Tunuslu hakimler alınan maaş kararına rağmen grevlerini

Tunus Cumhurbaşkanı Said, çoğu finans sektöründen13 vali atadı

Başkent Tunus’ta davalar, hakimlerin grevi nedeniyle görülemiyor. (EPA)
Başkent Tunus’ta davalar, hakimlerin grevi nedeniyle görülemiyor. (EPA)
TT

Tunuslu hakimler alınan maaş kararına rağmen grevlerini

Başkent Tunus’ta davalar, hakimlerin grevi nedeniyle görülemiyor. (EPA)
Başkent Tunus’ta davalar, hakimlerin grevi nedeniyle görülemiyor. (EPA)

Tunuslu hakimler, Cumhurbaşkanı Kays Said'in 57 hakimi görevden almasına tepki olarak başlattıkları genel grevi ikinci gün de sürdürdü. Cumhurbaşkanı Said’in Adalet Bakanı Leyla Ceffal'ai greve giden hakimlerin, çalışmadıkları günlerin maaşlarından kesilmesi yönünde talimat vermesi de hakimleri grev kararından vazgeçirmedi.  
Tunus Hakimler Derneği Genel Sekreteri Yusri el-Sultani şu açıklamada bulundu:
“Hakimler yargı bağımsızlığını korumak için sadece maaşlarını değil daha fazlasını feda etmeye hazırdır. Ücret kesintisine gitmek bir sindirme girişimidir. Mali haklarının ihlal edilmesi hakimlerin meşru taleplerinden vazgeçeceği anlamına gelmez.”
Tunus Hakimler Derneği, Cumhurbaşkanı Said’in kararına tepki olarak bir hafta daha greve gitme kararı almıştı.
Parlamento ve anayasa hukuku araştırmacısı Rabih el-Harayifi, hakimlerin grevinin, Cumhurbaşkanı Said’in ‘yargıçları azletme kararını’ değiştirmesini sağlamayacağını öngördü. Cumhurbaşkanı’nın hakimleri azletmeye devam edeceği öngörüsünde bulunan Harayifi, grev kararının en çok vatandaşları olumsuz etkilediğini ve kamuda ‘yargı sisteminin yozlaşmış’ olduğu algısını artırdığını savunduğu açıklamasını şöyle sürdürdü:
“Şu an bir grev kararı alınması adeta Cumhurbaşkanı Said’in yargı sisteminin yozlaştığı yönündeki yaklaşımının doğru olduğunu kanıtlıyor. Said’in popülaritesi artacaktır. Halk bu konuda kendisini destekleyecektir.”  
Bu arada Cumhurbaşkanı Kays Said, 26 Temmuz'da yapılması planlanan halk referandumu öncesinde, 13 vilayete vali atadı. Sfaks, Suse, Monastir, Gabes, Sidi Buzeyd, Kabili, Cendube ve Zegvan vilayetlerinde aylardır üst düzey devlet temsilcisi görev almıyordu. Siyasi partiler, söz konusuvilayetlerde vali bulunmaması sebebiyle Cumhurbaşkanı Said’i eleştiriyordu.
Sidi Buzeyd, ‘Tunus halk devriminin’ başladığı kent olarak biliniyor. İşsizliğin yoğun olduğu kentte, Cumhurbaşkanı Said’in tek taraflı kararlarına karşı yoğun protesto hareketleri gerçekleşmişti.
Gözlemciler, ekonomik sorunları çözmeye çalışan Cumhurbaşkanı Said’in yeni vali atamasında, daha çok ekonomi uzmanlıklarıyla ön plana çıkmış isimlerin tercih edildiğini aktardı. Buna örnek olarak, yeni atanan Nabil valisinin ekonomi alanında yüksek lisans yapması, Suse valisinin elektronik ticarette uzman olması ve Sfaks valisinin ekonomi alanında ihtisas yapmış olan bir iş insanı olması gösterildi. Siyasi analist Bessam el-Hamdi şu değerlendirmelerde bulundu:
“Cumhurbaşkanı Said iş insanlarının toplum üzerindeki etkisinin farkında. Mevcut aşamada iş insnalarıyla ilişkisini geliştirmek, mali ve ekonomik istikrarın sağlanmasında iş dünyasının desteğini almak için bazı atamalarında bu sektörlere öncelik vermiş olabilir. Daha önce defalarca iş insanlarının toplumda yozlaşmanın başlıca sorumluları olduğunu ifade etmişti. Şimdi ise ekonomik krizin etkilerini hafifletmek için onlara kucak açmış görünüyor.”  
Bazı gözlemciler, Cumhurbaşkanı Said’in bir süre önce yolsuzluk davalarına karışan iş insanalarına hükümet projelerine yatırım yapmaları karşılığında af teklif ettiği bir kararname çıkardığını hatırlatarak yeni atamaların da bu bağlamda değerlendirebileceğini ifade etti.  
Bu arada Sosyal İşler Bakanı Malik ez-Zahi dün gerçekleştirdiği ‘reform programı’ sunumunda, önceki hükümetlerin yanlış kararları nedeniyle yaşanan ‘kan kaybının’ ancak köklü reform programlarıyla durdurulabileceğini vurguladı. Düşük gelirlilere ve savunmasız sınıflara yönelik kamu desteğinin sürdürüleceğini belirten Zahi, bununla birlikte israfın önüne geçmek için ciddi önlemler alacaklarını kaydetti. Hükümetin, yoksullara tahsis edilen aylık hibe miktarını artırmayı kararlaştırdığını belirten Zahi, Sosyal Güvenlik Programı aracılığıyla ihtiyaç sahibi ailelere sağlanan aylık 180 dinarın 200 dinara yükseltildiğini, ayrıca bu desteklerden yararlanan aile sayısının da 270 binden 310 bine çıkarıldığını söyledi.   



