Afrika’da köle tarihi turizmi: Geçmişin mirası bugüne hizmet ediyor

Müzeler, hapishaneler ve kaleler kıtanın tarihini anlatıyor

Gambiya sahili, birçok kölelik hikayesini taşıyor (Shutterstock)
Gambiya sahili, birçok kölelik hikayesini taşıyor (Shutterstock)
TT

Afrika’da köle tarihi turizmi: Geçmişin mirası bugüne hizmet ediyor

Gambiya sahili, birçok kölelik hikayesini taşıyor (Shutterstock)
Gambiya sahili, birçok kölelik hikayesini taşıyor (Shutterstock)

 
Avrupa ve ABD’deki artan girişimler, 1980’lerin sonlarında ve 1990’ların başlarında, köleliğin tarihine ışık tuttu. Kısa süre sonra Afrika ülkeleri bu durumdan faydalanarak, köle ticareti tarihiyle ilgilenen kişileri, kölelerin Batı’ya yolculuklarından önceki aşamalarına ışık tutan müzeler, kaleler, gemiler ve tarihi hapishaneler dahil olmak üzere tarihi yerlere çekerek, ekonomik kazanç elde etme girişiminde bulundu.
Afrika meseleleriyle ilgilenen Sudanlı araştırmacı Abbas Muhammed Salih, ‘köle tarihi turizmi’ olarak adlandırılan turizmin gelişmesine katkıda bulunan faktörler arasında, ‘ulusal hükümetlerin, kölelik kampanyaları dönemine kadar uzanan bölgelerden, bir yandan turist kaynağı olarak veya vatansever duyguları harekete geçirecek bir sembol olarak yararlanma çabasının’ olduğunu belirtti.
Zamanla, atalarının topraklarını ziyaret etme özlemiyle kıtaya gelen insanların yanı sıra insanlık tarihinin en acımasız trajedilerinden birinden ders çıkarmaya çalışan meraklı kişiler tarafından köleliğin mirasına yönelik büyük bir turizm endüstrisi ortaya çıktı.


Portekizliler tarafından inşa edilen Porto Novo (Shutterstock)

Sudanlı araştırmacı Şarku’l Avsat’a yaptığı açıklamada, “Bu turizmin gelişmesinde rol oynayan kıta dışından faktörler var. Bunun başında, özellikle bilim camiasında tartışma için genel çerçeveler sağlayan dekolonizasyon hareketinin ortaya çıkışı yer alıyor. Diğer bir faktör de birçok ülkenin eski sömürgelerine yönelik özür dalgaları ve Afrika ülkeleriyle ilişkileri geçmişi geride bırakan yeni temeller üzerinde yeniden kurma çabaları yer alıyor” ifadelerini kullandı.

Gana
Köle tarihi turizmini tanıtmada en önemli ülkelerin başında, Afrikalı ABD’liler arasında en popüler destinasyon haline gelen Gana yer alıyor. Gana bu turizm türünde yıllık 500 bin ziyaretçi ağırlıyor.
UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Cape Coast’un tarihi şehri ve limanı en öne çıkan yerler arasında sayılıyor. Cape Coast, çoğu kölenin batıya yolculuklarından önce tutulduğu Cape Coast Kalesi’ni de içerisinde bulunduruyor.


Senegal açıklarındaki Gorée Adası (Shutterstock)

Kale, yaya olarak hareket eden köle ticaretinden kalan, Çad ve Mali gibi uzak ülkelerden gelen eski prangaların bulunduğu Batı Afrika Tarih Müzesi’ni de içeriyor.
Kale ayrıca ‘Dönüşü Olmayan Oda’yı da içeriyor. Burası, kölelerin gemilere gönderilmek üzere itildiği bir alandan oluşuyor.
Aynı zamanda Asin Mansu şehri yakınlarındaki ‘Köleler Nehri’ olarak bilinen Donko Nsu Nehri’de buradan geçiyor. Köle ticaretinde, Batı’ya götürülen köleler Afrika topraklarından sonsuza dek zorla götürülmeden önce yıkanmak için son kez bu nehre dalıyordu.
Şehrin içerisindeki diğer bir sit alanı ise, insani miras listesinde yer alan ve Portekizliler tarafından 1482 yılında inşa edilen Elmina Kalesi olarak biliniyor. Kale, 200’e kadar kölelik kurbanının tıkıştırıldığı karanlık zindanları içeriyor.


