Dünyanın 9. askeri gücü Nablus'ta zafere ulaşmaya kararlı

İsrail ordusu, Nablus'ta aktivistlerin öldürüldüğü gece çekilen fotoğrafı yayınladı.
İsrail ordusu, Nablus'ta aktivistlerin öldürüldüğü gece çekilen fotoğrafı yayınladı.
TT

Dünyanın 9. askeri gücü Nablus'ta zafere ulaşmaya kararlı

İsrail ordusu, Nablus'ta aktivistlerin öldürüldüğü gece çekilen fotoğrafı yayınladı.
İsrail ordusu, Nablus'ta aktivistlerin öldürüldüğü gece çekilen fotoğrafı yayınladı.

Aslanlar Yuvası grubu aktivistlerinden bir unsur salı sabahı erken saatlerde Nablus’ta baskın düzenleyen İsrail ordusu ile Filistinli gençler arasında çıkan çatışmayı şu ifadelerle anlattı:
“Allah’a yemin olsun ki ürküyorlar. Gözlerimle görüyorum ki titriyorlar. Duyduğunuz bu yoğun kurşun sesleri boşuna. Varlığını kanıtlama çabası. Gençlerden “Allah-u ekber” sesleri yankılanıyor. Direniş adamlarının geri çekilmesin karşılamaya çalışıyor, düşmanı yanıltıyor. Askerler onlara yaklaşmaya cesaret edemiyor, uzaktan vuruyorlar.”
Yoğun Filistin duygularını barındıran bu ifadelerin ne derece doğru olduğu tartışılabilir. Ancak gerçeklikten pek de uzak değil. İsrail hükümeti ve ordusunun Filistinli gençleri korkutmak ve halk ayaklanmasını bastırmak için izlediği yolun amaçlanan şeyin tam tersini sağladığı kesin. Birçok İsrail askeri muhabirin ve uzmanın, başta Nablus ve Cenin olmak üzere işgal altındaki Filistin topraklarında kaydedilen gerilimin fizibilitesi hakkında ciddi sorular sorması ve İsrail ordusu tarafından kullanılan savaş yöntemlerini cesurca tartışması tesadüf değil.
Silahlı kuvvetlerin çeşitli yönler açısından değerlendirilmesi hususunda uzman ABD merkezli Global Firepower Kurumunun sunduğu rapora bakıldığında İsrail, 126 ülke arasında Ortdoğu'da birinci, uluslararası alanda ise dokuzuncu askeri güç konumunda bulunuyor. Ordu Sözcüsü’nün önde gelen üç general olarak tanımladığı Genelkurmak Başkanı Aviv Kohavi, İstihbarat Servisi Başkanı ve Genelkurmay Başkanlığı Operasyon Müdürlüğü Komutanı Oded Basyuk’un Nablus’taki Aslanlar Yuvası grubu liderlerini tasfiye etmek için savaşıyor. Ordu Sözcüsü aynı zamanda İsrail medyası ve uluslararası medyaya söz konusu üç kıdemli generalin Tel Aviv’deki istihbarat merkezinden denetlediği, son teknoloji teçhizatın ve istihbaratın sağlandığı ‘sağlam askeri planın’ ayrıntıları hakkında haberler vermeye hevesliydi.
Yediot Aharonot gazetesinin dünkü haberine göre İsrail İç İstihbarat Servisi Şin-Bet, İsrail merkezli NSO Group şirketinin geliştirdiği Pegasus casus yazılım programını Aslanlar Yuvası’na karşı kullanıyor. Haberde şu ifadelere yer verildi:
