Irak’ta Sadr Hareketi milletvekilinin korumaları aktivistlere saldırdı

Ağır yaralanan aktivistlerden biri ölümden döndü.

İmtidad Hareketi Genel Sekreteri Ala er-Rikabi ve milletvekilleri olayda parmağı bulunanların yargılanması talebiyle oturma eylemi düzenledi.
İmtidad Hareketi Genel Sekreteri Ala er-Rikabi ve milletvekilleri olayda parmağı bulunanların yargılanması talebiyle oturma eylemi düzenledi.
TT

Irak’ta Sadr Hareketi milletvekilinin korumaları aktivistlere saldırdı

İmtidad Hareketi Genel Sekreteri Ala er-Rikabi ve milletvekilleri olayda parmağı bulunanların yargılanması talebiyle oturma eylemi düzenledi.
İmtidad Hareketi Genel Sekreteri Ala er-Rikabi ve milletvekilleri olayda parmağı bulunanların yargılanması talebiyle oturma eylemi düzenledi.

Irak’ta Babil kent merkezi Hille’de aktivist Sargam Macid ve beş arkadaşı Sadr Hareketi Milletvekili Seha es-Sultani’nin korumaları tarafından sopa ve coplarla darp edildi. Ülkede protesto hareketlerini destekleyenler ve aktivistler, olaydan sonra hastaneye kaldırılan Macid ve beş arkadaşının sağlık durumlarına ilişkin haberleri dün (çarşamba) sabah saatlerine kadar sabırsızlıkla bekledi.
Sosyal medya platformlarında Macid’in sağlık durumunun kötüleştiği ve hayati tehlikesinin bulunduğuna dair haberler dolaşırken, Necef’te yaşayan aktivist Ebu Zeynelabidin el-Husnavi Facebook hesabında yaptığı paylaşımda, “Dr. Sargam Macid’in (beyin) kanaması durduruldu. Vücudundaki tüm yaşamsal faaliyetleri stabil. Sağlık durumu istikrara kavuşana dek dinlenme odasına alınması için hazırlıklar sürüyor” diye yazdı.
Yüzünde morluk ve yaralar oluşan Macid dün sabah dolaşıma giren bir video aracılığıyla arkadaşlarından ve kendisini destekleyenlerden yeni gösterilere hazırlanmak için canlarını korumalarını istedi.
Macid ve beraberindeki 5 arkadaşının Sadr Hareketi Milletvekili Seha es-Sultani’nin korumaları tarafından saldırıya uğradığını aktaran aktivistler, Macid’in saldırıdan önce gıda maddelerindeki son fiyat artışları nedeniyle hükümetin hesap vermesi amacıyla bir imza kampanyasına öncülük ettiğini ve bu imzaları Babil vilayeti milletvekillerine teslim etmeye hazırlandığını belirtti.
Sosyal medyada dolaşan görüntülerde Sultani’nin korumalarının göstericileri dağıtmak için rastgele ateş açtıkları ve göstericilere sopa ve coplarla saldırdıkları görülüyor. Başka bir görüntüde ise Macid ve arkadaşlarının nakledildiği hastanenin önünde toplanan onlarca gösterici Sadr Hareketi’ni ima ederek “Harekete Hayır” sloganı attı.
Bu haberin yazıldığı ana kadar Sultani ve Sadr Hareketi’nden olayın detayları ve üzerindeki sır perdesi hakkında bir açıklama yapılmadı. Yerel haber siteleri Sadr Hareketi lideri Mukteda es-Sadr’ın olayla ilgili derhal soruşturma açılması talimatı verdiğini yazdı.
Yıllardır protesto hareketlerinin en tanınan aktivistlerinden kabul edilen Macid, Şii siyasi parti ve gruplar başta olmak üzere çoğu partiyi bazen ‘kabul gören sınırların dışına’ çıkacak şekilde sert bir dille eleştirmesiyle biliniyor.
İmtidad Hareketi milletvekilleri saldırının gerçekleştiği yerde protesto düzenleyerek, olaya karışanların yargıya teslim edilmesini talep ettiler. Ekim 2019’daki protesto hareketlerinin içinden doğan İmtidad Hareketi Ekim 2021’de yapılan seçimde Meclis’te 9 sandalye kazandı.
Babil Emniyet Müdürlüğü olayla ilgili gerçeklerin ortaya çıkarılması için kapsamlı soruşturma başlattığını duyurdu. Babil Emniyet Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“Aktivist Dr. Sargam’ın da aralarında bulunduğu 6 göstericiye yönelik saldırı olayıyla ilgili gerçeklerin öğrenilmesi için kapsamlı bir soruşturma açıldı. İlk bilgiler saldırının taş atılması, beyzbol sopasının kullanılması ve gerçek mermiyle ateş açılmasıyla gerçekleştiğine işaret ediyor. Hasarlar, beş göstericinin taş ve sopalarla çeşitli şekillerde ve altıncısının silahla yaralanmasıyla sınırlı kaldı. Hepsi tedavi için vilayetteki hastanelerden birine sevk edildi. Dr. Sargam’ın yarası, aralarında en ağır olanıydı. Yargı otoritesinin tüm saldırganlar için yakalama kararı çıkarmasının ardından olaya karışan koruma görevlilerinden biri tutuklandı. İlgili güvenlik birimleri şu anda geriye kalan saldırganların izini sürüyor.”
Protesto hareketlerinin önümüzdeki günlerde nasıl bir adım atacağı bilinmiyor. Ancak bu hareketlere yakın çevreler, siyasi partilerin cumhurbaşkanı seçimi ve yeni hükümetin kurulması gibi anayasal kazanımlar üzerinde çevirdikleri dolapların ortaya çıkmasının yanı sıra gıda fiyatlarındaki artışlardan beslenen yeni bir protesto dalgasının başlayabileceğini belirtiyor
Zikar vilayetinin kent merkezi Nasıriye’de dün fiyat artışlarını protesto için gösteriler düzenlendi. Belki de bu gösteriler protesto dalgasının ilk işareti olabilir. Aktivistler birçok vilayette benzer gösteriler düzenleme niyetinde.