Zanzibar’daki Stone Town (Shutterstock)

Öte yandan kalenin üst katlarında Avrupalılar için yapılmış lüks süitler yer alıyor. Yönetici odalarını, kadınlar mahzenine bağlayan merdivenler bulunuyor zira bu yöneticilerin kadınlar arasından seçme yapması kolaylaşıyordu.
Denize bakan tarafta, kölelerin gemilere nakledildiği ‘Dönüşü Olmayan Kapı’ bulunuyor. 18. yüzyılda yaklaşık 30 bin kölenin trajik yolculuklarına başlamak için bu kapıdan geçirildiği tahmin ediliyor.
Gana’da büyük bir köle pazarına ev sahipliği yapan Salaga şehri de bulunuyor. Bugün ziyaretçiler, kölelerin sunulduğu alandan geriye kalanları ve tacirlerin kölelerin görünüşlerini iyileştirmek ve en yüksek fiyata satmak için kölelerin yıkandığı şelaleleri de görebiliyor.

Senegal
Senegal’in başkenti Dakar açıklarında yer alan Gorée Adası, ülkenin köle tarihi turizmi açısından en üst sıralarda ve UNESCO’nun dünya mirası listesinde yer alıyor. Ada, Afrika kıyısındaki köle ticaret hareketleri için en büyük merkezi oluşturuyordu ve çoğu Batı Afrika’dan gelen köleler için düzinelerce ev içeriyordu. Bu evler, karanlık mimarisiyle, köle tacirlerinin evlerinin lüksüyle tam bir tezat oluşturuyor.
Adanın en belirgin özellikleri arasında 1776 yılında inşa edilen ‘Köleler Evi’ ve ‘Dönüşü Olmayan Kapı’ yer alıyor. 16. yüzyılın ortaları ile 19. yüzyıl arasında adadan geçen köle sayısının yaklaşık 20 milyon olduğu tahmin ediliyor.
Başkent Dakar’da, içeriğinin çoğunda köle ticaretinin tarihini ele alan Théodore Monod Afrika Sanatı Müzesi de bulunuyor.

Benin
Benin’in başkenti Porto-Novo, Portekizliler tarafından köle ticareti için bir merkez olarak inşa edildi. Şehir, en önemlisi Silva Müzesi olmak üzere, kale kalıntıları ve bu ticaretle ilgili diğer birçok turistik yeri içeriyor.
Bu yılın başında hükümet, daha fazla turist çekmek amacıyla, özellikle Benin Körfezi ile köle ticaretinin merkezi olan kıyı kenti Weida’da köle ticaretinin yapıldığı gemilerin bir kopya modelini içerecek bir turizm parkı inşa etmeye başladığını duyurdu. Weida’da ayrıca Ulusal Hafıza ve Kölelik Müzesi’ni de bulunuyor.

Gambiya
18. yüzyılda kölelik kurbanı olan ve ABD’den giden bir çocuğun hikayesini konu alan Alex Haley’nin ünlü romanı Roots’un kahramanı Kunta Kinte’nin vatanı Gambiya’dır. Bu destansı hikaye, Gambiya’da köle ticareti ile ilgili birçok turizm turuna ilham verdi, bu turlardan bazıları Kinte’nin memleketi Jufureh köyünde Kinte klanından bazılarıyla tanışma şansını içeriyor. Eskiden James Adası olan Kunta Kinte Adası da UNESCO dünya mirası listesinde yer alıyor.
Gambiya’da kölelikle bağlantılı en önemli yerlerden biri, köle ticareti için tarihi bir merkez olan Gambiya Nehri kıyısındaki tarihi Albrida olarak biliniyor. Yerleşim yeri bugün köleliğin hikayelerini anlatmaya adanan Ulusal Albreda Müzesi’ni ve bir köle nakliye gemisinin modelini içeriyor.

Tanzanya
Doğu Afrika’dan tek ülke olduğu ve önceki tüm ülkeler kıtanın batısında olduğu için Tanzanya bir istisna olarak karşımıza çıkıyor. Tanzanya’nın köle ticareti tarihinde turizm açısından en ünlüsü, taş şehir ya da İngilizcede Stone Town olarak biliniyor.
Şehir, 1873’te İngilizler tarafından kapatılan dünyadaki son köle pazarlarından birine sahip olmasıyla tanınıyor. Buradan yola çıkan gemilerle çok sayıda köle sevk ediliyordu, kölelerin birçoğu hayatını kaybediyordu.
Şehrin ünlü köşelerinden biri, Anglikan Katedral Kilisesi’dir. Bu kilisenin altlarında kölelerin gücünü test etmek için bağlanıp kırbaçlandığı bir ağaç bulunuyor. Günümüzde ağacın, kölelerin kanını simgeleyen kırmızı bir çizgiyle çevrelenmiş beyaz mermer bir daireyle çevrili olduğu görülüyor.
 