“Nablus'taki harekat bir tutuklama operasyonu değil, Aslanlar Yuvası üyelerinin tasfiyesi süreciydi. Aman kapsamındaki 8200 Birimi ve Şin Bet’in üst düzey istihbarat yetenekleri sayesinde başarılı olundu. Terörle mücadele eden ulusal Yamam birimi, Şin Bet Operasyon Birimi ve Genelkurmay kapsamındaki özel keskin nişancılar birimi de bu başarıya katkı sağladı.”
Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgilere göre ordu söz konusu operasyon kapsamında çok sayıda kuvvetin yanı sıra insanlı ve insansız hava araçlarını da seferber etti.
Gazetenin askeri komutanlardan edindiği bilgilere göre İsrail güçleri Şin Bet'in sağladığı kusursuz istihbarat üzerine sahada alışılmadık bir şekilde hareket etti. Söz konusu haberin devamında şu bilgilere yer verildi:
“Grup, Tamir el-Keylani’nin öldürülmesi sonrasında bir hafta içerisinde ikinci kez darbe aldı. Bunun yakın gelecekte son olmayacağı tahmin edilebilir. Amaç bu grubu dağıtmak. İsrail ordusu, ek taarruz operasyonları ile baskıyı artırmayı planlıyor. Nablus operasyonu, İsrail güçleri için büyük tehlikeler içeriyordu.”
Ancak haberde Ortadoğu’nun en güçlü, dünyanın ise dokuzuncu en güçlü konumundaki İsrail ordusunun bir grup genç adam ile mücadele ettiğine değinilmedi. İsrail Savunma Bakanı Benny Gantz, bu grubun 30 ila 40 kişiden oluştuğunu bildirdi. Ellerinde birkaç silah haricinde askeri güçleri bulunmayan, kendilerini koruyacak destekleri, istihbaratları, insanlı veya insansız hava araçları olmayan, öldürüleceklerini bilerek hareket eden gençlerden bahsediyoruz. Bu gençlerin aradıkları, Filistin gerçeğinde, Filistin ulusal bilincinde yatıyor. Filistin dahilindeki bölünmeye karşı oldukları, Yaser Arafat, Ahmed Yasin ve Abu Ali Mustafa’nın fotoğraflarını aynı anda havaya kaldırmalarından anlaşılıyor. ‘Yumuşak ve acısız’ işgal gerçeğine, tutuklamalara, insan onuru ve haklarının çiğnenmesine, sömürgeciliğe ve baskıya, yerleşimciliğe ve Filistin topraklarındaki yayılmacılığa karşılar. Halka yönelik günlük davranışları ise bu gençlere Filistin kamuoyunda kazanç sağlıyor. Filistinliler uzun bir süredir tüm hizipler ve akımlar tarafından saygı duyulan liderler ile karşılaşmamıştı.
Bu durumu kavrayamayan İsrail ise bu gençlerin stratejik açıdan tehlike teşkil ettiğini gördüğü için onları ortadan kaldırmak için tüm gücünü toplamış halde. Zira bu grup yalnızca 30 ila 40 gençten oluşmakla kalmıyor, aynı zamanda Filistin umudunu temsil ediyor. Filistin topraklarında rol model haline gelmiş durumdalar. Nitekim bu gençlerden beşini veya 30’unu öldürmek İsrail açısından sorunu çözmeyecek. Bu gençler sadece Nablus'ta değil, Batı Şeria'nın her yerine yayılmış durumda.
İsrail ordusu, gerçekten İsrail vatandaşı için güvenlik istiyorsa Filistin haritasını iyi okumalı, bu çatışmanın tek çözümünün siyasi çözüm olduğunu anlamalıdır. Askeri çözüme gelince; İsrail ordusu dokuzuncu sırada olsa dahi bu manzara başarısızlığın ve iflasın göstergesidir.



