Stoltenberg: Rusya'nın Ukrayna'dan parçalar koparmasına izin vermemeliyiz

Jens Stoltenberg, Ukrayna'nın "müzakere masasında daha güçlü" olabilmesi için silahlandırılması gerektiğini söylüyor

Jens Stoltenberg (Reuters)
Jens Stoltenberg (Reuters)
TT

Stoltenberg: Rusya'nın Ukrayna'dan parçalar koparmasına izin vermemeliyiz

Jens Stoltenberg (Reuters)
Jens Stoltenberg (Reuters)

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Rusya'nın "Ukrayna'dan parçalar koparmaya devam etmesine" izin verilmemesi gerektiğini söylerken, Kiev'in müzakerelerde üstünlük sağlaması için silahlandırılmasını destekledi.

NATO'nun başındaki isim salı günü Oslo'da düzenlenen 75. İskandinav Kurulu'nda, "Ukrayna savaş alanında ne kadar güçlü olursa, müzakere masasında da o kadar güçlü olacaktır. Savaş sona erdiğinde de tarihin tekerrür etmediğinden emin olmalıyız. Rusya'nın Ukrayna'dan parçalar koparmaya devam etmemesini sağlamalıyız" dedi: 

Rusya kaybetti. Onbinlerce askerini kaybetti. Büyük miktarda askeri malzeme kaybetti. Siyasi nüfuzunu kaybetti ve giderek yalnızlaşıyor. Ukrayna'nın istilası Rusya için stratejik bir yenilgidir.

Stoltenberg, Rusya'nın geçen yıl şubatta Ukrayna'yı istila etmesinin ardından dünyanın Kiev'in birkaç gün içinde düşeceğinden korktuğunu söyledi:

Bunun yerine Ukraynalılar topraklarını özgürleştirdi. Rus güçlerinin geçen yıl istila ettiklerinde ele geçirdiği toprakların yarısını geri aldılar.

Ukrayna'nın aylar süren bir karşı saldırı başlatmasıyla savaş ikinci kışına girmek üzere.

Kiev'in askeri ittifaktaki yerini bir kez daha teyit eden Stoltenberg, "Tüm NATO ülkeleri Ukrayna'nın NATO üyesi olması gerektiğinde hemfikir" dedi.

NATO'nun başındaki yetkili, savaş sırasında askeri ve mali yardım yoluyla Ukrayna'nın güvenliği ve korunması için sürekli mücadele ediyor.

Stoltenberg geçen ay, Rusya'nın istilasının NATO'nun nükleer silahlarının saldırganlığı caydırmada oynadığı önemli rolü hatırlattığını söylemişti.

Stoltenberg ayrıca Ukrayna birliklerinin karşı saldırılarının "yavaş" olduğu yönündeki eleştirilere de sert yanıt vermiş ve Ukrayna'nın savaş alanında karşılaştığı mayın sayısının tarihte hiç görülmediği kadar yüksek olduğuna dikkat çekmişti:

Öncelikle mesele şu ki Rus ordusu eskiden dünyanın en güçlü ikinci ordusuydu. Artık Rus ordusu Ukrayna'daki en güçlü ikinci ordu. Ukraynalıların bu yaptığı epey etkileyici.

Stoltenberg ağustosta Avrupa Parlamentosu'nda meclis üyelerine "Hiç kimse bunun kolay olacağını söylemedi" demişti:

Tarihte neredeyse hiçbir zaman savaş alanında bugün Ukrayna'da gördüğümüzden daha fazla mayın görmedik. Dolayısıyla bunun son derece zor olacağı açıktı.

Kiev'in haziranda karşı saldırıya geçmesinin ardından Ukrayna'nın birkaç köy ve yerleşim yerini geri alması dışında 20 aydır devam eden savaşta cephe hattı büyük ölçüde değişmedi.

Rus güçleri cephenin farklı kesimlerinde yeni saldırılar için hazırlansa da ağır kayıplar veriyor.

Çatışmaların büyük kısmı Ukrayna'nın doğusu ve güneyinde yoğunlaşırken, Rus güçleri Kiev'in kısa süre önce ele geçirdiği Avdiyivka kasabasını geri almaya çalışıyor.

Independent Türkçe



Arnavutluk, bir gencin öldürülmesinin ardından TikTok'u en az bir yıl süreyle yasakladı

Arnavutluk Başbakanı Edi Rama (AP)
Arnavutluk Başbakanı Edi Rama (AP)
TT

Arnavutluk, bir gencin öldürülmesinin ardından TikTok'u en az bir yıl süreyle yasakladı

Arnavutluk Başbakanı Edi Rama (AP)
Arnavutluk Başbakanı Edi Rama (AP)

Arnavutluk Başbakanı Edi Rama dün yaptığı açıklamada, hükümetin sosyal medya uygulaması "Tik Tok"u gelecek yıldan itibaren en az bir yıl süreyle kapatacağını duyurdu.

Tiran'da Arnavut öğretmenler, ebeveynler ve psikologlarla yaptığı toplantıda Rama, "(TikTok) mahallenin haydutudur" dedi ve Şarku’l Avsat’ın AFP'den aktardığına göre “bu haydutu mahallemizden bir yıl boyunca kovacağız" ifadelerini kullandı.

Rama, hükümetin "öğrenci eğitimine hizmet eden ve ebeveynlerin çocuklarının yolculuğunu takip etmelerine yardımcı olan" programlar başlatacağına dikkat çekti. Bir yıl boyunca tamamen herkese kapatacağız” diye vurguladı ve “Arnavutluk'ta TikTok olmayacak” dedi.

Reuters'ın haberine göre Rama şunları söyledi: “Bugünkü mesele çocuklarımız değil, bugünkü mesele biziz, bugünkü mesele toplumumuz, bugünkü mesele TikTok ve çocuklarımızı ele geçiren diğer uygulamalar.”

Tartışmalı uygulamanın yasaklanması, Tiran'da bir okul yakınlarında sosyal medya tartışmasıyla başlayan kavgada bir öğrencinin ölmesi ve diğerinin de yaralanmasının ardından bir aydan kısa süre sonra geldi.

Bu olay, ülkede ebeveynler, psikologlar ve eğitim kurumları arasında sosyal ağların gençler üzerindeki etkisi konusunda bir tartışma başlattı.

Rama sordu “Çin'de TikTok, öğrencilerin eğitim materyallerini nasıl alabileceklerini, doğayı nasıl koruyacaklarını, gelenekleri nasıl koruyacaklarını teşvik ediyor, ancak Çin dışındaki TikTok'ta sadece pislik ve balçık görüyoruz. Buna neden ihtiyacımız var?”

Sonsuz kısa video akışlarıyla gençlerin ilgisini çeken uygulamanın dünya çapında bir milyardan fazla aktif kullanıcısı bulunuyor.

TikTok, ABD'de casusluk suçlamalarıyla karşı karşıya kaldı ve Romanya'daki cumhurbaşkanlığı seçimlerini aşırı sağcı bir aday lehine etkilemek için kullanıldığı iddiaları nedeniyle Avrupa Birliği tarafından soruşturma altında.

Birçok ülkede devlet kurumları çalışanlarının bu sosyal medya platformunu kullanması yasaklandı. Aralarında Fransa, Almanya ve Belçika'nın da bulunduğu birçok Avrupa ülkesi, çocukların sosyal medya kullanımına kısıtlamalar getirdi.