Putin, Savunma Bakanı Şoygu'ya ekim başına kadar mühlet verdi

ABD merkezli düşünce kuruluşuna göre, Rusya Devlet Başkanı savunma bakanına Kiev güçlerini durdurma talimatı verdi

(Arşiv-AFP)
(Arşiv-AFP)
TT

Putin, Savunma Bakanı Şoygu'ya ekim başına kadar mühlet verdi

(Arşiv-AFP)
(Arşiv-AFP)

Savaşı gözlemleyen ABD merkezli bir düşünce kuruluşunun Kremlin'deki bir kaynağına dayandırdığına göre, Ukrayna'nın karşı saldırısının ekim başına kadar durdurulmasını isteyen Vladimir Putin, Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu'ya ilerleme kaydetmesi için talimat verdi.

Savaş Araştırmaları Enstitüsü (Institute for the Study of War/ISW) pazar günü yayımladığı istihbarat güncellemesinde şu ifadeleri kullandı: 

Putin'in Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu'ya cephe hatlarındaki durumu geliştirmesi, Ukrayna'nın karşı saldırılarını durdurması ve Rus güçlerinin daha büyük bir şehre saldırı operasyonu başlatma inisiyatifini yeniden ele geçirmesi için Ekim 2023 başlarına kadar bir aylık süre tanıdığı bildirildi.

İddialar doğruysa, Rus askeri komutanlığının Ukrayna karşı operasyonunu sonlandırmak umuduyla amansız saldırılar için emir vermesinin muhtemel görüldüğü ve bu çerçevede Rusya'nın askeri güçlerine yüksek bir fatura çıkmasının da göze alındığı bu güncellemede belirtiliyor.

ISW, Rusya Savunma Bakanlığı'nın, "aniden Putin'in gözünden düşme korkusuyla", dürüstçe olumsuz görüşlerini paylaşan komutanları tasfiye etme çabalarını yoğunlaştırdığı durumlarla daha önce de karşılaştıklarını belirtti.

Rusya, geçen yıl şubatta "özel askeri operasyon" diye adlandırdığı harekatı Ukrayna'da başlatarak komşusunu topyekun istilayla yüz yüze getirdi. Binlerce kişinin ölümüne yol açarken milyonların da evinden olmasına sebebiyet verdi.

Putin, Ukrayna'nın karşı taarruzunu ilk kez bu yılın haziranında ikrar etmiş ve savaşın vurduğu bu ülkenin birliklerinin güçlü Rus savunmaları karşısında kayda değer kazanımlar elde edemeyeceğini öne sürmüştü.

Ukrayna birliklerinin, personel ve Batı'dan gelen askeri teçhizat konusunda büyük kayba uğrayacağını da iddia etmişti.

Ancak Kiev'in tüm Rus güçlerini işgal altındaki bölgeler de dahil Ukrayna topraklarından geri püskürtmeyi amaçladığı girişim 4. ayına ulaştı ve bu ay bazı önemli toprak kazanımları kaydedildi.

Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski karşı saldırının yavaş olduğunu kabul ederken "Her gün ilerleyip bölgeyi özgürleştirmemiz önemli" de dedi.

Londra merkezli düşünce kuruluşu Birleşik Kraliyet Hizmetleri Enstitüsü (Royal United Services Institute) tarafından yapılan bir araştırma, Ukrayna güçlerinin her 5 günde bir ortalama 700 ila 1200 metre ilerleme kaydettiğini ortaya koydu. Bu da Rus güçlerine geri çekilirken siper kazmaları ve özellikle de araziyi mayınlamaları için zaman kazandırıyor.

Tamamen gönüllülerden oluşan ve Ukrayna'nın en iyi ve en deneyimli birliklerinden biri olarak kabul edilen 3. Taarruz Tugayı ocak ayından bu yana doğuda neredeyse aralıksız savaşırken, daha deneyimsiz birlikler güneyde savaşmak üzere yeni eğitimler ve modern silahlar aldı.

Independent Türkçe



Trump: Putin'e karşı sabrım hızla tükeniyor

Abd Başkanı Donald Trump (EPA)
Abd Başkanı Donald Trump (EPA)
TT

Trump: Putin'e karşı sabrım hızla tükeniyor

Abd Başkanı Donald Trump (EPA)
Abd Başkanı Donald Trump (EPA)

ABD Başkanı Donald Trump dün, Rus mevkidaşı Vladimir Putin'e karşı sabrının Ukrayna'daki savaş nedeniyle tükendiğini söyledi. Fox News'e verdiği bir röportajda Putin'e karşı tavrı sorulduğunda, "Evet, sabrım tükeniyor, hem de hızla" ifadesini kullandı.

Trump, “Çok kararlı olmalıyız” diye ekleyerek, “bankalara, petrole yaptırımlar ve gümrük vergileri bir seçenek, ancak Avrupa ülkeleri de buna katılmalı” dedi. Trump şöyle devam etti: “Ben bunu zaten yaptım. Çok şey yaptım” diyerek, Rus petrolünün en büyük alıcılarından biri olan Hindistan'ın ABD'ye yaptığı ihracata yüzde 50 gümrük vergisi uygulandığını ifade etti.