Suriye zorlu iki yıllık bir Amerikan sınavı dönemine mi giriyor?

Washington'da, Trump'ın yaptığı gibi Suriye'ye yönelik yaptırımları sonlandırmak konusunda aceleci davranıldığı mı sorgulanıyor (AFP)
Washington'da, Trump'ın yaptığı gibi Suriye'ye yönelik yaptırımları sonlandırmak konusunda aceleci davranıldığı mı sorgulanıyor (AFP)
TT

Suriye zorlu iki yıllık bir Amerikan sınavı dönemine mi giriyor?

Washington'da, Trump'ın yaptığı gibi Suriye'ye yönelik yaptırımları sonlandırmak konusunda aceleci davranıldığı mı sorgulanıyor (AFP)
Washington'da, Trump'ın yaptığı gibi Suriye'ye yönelik yaptırımları sonlandırmak konusunda aceleci davranıldığı mı sorgulanıyor (AFP)

Sevsen Mehenna

Suriye, sahil bölgesindeki kanlı olaylarla ilgili soruşturma raporunu yayınladığı sırada, ABD Temsilciler Meclisi Finansal Hizmetler Komitesi, ABD'nin Suriye'ye uyguladığı yaptırımları düzenleyen Sezar Yasası'nı yürürlükten kaldırmak yerine, yeniden düzenleyen bir yasa tasarısını onayladı. “Suriye Yaptırımları Sorumluluk Yasası” başlıklı yasa tasarısı, 31 kabul, 23 aleyhte oyla kabul edildi. Bu onayla birlikte, yasa tasarısı yürürlüğe girmesi için geçmesi gereken bir sonraki aşamaya geçiş yaptı.

 

Temsilciler Meclisi Dışişleri Komisyonu Ortadoğu ve Kuzey Afrika Alt Komitesi Başkanı Cumhuriyetçi Senatör Michael Lawler tarafından 16 Temmuz'da sunulan yasa tasarısı, bankacılık kısıtlamalarını gözden geçirmeyi, kara para aklamayla mücadele imkânlarını artırmayı ve Sezar Yasası'nı kalıcı olarak yürürlükten kaldırmak için insan hakları ile ilgili şartlar koşmayı amaçlıyor. Lawler, tasarının Kongre'nin Suriye'ye yönelik tüm yaptırımları sonlandırmak için benimsemeyi planladığı icraatları gözden geçirmek amacıyla, “azınlıkların ve dini özgürlüklerin korunması ve Captagon ticaretiyle mücadele” çağrısında bulunduğunu belirtti.

Yasa tasarısı neyi öngörüyor?

Ayrıntılı olarak yasa tasarısı, yaptırım muafiyet süresinin 180 günden iki tam yıla uzatılmasını öngörüyor. Ayrıca, ABD yönetiminin Suriye hükümetinin belirtilen koşullara uyumunu iki yıl üst üste veya 2029 sonuna kadar teyit etmesi halinde Sezar Yasası'nın tamamen feshedilmesini de öngörüyor.

Tasarı ek olarak, ABD yönetiminin Kongre'yi Suriye Merkez Bankası'na tanınan düzenleyici ve idari kolaylıklar konusunda bilgilendirmesini gerektiren bir madde de içeriyor. Yasa tasarısı Temsilciler Meclisi Maliye Komitesi'nden geçmiş olsa da, yasalaşmadan önce Temsilciler Meclisi Dışişleri Komitesi tarafından incelenmesi ve hem Temsilciler Meclisi'nde hem de Kongre'de nihai olarak oylanması da dahil olmak üzere atılması gereken birkaç adım var.

Bu arada, ABD’deki medya kuruluşları Suriye hükümetini güneyde, özellikle Suveyda şehrinde yaşanan son olaylar nedeniyle eleştirdi. Wall Street Journal başyazısında, “Suriye Özel Temsilcisi Büyükelçi Tom Barrack'ın tekrar tekrar yaptığı merkezileşme yanlısı yorumlar, Suriye hükümetini İsrail'in uyarılarına rağmen Suveyda'ya asker göndermek için yeşil ışık yaktığına inandırdı” ifadeleri yer aldı. Gazete, Kongre'de bazı kişilerin “ABD'nin Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şara'yı destekleme konusunda daha fazla temkinli olması gerektiğini” belirttiğine de işaret etti. Temsilciler Meclisi Finansal Hizmetler Komitesi'nin tasarıyı değerlendirmesinin bir denetim mekanizması oluşturacağı ve Suriye'ye yönelik yaptırımların daha fazlasının sonlandırılması için gereken koşulları belirleyeceği de belirtildi.

