkanı ve Abu Dabi Veliaht Prensi, Kasr el-Vatan Sarayı’nda heyetlerin de katılımıyla bir görüşme gerçekleştirdi.
Görüşmede, bölgesel ve uluslararası ortak çıkar konularına ek olarak, iki ülke arasındaki ilişki ve işbirliğini geliştirme yolları tartışıldı.
Abu Dabi Veliaht Prensi ve Mısır Cumhurbaşkanı özellikle kalkınma, ekonomi ve yatırım alanlarında ortak işbirliği yollarını gözden geçirdi.
Arap bölgesindeki bazı ülkelerin karşı karşıya olduğu, ilerlemeleri, kalkınmaları ve istikrar sağlamalarının önünde duran zorluk ve krizlere ek olarak, ortak endişe konusu olan bölgesel ve uluslararası konulardaki gelişmeleri ele alan liderler, bunlar hakkında görüş alışverişinde bulundu.
Bu bağlamda, bölge ve halkları için güvenlik, istikrar, barış ve kalkınmayı sağlamak için ortak Arap eylemini harekete geçirmenin önemini vurguladılar.
Abu Dabi Veliaht Prensi, BAE ve Mısır arasındaki tarihi kardeşlik ilişkilerinin güçlü olduğunu altını çizerek, Mısır’ın gelecek nesiller için sürdürülebilir ve müreffeh bir gelecek yaratmak için hayati ve niteliksel kalkınma projelerini uygulamada attığı hızlı adımlardan mutlu olduğunu söyledi.
Şeyh Muhammed bin Zayed Al Nahyan, Mısır’ın Husilerin BAE’ye yönelik saldırıları karşısında verdiği desteğe teşekkür ederek, “Bunlar, Mısır’ın bölgenin güvenliğini koruma konusundaki değişmezlerini somutlaştıran tutumlardır” dedi.
Abu Dabi Veliaht Prensi ayrıca, “Bölge, güvenlik ve istikrarını korumak için hepimizin işbirliğini ve istişareyi geliştirmesini gerektiren hızlı gelişmelere ve çeşitli zorluklara tanık oluyor” ifadelerini kullandı.
Sisi ise, Mısır-BAE ilişkilerinin gücünü ve Mısır’ın iki halkın ve Arap ulusunun yararına ikili işbirliği ve koordinasyon geliştirme konusundaki istediğini dile getirdi.
BAE’ye yaptığı ziyaretin, iki ülke arasındaki yakın ve seçkin ilişki ve işbirliğini her düzeyde geliştireceğini belirten Sisi, çok sayıda sivilin ölümü ve yaralanmasıyla sonuçlanan son terör saldırısı karşısında Mısır hükümeti ve halkının BAE ile dayanışmasını yineledi.
Mısır’ın, Husi milisler tarafından BAE ve vatandaşlarının güvenlik, emniyet ve istikrarını hedef alan her türlü terör eylemini kınadığını bir kez daha ifade eden Sisi, BAE’nin bununla başa çıkmak için aldığı tüm önlemleri desteklediklerini söyledi.
Sisi, Mısır’ın bölgesel krizlerin çözümüne yönelik, dış müdahaleleri baltalamak, şiddet, radikalizm ve terörist gruplarla mücadele etmek ve ulusal devlet kurumlarını korumaya dayanan değişmezlerini vurguladı.
Mısır Cumhurbaşkanı, “Arap saflarının dayanışması, birliği ve pozisyonların tutarlılığı, bir bütün olarak Arap dünyasından gelen dış tehlikeleri önlemenin en etkili yollarından biridir” dedi.
Körfez ülkelerinin güvenliğinin, Mısır ulusal güvenliğinin bir uzantısı olduğuna dikkat çeken Sisi, Körfez’i istikrarsızlaştırmaya çalışan her türlü eylemi reddettiklerini söyledi.
Görüşmenin sonunda taraflar, bölgesel müdahale ve bölge ülkeleri arasında bölünme yaratma girişimlerini ele almak için birlikte çalışmaya devam edeceklerini ifade etti.



Suudi Arabistan’dan Pakistan Merkez Bankası’nda 3 milyar dolar

Suudi Arabistan’dan Pakistan Merkez Bankası’nda 3 milyar dolar
TT

Suudi Arabistan’dan Pakistan Merkez Bankası’nda 3 milyar dolar

Suudi Arabistan’dan Pakistan Merkez Bankası’nda 3 milyar dolar

Suudi Arabistan, Pakistan’da ekonomik istikrarın güçlendirilmesine yönelik desteğini sürdürmeye devam ediyor. Bu adım Kral Selman bin Abdülaziz ve Veliaht Prens Muhammed bin Selman’ın talimatları doğrultusunda atıldığı belirtildi.

