Yemen ile Dünya Bankası arasında uzlaşı sağlandı

Uzlaşı ile kurumların desteklenmesi ve ekonomik toparlanmanın sağlanması hedefleniyor.

Yemen Başbakanı Muin Abdulmelik. (AP)
Yemen Başbakanı Muin Abdulmelik. (AP)
TT

Yemen ile Dünya Bankası arasında uzlaşı sağlandı

Yemen Başbakanı Muin Abdulmelik. (AP)
Yemen Başbakanı Muin Abdulmelik. (AP)

Yemen Başbakanı Muin Abdulmelik, devam eden Husi darbesi ve diğer küresel krizlerin etkileri nedeniyle ülkesinin içinde bulunduğu zorlu ekonomik koşullar karşısında harekete geçti. Aden'de Dünya Bankası ve Uluslararası Finans Kurumu ile yapılan son görüşmelere dayanarak, hükümet kurumlarını desteklemek ve ekonomik toparlanmayı sağlamaya devam etmek konusunda fikir birliğine varıldığını duyurdu.
Abdulmelik, Dünya Bankası ve Uluslararası Finans Kurumu ile yapılan görüşmelerin önemli bir mutabakatla sonuçlandığını kaydetti. Mutabakata varılan maddeler arasında ‘Dünya Bankası ile bir sonraki aşamada ortaklığı ve iş birliğini güçlendirmek, insani ve kalkınma ihtiyaçlarına yanıt vermek ve devletin, hükümetin ve kurumların istikrar ve iyileşmeyi sağlama yeteneklerini desteklemek üzere çalışmak için geçici başkent Aden'deki saha varlığını güçlendirmek” yer alıyor.
Yemen Başbakanı, hükümetin Dünya Bankası ile gıda güvenliği ve enerji sektörleriyle ilgili en belirgin zorluklar ve bir dizi önemli dosya ve konu hakkında yaptığı görüşmenin sonuçlarını da açıkladı.
İran destekli Husi darbe milislerine karşı yürütülen savaş nedeniyle büyük acılarla karşı karşıya olan Yemen'de kalkınmaya geçilmesi gerektiğini vurgulayan Abdulmelik, Suudi Arabistan ve BAE tarafından açıklanan desteğin alınmasına ilişkin çalışmaların tamamlanmak üzere olduğunu belirtti.
Yemen Başbakanı, “Tüm Yemenliler, özellikle uluslararası ateşkes, siyasi dönüşümler ve Başkanlık Konseyi'nin duyurusu ışığında savaşın tahribatının onarılmasını umut ediyor” dedi.
Hükümetinin çalışmaya yönelik bir sonraki aşamayı başlatmak ve kalkınma projeleriyle üretken sektörleri, balıkçılığı ve tarımı finanse etmeye odaklanmak için Dünya Bankası ile ortak noktalara ulaştığını belirten Abdülmelik, ‘özellikle Dünya Bankası aracılığıyla finanse edilen projelerde çalışanlar olmak üzere uluslararası kuruluşlar üzerinde gözetimi etkinleştirmek, özel sektörü önemli ölçüde desteklemek ve gıda ürünleri ithalatını Yemen'e garanti eden ticari tesisler aracılığıyla gıda güvenliği kriziyle yüzleşmeyi planlamak’ hedeflerinden söz etti.
Dünya Bankası'nın ülkesindeki devlet kurumlarının korunmasına katkısının önemini vurgulayan Yemen Başbakanı, bir sonraki aşamada özel sektörle ortaklık ve yatırım için Finans Kurumu ile iş birliğinin önvelikli hedef olduğunu kaydetti.
Gıda fiyatları ve enflasyonun vatandaşların satın alma gücü üzerindeki etkisi nedeniyle ülkesinin karşı karşıya olduğu büyük zorluğa dikkat çeken Abdulmelik, özellikle gelirlerdeki az miktarda artış ve kamu maliyesi ile hükümet reformlarının performansının yükseltilmesi sonucu elde edilen iyileşmenin küresel enflasyon nedeniyle vatandaşlar tarafından hissedilmediğini vurguladı. Zira yakıtın küresel olarak çok büyük bir şekilde arttığını kaydetti. Yemen Başbakanı tarım, balıkçılık ve eğitim de dahil olmak üzere birçok sektörün küresel yakıt artışından etkilendiğini kaydetti.
Yemen Başbakanı, Dünya Bankası'nın ülkesindeki ‘benzersiz deneyimine’ ve özellikle 1960'lardan bu yana Yemen ile kilit ve stratejik ortaklık kurmasına övgüde bulundu.  
Abdülmelik, Dünya Bankası’nın Sosyal Kalkınma ve Bayındırlık Fonu gibi etkin kurumların ve hizmet sektörlerinde diğer kurum ve yürütme birimlerinin oluşturulmasında ortak olduğunu ve bu kuruluşların bu sayede yüz milyonlarca dolar değerindeki projeleri hayata geçirebildiklerini belirtti.
Uluslararası Finans Kurumu tarafından finanse edilen Dünya Bankası'nın Yemen'deki portföyünün son 18 ayda bir milyar doları aştığını kaydeden Abdülmelik, bu portföyün sağlık, eğitim, acil nakit transferleri ve diğer alanlar da dahil olmak üzere birçok sektörü kapsadığını bildirdi.