Beyaz Saray, Temmuz ayı başlarında Başkan Donald Trump'ın Suriye'ye yönelik yaptırımları sonlandıran bir başkanlık kararnamesi imzaladığını duyurmuştu. Bu başkanlık kararnamesi, eski Suriye devlet başkanı Beşşar Esed, yardımcıları, DEAŞ ve Beyaz Saray Sözcüsü Karoline Leavitt'in “İran'ın vekilleri” olarak tanımladığı gruplara yönelik yaptırımları ise sonlandırmadı.

Peki Finansal Hizmetler Komitesi, Sezar Yasası’nı feshetmek yerine neden yeniden düzenlenmesini onayladı?

Birçok Suriyeli muhalif, Şara'nın Suriye'de iktidara gelmesinden bu yana, Alevileri hedef alan sahil olaylarıyla başlayan, daha sonra Ceramana ve Sahnaya'da ve son olarak Suveyda'da devam eden kanlı olayların hız kesmeden devam ettiğini düşünüyor. Bu nedenle Washington, Şam'ın yeni bir istikrar dönemine doğru ilerlediğine halen şüpheyle yaklaşıyor. Bu sebeple de Kongre Finansal Hizmetler Komitesi, Sezar Yasası'nı yürürlükten kaldırmak yerine “Suriye Yaptırımları Sorumluluk Yasası” başlığı altında yeniden düzenlemeyi tercih ederek iki mesaj verdi; ihlaller devam ettiği sürece Suriye yaptırımlardan muaf tutulmayacaktır. Bununla birlikte Şam hükümeti suçları durdurma, azınlıkları koruma ve bölgesel nüfuz eksenlerinden kurtulma konusunda gerçek bir istek gösterirse, kapı açık kalmaya devam edecektir.

Esed sonrası Suriye’ye yeni Amerikan bakışı

Bu düzenleme, yeni Suriye'nin ne savaş kartlarının ne de barışın ana hatlarının belirlenmediği bir savaş arenası olmayı sürdürdüğü konusundaki Amerikan algısını yansıtıyor. Şara'nın iktidara gelmesinden itibaren, ABD'nin Şam'a yaklaşımı değişti. Washington artık Suriye’de durumu eskisi gibi, devrik cumhurbaşkanına bağlı tek bir blok olarak görmüyor. Aksine, Suriye'yi siyasi değişim ve iç reform belirtileri gösterirse uluslararası sisteme kademeli olarak yeniden entegre edilebilecek bir ülke olarak görüyor. Bu nedenle, Finansal Hizmetler Komitesi, Sezar Yasası'nı feshetmek yerine yeniden düzenlemenin ABD yönetimine siyasi ve ekonomik esneklik sağlayacağını, yaptırımları Suriye'yi tamamen tecrit eden bir kılıç yerine seçici bir baskı aracı olarak kullanmasına olanak tanıyacağını düşündü.

Hızlı ve şaşırtıcı bir öneri

Şam henüz yasa tasarısı hakkında resmi bir açıklama yapmamış olsa da, Suriye-Amerikan Konseyi, Sezar Yasası'nı yeniden düzenleyen yasa tasarısına açıkça karşı çıktığını duyurdu. Bu tasarının yaptırımları örtülü bir şekilde genişlettiği ve yaptırımları tamamen sonlandırma çabalarına doğrudan bir tehdit oluşturduğu konusunda uyardı. Özünde, Suriye'nin istikrar, yeniden inşa ve mültecilerin geri dönüşü yönünde temkinli adımlar atmaya başladığı bir dönemde yaptırım sisteminin daha da güçlendirilmesi anlamına geldiğini belirtti.

Eski ABD Dışişleri Bakanlığı danışmanı ve Cumhuriyetçi Parti üyesi Hazem Ghabra, yasa tasarısının çok hızlı ve ani bir şekilde sunulduğunu söyledi. Güneybatı Suriye'de, özellikle de Suveyda kentinde yaşananların bir sonucu gibi göründüğünü ifade etti. Washington'da, Trump'ın Suriye'ye yönelik yaptırımları aceleyle sonlandırması gibi, yaptırımları sonlandırmakta acele etmek ile ilgili soruların  gündemde olduğunu ve yaptırımların kaldırılmasının temel amacının, siyasi nedenler değil, ekonomik ilerleme ve toparlanmanın önündeki engellerin kaldırılması olduğunu kaydetti.