Mısır'ın İsrail'in Gazze Şeridi sakinlerini Güney Sudan'a yerleştirme planını engellediği doğru mu?

Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah Sisi, Kahire'deki el-İttihadiye Sarayı'nda Güney Sudan Devlet Başkanı Salva Kiir Mayardit ile bir araya geldi. (Mısır Cumhurbaşkanlığı)
Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah Sisi, Kahire'deki el-İttihadiye Sarayı'nda Güney Sudan Devlet Başkanı Salva Kiir Mayardit ile bir araya geldi. (Mısır Cumhurbaşkanlığı)
TT

Mısır'ın İsrail'in Gazze Şeridi sakinlerini Güney Sudan'a yerleştirme planını engellediği doğru mu?

Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah Sisi, Kahire'deki el-İttihadiye Sarayı'nda Güney Sudan Devlet Başkanı Salva Kiir Mayardit ile bir araya geldi. (Mısır Cumhurbaşkanlığı)
Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah Sisi, Kahire'deki el-İttihadiye Sarayı'nda Güney Sudan Devlet Başkanı Salva Kiir Mayardit ile bir araya geldi. (Mısır Cumhurbaşkanlığı)

Medya raporları, İsrail'in Güney Sudan ile Filistinlileri bu ülkeye yerleştirmek için görüşmeler yaptığını ortaya koydu. Diğer yandan Mısır'ın tutumu ve İsrail'in Gazzelileri nakletme planını engellemedeki rolü hakkında sorular ortaya atıldı. Cuba'nın bu konuda İsrail tarafıyla herhangi bir görüşme yaptığını yalanlamasına rağmen, ‘Mısır'ın Güney Sudan'a Filistinlileri kabul etmemesi için baskı yaptığı’ haberleri çıktı.

Mısır, Filistinlileri Gazze Şeridi’nden, ister kendi topraklarına ister başka bir ülkeye olsun, yerinden etme girişimlerini ‘Filistin meselesinin tasfiyesi’ olarak değerlendirerek resmi ve tekrarlı bir şekilde reddettiğini açıkladı.

Şarku’l Avsat’ın AP’den aktardığına göre, İsrail ile Güney Sudan arasında Gazze Şeridi sakinlerinin Güney Sudan'a yerleştirilmesi olasılığını görüşmek üzere görüşmeler yapıldı. Bunun İsrail'in Gazze Şeridi'nden toplu göçü kolaylaştırmak için daha geniş çaplı çabalarının bir parçası olduğu bildirildi.

Ancak Güney Sudan Dışişleri Bakanlığı bu iddiaları yalanladı. Bakanlık tarafından çarşamba akşamı yapılan açıklamada, “Cuba, Gazze Şeridi sakinlerinin Güney Sudan'a yerleştirilmesi için İsrail ile görüşmeler yaptığına dair son medya haberlerini kesin olarak yalanlıyor. Bu iddiaların hiçbir dayanağı yok; Güney Sudan'ın resmi tutumunu ve politikasını yansıtmıyor” ifadeleri yer aldı.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, daha önce ABD Başkanı Donald Trump'ın Gazze nüfusunun büyük bir kısmını ‘gönüllü göç’ olarak nitelendirdiği bir şekilde başka ülkelere yerleştirmek istediğini söylemişti. Netanyahu salı akşamı yaptığı açıklamada, “Savaş hukukuna göre, nüfusun ayrılmasına izin vermek doğru olur” dedi.