Suriye'nin kuzeydoğusundaki saldırılarda 9 SDG'li öldü

Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi İç Güvenlik Güçleri Genel Komutanlığı üyesi Tümgeneral Ali el-Hasan, geçtiğimiz haziran ayında Haseke'de düzenlediği basın toplantısında (Şarku’l Avsat)
Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi İç Güvenlik Güçleri Genel Komutanlığı üyesi Tümgeneral Ali el-Hasan, geçtiğimiz haziran ayında Haseke'de düzenlediği basın toplantısında (Şarku’l Avsat)
TT

Suriye'nin kuzeydoğusundaki saldırılarda 9 SDG'li öldü

Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi İç Güvenlik Güçleri Genel Komutanlığı üyesi Tümgeneral Ali el-Hasan, geçtiğimiz haziran ayında Haseke'de düzenlediği basın toplantısında (Şarku’l Avsat)
Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi İç Güvenlik Güçleri Genel Komutanlığı üyesi Tümgeneral Ali el-Hasan, geçtiğimiz haziran ayında Haseke'de düzenlediği basın toplantısında (Şarku’l Avsat)

Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi İç Güvenlik Güçleri, Deyrizor'un kuzey kırsalındaki karargâhlarına yapılan benzer saldırıların ardından yaptığı açıklamada, Rakka vilayeti kırsalındaki Tabka kenti ve Haseke vilayetinin güneyindeki eş-Şeddadi kasabasındaki güvenlik noktalarını hedef alan bir dizi silahlı saldırıda 5 üyesinin öldüğünü ve 2 üyesinin de yaralandığını duyurdu. Bu arada Suriye Demokratik Güçleri (SDG) Medya Merkezi, silahlı grupların SDG'nin etki alanlarına yönelik saldırılarında 4 savaşçısının öldürüldüğünü açıkladı.

Kürt yönetimine bağlı İç Güvenlik Güçleri dün resmi internet sitesinden yaptığı açıklamada, ‘terörist’ olarak nitelediği grupların ‘Tabka kentinde güçlerine ait iki noktayı hedef aldığını ve iki üyesinin yaralanmasına neden olduğunu, 14 Temmuz sabahı da eş-Şeddadi kasabasındaki güvenlik kontrol noktalarından birine saldırı düzenlendiğini ve beş üyesinin öldüğünü belirtti.

Özerk Yönetim ve SDG liderliği söz konusu saldırıları genellikle DEAŞ hücrelerinin gerçekleştirdiğini iddia ederek, ‘medya saldırıları ve Suriye genelinde, özellikle de ülkenin kuzey ve doğu bölgelerinde kaos ve fitne yaymak isteyen tarafların sürekli kışkırtmaları ışığında’ bu saldırıların arttığını ve sıklaştığını kaydetti.

Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi İç Güvenlik Güçleri liderlerinden Ali el-Hüseyin Şarku’l Avsat'a verdiği demeçte, son dönemde Özerk Yönetim bölgelerindeki güvenlik durumunun, doğrudan karargâhları ve güvenlik kontrol noktalarını hedef alan DEAŞ hücrelerinin hareketlerinde bir artışa sahne olduğunu söyledi. Hüseyin, “Bu girişimlere rağmen, kuvvetlerimiz yüksek hazırlık ve uyanıklıkları sayesinde saldırıları etkili bir şekilde engellemeyi başardı” dedi.

jukıo
Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi İç Güvenlik Güçleri mensupları, Suriye'nin kuzeydoğusundaki Haseke vilayetinde bulunan karargahlarından birinde (Şarku’l Avsat)

Genel Komutanlığın bu grupların kimliğini ve bağlantılarını ortaya çıkarmak amacıyla kapsamlı soruşturmalar başlattığını belirten el-Hüseyin, “Güvenlik güçlerimiz, bu tür girişimleri boşa çıkarmak konusunda daima tam teyakkuz hâlindedir ve sivillerin güvenliğini ve emniyetini korumak için gerekli tüm önlemleri almıştır” ifadesini kullandı.

SDG'nin güvenlik kanadı olan güvenlik güçlerinin mevzilerine yönelik bu silahlı saldırılar, Suriye'nin kuzeydoğusunda Özerk Yönetim’in kontrolü altındaki bölgelerin akıbetine ilişkin gerginlik ve endişe ortamında, Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şera ve SDG lideri Mazlum Abdi tarafından 10 Mart'ta imzalanan anlaşmanın uygulanmasını hızlandırmak amacıyla Özerk Yönetim’den bir heyetin ABD ve Fransa arabuluculuğunda başkent Şam'da Suriye hükümeti bakanlarıyla yaptığı son görüşmelerin başarısızlıkla sonuçlandığının açıklanmasının ardından geldi.

vdfghyju
Suriye hükümeti Tişrin Barajı'nda bakım çalışmalarına başladı. (Arşiv)

Konuyla ilgili olarak SDG Medya Merkezi, Halep'in doğu kırsalında Türk ordusu ve müttefik Suriyeli silahlı gruplar ile aralarında devam eden çatışmalarda 4 savaşçısının öldüğünü bildirdi.

Bu bölgeler, 10 Nisan'da Münbiç kırsalında varılan Tişrin Barajı anlaşmasından bu yana temkinli bir sükunete tanıklık etti. Cumhurbaşkanı eş-Şera ve Abdi arasındaki ikili anlaşmanın bir parçası olarak, tüm askeri tarafların çekilmesi ve Suriye Savunma Bakanlığı güçlerinin barajı korumak üzere bölgeye girmesiyle birlikte Suriye'nin kuzeyindeki stratejik barajın ortak yönetimi oluşturuldu.