Kendi halkını bombalayan Myanmar ordusunun hava saldırıları sertleşiyor

Cunta karşıtı direniş ülkenin neredeyse yarısını kontrol ediyor

Myanmar'da darbe yönetiminin şu ana kadar 70 binden fazla evi yaktığı tahmin ediliyor (Reuters)
Myanmar'da darbe yönetiminin şu ana kadar 70 binden fazla evi yaktığı tahmin ediliyor (Reuters)
TT

Kendi halkını bombalayan Myanmar ordusunun hava saldırıları sertleşiyor

Myanmar'da darbe yönetiminin şu ana kadar 70 binden fazla evi yaktığı tahmin ediliyor (Reuters)
Myanmar'da darbe yönetiminin şu ana kadar 70 binden fazla evi yaktığı tahmin ediliyor (Reuters)

1 Şubat 2021'de ordunun yönetime el koyduğu Myanmar'da cunta yönetimi, darbenin ardından direnişi kırmak için başlattığı operasyonlarda giderek daha sert yöntemlere başvuruyor.

ABD merkezli New York Times gazetesinin haberinde, muhalif gruplara savaş açan Myanmar ordusunun çok sayıda hava saldırısı düzenlediği ve sivil yapılar da dahil olmak üzere birçok hedefi vurduğunu yazdı.

Myanmar'dan gelen fotoğraf ve videoları teyit eden ve uydu görüntülerini inceleyen gazete, ülkede sivillere karşı uygulanan şiddetin tırmanışa geçtiğini belirtti.

Ülkedeki internet kısıtlamaları ve dijital gözetleme yöntemleri birçok olayın Myanmar dışında duyulmasını engellese de, gazete ordunun şiddet kampanyasının artarak sürdüğünü iddia etti.

Myanmar'da ordunun şiddet eylemlerinin uzun bir geçmişi olsa da, birçok uzman yaşanan insani krizin daha önce görülmemiş düzeylerde olduğuna dikkat çekti.

Ordunun alışılmışın ötesinde bir güce sahip olduğu Myanmar, neredeyse bağımsızlığını kazandığı 1948'ten bu yana devam eden çatışmalara tanıklık ediyor. Onlarca yıldır gücü elinde tutan ordu bunu genellikle muhalefeti ezmek için kullanırken, 2017'den Rohingya Müslümanlarına karşı girişilen etnik temizlik harekatı tarihin en büyük mülteci krizlerinden birine neden olmuş ve uluslararası toplumun tepkisini çekmişti.

2021'de darbenin ardından muhalefetin kurduğu Ulusal Birlik Hükümeti silahlı bir direniş gücü oluşturarak Myanmar'da geniş bir bölgeyi kontrolü altına almıştı. Myanmar ordusu da buna karşılık ülke genelinde hava saldırılarını artırdı.

New York Times'ın incelediği verilere göre nisan, mayıs ve haziranda gerçekleştirilen hava saldırılarının sayısı yılın ilk üç ayına göre iki kat artış gösterdi.

Myanmar ordusu üzerine çalışan uzman Anthony Davis, ordunun bir cezalandırma stratejisi olarak sivil hedefleri vurduğunu belirtirken, "Bu durum köyleri bombalamak, yakmak ve sivil nüfusu bu köylerin dışına çıkmaya zorlamakla ilgili" diye konuştu.

Muhalefetin ülkenin neredeyse yarısını kontrol etmeye başladığını hatırlatan Davis, ordunun artık sadece belli bölgelerde değil neredeyse her yerde savaşmak zorunda kaldığına dikkat çekti.

Hava saldırılarında yaşanan can kayıplarının yüzde 85'inin sivil olduğuna dikkat çeken Davis, "Şu anda hava gücü büyük oranda cezalandırma amacı taşıyor. Askeri etkisi oldukça az" dedi.

2021'de ayda ortalama 8 hava saldırısı yaşanırken, bu rakamın 2023'de 30'a kadar çıktığını aktaran New York Times, bu saldırılarda okulların, ibadethanelerin ve hastanelerin de vurulduğunu duyurdu.

Haberde muhalif grupların da hafif silah cephaneliğini genişlettiği ve ev yapımı patlayıcılarla yüklü küçük drone'lar kullanarak ordu mevzilerine saldırılar düzenlediği ifade edildi.

Durumla ilgili gazeteye konuşan Myanmarlı iş insanı U Thet Swe şu ifadeleri kullandı:

Myanmar'da her gün insanlar ordu tarafından öldürülüyor. Ama Facebook'ta profil fotoğrafımızı siyah yaparak yas tutmaya bile cesaret edemiyoruz. Kendi vatandaşlarımızın yasını tutmaya dahi cesaret edemediğimiz bir durumda yaşıyoruz.

Birleşmiş Milletler verilerine göre darbeden bu yana Myanmar'da 60 bin sivil yapı tamamen yandı en az 3 bin 452 kişi de ordu tarafından öldürüldü.



