BAE, Bahreyn ve Mısır liderleri Husi milislerin terör eylemlerine karşı sağlam duruş çağrısında bulundu

Abu Dabi’deki zirve sırasında Dubai Emiri Şeyh Muhammed bin Raşid Al Maktum, Abu Dabi Veliaht Prensi Muhammed Bin Zayid Al Nahyan, Bahreyn Kralı Hamad bin İsa Al Halife ve Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi (WAM)
Abu Dabi’deki zirve sırasında Dubai Emiri Şeyh Muhammed bin Raşid Al Maktum, Abu Dabi Veliaht Prensi Muhammed Bin Zayid Al Nahyan, Bahreyn Kralı Hamad bin İsa Al Halife ve Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi (WAM)
TT

BAE, Bahreyn ve Mısır liderleri Husi milislerin terör eylemlerine karşı sağlam duruş çağrısında bulundu

Abu Dabi’deki zirve sırasında Dubai Emiri Şeyh Muhammed bin Raşid Al Maktum, Abu Dabi Veliaht Prensi Muhammed Bin Zayid Al Nahyan, Bahreyn Kralı Hamad bin İsa Al Halife ve Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi (WAM)
Abu Dabi’deki zirve sırasında Dubai Emiri Şeyh Muhammed bin Raşid Al Maktum, Abu Dabi Veliaht Prensi Muhammed Bin Zayid Al Nahyan, Bahreyn Kralı Hamad bin İsa Al Halife ve Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi (WAM)

Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) başkenti Abu Dabi’de dün yapılan bir zirvede, BAE Devlet Başkanı Yardımcısı, Başbakan ve Dubai Emiri Şeyh Muhammed bin Raşid Al Maktum, Abu Dabi Veliaht Prensi Muhammed Bin Zayed Al Nahyan, Bahreyn Kralı Hamad bin İsa Al Halife ve Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi bir araya geldi.
Görüşmede, bölgesel ve uluslararası arenalardaki son gelişmelerin yanı sıra Arap bölgesinin karşı karşıya olduğu ortak zorluklar karşısında koordinasyon ve iş birliğini güçlendirme yolları ele alındı.
BAE resmi haber ajansı WAM’ın haberine göre, Abu Dabi’deki Kasr el-Vatan Sarayı’nda yapılan görüşmede, Husi milislerin BAE’deki sivil ve hayati tesislere düzenlediği terör saldırıları ve ülkeye iki balistik füze fırlatmasına değinildi.
Liderler, terörist milislerin saldırılarına devam etmesinin bölgesel ve uluslararası güvenlik ve istikrar için ciddi bir tehdit oluşturduğu ve bu durumun tüm uluslararası yasa ve normları ihlal ettiğini vurguladı.
Ayrıca uluslararası toplumu bu milislere, destekçilerine ve diğer terörist güçlere karşı birleşik ve sağlam bir duruş sergilemeye çağırdı.
Bahreyn Kralı ve Mısır Cumhurbaşkanı, ülkelerinin BAE ile dayanışmasını ve güvenlik ve toprak bütünlüğünün korunmasını sağlamak için attığı tüm adımlara verdiği desteği dile getirdi.
Zirve sırasında liderler, ortak ilgi alanına giren çeşitli konularda devam eden koordinasyon ve istişarelerin öneminin altını çizdi ve bu konulara yönelik ortak bir vizyon oluşturma gereğini vurguladı.