Söz konusu destek, iki ülke arasındaki köklü tarihi ilişkiler ve güçlü iş birliği bağlarının bir devamı niteliğinde. Bu çerçevede, Suudi Arabistan’ın Pakistan Merkez Bankası’ndaki 5 milyar dolarlık mevduatının vadesinin uzatılmasına karar verildi. Şarku’l Avsat’ın Suudi Arabistan Haber Ajansı SPA’dan aktardığı hbaere göre 3 milyar dolarlık ek bir mevduat sağlanacak.

Bu nitelikli finansal desteğin, Pakistan ekonomisinin küresel ekonomik dalgalanmalara karşı dayanıklılığını artırması ve mali esnekliğini güçlendirmesi hedefleniyor. Aynı zamanda, Pakistan halkının yaşam koşullarına olumlu yansıması bekleniyor. Açıklamada, Suudi Arabistan’ın Pakistan’a her koşulda destek olma yönündeki kararlı tutumunun altı çizilirken, iki ülke arasındaki kardeşlik bağlarına vurgu yapıldı.

Öte yandan Pakistan Merkez Bankası, perşembe günü yaptığı açıklamada, 3 milyar dolarlık paketin bir parçası olarak Suudi Arabistan’dan 2 milyar dolar aldığını duyurdu. Bu gelişmenin, ülkenin döviz rezervlerine kısa vadede önemli katkı sağlaması bekleniyor.

Bu açıklama, Pakistan Maliye Bakanı Muhammed Aurangzeb’in Washington’da, Uluslararası Para Fonu ve Dünya Bankası Bahar Toplantıları marjında gazetecilere yaptığı değerlendirmelerin ardından geldi. Aurangzeb, Suudi Arabistan’ın Pakistan’a 3 milyar dolarlık ek destek sağlayacağını ifade etmişti. Ayrıca, mevcut 5 milyar dolarlık Suudi mevduatının artık yıllık yenileme anlaşmasına tabi olmayacağını, daha uzun vadeli olarak uzatılacağını belirtti.

Suudi Arabistan’ın Pakistan’a ekonomik kriz dönemlerinde destek sağlama konusunda geçmişi bulunuyor. Bu kapsamda, 2018 yılında sağlanan ve mevduatlar ile ertelenmiş petrol ödemelerini içeren 6 milyar dolarlık destek paketi dikkat çekiyor.


Katar Emiri ve Pakistan Başbakanı bölgesel ve uluslararası gelişmeleri görüştüler

Pakistan Başbakanı çalışma ziyareti için Doha'ya geldi (QNA)
Pakistan Başbakanı çalışma ziyareti için Doha'ya geldi (QNA)
TT

Katar Emiri ve Pakistan Başbakanı bölgesel ve uluslararası gelişmeleri görüştüler

Pakistan Başbakanı çalışma ziyareti için Doha'ya geldi (QNA)
Pakistan Başbakanı çalışma ziyareti için Doha'ya geldi (QNA)

Katar Emiri Şeyh Tamim bin Hamad el Sani ile Pakistan Başbakanı Muhammed Şahbaz Şerif, bugün Emirlik Sarayı’nda düzenlenen toplantıda bölgesel ve uluslararası durumdaki son gelişmeleri, özellikle de Ortadoğu’daki gelişmeleri ele aldılar.

Toplantının başında Şeyh Tamim, Pakistan Başbakanı ve beraberindeki heyeti karşılayarak, Pakistan'ın gerilimi azaltma çabalarını destekleme ve bölgesel güvenlik ve barışa hizmet edecek şekilde diplomatik diyaloğu güçlendirme konusunda üstlendiği role takdirlerini vurguladı.

Pakistan Başbakanı ise ülkesinin Katar ve bölge ülkelerine yönelik saldırıları kınadığını yineleyerek, Pakistan’ın Katar’ın egemenliğini korumak, güvenliğini ve istikrarını sağlamak için aldığı tedbirlere tam dayanışma ve verdiği desteği vurguladı.