Trump, Katar'ın ABD'ye lüks bir başkanlık jeti teklif ettiğine dair haberlerin ardından 'hediyeyi' övdü

Katar Havayolları Boeing 747-8 Jumbo (AFP)
Katar Havayolları Boeing 747-8 Jumbo (AFP)
TT

Trump, Katar'ın ABD'ye lüks bir başkanlık jeti teklif ettiğine dair haberlerin ardından 'hediyeyi' övdü

Katar Havayolları Boeing 747-8 Jumbo (AFP)
Katar Havayolları Boeing 747-8 Jumbo (AFP)

ABD Başkanı Donald Trump, dün, Katar'ın “Air Force One” olarak kullanılmak üzere lüks bir Boeing uçağı hediye edeceği yönündeki haberlerin ardından, ABD başkanlarına hediye verilmesini düzenleyen katı yasalar olmasına rağmen, hediye kabul etme konusundaki planlarını savundu.

Bu haberi ilk yayınlayan ABC News, uçağın “Boeing 8-747 Jumbo” modeli olduğunu ve ABD hükümetinin bugüne kadar aldığı en pahalı hediye olacağını belirterek, uçağı “uçan saray” olarak nitelendirdi.

Trump dün geç saatlerde sosyal medyada Katar'a atıfta bulunmadan yaptığı bir paylaşımda, uçağın geçici bir “hediye” olduğunu ve dört yıllık bir uçağın yerine geçeceğini iddia ederek sert bir saldırı gerçekleştirdi.

78 yaşındaki Trump, operasyonun “şeffaf” olduğunu belirterek, gereksiz yere yeni bir başkanlık uçağına para harcamak isteyen Demokratları eleştirdi.

Katar'ın Washington Büyükelçiliği basın ataşesi Ali Al Ensari ise “Uçağın geçici olarak Air Force One olarak kullanılması için transferi şu anda Katar Savunma Bakanlığı ve ABD Savunma Bakanlığı arasında görüşülüyor” diyerek, henüz bir karar verilmediğini vurguladı.

Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgiye göre ABD Anayasası, ödüllerle ilgili maddede, hükümet yetkililerinin “herhangi bir kral, prens veya yabancı devletten” hediye kabul etmesini yasaklıyor.

Katar Havayolları Boeing 747-8 Jumbo (AFP)Katar Havayolları Boeing 747-8 Jumbo (AFP)

Beyaz Saray ve Adalet Bakanlığı hediyeyi yasal olarak değerlendiriyor; ABC'ye konuşan kaynaklar, herhangi bir özel hizmet veya eylem karşılığında verilmediği için rüşvet olmadığını söyledi.

Ayrıca, açıklamalarına göre bu adım Anayasa'ya aykırı değildir, çünkü hediye önce ABD Hava Kuvvetleri'ne teslim edilecek, ardından Trump'ın başkanlık kütüphanesine verilecek ve daha sonra başka hiç kimseye verilmeyecektir.

Açıklamada, söz konusu adımın anayasaya aykırı olmadığı belirtildi. Çünkü ABD Hava Kuvvetleri bunu önce teslim alacak, sonra Başkanlık’a teslim edecek.

Ulusal Demokratik Komite ise bu adımın, Trump'ın Beyaz Saray'ı kişisel mali çıkarları için kullandığının bir kanıtı olduğunu belirtti.

Komite, Demokrat Parti destekçilerine gönderdiği e-postada, “Çalışan aileler, artan maliyetler ve boş raflarla başa çıkmaya hazırlanırken, Trump hala kendini ve milyarder destekçilerini zenginleştirmeye odaklanıyor” denildi.

ABD Başkanı Donald Trump, Palm Beach Uluslararası Havaalanı'nda Air Force One'dan inerken (Reuters)ABD Başkanı Donald Trump, Palm Beach Uluslararası Havaalanı'nda Air Force One'dan inerken (Reuters)

ABD Başkanı, uzun süredir, büyük değişiklikler yapılan “Boeing 747-200B” modelindeki başkanlık uçaklarından memnun değil.

Bu yılın başlarında, Boeing'in iki yeni uçağın teslimatını geciktirmesi üzerine, yönetiminin “alternatifler aradığını” açıklamıştı.

Amerikan havacılık devi, 2018 yılında 3,9 milyar dolar karşılığında 2024 yılı sonuna kadar iki adet “8-747” model başkanlık uçağı teslim etmeyi kabul etmişti.

Ancak bir yüklenicinin iflası ve KOVID salgını nedeniyle üretimde yaşanan aksamalar, Boeing'i teslimatları 2027 ve 2028 yıllarına ertelemek zorunda bıraktı.

Katarlıların sunduğu uçağın yaşının on yıldan fazla olduğu söylense de uzmanlara göre yeni “Boeing 8-747” uçağının fiyatı yaklaşık 400 milyon dolar.

Uçak, başkanlık uçağı haline gelmeden önce, iletişim araçları ve kapsamlı güvenlik güncellemeleriyle donatılması da gerekiyor.