ABD, maymun çiçeği ile mücadelesine hız vererek salgınını halk sağlığına etkileri dolayısıyla acil durum ilan etti.
Bu karar ile hükümet, gerekli fonları salgın için kullanacak. Ayrıca gereken verileri toplayıp salgının seyri hakkında bilgi toplayacak ve ek personel görevlendirecek.
ABD Sağlık ve İnsani Hizmetler Bakanı Xavier Becerra konuya dair yaptığı açıklamada “Bu virüsle mücadele ederken bir sonraki seviyeye çıkmaya hazırız. Her ABD’liyi maymun çiçeği hastalığını ciddiye almaya ve bu virüsle savaşmamıza yardım etmek için sorumluluk üstlenmeye çağırıyoruz.”
Acil durum, ilk etapta 90 gün için geçerli olacak. Ülke genelinde vaka sayısı 6 bini geçti. Vakaların yaklaşık dörtte biri New York’ta tespit edildi.
Uzmanlar, vakaların semptom göstermeyebildiğini, bu nedenle gerçek sayının çok daha yüksek olabileceği görüşünde.
ABD, çiçek hastalığına karşı geliştirilen ve maymun virüsüne karşı kullanılması onaylanan Jynneos aşısından 600 bin doz teslim aldı. Ancak bu miktar, virüse karşı savunmasız kabul edilen ve aşıya daha fazla ihtiyaç duyan yaklaşık 1,6 milyon kişi için yeterli değil.
Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 23 Temmuz’da Poxviridae adlı virüs ailesine ve Orthopoxvirus türüne ait olan maymun çiçeğine karşı verilen mücadeleyi hızlandırmak için salgınla ilgili Uluslararası Halk Sağlığı Acil Durumu ilan etmişti.
Hastalığın erken belirtileri arasında yüksek ateş, lenf düğümlerinin şişmesi ve suçiçeği benzeri döküntüler var. Enfekte olanlar genellikle iki ila üç hafta içinde iyileşiyor. Bu süre bazı vakalarda bir ay kadar sürebiliyor.
ABD, maymun çiçeği salgını ile ilgili acil durum ilan etti
Kararın halk sağlığının göz önüne alındığı vurgulandı.

Kaliforniya’da yaşayanlar maymun çiçeği aşısı olmak için sıraya girdiler. (EPA)
ABD, maymun çiçeği salgını ile ilgili acil durum ilan etti

Kaliforniya’da yaşayanlar maymun çiçeği aşısı olmak için sıraya girdiler. (EPA)
لم تشترك بعد
انشئ حساباً خاصاً بك لتحصل على أخبار مخصصة لك ولتتمتع بخاصية حفظ المقالات وتتلقى نشراتنا البريدية المتنوعة