Sözlerini sürdüren Ghabra, Suriye hükümetinin yurt dışına yönelmek ve uluslararası diplomatik çalışmalara katılmak için gerekli iç, siyasi ve sosyal reform sürecini başlatmak amacıyla attığı adımların ne olduğunu, başka bir deyişle, dış diplomatik aktivizmin, geçen hafta diplomatik faaliyetlerin çoğuyla birlikte kısmen çöken kırılgan bir iç yapıya mı dayandığını sorguladı.

Ghabra, bazı Kongre üyelerinin bir tür denetim uygulanması ve Suriye hükümetine, Suveyda'da yaşananlara yol açan kötü bir yönetimin varlığı halinde kaybedecek bir şeyleri olacağının altının çizilmesinin gerektiğini düşündüklerini belirtti. Buradan hareketle, bu yasayı sunma ihtiyacı, bu soruları ele almanın ve Sezar Yasası’nın yürürlükten kaldırılması sürecini planlamanın bir yolu olarak öne çıktı. Böyle bir yasa yürürlüğe girdiğinde, Dışişleri Bakanlığı ve Hazine Bakanlığı gibi ABD hükümet kurumlarının, Suriye hükümetinin yaptıkları ile yapmadıklarının sürekli ve açıkça tanımlanmış bir şekilde denetlenmesine yönelik çalışmalarını aktifleştirecektir. Oylamadan geçeceğine çok güvenilmese de, bunun ABD’deki siyasetçilerin büyük bir kesiminin düşünce yapısının bir göstergesi olduğu biliniyor.

Suveyda olayları ve etkileri

Sosyal medyada, silahlı kişilerin aralarında Husam Saraya adlı bir ABD vatandaşının da bulunduğu aynı aileden sekiz erkeği, göz altına aldıktan sonra öldürdüklerini gösteren videolar dolaşıma girmişti. ABD Dışişleri Bakanlığı da vatandaşlarından birinin ölümünü doğrulayarak endişelerini dile getirdi ve hesap sorulması çağrısında bulundu. Bu arada, İnsan Hakları İzleme Örgütü, hükümet güçleri de dahil olmak üzere tüm tarafları ihlallerde bulunmakla suçlayan bir rapor yayınladı.

Bu nedenle, özellikle Dürzi azınlığı etkileyen son olaylar, yaptırımların tamamen sonlandırılmasına yönelik herhangi bir tartışmanın engellenmesinde önemli bir rol oynadı. Bu olaylar, yeni hükümetin güvenliği sağlama veya mezhepsel kaosu önleme becerisine dair şüpheci olmak ve daha önce eski rejime atfedilen rastgele tasfiye taktiklerinin devam ettiğinin kanıtı olarak görüldü.

Paris'te yaşayan Suriyeli avukat ve siyasi aktivist Zeyd el-Azm, temsilciler ve Pentagon da dahil olmak üzere Amerikan kurumlarının, yeni rejimin mezhep, din veya etnik kökenlerine bakılmaksızın tüm Suriyelileri kapsayabileceği konusunda kendisine tam ve yeterli bir şekilde güvenemediğini söyledi. “Trump'ın danışmanları ve terörle mücadele yetkilileri aracılığıyla daha ilk günden gözlemlediğimiz de buydu. Yeni geçiş dönemi otoritesine şartlar koşulması gerektiğini, çünkü bu otoritenin diğer Suriyeli unsurlara karşı ihlallerde bulunmayacağının garantisi olmadığını söylediler” dedi.

“Son aylarda, Mart ayında Suriye sahilinde, Nisan ayında Sahnaya'da ve en son Suveyda'da olmak üzere birçok olay yaşandı. ABD'de yeni Suriye makamlarının davranışları konusunda şüpheleri olanlar, şüphelerinde haklıydı. Bu konular, bazı milletvekillerini ve temsilcileri, yeni Suriye makamlarının davranışlarını izlemek için iki yıllık bir süre belirleme konusunu gündeme getirmeye yöneltti.”