Toplantı sırasında her iki taraf da bölgenin güvenliğini ve istikrarını sağlamak, özellikle de hayati önem taşıyan deniz koridorları üzerinden enerji tedarik zincirlerinin kesintisizliğini korumak için sükunet sürecini desteklemenin ve uluslararası koordinasyonu güçlendirmenin gerekliliğini belirtti.

Toplantı sırasında, iki ülke arasındaki iş birliği ve dostluk ilişkileri ile bu ilişkilerin geliştirilme yolları da gözden geçirildi; bu, iki ülke arasındaki ortaklığı güçlendirecek ve ikili iş birliği için yeni ufuklar açacaktır.

Katar Emiri ve Pakistan Başbakanı ikili bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşmede, her iki taraf da ortak ilgi alanına giren güncel gelişmeler hakkında görüş alışverişinde bulundu ve özellikle son olayların bölge güvenliği ve istikrarı üzerindeki etkileri göz önüne alındığında, iki ülke arasında koordinasyon ve istişarenin sürdürülmesinin önemini vurgulandı.

Pakistan Başbakanı, bugün çalışma ziyareti için Doha'ya geldi. Doha Uluslararası Havalimanı'na vardığında, kendisi ve beraberindeki heyet, Dışişlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Sultan bin Saad el Muraikhi tarafından karşılandı.


Birleşik Arap Emirlikleri, "topraklarından başlatılan saldırılar" nedeniyle Irak'a protesto mektubu gönderdi

Birleşik Arap Emirlikleri bayrağı (Şarku’l Avsat)
Birleşik Arap Emirlikleri bayrağı (Şarku’l Avsat)
TT

Birleşik Arap Emirlikleri, "topraklarından başlatılan saldırılar" nedeniyle Irak'a protesto mektubu gönderdi

Birleşik Arap Emirlikleri bayrağı (Şarku’l Avsat)
Birleşik Arap Emirlikleri bayrağı (Şarku’l Avsat)

Birleşik Arap Emirlikleri Dışişleri Bakanlığı, Irak Büyükelçiliği'nin ülkedeki vekili Ömer el-Abidi'yi çağırarak, ateşkes ilanına rağmen Irak topraklarından başlatılan ve Körfez İşbirliği Konseyi ülkelerindeki hayati öneme sahip tesisleri hedef alan, “terör saldırıları” olarak nitelendirdiği olayları kınayan ve şiddetle kınayan sert bir protesto notası iletti.

Bakanlığın Arap İşleri Müdürü Ahmed el-Mereşde tarafından teslim edilen notada Birleşik Arap Emirlikleri, bu saldırıları kesinlikle reddettiğini vurguladı ve saldırıların İran'a bağlı silahlı gruplar tarafından gerçekleştirildiğini, hedef alınan ülkelerin egemenliğini ve hava sahasını ihlal ettiğini ve uluslararası hukuka ve Birleşmiş Milletler Şartı'na açık bir ihlal teşkil ettiğini belirtti.

Abu Dabi, bu saldırıların devam etmesinin, İran ve bölgedeki vekillerinin gerçekleştirdiği saldırılarla birlikte, bölgesel istikrarı tehdit ettiğini ve güvenliği güçlendirmeye yönelik uluslararası çabaları baltaladığını belirtti. Ayrıca, Irak ile ilişkilerin “son derece hassas” zorluklarla karşı karşıya kaldığını ve bunun mevcut iş birliğine ve Körfez ülkeleriyle olan ilişkilere olumsuz yansıyabileceğini vurguladı.

“Abu Dabi”, Irak hükümetinin kendi topraklarından bölge ülkelerine yönelik tüm düşmanca eylemleri önleme ve bu tehditleri uluslararası ve bölgesel yasa ve sözleşmelere uygun olarak acilen ve koşulsuz olarak kontrol altına alma konusunda kararlı olması gerektiğini vurguladı.

İtiraz notasında ayrıca, 136 ülkenin desteklediği ve komşu ülkelere yönelik her türlü tahrik veya tehdidin, vekillerin kullanılması da dahil olmak üzere, derhal durdurulmasını öngören 2026 tarihli 2817 sayılı Güvenlik Konseyi Kararı'na da atıfta bulunuldu.

Birleşik Arap Emirlikleri, notanın sonunda Irak'ın bölgesel güvenlik ve istikrarı destekleme rolünü üstlenmesinin önemini vurguladı; bu, Irak'ın egemenliğini koruyacak ve Arap dünyasında aktif ve sorumlu bir ortak olarak konumunu güçlendirecektir, ifadelerine yer verdi.