Washington’daki SDG temsilcisi Şarku’l Avsat’a konuştu: ABD daha önce yaptığı gibi bugün de bizi sattı

Malikiye kentinde Türk hava saldırılarında hayatını kaybedenler için düzenlenen cenaze töreni (AFP)
Malikiye kentinde Türk hava saldırılarında hayatını kaybedenler için düzenlenen cenaze töreni (AFP)
TT

Washington’daki SDG temsilcisi Şarku’l Avsat’a konuştu: ABD daha önce yaptığı gibi bugün de bizi sattı

Malikiye kentinde Türk hava saldırılarında hayatını kaybedenler için düzenlenen cenaze töreni (AFP)
Malikiye kentinde Türk hava saldırılarında hayatını kaybedenler için düzenlenen cenaze töreni (AFP)

Pek çok ABD’li yetkilinin, Türk harekatının Suriye Demokratik Güçleri (SDG) tarafından kontrol edilen bölgelerde ‘DEAŞ’ı kontrol altına alma çabalarını baltalayacağına’ ilişkin uyarılarına rağmen, 2019’da ABD eski Başkanı Donald Trump yönetimi ile yaşananların tekrarlanma olasılığına dair şüpheler arttı.
Türkiye’nin SDG güçlerine karşı askeri harekata başlaması ABD için iyi bir şey olmasa ve en azından amaç istikrarı korumak ve DEAŞ’ın bu bölgede ortaya çıkmasını engellemeye devam etmekse de üst düzey ABD’li yetkililerin Türkiye’nin ‘terör saldırılarına karşı kendini savunma hakkı olduğunu’ açıklaması, Trump yönetiminin 2019 yılındaki harekatta görmezden geldiği gibi Pençe-Kılıç Harekatı’na yeşil ışık yaktığı olarak kabul edildi.
Şarku’l Avsat’a konuşan, SDG Başkanlık Konseyi üyesi ve Washington’daki temsilcisi Bessam Sakr, “Bölgelerimize yönelik yoğun hava saldırılarının ardından Türkiye’nin tehdit ettiği beklenen kara harekatı ABD’ye doğrudan bir mesajdır ve buna pek de itiraz edecek gibi görünmüyor. En azından ABD’li yetkililerin verdiği çekingen tepkilerden böyle anlaşılıyor” dedi.
Sakr, “Başkanlık Konseyi, 2019’da Trump yönetimiyle imzalanan anlaşmada yaşananların tekrarlanmasından korkuyor. Washington daha önce sattığı gibi bugün de bizi sattı ve Türk kara harekatı DEAŞ’ı zayıflatmayacak, aksine güçlendirecek” diye konuştu.
Uluslararası Koalisyon liderliğinin ve ABD Merkez Komutanlığı’nın (CENTCOM) Türk hava harekatı ile SDG’nin füze saldırılarını eş tutan açıklamalarının ardından Washington’daki savunma yetkilileri, ‘harekat DEAŞ’ı kontrol altına alma ve geriletme çabalarını baltalıyor’ diyerek ek bir mesaj göndermeye çalıştı.
ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcü Yardımcısı Sabrina Singh Salı akşamı düzenlediği basın toplantısında, ABD’nin hem Türkiye hem de SDG ile temas halinde olduğunu duyurdu.
Singh, “Taraflara tüm çatışmaları durdurmaları çağrısında bulunuyoruz. Biliyorsunuz ABD ordusunun oradaki amacı DEAŞ’ın kalıcı olarak yenilmesidir. Bu saldırılar bu amaçtan alıkoyuyor ve DEAŞ’ın yenilmesi konusunda Uluslararası Koalisyon kazanımlarını riske atıyor” ifadelerini kullandı.
Sakr ise, Türk hava saldırılarının ilk kez ve kapsamlı bir şekilde SDG tarafından kontrol edilen bölgelerdeki altyapıyı hedef aldığını ileri sürerek, “Türkiye’nin bölgeye yönelik saldırıları ışığında Washington, açıklanan yardım sağlama ve istikrarı koruma hedeflerini nasıl sürdürebilir?” diye sordu.
SDG Başkanlık Konseyi’nin Başkan Joe Biden’a doğrudan mesaj gönderdiğini belirten Sakr şunları söyledi;
“Burada ABD’li yetkililerle iletişim kurmak için yapmaya çalıştığımız tüm çabalar ve temaslar bizi Dışişleri Bakanlığı’na götürdü, ancak şu ana kadar Erbil’deki ABD Büyükelçiliği ile herhangi bir temas kuramadık. Koalisyon güçlerinin askeri üssüne yapılan hava saldırısı başlamadan önce ABD vatandaşları için bir seyahat ve hareket uyarısı yayınlamasının kanıtladığı gibi, neler olduğunun farkında olabilirsiniz.”
Bölgedeki ABD kuvvetlerini denetleyen ABD Merkez Komutanlığı, üsse yapılan saldırıyı doğrulayarak, “Saldırı sırasında üste hiçbir ABD kuvveti bulunmamakla birlikte, bu eylemler Suriye’de DEAŞ’ı yenmek için faaliyet gösteren ABD kuvvetlerini riske atıyor” açıklamasında bulundu.
Pentagon sözcü yardımcısı Singh ise “Sahada olanları izlemeye devam edeceğiz ve güçlerimizin güvende olduğundan emin olacağız. Şu anda güçlerimizin durumunda herhangi bir değişiklik olmamıştır” dedi.