Kenya'daki okul yangınında 70 çocuk kayıp

 Kenya'da Nyeri ilinde bulunan Hillside Endarasha yatılı İlkokulu’nda  çıkan yangında 17 öğrencinin hayatını kaybetmesine veliler tepki gösterdi (AFP)
 Kenya'da Nyeri ilinde bulunan Hillside Endarasha yatılı İlkokulu’nda  çıkan yangında 17 öğrencinin hayatını kaybetmesine veliler tepki gösterdi (AFP)
TT

Kenya'daki okul yangınında 70 çocuk kayıp

 Kenya'da Nyeri ilinde bulunan Hillside Endarasha yatılı İlkokulu’nda  çıkan yangında 17 öğrencinin hayatını kaybetmesine veliler tepki gösterdi (AFP)
 Kenya'da Nyeri ilinde bulunan Hillside Endarasha yatılı İlkokulu’nda  çıkan yangında 17 öğrencinin hayatını kaybetmesine veliler tepki gösterdi (AFP)

Kenya Devlet Başkan Yardımcısı Regathi Gachagua, bugün yaptığı açıklamada, ülkenin merkezinde en az 17 öğrencinin ölümüne neden olan okul yangınının ardından 70 çocuğun hala kayıp olduğunu belirtti. Gece çıkan yangının ardından Nyeri İlçesindeki Hillside Endarasha okulunun önünde gazetecilere yaptığı açıklamada, “Hala haber alınamayan 70 çocuğumuz var, bu onların öldüğü ya da yaralandığı anlamına gelmiyor. Kayıp oldukları anlamına da gelmiyor” ifadelerini kullandı.

Görsel kaldırıldı.Kenya'da çok sayıda öğrencinin ölümüne ve yaralanmasına neden olan ölümcül yangının ardından okulun önünde duran bir kadın - 6 Eylül 2024 (Reuters)

Yangın, Hillside Endarasha Akademisinde çocuklar uyurken çıktı. Polis sözcüsü Ricella Onyango yaptığı açıklama, “Yangında 17 öğrencimizi kaybettik, 14 kişi de yaralandı, ekibimiz şu anda olay yerinde” dedi. Hükümet sözcüsü Isaac Mwaura, çocukların dört ila sekizinci sınıf öğrencileri olduğunu ve yaşlarının dokuz ila 13 arasında değiştiğini belirtti. Mwaura yaptığı açıklamada yurtta 156 öğrencinin kaldığını, yangının çıkış nedeni henüz netlik kazanmadığını ifade etti.

İçişleri Bakanı Kitori Kendeke okulu ziyaret ettikten sonra yaptığı açıklamada, “Çok sayıda gencin ölümüne ve yaralanmasına yol açan yangına neyin sebep olduğunu ortaya çıkarmak üzere ilgili tüm devlet kurumları seferber edilmiştir. Başkan William Ruto, yetkililerden “korkunç bir olay” olarak nitelendirdiği vakanın soruşturulmasını istediğini söyledi ve sorumlulardan hesap sorma sözü verdi. İçişleri Bakanlığı yetkililerinin okulun etrafında bir güvenlik kordonu oluşturduğunu ve müfettişlerin okula gittiğini belirtti. Reuters'ın okulun ana telefon numarasına yaptığı aramalara geri dönülmedi.

Görsel kaldırıldı.Bu hava fotoğrafı, 6 Eylül 2024'te Nyeri İlçesindeki Hillside Endarasha Akademisi'nde yatakhanede çıkan ve 17 çocuğun ölümüne yol açan yangının yol açtığı hasarı gösteriyor (AFP)

Eğitim Bakanlığı yetkilisi Billio Kipsang yaptığı açıklamada, okulda 422'si kız olmak üzere toplam 824 öğrencinin bulunduğunu söyledi. Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgiye göre Kenya'da son birkaç yıldır bir dizi okul yangını meydana geldi ve bunların bir kısmı kundaklama olarak değerlendirildi. Eylül 2017'de başkent Nairobi'deki bir okulda çıkan ve hükümetin kundaklama olduğunu söylediği yangında, dokuz öğrenci hayatını kaybetti. 2001 yılında Nairobi dışındaki Kiangole Ortaokulu'nun yatakhanesinde çıkan yangında 58 öğrenci hayatını kaybetti. 2012 yılında Kenya'nın batısındaki Homa Bay County'de bir okulda çıkan yangında ise sekiz öğrenci hayatını kaybetti.