El-Ula tüm dünyada arkeologlara ilham veriyor

Umut verici ve sürdürülebilir bir geleceğe giden yolu aydınlattı.

Yüzlerce uzman, el-Ula'daki tarihi anıtları ve arkeolojik alanları ziyaret etti (SPA)
Yüzlerce uzman, el-Ula'daki tarihi anıtları ve arkeolojik alanları ziyaret etti (SPA)
TT

El-Ula tüm dünyada arkeologlara ilham veriyor

Yüzlerce uzman, el-Ula'daki tarihi anıtları ve arkeolojik alanları ziyaret etti (SPA)
Yüzlerce uzman, el-Ula'daki tarihi anıtları ve arkeolojik alanları ziyaret etti (SPA)

Sunucu Tommy Mcgabbo, tasarımı modern ve geçmişin zenginliğiyle uyumlu olan, dünyanın en büyük aynalarından oluşan kimliğini yansıtan Aynalar Salonu'nda yönettiği bir oturumda, katılımcıları kıtalarına göre ayağa kalkmaya davet etti. El-Ula Dünya Arkeoloji Zirvesi’ni kıtaları ‘aynalar’ içinde buluşturduğuna dikkat çeken Mcgabbo şunları söyledi:

"Bu, Suudi Arabistan'ın kucakladığı dünyanın geleceğidir. Burada sadece geçmişi tartışmıyoruz, aynı zamanda bilimsel ve kültürel toplantılar aracılığıyla geleceğe ve dünya halkları arasındaki karşılıklı bağlantıya da bakıyoruz."

Fotoğraf Altı: Ula Zirvesi kültürel miras ve arkeoloji alanında öncü bir küresel platformu temsil ediyor. (SPA)
Ula Zirvesi kültürel miras ve arkeoloji alanında öncü bir küresel platformu temsil ediyor. (SPA)

Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgilere göre medeniyetlerin beşiği olan el-Ula'da 39 ülkeden yüzlerce arkeolog ve kültürel miras uzmanı bir araya geldi. Bu buluşma, bu önemli alanın parlak bir geleceği için yeni bir dönem başlattı. Bu dönem, etkili iş birliğine, ortak vizyonlara ve sürdürülebilir çözümlere dayanıyor. Bu zirve, el-Ula'nın (Suudi Arabistan'ın kuzeybatısında) 200 bin yıldan fazla bir süredir farklı medeniyetlerin şekillendirdiği zengin kültürel mirasını ve insan mirasını temsil ediyor.

Zirvede genel olarak Suudi Arabistan'ın ve özel olarak el-Ula'nın sahip olduğu arkeolojik ve tarihi derinliği büyük ölçüde teşvik ederken katılımcılar, el-Ula’nın heyecan verici ve güzel bir yer ve günümüzün en önemli küresel cazibe merkezlerinden biri olarak kabul edilen zenginlik ve miras hazinelerini barındıran Suudi Arabistan'ın öncülüğünde yaşadığı önemli değişimin bir örneği olduğuna dikkat çektiler. Hükümetin bu anıtlara gösterdiği ilgi ve bunların geliştirilmesi sayesinde, mekanın tüm miras ayrıntılarını koruyarak gelecekte de varlığını sürdüreceğini vurguladılar.

Fotoğraf Altı: 39 ülkeden gelen konuklar, el-Ula'nın kadim tarihi, medeniyet ve kültürel mirasına olan hayranlıklarını dile getirdi. (SPA)
39 ülkeden gelen konuklar, el-Ula'nın kadim tarihi, medeniyet ve kültürel mirasına olan hayranlıklarını dile getirdi. (SPA)

El-Ula, tarih boyunca gezginlerin ve kaşiflerin ilgisini çeken bir yer oldu. Bugün bile farklı medeniyetlere ait çeşitli eserleri barındırması nedeniyle önemli bir arkeolojik keşif yeri olmaya devam ediyor. Zirveye katılan konuklar, el-Ula'nın tarihi ve arkeolojik sit alanlarını gezerek bölgenin zengin tarihi ve kültürel mirasını takdir etme fırsatı buldular. Katılımcılar, el-Ula'yı ‘dünyanın en büyük canlı müzesi’ olarak nitelendirdiler ve gördükleri eserlerin bölgenin uzun ve zengin tarihini yansıttığını belirttiler.

