Son İran Şahı’nın oğlundan Ukrayna ile dayanışma mesajı

Rıza Pehlevi. (AFP)
Rıza Pehlevi. (AFP)
TT

Son İran Şahı’nın oğlundan Ukrayna ile dayanışma mesajı

Rıza Pehlevi. (AFP)
Rıza Pehlevi. (AFP)

Son İran şahı Muhammed Rıza Pehlevi’nin oğlu Rıza Pehlevi, İran’ın Rusya’ya sattığı iddia edilen silahlı insansız hava araçlarından (SİHA) zarar gören Ukrayna halkı ile dayanışma içinde olduğunu açıkladı.
Şarku’l Avsat’ın AFP’den aktardığına göre Pehlevi açıklamasında, Tahran rejimine karşı sert önlemler alınması çağrısı yaptı.
Washington’da yaşayan Pehlevi, İran’daki ayaklanmalara ABD’den destek verdi. Gazetecilere yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:
“Kalbimiz, egemenliğini savunan Ukrayna halkı ile. İran rejimini, sadece özgürlüğümüzü tamamen yok etmekle değil, aynı zamanda başka bir ülkenin egemenliğini tehlikeye atan kişilerle de iş birliği yapmakla da suçluyoruz.”
Avrupa Birliği (AB) ve İngiltere, Ukrayna şehirlerinin füze ve SİHA’lar ile bombalanması sonucunda beş kişinin yaşamını yitirdiğini bildirdiği açıklamasında elektrik santrallerinin ve sivil altyapının tahrip edildiği olayların ardından üç İranlı generale ve SİHA’ları üreten bir şirkete yaptırım uygulandığını kaydetti.
ABD’li ve Avrupalı yetkililer, Rusya’nın çarpma anında patlayan düşük maliyetli İran SİHA’larını satın aldığına dair kanıtları olduğunu açıkladı. Rusya ve İran ise Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi toplantısında, bu uçakların İran üretimi olduğu iddiasını yalanladı.
Pehlevi, 1979’daki devrimin ardından İran’da Batı merkezli monarşinin yerine kurulan teokrasinin dünyaya müdahale ettiğini belirterek “Soru, İran rejiminin ne yaptığı olmamalı. Dünyanın İran’a nasıl tepki vereceği ve İran’ın hareketlerinin ciddi yaptırımlarla net bir cevap alıp almaması olmalı” dedi.
Pehlevi, uluslararası arenanın İran’a yaptığı baskının ‘herkes için bir kazanç ancak İran için bir kayıp olduğunu’ vurguladığı açıklamasında Tahran rejiminin uluslararası baskıda neler kaybedeceğinin ‘kendisini ilgilendirmediğini’ kaydetti.
Pehlevi, İran’da laik bir demokrasinin kurulması fikrini savunarak bazı İranlıların monarşi istediğini ancak bunun şart olmadığını belirtti.
Eski İran Şahı’nın oğlu Rıza Pehlevi, İran halkının Mahsa Amini’nin ölümü üzerine başlattığı protestoların tüm dünyayı etkilediğini söyledi. “Protesto hareketleri ile rejimin propaganda makinesi felç oldu. Ama İranlı kadınlar, eşleri, babaları, erkek kardeşleri ve oğullarının desteğini alarak tarihteki ilk kadın devrimini başlattı” ifadesini kullandı.
Pehlevi, protesto yapmak isteyen İranlılara yardım etmek için uluslararası bir fon kurmak istediğini ancak sürecin halen devam ettiği açıklamasında tüm dünya güçlerine, İran büyükelçilerini sınır dışı etme ve 2015 nükleer anlaşmasının yeniden yürürlüğe girmesi için aylardır süren müzakerelerin durdurulması çağrısında bulundu.



Muhammed bin Selman, Starmer ve Erdoğan ile son gelişmeleri görüştü

Suudi Arabistan Veliaht Prensi ve Başbakanı Muhammed bin Selman (Şarku'l Avsat)
Suudi Arabistan Veliaht Prensi ve Başbakanı Muhammed bin Selman (Şarku'l Avsat)
TT

Muhammed bin Selman, Starmer ve Erdoğan ile son gelişmeleri görüştü

Suudi Arabistan Veliaht Prensi ve Başbakanı Muhammed bin Selman (Şarku'l Avsat)
Suudi Arabistan Veliaht Prensi ve Başbakanı Muhammed bin Selman (Şarku'l Avsat)

Suudi Arabistan Veliaht Prensi ve Başbakanı Muhammed bin Selman bin Abdulaziz ile Birleşik Krallık Başbakanı Keir Starmer arasında dün yapılan telefon görüşmesinde, bölgedeki anlaşmazlıkların diplomatik yollarla çözülmesi gerektiği vurgulandı.

Görüşmede, bölgedeki son gelişmeler ve İsrail'in İran'a yönelik askeri operasyonlarının yansımaları ele alınırken, tüm anlaşmazlıkların diplomatik yollarla çözülmesi ve gerilimin azaltılması için her türlü çabanın sarf edilmesinin önemine değinildi.

Diğer yandan İsrail'in İran'a yönelik saldırısı bağlamında Suudi Arabistan ve Türkiye, gerilimin düşürülmesi ve itidalli davranılması için her türlü çabanın sarf edilmesi gerektiğini ve diyaloğa dönülerek tüm anlaşmazlıkların diplomatik yollarla çözülmesinin önemini vurguladı.

Şarku’l Avsat’ın Suudi Arabistan resmi haber ajansı SPA’dan aktardığına göre, Veliaht Prens Muhammed bin Selman ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan arasındaki telefon görüşmesinde, İsrail'in İran'a yönelik saldırısının ardından bölgede yaşanan gelişmeler gözden geçirildi ve söz konusu gelişmelerin krizin çözümüne yönelik mevcut diyaloğun kesintiye uğramasına yol açtığı ifade edildi.

Türk devlet televizyonu TRT, iki tarafın bölgesel ve küresel konuları ele aldığını belirtti. Erdoğan'ın, Başbakan Binyamin Netanyahu liderliğindeki İsrail'in ‘bölgenin istikrar ve güvenliğine en büyük tehdidi oluşturduğunu’ söylediği ve bu tehdidin İran'a yönelik saldırıyla bir kez daha ortaya çıktığını belirttiği aktarıldı.

Erdoğan, ABD ile İran arasında nükleer müzakereler yoluyla uzlaşma arayışlarının sürdüğü bir dönemde İsrail'in İran'a yönelik saldırısının barış çabalarını baltalamayı amaçladığını ve İsrail saldırılarının İsrail'in ‘bölgesel ve küresel güvenliği sorumsuzca tehdit ettiğini’ bir kez daha ortaya koyduğunu belirtti.

Görüşme sırasında Erdoğan, ‘bölgenin yeni bir krizi kaldıramayacağı ve yıkıcı bir savaşın bölgedeki tüm ülkelere düzensiz göç dalgaları yaratabileceği’ uyarısında bulunarak, ‘nükleer anlaşmazlığın ancak devam eden müzakereler yoluyla çözülebileceğini’ vurguladı.