Şeyh Muhammed bin Zayid ve Sisi’nin görüşmesi
Mısır Cumhurbaşkanı ve Abu Dabi Veliaht Prensi, Kasr el-Vatan Sarayı’nda heyetlerin de katılımıyla bir görüşme gerçekleştirdi.
Görüşmede, bölgesel ve uluslararası ortak çıkar konularına ek olarak, iki ülke arasındaki ilişki ve işbirliğini geliştirme yolları tartışıldı.
Abu Dabi Veliaht Prensi ve Mısır Cumhurbaşkanı özellikle kalkınma, ekonomi ve yatırım alanlarında ortak işbirliği yollarını gözden geçirdi.
Arap bölgesindeki bazı ülkelerin karşı karşıya olduğu, ilerlemeleri, kalkınmaları ve istikrar sağlamalarının önünde duran zorluk ve krizlere ek olarak, ortak endişe konusu olan bölgesel ve uluslararası konulardaki gelişmeleri ele alan liderler, bunlar hakkında görüş alışverişinde bulundu.
Bu bağlamda, bölge ve halkları için güvenlik, istikrar, barış ve kalkınmayı sağlamak için ortak Arap eylemini harekete geçirmenin önemini vurguladılar.
Abu Dabi Veliaht Prensi, BAE ve Mısır arasındaki tarihi kardeşlik ilişkilerinin güçlü olduğunu altını çizerek, Mısır’ın gelecek nesiller için sürdürülebilir ve müreffeh bir gelecek yaratmak için hayati ve niteliksel kalkınma projelerini uygulamada attığı hızlı adımlardan mutlu olduğunu söyledi.
Şeyh Muhammed bin Zayed Al Nahyan, Mısır’ın Husilerin BAE’ye yönelik saldırıları karşısında verdiği desteğe teşekkür ederek, “Bunlar, Mısır’ın bölgenin güvenliğini koruma konusundaki değişmezlerini somutlaştıran tutumlardır” dedi.
Abu Dabi Veliaht Prensi ayrıca, “Bölge, güvenlik ve istikrarını korumak için hepimizin işbirliğini ve istişareyi geliştirmesini gerektiren hızlı gelişmelere ve çeşitli zorluklara tanık oluyor” ifadelerini kullandı.
Sisi ise, Mısır-BAE ilişkilerinin gücünü ve Mısır’ın iki halkın ve Arap ulusunun yararına ikili işbirliği ve koordinasyon geliştirme konusundaki istediğini dile getirdi.
BAE’ye yaptığı ziyaretin, iki ülke arasındaki yakın ve seçkin ilişki ve işbirliğini her düzeyde geliştireceğini belirten Sisi, çok sayıda sivilin ölümü ve yaralanmasıyla sonuçlanan son terör saldırısı karşısında Mısır hükümeti ve halkının BAE ile dayanışmasını yineledi.
Mısır’ın, Husi milisler tarafından BAE ve vatandaşlarının güvenlik, emniyet ve istikrarını hedef alan her türlü terör eylemini kınadığını bir kez daha ifade eden Sisi, BAE’nin bununla başa çıkmak için aldığı tüm önlemleri desteklediklerini söyledi.
Sisi, Mısır’ın bölgesel krizlerin çözümüne yönelik, dış müdahaleleri baltalamak, şiddet, radikalizm ve terörist gruplarla mücadele etmek ve ulusal devlet kurumlarını korumaya dayanan değişmezlerini vurguladı.
Mısır Cumhurbaşkanı, “Arap saflarının dayanışması, birliği ve pozisyonların tutarlılığı, bir bütün olarak Arap dünyasından gelen dış tehlikeleri önlemenin en etkili yollarından biridir” dedi.
Körfez ülkelerinin güvenliğinin, Mısır ulusal güvenliğinin bir uzantısı olduğuna dikkat çeken Sisi, Körfez’i istikrarsızlaştırmaya çalışan her türlü eylemi reddettiklerini söyledi.
Görüşmenin sonunda taraflar, bölgesel müdahale ve bölge ülkeleri arasında bölünme yaratma girişimlerini ele almak için birlikte çalışmaya devam edeceklerini ifade etti.



BAE'nin Rusya ve Ukrayna arasındaki yeni arabuluculuğu 538 mahkûmun serbest bırakılmasını sağladı

BAE bayrağı (Reuters)
BAE bayrağı (Reuters)
TT

BAE'nin Rusya ve Ukrayna arasındaki yeni arabuluculuğu 538 mahkûmun serbest bırakılmasını sağladı

BAE bayrağı (Reuters)
BAE bayrağı (Reuters)

BAE, Rusya ve Ukrayna arasındaki arabuluculuk çabalarının, iki ülke arasında Ukrayna tarafından 246 ve Rusya tarafından 246 mahkûmun takas edilmesiyle sonuçlandığını duyurdu. Arabuluculuk sürecinde ayrıca 31 Ukraynalı yaralı ve 15 Rus yaralı olmak üzere toplam 538 mahkûmun takas edilmesiyle iki ülke arasında bu arabuluculuklar kapsamında takas edilen toplam mahkûm sayısı 3 bin 771 kişiye ulaştı.

Dışişleri Bakanlığı'na göre, bu arabuluculuğun başarısıyla birlikte BAE'nin kriz sırasında gerçekleştirdiği toplam arabuluculuk sayısı 14'e ulaştı. Bu durum BAE'nin hem Rusya hem de Ukrayna ile olan bağlarının bir sonucu olarak ortaya çıktı.

Dışişleri Bakanlığı, BAE'nin Ukrayna'daki çatışmaya barışçıl bir çözüm bulunması ve krizin mülteciler ve mahkûmlar gibi insani sonuçlarının hafifletilmesine yönelik çeşitli çabaların başarıya ulaşması için gayretlerini sürdüreceğini teyit etti.