Suudi Arabistan Ulusal Miras Kurumu Genel Müdürü Dr. Casir el-Herbaş, zirvede yaptığı konuşmada, ülkesinin kültürel miras ve keşif alanındaki bilimsel araştırmada birçok zorluğu aştığını vurguladı. Bu başarının, dünyanın en ünlü kültürel, eğitim ve uzmanlaşmış enstitüleri ile iş birliğinin bir sonucu olduğunu ifade etti. Bu iş birliğinin, Suudi Arabistan'dan yüksek düzeyde uzmanlar ve araştırmacıların ortaya çıkmasına yol açtığına dikkat çekti. Bu uzmanların, arkeolojik araştırma ve keşiflerde önemli bir rol oynadığını kaydetti.

Fotoğraf Altı: Dr. Casir el-Herbaş, Suudi Arabistan'ın miras alanındaki çalışmalarına dikkat çekti. (SPA)
Dr. Casir el-Herbaş, Suudi Arabistan'ın miras alanındaki çalışmalarına dikkat çekti. (SPA)

İki gün boyunca, dünya çapındaki antik eserlerin gerçekliğine, bunları korumaya yönelik teknikler geliştirmenin yollarına, yeni arkeolojik keşifleri desteklemeye ve genç arkeologları ve uzmanları güçlendirmeye değinen 11 diyalog oturumu gerçekleştirildi. Aynalar Salonundaki kapsamlı tartışmalar, El-Ula'nın zengin kültürel mirasının ve arkeolojik potansiyelinin bir yansımasıydı. Zirve dün, arkeoloji alanındaki mükemmelliği teşvik etmek ve yenilikçiliği desteklemek amacıyla ‘el-Ula Dünya Arkeoloji Zirvesi Arkeolojik Mükemmellik Ödülü’nün başlatılmasıyla sona erdi.

Fotoğraf Altı: Sergi, dikkat çekici bir katılımla el-Ula'nın tarihine ve kültürüne ışık tuttu. (SPA)
Sergi, dikkat çekici bir katılımla el-Ula'nın tarihine ve kültürüne ışık tuttu. (SPA)

Zirve oturumlarına eşlik eden sergi ve müze, ziyaretçiler ve katılımcılar tarafından büyük ilgi gördü. Sergi, el-Ula'nın tarihi ve kültürünü, binlerce yıl öncesine uzanan nadir tarihi eserler ve koleksiyonlar aracılığıyla gözler önüne serdi. Sergi ayrıca ‘Zamanda Yolculuk’ planını da içeriyordu. Bu plan, el-Ula'nın arkeolojik sit alanlarını canlandırmak ve geliştirmek için tasarlandı. Bu sayede, el-Ula, "Suudi Arabistan Vizyon 2030’unun hedeflerine ulaşmak için dünyanın önde gelen kültür, turizm ve sanat destinasyonlarından biri haline gelecek.

Fotoğraf Altı: Posta pulu, arkeoloji ve kültürel miras uzmanlarının ilk toplantısının bir belgesi niteliğinde. (el-Ula Kraliyet Komisyonu)
Posta pulu, arkeoloji ve kültürel miras uzmanlarının ilk toplantısının bir belgesi niteliğinde. (el-Ula Kraliyet Komisyonu)

Suudi Arabistan Posta Kurumu (SPL), dünyanın ilk arkeoloji zirvesini, el-Ula Dünya Arkeoloji Zirvesi’ni, bir posta pulu ile belgeledi. Söz konusu pul, zirvenin önemini ve el-Ula'nın tarih ve kültür mirasındaki yerini vurgulamak için tasarlandı. Pul, aynı zamanda, arkeolojiyi ve tarihi sevenler için bir hatıra niteliğinde.