Baskı kartı

Hem Cumhuriyetçi hem de Demokrat partilerden etkili Kongre üyeleri, yaptırımları düzenleyerek devam ettirmeyi haklı çıkarmak için medyadaki haberleri ve insan hakları ihlalleri ve cinayetlerle ilgili raporları gerekçe gösteriyorlar. Sivilleri korumadaki tam yetersizlikler göz önüne alındığında, yaptırımların garantiler olmadan kaldırılmasının, Amerikan hükümetinin suç ortağı sayılmasına yol açacağını savunuyorlar. Düzeltilen yasa, yaptırımların herhangi bir şekilde hafifletilmesinin, ister silahlı gruplar ister Suriye güvenlik güçleri olsun, suç işleyenler için gerçek bir hesap sorma mekanizmaları kurulması ile bağlantılı olduğunu vurgulayan maddeler ekledi.

Suriye güçleri Suveyda'ya girmedi

ABD'nin Suriye ve Lübnan Özel Temsilcisi Tom Barrack, Suveyda'daki olaylara atıfta bulunarak yaşanan korkunç olaylardan dolayı Suriye hükümeti hesap vermelidir dedi ve Suriye'deki azınlıkların yönetime entegre edilmesi çağrısında bulundu.

Ülkesinin “Suveyda'daki gelişmelere belli bir ölçüde endişe, acı ve yardımla karşılık verdiğini” belirten Barrack, ülkesinin “düşmanca koşulların bulunduğu hiçbir yere daha fazla asker göndermeyeceğini” ekledi.

Associated Press, Barrack'ın “İsrail'in Suriye'ye müdahalesi çok kötü bir zamanda gerçekleşti... Ülkeyi birleştirmek için mevcut Suriye makamlarıyla birlikte çalışmak dışında alternatif bir plan yok” dediğini ve “Suriye ve İsrail arasında deklare edilen ateşkesin yalnızca Suveyda ile ilgili bir anlaşma olduğunu” belirttiğini aktardı.

Şarku’l Avsat’ın Reuters'tan aktardığı röportaja göre Barrack “mevcut hükümete uygulanabilir bir alternatifin ve alternatif bir planın olmaması durumunda risklerin yüksek olduğunu, Suriye hükümetinin başarısız olması halinde, onu kasıtlı olarak devirmeye çalışanlar olacağını, ancak asıl sorunun neden olacağını” belirtti. Suriye'nin Libya veya Afganistan gibi bir felaket senaryosu ile karşı karşıya kalma olasılığı ile ilgili soruya ise ABD Özel Temsilcisi, “evet, hatta belki daha kötüsü de olabilir” yanıtını verdi.

Sivil barış kurumunun yeniden kurulması

Avukat Zeyd Azm, Suriye'de sivil barışı koruyan bir kurumun, yani ordunun yeniden kurulması gerektiğini söyledi. “18 aylık bir geçiş dönemi belirleyen BM’nin 2254 sayılı kararına geri dönmeliyiz. Bu ideal olmasa da, Şara’ya verilen beş yıllık süreden çok daha iyi” dedi.

Yine bazıları, ABD'nin Sezar Yasası’nı yürürlükten kaldırmak yerine düzenlemeyi onaylayarak, yeni Suriye hükümetine ihlalleri durdurması ve milisler üzerinde devlet kontrolünü sağlaması için baskı yapmaya çalıştığını düşünüyor. Bunun amacı, Suriye'nin tamamen tecrit edilmesini önlemek ve böylece tamamen Rusya, Türkiye ve İran'ın bölgesel nüfuz alanına dönüşmesini engellemektir. Son olaylar, yaptırımların sürdürülmesini meşrulaştırmak için siyasi bir koz olarak kullanılıyor ve her türlü ekonomik rahatlama, sivilleri ve azınlıkları korumak ve daha kapsayıcı bir siyasi sistem inşa etmek için atılacak somut adımlara bağlanıyor. Bunun dışında Sezar Yasası’nın tamamen yürürlükten kaldırılması Suriye ve müttefiklerine verilecek karşılıksız bir armağan olacaktır.