Güney Sudan'ın tutumunu memnuniyetle karşılayan Filistin Devlet Başkanlığı, dün yaptığı açıklamada, ‘Cuba'nın İsrail işgal makamlarının yürüttüğü soykırım, açlık ve yerinden etme girişimlerine örtülü olarak katılmamasını’ övdü.

İsrail medyası, İsrail'in Gazze Şeridi sakinlerini başka ülkelere nakletmek için diğer ülkelere teklifler sunduğunu belirtti. İsrail Kanal 12 televizyonu, Netanyahu hükümetinin ‘Endonezya, Somali, Uganda, Güney Sudan ve Libya’ olmak üzere 5 ülkeyle, Gazze Şeridi'nden sürülecek Filistinlileri kabul etmeleri için görüşmeler yaptığını bildirdi.

AP, Mısırlı yetkililerin ‘İsrail'in Filistinlileri kabul edecek bir ülke bulma çabalarından, Güney Sudan ile yaptığı temaslar da dahil olmak üzere, aylardır haberdar olduklarını’ söylediğini aktardı. Yetkililer, ‘Güney Sudan'a Filistinlileri kabul etmemesi için baskı uyguladıklarını’ ifade ettiler.

Mısır Dışişleri Konseyi Üyesi Büyükelçi Salah Halime, Mısır'ın İsrail'in Filistinlileri yerleştirmek için bahsettiği ülkelerle temas halinde olduğunu düşünüyor. Halime, Şarku’l Avsat’a verdiği demeçte, “Kahire, temaslarıyla Filistinlileri yerinden etme girişimlerinin uluslararası hukuka aykırı olduğunu ve Arap, İslam ve Avrupa ülkelerinin bunu reddettiğini vurgulamayı hedefliyor” dedi.

Halime sözlerini şöyle sürdürdü: “Filistinlileri yerinden etme çağrıları Arap ve uluslararası kamuoyu tarafından reddediliyor. Buna rağmen İsrail bu çağrılarda ısrar ediyor. Kahire, bu önlemleri reddetmek için diplomatik temaslarını yoğunlaştırıyor. İsrail hükümetinin son uygulamaları, Filistin meselesini ortadan kaldırarak, sözde ‘Büyük İsrail’ hayalini gerçekleştirmek amacıyla yapılıyor.”

Mısır Dışişleri Bakanı Bedr Abdulati, geçtiğimiz temmuz ayında Güney Sudanlı mevkidaşı Monday Simaya Kumba'dan bir telefon aldı. Mısır Dışişleri Bakanlığı'nın açıklamasına göre, görüşmede ‘ikili ilişkilerin güçlendirilmesi yolları’ ele alındı.

Kahire Üniversitesi'nde siyaset bilimi profesörü olan Dr. Tarık Fehmi, Şarku’l Avsat’a verdiği demeçte, “Mısır'ın Filistinlilerin yerinden edilmesini reddeden tutumu, diğer ülkelerin tutumlarına müdahale etmek anlamına gelmez. Mısır'ın bu konudaki tutumu sabit ve açıktır. Filistin meselesini korumak için bunun gerçekleşmemesi konusunda uyarıda bulunur, ancak diğer ülkelere kendi tutumunu dayatmaz” ifadelerini kullandı.

Fehmi'ye göre İsrail, Filistinlilerin Gazze Şeridi’nden yerinden edilmesini kabul ettirmek için bazı Afrika ve Arap ülkelerindeki kriz ve çatışmalardan yararlanmaya çalışıyor. Fehmi, “Uluslararası toplumun yerinden edilme çağrılarını reddeden tutumu göz önüne alındığında, bu hamleler İsrail'in planının başarıya ulaşacağı anlamına gelmiyor” dedi.

Filistinlilerin Güney Sudan'a yerleştirilmesi konusunda tartışmalar, Güney Sudan Dışişleri Bakanı'nın geçen hafta İsrailli mevkidaşının daveti üzerine Tel Aviv'i ziyaret etmesinin ardından başladı. Güney Sudan medyası ise İsrail Dışişleri Bakan Yardımcısı Sharren Haskel'in Cuba'ya resmi bir ziyaret gerçekleştirerek iki taraf arasındaki iş birliğinin güçlendirilmesi için yollar aradığını bildirdi.