Fotoğraf Altı: Anlaşma, antik eserler alanında bilimsel araştırmaları ve toplum katılımını artırmayı amaçlıyor. (el-Ula Kraliyet Komisyonu)
Anlaşma, antik eserler alanında bilimsel araştırmaları ve toplum katılımını artırmayı amaçlıyor. (el-Ula Kraliyet Komisyonu)

El-Ula Kraliyet İdaresi, zirve kapsamında, el-Ula ve sakinleri için fayda sağlayacak ve yönetimi pekiştirecek ortaklıklar geliştirmek amacıyla ‘Suudi Arabistan Arkeoloji Derneği’ ile bir iş birliği anlaşması imzaladı. Anlaşma, arkeolojik araştırmayı güçlendirmek, toplum katılımını teşvik etmek, arkeoloji ve kültürel miras alanında dijital dönüşümü gerçekleştirmek ve gençleri desteklemek için gerçekleştirildi.



Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı, Hindistan ve Pakistanlı mevkidaşlarıyla gerginliğin azaltılmasını görüştü

 Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Prens Faysal bin Ferhan (Şarku'l Avsat)
 Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Prens Faysal bin Ferhan (Şarku'l Avsat)
TT

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı, Hindistan ve Pakistanlı mevkidaşlarıyla gerginliğin azaltılmasını görüştü

 Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Prens Faysal bin Ferhan (Şarku'l Avsat)
 Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Prens Faysal bin Ferhan (Şarku'l Avsat)

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Prens Faysal bin Ferhan, bugün Hindistan ile Pakistan arasındaki gerginliğin azaltılması, durumun yatıştırılması ve iki ülke arasındaki devam eden askeri çatışmaların sona erdirilmesi yönündeki çabaları görüştü.

Bu, bugün Hindistan Dışişleri Bakanı Dr. Subrahmanyam Jaishankar ve Pakistan Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Ishak Dar ile yapılan iki telefon görüşmesiyle gerçekleşti.

Şarku’l Avsat’ın aldığı bilgiye göre Bin Ferhan, her iki görüşmede Suudi Arabistan'ın bölgenin güvenlik ve istikrarına olan bağlılığını ve her iki dost ülkeyle yakın ve dengeli ilişkilerini teyit etti.

Suudi Arabistan Dışişlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Adil el-Cübeyr, Krallık yönetiminin talimatıyla 8 ve 9 Mayıs tarihlerinde Hindistan ve Pakistan'ı ziyaret etti. Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı, perşembe akşamı yaptığı açıklamada, söz konusu adımın Krallığın gerginliği azaltma, devam eden askeri çatışmaları sonlandırma ve tüm anlaşmazlıkları diyalog ve diplomatik kanallar aracılığıyla çözme çabalarının bir parçası olduğunu belirtti.

Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif, perşembe günü İslamabad'da Bakan Adil el-Cubeyr'i kabul etti ve ikili, Pakistan ile Hindistan arasında Güney Asya'daki güncel gelişmeleri görüştü.

Pakistan Hükümeti'nden yapılan açıklamada, Şahbaz Şerif'in, İki Kutsal Caminin Koruyucusu Kral Selman bin Abdülaziz ve Veliaht Prens Muhammed bin Selman'a takdirlerini ilettiği ve iki ülke arasındaki kardeşlik ilişkilerinin olumlu seyrinden duyduğu memnuniyeti dile getirdiği belirtildi.

Hindistan'ın, 22 Nisan'da Hindistan kontrolündeki Keşmir'de gerçekleşen saldırıya yanıt olarak çarşamba günü Pakistan topraklarına düzenlediği hava saldırılarından bu yana iki ülke arasında füze saldırıları, topçu atışları ve insansız hava araçları (İHA) saldırıları devam ediyor. Hindistan, Pakistan'ı turistik kent Pahalgam'da 26 kişiyi öldürmekten şüphelenilen "terörist gruba" destek vermekle suçlarken, İslamabad olayla herhangi bir ilgisi olduğunu kesin bir dille reddediyor. Pakistan, iki ülke arasında son yirmi yılda yaşanan en şiddetli askeri çatışmada, Hindistan'ın füzelerine karşılık verdi. Uluslararası toplum ise Pakistan ve Hindistan'a itidal çağrısı yapmaya devam ediyor.