Çin ilk yerli yapım uçak gemisini tanıttı

Gemide bugüne dek sadece ABD Donanması'nda olan bir teknoloji de var

Çin'in üçüncü uçak gemisi (AFP)
Çin'in üçüncü uçak gemisi (AFP)
TT

Çin ilk yerli yapım uçak gemisini tanıttı

Çin'in üçüncü uçak gemisi (AFP)
Çin'in üçüncü uçak gemisi (AFP)

ABD ve Çin arasında gerilim artarken Pekin, ilk yerli yapım uçak gemisini tanıttı.
Devlete ait Çin Merkez Televizyonu (CCTV), Fucien adı verilen uçak gemisinin cuma günü Şanghay yakınlarındaki Jiangnan tersanesinde düzenlenen törenle tanıtıldığını duyurdu.
CCTV'nin haberinde geminin "tamamen Çin tarafından tasarlanıp üretilen, katapultlu ilk uçak gemisi olduğu" ifade edilirken, gemiyle ilgili testlerin ileri tarihlerde yapılacağı bildirildi.
Singapur merkezli savunma istihbarat şirketi Janes'ten analist Rıdvan Rahmet, Amerikan haber ajansı AP'ye açıklamasında, "Bu askeri ve sanayi bakımdan Çin için önemli bir kilometre taşı" dedi.
Rahmet, "Bu, Çinli mühendislerin artık korvetler, fırkateynler, muhripler, amfibi saldırı gemileri ve şimdi de bir uçak gemisi olmak üzere modern deniz savaşıyla ilişkili tüm su üstü savaş gemilerini yerli olarak yüksek kapasitede üretebildiğini gösteriyor" ifadelerini kullandı.
AP'nin aktardığına göre gemide yer alan katapult sistemi elektromanyetik özelliğe sahip.
Katapultlar, savaş uçaklarının gemi güvertesi gibi geniş olmayan alanlardan havalanabilmesini sağlıyor. Buharlı olanlara kıyasla elektromanyetik katapultlarsa gemide daha az yer kaplıyor, daha az insan gücü gerektiriyor ve farklı modelde uçakların aynı güverteden uçuş yapabilmesini mümkün kılıyor. Bu sisteme şimdiye dek yalnızca ABD Donanması sahipti.
Çin'in 2012'de tamamladığı Liaoning ve 2019'da hizmete giren Şandong savaş gemilerinde bu katapult sistemi yer almıyordu.
Fucien'le birlikte Çin toplamda 3 uçak gemisine sahip olurken, 11 uçak gemisiyle ABD hâlâ üstünlüğü elinde tutuyor.
Çin'in ilk uçak gemisi yeniden tasarlanmış bir Sovyet gemisiyken, ikincisiyse yine Sovyet tasarımı temel alınarak Çin'de inşa edilmişti. 

Tayvan ve Hint-Pasifik gerginliği
Son dönemde ABD-Çin arasında Tayvan meselesi nedeniyle gerginlik yeniden tırmanmıştı.
Geçen hafta Çin Savunma Bakanı Wei Fenghe, ABD'li mevkidaşı Lloyd Austin'e Tayvan'ın bağımsızlığını ilan etmesi halinde "savaş başlatmakta tereddüt etmeyeceklerini" söylemişti.
Pekin yönetimi, "tek Çin" ilkesini benimseyerek Tayvan'ın kendi topraklarının parçası olduğunu savunurken, Tayvan ise bunu reddediyor.
Öte yandan Çin'in Hint-Pasifik hattında attığı adımlar da son dönemde tansiyonun yükselmesine neden olmuştu.
Pekin'in Solomon Adaları'yla güvenlik anlaşması imzalaması, ABD, Avustralya, Yeni Zelanda ve Japonya gibi ülkeler tarafından Pekin'in bölgedeki askeri ve ekonomik nüfuzunu artırma hamlesi olarak değerlendirilmişti.



Macron ve V. Ağa Han, Suriye'de geçiş sürecini desteklemek için anlaşma imzaladı

 Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve V. Ağa Han daha önceki bir görüşmelerinde (Arşiv)
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve V. Ağa Han daha önceki bir görüşmelerinde (Arşiv)
TT

Macron ve V. Ağa Han, Suriye'de geçiş sürecini desteklemek için anlaşma imzaladı

 Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve V. Ağa Han daha önceki bir görüşmelerinde (Arşiv)
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve V. Ağa Han daha önceki bir görüşmelerinde (Arşiv)

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve İsmaili Şiilerin İmamı V. Ağa Han dün, Suriye'deki geçiş sürecini ve aralık ayında bir kasırga nedeniyle harap olan Fransız toprağı Mayotte'nin yeniden inşasını desteklemek üzere anlaşmalar imzaladı.

Suriye'deki iş birliği, Suriye halkının sağlık, eğitim ve enerji alanlarındaki acil ihtiyaçlarının karşılanmasının yanı sıra 14 yıllık savaşın ardından tarihi mirasın restorasyonunu da amaçlıyor. Fransız bir diplomatik kaynak iş birliğinin Suriye toplumunun tüm bileşenlerinin çıkarına olacak şekilde ‘barışçıl ve kapsayıcı bir geçiş süreci’ çerçevesinde ‘Suriye'nin istikrara kavuşturulmasına’ yardımcı olacağını vurguladı.

Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed, 8 Aralık 2024 tarihinde, şu anda Şam'da iktidarı elinde bulunduran Heyetu Tahriru’ş Şam (HTŞ) liderliğindeki silahlı muhalif gruplardan oluşan bir koalisyon tarafından yıldırım saldırısıyla devrildi. Ancak yeni hükümet, farklı bağlılıklara sahip silahlı grupların varlığı nedeniyle otoritesini ülke topraklarının tamamına yaymakta zorluklarla karşılaşıyor.

Suriye'de yaklaşık 200 bin İsmailî yaşıyor; Sağlık merkezlerinden oluşan bir ağa sahipler ve sekiz hastane, okul ve bir üniversite projesinde destekten faydalanıyorlar.

Elysee Sarayı'ndan yapılan açıklamaya göre Fransa, Mayotte'nin yeniden inşası ve Hint Okyanusu'nda iş birliği için Ağa Han Kalkınma Ağı ile bir anlaşma imzaladı.

Anlaşma çevre koruma, tarım, su ve atık yönetimi gibi alanları kapsıyor. Mayotte Adası’nı vuran Chido Kasırgası’nda 40 kişi hayatını kaybetmiş ve Hint Okyanusu'ndaki en yoksul Fransız toprağında tahmini 3,5 milyar euroluk zarara yol açmıştı.

Geçtiğimiz şubat ayında Rahim el-Hüseyni, Lizbon'da 88 yaşında hayatını kaybeden zengin bir hayırsever olan babası IV. Ağa Han'ın yerine geçti. IV. Ağa Han, 2015 yılında Lizbon'da İsmaili Şiiler için küresel bir merkez kurmuştu.

IV. Ağa Han, dünya çapında 96 bin kişiyi istihdam ettiğini ve özellikle Asya ve Afrika'da kalkınma programlarını finanse ettiğini söyleyen devasa bir vakıf olan Ağa Han Kalkınma Ağı'nı kurdu.