Snapchat'in yapay zeka sohbet botu paylaştığı fotoğrafla kullanıcıları korkuttu

Fotoğraf: Reuters
Fotoğraf: Reuters
TT

Snapchat'in yapay zeka sohbet botu paylaştığı fotoğrafla kullanıcıları korkuttu

Fotoğraf: Reuters
Fotoğraf: Reuters

Snapchat kullanıcıları, uygulamanın yapay zeka sisteminin kendi başına "korkunç" bir görsel paylaşmasının ardından dehşete düştüklerini söylüyor.

"My AI" özelliği Snapchat'e yerleştirildi ve bir sohbet botu işlevi görüyor: Kullanıcılar onunla gerçek bir insanla konuşur gibi konuşabiliyor. Bu özellik sadece Snapchat özelliklerini önermekle kalmayacak, insanlarla sohbet de edecek.

Ancak önceki gece Snapchat kullanıcıları, yapay zeka arkadaşlarının hikayesinde bir görsel paylaştığını fark etti. Sistemin bunu yapabildiği bile bilinmediği için bu bir sürpriz oldu.

Kullanıcılar daha sonra kendilerini görselin kendisiyle ilgili endişelenirken buldu. Görselde iç içe geçen iki renk vardı, öyle ki birçok kişi bunun bir duvar ve tavanın fotoğrafı olduğunu düşündü.

Snapchat My AI sizde de hikaye paylaştı mı?

Twitter'da bazı kullanıcılar, fotoğraftakinin kendi duvarlarını gösterdiği korkusuyla paniğe kapıldıklarını bile söyledi. Ancak tüm Snapchat kullanıcılarında aynı görsel var gibi görünüyor ve gerçekte neyi gösterdiği belli değil.

Fotoğraf yayımlandıktan çok kısa bir süre sonra tekrar kaldırıldı. Snapchat'in My AI'ı daha sonra çevrimdışı oldu ve onunla konuşmaya çalışan kullanıcılar "teknik bir sorun" yaşadığını belirten bir hata mesajı aldı.

Bir süre sonra My AI tekrar çevrimiçi oldu ancak gönderi geri gelmedi. Kullanıcılar daha sonra sisteme ne olduğunu sorabildi. Yapay zeka, bir kullanıcıya verdiği yanıtta gönderinin "ortalığı karıştırmak için eğlenceli bir yol olduğunu", ardından "herhangi bir endişeye yol açtıysa" özür dilediğini söyledi.

Snapchat AI?!

Özrün kabul edildi

Bir başka konuşmadaysa My AI, gönderinin "çok komik ve kendilerini oldukça korkutan" bir "ürkütücü hayalet şakası" olduğunu söyledi. Görünüşe göre My AI daha sonra yardıma ihtiyaç duyduğunu belirtti.

Snapchat yapay zekası sadece "kırmızı" dedi. BU DA NE DEMEK

Ancak hem bu açıklama hem de My AI'dan gelen diğer şüpheli mesajlar, yapay zeka sisteminin gerçekte ne yaşandığına dair gerçek bilgiler vermek yerine sorulara yanıt olarak hikayeler uydurmasının bir sonucu olabilir.

My AI'da kullanılanlar gibi büyük dil modelleri, sorulara ikna edici cevaplar vermekte çok başarılılar ancak çoğu zaman bu bilgiler gerçekte doğru değil.

Snapchat yaptığı açıklamada teknik sorunlar yaşadığını doğruladı. The Independent'a konuşan şirket sözcüsü, "My AI geçici bir kesinti yaşadı ve sorun şu anda çözüldü" dedi.

Ancak sözcü bu geçici kesinti başlamadan hemen önce yayımlanan olağandışı fotoğrafa değinmedi.



Çin bağlantılı hackerlar, Tayvan’ın çip endüstrisini hedef alıyor

Çinli hackerların, Tayvan'daki çip sektörüne yönelik saldırıları artırdığı aktarılıyor (Reuters)
Çinli hackerların, Tayvan'daki çip sektörüne yönelik saldırıları artırdığı aktarılıyor (Reuters)
TT

Çin bağlantılı hackerlar, Tayvan’ın çip endüstrisini hedef alıyor

Çinli hackerların, Tayvan'daki çip sektörüne yönelik saldırıları artırdığı aktarılıyor (Reuters)
Çinli hackerların, Tayvan'daki çip sektörüne yönelik saldırıları artırdığı aktarılıyor (Reuters)

Çin bağlantılı bilgisayar korsanları, Tayvan’ın yarı iletken çip endüstrisini hedef alıyor.

Reuters’ın aktardığına göre, bu yıl mart ile haziran arasında Çin’le bağlantılı olduğu savunulan üç siber casusluk grubu, Tayvan’daki yarı iletken sanayisini hedef alan saldırılar gerçekleştirdi.

Sözkonusu grupların saldırılarda çip tasarımı, üretimi ve tedarik zincirine dair hassas verileri çalmayı amaçladığı yazılıyor.

Siber güvenlik firması Proofpoint’in paylaştığı verilerde, hangi şirketlerin hedef alındığına dair bilgi verilmiyor. Ancak analizde, küçük ölçekli şirketlerden küresel çapta faaliyet gösteren firmalara kadar 15 ila 20 kuruluşun saldırıya uğradığı belirtiliyor.

Proofpoint'ten Mark Kelly, “Geçmişte hiç hedef alınmamış kuruluşlara saldırı düzenlendiğini gördük” diyor.

Hackerların “yemleme” (phishing) diye de bilinen, kullanıcıların kimlik bilgilerini çalmaya yönelik saldırılar düzenlediği ifade ediliyor. Bilgisayar korsanları, Tayvan’daki üniversitelere ait e-posta adresleriyle sahte iş başvuruları gönderiyor. Gönderilen PDF dosyalarında virüslü bağlantılar bulunuyor.

Bir Amerikan bankasında çalışan ve Tayvan’daki çip sektörü üzerine yoğunlaşan yatırım analistlerine de saldırı düzenlendiği aktarılıyor. Hackerların sahte bir yatırım firması adına analistlere ulaşıp iş teklif ettiği belirtiliyor. 

Tayvanlı siber güvenlik firması TeamT5, Çinli hackerların çip altyapısına zarar vermek için saldırılarını artırdığını bildiriyor.

Çin’in Washington Büyükelçiliği’nden gönderilen açıklamada, siber saldırıların “Çin dahil tüm ülkelerin karşı karşıya kaldığı ortak bir tehdit” olduğu ifade ediliyor. Pekin yönetiminin “her türlü siber saldırı ve siber suça karşı kararlı mücadele ettiği” belirtiliyor. 

Independent Türkçe, Reuters, Straits Times