Suriye Demokratik Konseyi, kuruluşunun 8. yıldönümünde tüm Suriyelileri diyalog masasına davet etti

Konsey, modern bir anayasaya ve merkezi olmayan yönetim sistemine göre birleştirici ulusal kimliğe bağlı kalma çağrısında bulundu

Suriye Demokratik Konseyi’nin Suriye’nin Rakka şehrindeki son toplantısı (Şarku’l Avsat)
Suriye Demokratik Konseyi’nin Suriye’nin Rakka şehrindeki son toplantısı (Şarku’l Avsat)
TT

Suriye Demokratik Konseyi, kuruluşunun 8. yıldönümünde tüm Suriyelileri diyalog masasına davet etti

Suriye Demokratik Konseyi’nin Suriye’nin Rakka şehrindeki son toplantısı (Şarku’l Avsat)
Suriye Demokratik Konseyi’nin Suriye’nin Rakka şehrindeki son toplantısı (Şarku’l Avsat)

Suriye Demokratik Konseyi, tüm Suriyeli taraflara diyalog masasına oturma, ulusal demokratik bir projeyi somutlaştırma, yıllardır devam eden savaşı ve krizi sona erdirmek için ülkenin, toprağın ve halkın birliğini koruma, modern bir anayasaya ve merkezi olmayan yönetim sistemine göre birleştirici ulusal kimliğe bağlı kalma çağrısında bulundu.

Konsey’in kuruluşunun 8. yıl dönümü münasebetiyle dün resmi internet sitesinde yayınlanan bildiride, “Suriye konusuyla ilgilenen uluslararası güçler henüz krizi çözme konusunda anlaşamadı. Suriye, hesaplaşmaların, vekalet savaşlarının, coğrafyayı aşan ve Suriye kimliğine yabancı projelerin arenasına dönüştü” ifadeleri kullanıldı.

Şarku’l Avsat’a özel açıklama yapan Suriye Demokratik Konseyi Başkanı İlham Ahmed ise şunları söyledi;

“Tüm bu düşmanlık ve dışlamanın ardından, Suriyelilerden beklenen, tüm Suriye güçleri ve taraflar arasında kesinlik olduğu sürece diyalog masasına oturmaktır. Bir gün aynı masaya oturacağız. Peki neden birbirimizi dışlıyoruz ve bu kadar düşmanlık yaratıyoruz?”

Savaşın devamının Suriye toplumunda daha fazla yıkıma, yıkıma ve çatlaklara yol açacağı uyarısında bulunan Ahmed, müzakerelerin daha önce yaşadıklarından daha felaket olabilecek tüm senaryolara kapıları kapatacağını vurguladı.

Bunun aynı zamanda ülke içinde veya dışında, nerede olursa olsun Suriyelilerin yaşadığı trajediye son vereceğinin de altını çizdi.

Suriye Demokratik Konseyi, Suriye’nin doğusunda DEAŞ ile mücadele misyonlarının bir parçası olarak ABD liderliğindeki uluslararası koalisyon güçleri tarafından desteklenen, Suriye’nin kuzey ve kuzeydoğusundaki bölgeleri kontrol eden Suriye Demokratik Güçleri (SDG) koalisyonuna bağlı.

Konseyin sitesinde yer alan açıklamada ayrıca şu ifadelere yer verildi;

“ SDG güçleri, ülkenin kuzey ve kuzeydoğusundaki şehir ve kasabaları özgürleştirmeyi başardı ve bunların işlerini yürütecek sivil yapılar oluşturdu.”

Açıklamada ayrıca Suriye rejiminin kontrolü altındaki bölgelere atıfta bulunularak, Suriye valiliklerinin geri kalanının ‘otoriter merkezi yönetimin ağırlığı altında’ acı çektiği vurgulandı.

Suriye Demokratik Konseyi’nde teknokratik isimlerin yanı sıra 16 Arap, Kürt ve Süryani siyasi parti ve hareketi yer alıyor.

Suriye Ulusal Koordinasyon Komitesi ve Halkın İradesi Partisi ile siyasi anlaşmaları var.

Suriye’deki savaşın sona ermesi için birçok siyasi girişim başlatan konsey, 2018 ortalarında başkent Şam’da Suriye hükümetinin resmi temsilcileriyle doğrudan görüşmeler düzenledi.

FOTO: Suriye Demokratik Konseyi Başkanı İlham Ahmed (Şarku’l Avsat)
Suriye Demokratik Konseyi Başkanı İlham Ahmed (Şarku’l Avsat)

İlham Ahmed, iktidardaki rejime ilişkin görüşlerini ise şu ifadelerle dile getirdi;

“Rejim de dahil olmak üzere Suriye’deki tüm taraflarla, bu tarafların kendi egemen kararları olması koşuluyla diyaloğa her zaman açık olduk. Rejim, uluslararası ve bölgesel koşulların değiştiğini bilerek ve zaman kazanmaya çalışarak eski durumuna döneceği yanılsaması içindedir. Şam’a, yeni bir anayasa çerçevesinde, Suriye halkının onur ve haklarının garanti altına alınması ilkeleri üzerinde uzlaşma ve anlaşma sağlanması amacıyla, tüm Suriyelileri kapsayacak barışçıl siyasi girişimleri değerlendirme ve bunlara yanıt verme çağrısında bulunuyoruz.”

