Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Kristalina Georgieva geçtiğimiz perşembe günü Abidjan’da yaptığı açıklamada, Dünya Bankası ve IMF’nin yıllık toplantılarının 9-15 Ekim tarihleri arasında depremin vurduğu Fas’ta yapılacağını ve Fas’ın bu adımı uluslararası toplumu dayanışma ve bağlılık ruhu içinde karşılayacağını söyledi.
190 ülkeden maliye bakanları ve merkez bankası yetkililerinin katılımıyla Marakeş’te düzenlenecek olan IMF ve Dünya Bankası’nın yıllık toplantılarına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Georgieva, söz konusu toplantıların 1973’te Nairobi’de yapılan önceki görüşmelerin yarım asırlık yıl dönümünün önemli bir zamanına denk geldiğini kaydetti. Georgieva açıklamasında, yıkıcı depremden birkaç hafta sonra, Fas’ın dayanışma ve bağlılık ruhuyla uluslararası topluma ev sahipliği yapacağını vurguladı.
Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgilere göre Fas halkına sempati duyduğunu ifade eden Georgieva sözlerini şöyle sürdürdü:
“Afrika’daki önceki toplantılardan bu yana, dünya birçok dönüşüme tanık oldu. Yaşam süresi uzadı, küresel olarak yoksulluk azaldı. IMF de esnek bir döviz kuru rejimine adapte oldu. Teknolojiler çalışma, eğlenme ve iletişim biçimimizi değiştirdi. Ülkeler arasındaki ve aynı ülkeler içindeki eşitsizlikler kötüleşti, şu anda varoluşsal bir iklim kriziyle karşı karşıyayız ve büyüme son on yılda aşağı yönlü bir seyir kaydetti.”
Georgieva’ya göre bu, önümüzdeki 50 yılın önünü açacak bir dizi tedbirin yanı sıra güçlü, sürdürülebilir ve kapsayıcı bir gelecekteki büyümeye doğru köprüler kurma arayışını gerektiriyor.
Georgieva, Afrika’nın enerjinin sınırlarının olmadığı muazzam potansiyel ve kaynaklarla dolu olduğunu, dünyanın en genç ve en hızlı büyüyen nüfusuna ev sahipliği yaptığını vurguladı. 21’inci yüzyılda dünya ekonomisinin refahı Afrika’nın refahına bağlı olduğunu, gelişmiş ekonomilerin yaşlı insan sayısında hızlı bir artış yaşadığını, ancak bol miktarda sermayenin tadını çıkardıklarını belirterek şunları söyledi:
“Çözüm, şu anda yetersiz görünen küresel büyüme beklentilerine daha fazla dinamizm katmak için bu sermaye ile Afrika’nın bol insan kaynakları arasındaki bağlantıyı güçlendirmekte yatıyor. Afrika’nın refahı, tüm ülkeleri birbirine bağlayan önemli köprünün korunmasına bağlıdır.”
Küresel ekonomik beklentilere ilişkin de bilgi veren Georgieeva, küresel ekonominin zayıf büyüme ve genişleyen sapma açığının neden olduğu zorluklar karşısında dikkate değer bir direnç gösterdiğini vurguladı.
“Bu farklı eğilimler ışığında IMF, ülkelerin uygun politika seçeneklerini belirlemelerine ve başarılı büyüme stratejileri benimsemelerine yardımcı olmada önemli bir rol oynuyor” diyen Georgieva, bu konuda ekonomik ve finansal istikrarı güçlendirmek, sürdürülebilir ve kapsayıcı büyümenin temellerini atmak, güçlü kamu kurumları inşa etmek ve devletin kapsayıcı büyümeyi teşvik etme kapasitesini geliştirme ihtiyacı olmak üzere üç öncelikli politikaya vurgu yaptı.
Georgieva, Fas’ın hemen hemen tüm ülkeler için önemli bir birleştirici rol oynayan IMF üyesi olduğuna dikkat çekerek gelişmekte olan ülkelerin sesinin duyulmasına da katkıda bulunması gerektiğini kaydetti. “Üyelerimizin Afrika’ya üçüncü bir sandalye tahsis edilmesini kabul etmelerini dört gözle bekliyorum” dedi.