İsrail, Sana Havaalanı'na saldırı düzenledi

Sana'da maket roketler ve İHA’lardan oluşan bir anıtın önünden geçen Yemenli bir adam (AP)
Sana'da maket roketler ve İHA’lardan oluşan bir anıtın önünden geçen Yemenli bir adam (AP)
TT

İsrail, Sana Havaalanı'na saldırı düzenledi

Sana'da maket roketler ve İHA’lardan oluşan bir anıtın önünden geçen Yemenli bir adam (AP)
Sana'da maket roketler ve İHA’lardan oluşan bir anıtın önünden geçen Yemenli bir adam (AP)

Yemen'de Husilere bağlı medya organları bugün Sana Uluslararası Havaalanı'nın İsrail hava saldırısına uğradığını bildirdi. Bu haber, havaalanı bölgesinde bulunanlara yapılan uyarıdan yaklaşık bir saat sonra geldi.

İsrail bombardımanı, Husilerin pazar günü Ben Gurion Havaalanı'na balistik bir füzeyle düzenlediği saldırıya karşılık olarak gerçekleşti. İsrail ordusu daha önce savaş uçaklarının Sana Havaalanı’nı hedef almak üzere yola çıktığını doğrularken, İbrani medyası Netanyahu'nun mahkeme oturumunu terk ederek ordu karargâhına gittiğini bildirdi.

Husi Sağlık Bakanlığı bugün erken saatlerde, İsrail'in dün akşam Hudeyde'ye düzenlediği hava saldırılarında dört kişinin hayatını kaybettiğini ve 39 kişinin de yaralandığını açıkladı.

Şarku’l Avsat’ın AFP'den aktardığına göre Husilere bağlı medya organları, Hudeyde vilayetinin Bacil ilçesindeki bir çimento fabrikasına düzenlenen saldırıda, ‘üç vatandaşın hayatını kaybettiğini ve 35 kişinin yaralandığını’, vilayetin ana limanına düzenlenen saldırıda ise dördüncü bir kişinin yaşamını yitirdiğini ve dört kişinin yaralandığını duyurdu.

Husiler, dünkü saldırıların İsrail ve ABD'nin ortak saldırısı olduğunu iddia etti.

İsrail saldırıları doğrularken, ABD'li bir yetkili ABD'nin herhangi bir dahli olduğunu reddetti. İsrail ordusu saldırıların Yemen'in batısındaki Hudeyde'de Husilerin altyapısını hedef aldığını söyledi.

İsrail, Temmuz 2024'ten bu yana Yemen'i beşinci kez bombaladığını duyurdu.

Dünkü saldırılar, Husilerin ‘hedefini başarıyla vuran hipersonik balistik bir füzeyle işgal altındaki Yafa'da bulunan Ben Gurion Havaalanı'nı’ hedef almasından bir gün sonra gerçekleşti.

İsrail ordusu, ‘füzenin Yemen'den fırlatıldığını ve birkaç önleme girişimine rağmen uluslararası havaalanı bölgesine düştüğünü’ doğruladı.

Hamas’ın 7 Ekim 2023'te İsrail’in güneyine başlattığı benzeri görülmemiş bir saldırının ardından Gazze Şeridi'nde İsrail ile Hamas arasında savaşın patlak vermesinden bu yana Yemen'deki Husiler, İsrail'e düzenli olarak roket ve insansız hava aracı (İHA) fırlatıyor.

Husiler ayrıca, Gazze Şeridi'ndeki Filistinlilere ‘destek’ olarak gördükleri bir adımla, Yemen'de kontrolleri altındaki bölgelerden Kızıldeniz ve Aden Körfezi'ndeki ticari gemilere saldırılar düzenliyor.

Bu saldırılara karşılık olarak ABD, bazen Birleşik Krallık ile birlikte, Yemen'deki Husi askeri mevzilerine saldırılar gerçekleştiriyor.