Ahmed, Suriye ihtilafının çözümüne yönelik uluslararası müzakerelerin dondurulması ve Birleşmiş Milletler’in (BM) 2254 sayılı kararının uygulanmamasından Şam rejimi ve Suriye muhalefetini sorumlu tuttu.

Bunun nedenini uluslararası yolun dışlamaya dayalı olmasına bağlayan Ahmed, “Yani bu dışlama devam ettiği sürece, bu sürecin artık Suriye meselesinin çözümüne bir faydası yok” dedi.

FOTO: Suriye Müzakere Komisyonu’nun Eylül ayında BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ve onun Suriye elçisi ile yaptığı toplantı (Suriye Müzakere Komisyonu)
Suriye Müzakere Komisyonu’nun Eylül ayında BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ve onun Suriye elçisi ile yaptığı toplantı (Suriye Müzakere Komisyonu)

Ahmed, tüm tarafların siyasi sürece katılma konusundaki ısrarı ve eski müzakere şekline ve platform seçiminde kullanılan mekanizmaya bağlı kalmasının, genel olarak siyasi sürecin donmasına ve Anayasa Komitesi’nin çalışmalarının başarısız olmasına yol açtığını söyledi.

Ahmed, “Her iki tarafın da (rejim ve muhalefet) bu sürece cevap verememesi, uluslararası çabaları baltaladı” diye ekledi.

Kürt lider, muhalefetteki Suriye Müzakere Komitesi’nin yeniden yapılandırılması, tüm Suriyeli güçler ve partilerin siyasi sürece dahil edilmesi, mevcut duruma uygun kararların alınması ve ‘halihazırda yürürlükte olan anayasanın değiştirilmesini kabul etmeyen’ Şam hükümetine siyasi sürece gerçek ve etkin bir şekilde dahil olması için baskı yapılması çağrısında bulundu.

Kürt halkının ulusal durumun ayrılmaz bir parçası olduğunu vurgulan Ahmed, “Rejim ve muhalefetten, ulusal durumun önemli bir parçası olduğumuz, bu devletin mensubu olduğumuz ve yüzlerce yıldır bu topraklarda yaşadığımız için Suriyeli Kürtlere yabancı muamelesi yapmamalarını talep ediyoruz” dedi.

Aralık 2015’te kurulan Suriye Demokratik Konseyi, ülke yüzölçümünün dörtte birini kontrol eden SDG güçlerinin siyasi şemsiyesi olarak kabul ediliyor.

SDG, DEAŞ’ın uyuyan hücrelerine karşı mücadelede ve onları takip etmede Uluslararası Koalisyon ve Washington’un önemli bir ortağı.



ABD-Irak toplantısı çekilme takvimini netleştirecek

Uluslararası Koalisyon’un askeri eğitmeni, eğitim kampında Iraklı bir askerle tokalaşıyor. (CENTCOM)
Uluslararası Koalisyon’un askeri eğitmeni, eğitim kampında Iraklı bir askerle tokalaşıyor. (CENTCOM)
TT

ABD-Irak toplantısı çekilme takvimini netleştirecek

Uluslararası Koalisyon’un askeri eğitmeni, eğitim kampında Iraklı bir askerle tokalaşıyor. (CENTCOM)
Uluslararası Koalisyon’un askeri eğitmeni, eğitim kampında Iraklı bir askerle tokalaşıyor. (CENTCOM)

Üst düzey bir Iraklı yetkili bugün Şarku'l Avsat'a yaptığı açıklamada, Bağdat ve Washington hükümetleri arasında Uluslararası Koalisyon güçlerinin çekilmesine ilişkin varılan nihai anlaşmanın iki ülke arasında mutabık kalınan tarihlere göre uygulanacağını belirtti. Bir başka yetkili de planın onaylanması için yakında toplantı yapılacağını doğruladı.

Iraklı yetkilinin açıklamaları, ABD Savunma Bakanlığı’ndan (Pentagon) bir yetkilinin Washington'un ‘şu anda çekilme konusunda herhangi bir açıklaması olmadığını’ söylemesinden saatler sonra geldi.