Öte yandan İngiltere, dün Rusya'ya karşı, Rus petrolü taşıyan gemileri ve Rus silahlarının üretiminde kullanılan elektronik, kimyasal ve patlayıcı maddelerin tedarikinde yer alan şirket ve kişileri hedef alan yeni bir yaptırım paketi açıkladı. Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgiye göre Avrupa Birliği, Rusya'nın Ukrayna'ya karşı savaşını desteklemekle suçlanan yüzlerce Rus yetkili ve kuruluşuna yönelik yaptırımları uzatma kararı alırken, Japonya da dün yaptırımlarını sıkılaştırarak, ilave kişi ve kuruluşların varlıklarını dondurdu ve Rus petrolüne uygulanan fiyat tavanını düşürdü.

Rusya ve müttefiki Belarus, insansız hava araçlarının (İHA) Polonya hava sahasını ihlal etmesinden günler sonra dün, NATO ülkelerinde endişeye yol açan büyük çaplı ortak askeri tatbikatlara başladı.


Netanyahu: Burası bizim... Filistin devleti olmayacak

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu (DPA)
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu (DPA)
TT

Netanyahu: Burası bizim... Filistin devleti olmayacak

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu (DPA)
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu (DPA)

İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu dün, Filistinlilerin devlet kurmak istedikleri toprakları da içeren tartışmalı yerleşim genişletme planını ilerletmek için bir planı imzaladı.

Binlerce yeni konutun ekleneceği Batı Şeria'daki Maale Adumim yerleşimini ziyaret eden Netanyahu, “Filistin devleti kurulmayacak” dedi.

“Filistin devleti kurulmayacağına dair verdiğimiz sözü yerine getireceğiz. Burası bizimdir” diyen Netanyahu, “Mirasımızı, topraklarımızı ve güvenliğimizi koruyacağız... Şehrin nüfusunu ikiye katlayacağız” ifadelerini kullandı.

İşgal altındaki Batı Şeria'yı ikiye bölerek Doğu Kudüs'ten ayıracak olan E1 yerleşim projesi geçen ay nihai onayını almıştı.

juı
Batı Şeria'daki bir Yahudi yerleşim birimi olan Neve Daniel, 12 Mart 2024 (Reuters)

Filistin Devlet Başkan Yardımcısı Hüseyin el-Şeyh ise dün yaptığı açıklamada, "İster beğenin ister beğenmeyin, Filistin devleti geliyor" dedi.

Netanyahu'nun açıklamalarına yanıt veren el-Şeyh, X platformunda yaptığı paylaşımda, "Gerçeği militarizmin gücü ve zorbalığıyla şekillendirmek, kaçınılmaz tarihi yolu değiştirmeyecek: Halkın özgürlük, bağımsızlık ve kendi kaderini tayin hakkı iradesi boşa çıkarılmayacak" ifadelerini kullandı.

E1 yerleşim planı ve diğer işgal önlemlerinin, Filistin halkının meşru ulusal hedeflerine ulaşmasını engellemeyeceğini, dünyadaki kardeşlerimizin ve dostlarımızın yardımı ve desteğiyle bunu başaracağımızı söyledi.


Brezilya'nın eski Cumhurbaşkanı Bolsonaro, darbe planladığı gerekçesiyle 27 yıl hapis cezasına çarptırıldı

Brezilya Eski Devlet Başkanı Jair Bolsonaro, ev hapsinde iken (Reuters)
Brezilya Eski Devlet Başkanı Jair Bolsonaro, ev hapsinde iken (Reuters)
TT

Brezilya'nın eski Cumhurbaşkanı Bolsonaro, darbe planladığı gerekçesiyle 27 yıl hapis cezasına çarptırıldı

Brezilya Eski Devlet Başkanı Jair Bolsonaro, ev hapsinde iken (Reuters)
Brezilya Eski Devlet Başkanı Jair Bolsonaro, ev hapsinde iken (Reuters)

Brezilya Yüksek Mahkemesi dün aşırı sağcı eski Cumhurbaşkanı Jair Bolsonaro'yu darbe planlamak suçundan 27 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırdı.

70 yaşındaki Bolsonaro, beş yargıçtan dördünün, 2022 başkanlık seçimlerinde kendisini mağlup eden rakibi Luiz Inácio Lula da Silva'yı devirmek için komplo kurmaktan suçlu bulması üzerine mahkum edildi.

Bolsonaro, Brezilya tarihinde demokrasiyi baltalamaktan mahkum edilen ilk eski cumhurbaşkanı oldu.

Bolsonaro'yu darbe girişiminden mahkum etmek için oy kullanmadan önce Yargıç Carmen Lucia, “Bu ceza davası, Brezilya'nın geçmişi, bugünü ve geleceği ile yüzleşmesi gibidir” ifadelerini kullandı.

Yargıç, 70 yaşındaki Bolsonaro'nun “demokrasiyi ve kurumları zayıflatmak amacıyla hareket ettiğine” dair yeterli kanıt olduğunu ifade etti.

Karar oybirliğiyle alınmadı, çünkü Yargıç Luiz Fux meslektaşlarından farklı görüşteydi ve çarşamba günü eski cumhurbaşkanını aleyhindeki tüm suçlamalardan beraatını istedi.

Bu tek beraat kararı, temyiz yolunu açabilir. Aynı zamanda, beraatini memnuniyetle karşılayan eski cumhurbaşkanının destekçilerine de bir rahatlama getirdi.

Mahkeme, eski ordu komutanı Bolsonaro'nun yanı sıra asker kökenli dört sanığı daha mahkum etti.

Bu karar, Brezilya'nın yaklaşık 140 yıl önce cumhuriyet olmasından bu yana, demokrasiyi devirmeye çalışan askeri yetkililerin ilk kez cezalandırılması.