Şam'da Şera ile SDG lideri Abdi arasında Barrack'ın da katıldığı bir toplantı gerçekleşiyor

Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şera (Reuters)
Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şera (Reuters)
TT

Şam'da Şera ile SDG lideri Abdi arasında Barrack'ın da katıldığı bir toplantı gerçekleşiyor

Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şera (Reuters)
Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şera (Reuters)

Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şera ile Suriye Demokratik Güçleri (SDG) lideri Mazlum Abdi başkanlığındaki Kürt heyeti arasında, ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi Tom Barrack'ın da katıldığı görüşme Şam'da başladı.

Görüşme, eş-Şera ve Abdi'nin 10 Mart'ta ABD himayesinde imzaladıkları ve ‘sınır kapıları, havaalanı, petrol ve doğalgaz sahaları dahil olmak üzere Suriye'nin kuzeydoğusundaki tüm sivil ve askeri kurumların Suriye devletinin idaresine dahil edilmesini’ öngören bir dizi maddeden oluşan anlaşmadan dört ay sonra gerçekleşti.

Ancak Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi daha sonra anayasal deklarasyon ve çeşitliliği yansıtmadığını söylediği bir hükümetin kurulması nedeniyle Suriye yönetimini eleştirdi. Geçtiğimiz ay Kürt güçleri ‘demokratik ve adem-i merkeziyetçi’ bir devlet talep etmiş, Şam da buna yanıt olarak ülkede ‘bölücü bir gerçeklik dayatma girişimlerini’ reddettiğini açıklamıştı.

Şarku'l Avsat'ın AFP'den aktardığı habere göre  adının açıklanmasını istemeyen bir Kürt kaynak, “SDG liderinin başkanlığındaki bir Kürt heyeti bugün DEAŞ’la Mücadele Uluslararası Koalisyonu (DMUK) temsilcilerinin eşliğinde Şam'a gitti ve şu anda Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şera ile görüşüyor. Görüşmede ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi Tom Barrack da yer alıyor” ifadelerini kullandı.

Toplantının gündemi hakkında bilgi sahibi olan kaynak, ‘görüşmelerde dört ana dosyanın ele alındığını, bunların Suriye devletinin yapısı, Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi ile Şam hükümeti arasındaki ilişki, ekonomi ve askeri güç olduğunu’ söyledi.

Çatışmaların patlak vermesinden önce onlarca yıl ötekileştirme ve dışlanmaya maruz kalan Kürtler, yeni yönetimin karar alma mekanizmasını merkezileştirme ve kilit unsurları geçiş sürecinin yönetiminden dışlama girişimini eleştiriyor.

Abdi, mayıs sonunda bir televizyon kanalına verdiği röportajda, “Şam ile vardığımız mutabakata bağlıyız ve şu anda uygulama komiteleri aracılığıyla bu anlaşmayı hayata geçirmek için çalışıyoruz” dedi. Abdi ayrıca, tüm bileşenlerin tam haklarla yaşadığı ve hiç kimsenin dışlanmadığı adem-i merkeziyetçi bir Suriye’ye olan bağlılığını vurguladı.

Eş-Şera'nın Şam'a gelişinden kısa bir süre sonra tüm silahlı askeri grupları dağıtacağını açıklamasına rağmen, ABD destekli Kürtler, 2019'da son kalesinden çıkarılana kadar DEAŞ'la mücadelede etkili olduğunu kanıtlayan organize askeri güçlerini korumakta ısrar ediyor.

Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi, Şam'ın ihtiyaç duyduğu büyük petrol ve doğalgaz sahaları da dahil olmak üzere kuzey ve doğu Suriye'nin büyük bölümünü kontrol ediyor.

Suriye Dışişleri Bakanı Esad Hasan eş-Şeybani daha önce Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi ile imzalanan anlaşmanın şartlarının uygulanmasının ‘ertelenmesinin’ ülkedeki ‘kaosu uzatacağı’ uyarısında bulunmuştu.