Cuma akşamı sekiz ABD'li ve Iraklı yetkili, iki ülkenin Uluslararası Koalisyon güçlerinin Irak topraklarından çekilmesine ilişkin bir plan üzerinde anlaşmaya vardığını doğruladı. Yetkililer tarafından yapılan açıklamada, “Söz konusu plan, yüzlerce koalisyon gücünün Eylül 2025'e kadar, geri kalanının da bir sonraki yılın sonuna kadar Irak'tan ayrılmasını içeriyor” denildi.

Sudani'nin ofisi tarafından yayınlanan ve Ocak 2024'te Uluslararası Koalisyon yetkilileriyle yapılan bir toplantı fotoğrafı (AFP)Sudani'nin ofisi tarafından yayınlanan ve Ocak 2024'te Uluslararası Koalisyon yetkilileriyle yapılan bir toplantı fotoğrafı (AFP)

Adının açıklanmaması kaydıyla konuşan Iraklı yetkili, “Hükümet, Uluslararası Koalisyon’un misyonlarını sona erdirmeye ve Uluslararası Koalisyon’un parçası olan ülkelerle ikili ilişkilere geçmeye kararlı” dedi.

Yetkili, “Bölgede son dönemde yaşanan gerginlik, Dışişleri Bakanlığı tarafından geçen ay yapılan açıklamada da belirtildiği üzere, görüşmelerin nihai sonuçlarının açıklanmasını geciktirdi” ifadesini kullandı.

Yetkili sözlerini şöyle sürdürdü: “Plan geçen hafta Başbakan ile Uluslararası Koalisyon misyonunun komutanı arasında görüşüldü ve misyonun ikili ilişkiler çerçevesine aktarılması ele alındı.”

Şarku’l Avsat'a konuşan bir hükümet kaynağı ise kısa süre önce açıklanan anlaşmanın yeni bir anlaşma olmadığını, Irak-ABD Yüksek Askeri Komitesi toplantıları sırasında üzerinde mutabık kalınan bir çerçevenin parçası olduğunu söyledi.

Reuters'e göre anlaşma, iki ülke liderliğinin onayını ve duyurulması için bir tarih belirlenmesini bekliyor. Reuters üst düzey bir ABD'li yetkilinin şu sözlerini aktardı: “Bir anlaşmaya vardık ve şimdi tek mesele bunun ne zaman duyurulacağı.”

Iraklı kaynak, ‘Ocak 2024'te Irak hükümetinin Uluslararası Koalisyon’un görevlerini sona erdirmek için siyasi bir karar aldığını ve Irak ile Uluslararası Koalisyon ülkeleri arasında Ortak Yüksek Askeri Komite'nin kurulduğunu açıkladığını’ belirtti.

Kaynağa göre komite, takvimi belirlemek için temel vizyonlar üzerinde fikir birliğine vardığı ortak bir diyalog başlattı. Ancak bölgedeki gerilimin artması ortak duyuruyu erteledi. Her şeye rağmen diyaloglar yine de devam etti ve çekilme takviminin netleştirilmesi konusunda bir anlaşmayla sonuçlandı.

Irak ile ABD ve Uluslararası Koalisyon’un geri kalanı arasındaki ikili ilişkinin ‘Irak güvenlik güçleriyle eğitim, uzmanlık ve bilgi alışverişine’ kayması bekleniyor.

ABD Başkanı Joe Biden, Nisan 2024'te Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani ile yaptığı görüşme sırasında (AFP)  Ortaklığa geçişABD Başkanı Joe Biden, Nisan 2024'te Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani ile yaptığı görüşme sırasında (AFP)

Ortaklığa geçiş

Irak Başbakan Danışmanı Hüseyin Allavi Şarku’l Avsat'a yaptığı açıklamada, ‘Sudani’nin ABD Başkanı Joe Biden ile zirve toplantısında yürüttüğü diyalogların, Ortak Yüksek Askeri Komite'nin Uluslararası Koalisyon’un görevlerini sona erdirme, görevlerin sona erdirilmesi için takvim belirleme ve Uluslararası Koalisyon’un tüm ülkeleriyle ilişkileri ikili ortaklığa devretme sonuçlarını takip ettiğini’ söyledi.

Allavi, “İki ülke, DEAŞ'a karşı 10 yıllık ortak eylemin ardından görevlerin ortaklık ve iş birliğine devredilmesine ilişkin takvimi onaylamak için bir toplantı düzenlemek üzere” dedi.

Karada ise Irak güçleri ülkenin çeşitli bölgelerinde DEAŞ unsurlarını takip etmeye devam etti. Ortak Operasyonlar Komutanlığı'nın bugün yaptığı açıklamaya göre Irak uçakları, Diyala operasyonları bölgesindeki Hamrin dağlarında bir DEAŞ mevzisini hedef alarak üç teröristi öldürdü.

Açıklamada, “İstihbarat servisinden bir keşif gücü saldırı bölgesini inceledi ve patlayıcı kemerler, el bombaları, silahlar, lojistik malzemeler, cep telefonları ve çeşitli teçhizat buldu” denildi.