Han Yunus'taki Mısır kampları yerinden edilme endişesini azaltıyor mu?

Kahire, Gazzelilerin Sina'ya sürülmesinden korkuyor

Han Yunus'taki Mısır kampı (Mısır Kızılayı)
Han Yunus'taki Mısır kampı (Mısır Kızılayı)
TT

Han Yunus'taki Mısır kampları yerinden edilme endişesini azaltıyor mu?

Han Yunus'taki Mısır kampı (Mısır Kızılayı)
Han Yunus'taki Mısır kampı (Mısır Kızılayı)

Refah Sınır Kapısı aracılığıyla yardımlar Gazze Şeridi'ne neredeyse her gün girmeye devam ederken Mısır, Kahire'den sonra gelen bir adımla "Mısır Kızılayı" aracılığıyla güney Gazze Şeridi'ndeki ilk geçim kampını hayata geçirmek için çalışırken İsrail'in, Gazzelileri Sina'ya sürmeye yönelik "planlarını" reddetti.

Mısır Kızılayı, Filistinli mevkidaşı ile iş birliği içinde, Han Yunus'un güneybatısında yaklaşık 6 bin yerinden edilmiş kişiyi barındıracak bir kamp uygulamaya başladı. Bu kampta, yüzlerce yerinden edilmiş ailenin barınması için bin adet çadır kuruluyor ve bu kampın ilk aşaması birkaç aşamadan geçiyor. Sağlık ve ambulans ekiplerinin yerinden edilmiş aileleri için 300 çadır tahsis edildi ve yaklaşık bin 500 kişi burada konaklayabilecek.

Yerel basında çıkan haberlere göre Mısır Kızılayı, kampın işletilmesi için gerekli malzemeleri sağlayacak ve kampta kalacak ailelere lojistik hizmet verecek. İnşaat sürecinde, kampın müsaitliği de dikkate alınarak uluslararası standartlar dikkate alınacak. Çadırlarda tüm su, yiyecek ve elektrik hizmetleri verilebilecek.

Mısır Milletvekili Zeki Abbas, kampın "Filistin halkını kendi topraklarından çıkarmaya yönelik girişimlerle mücadele çerçevesi içinde" olduğuna inanıyor. Şarku’l Avsat'a konuşan Abbas, "Mısır, kriz zamanlarında birçok ülkeden Arap kardeşlerini kabul etti. Ancak Filistin halkının durumu farklı çünkü Filistinli, yerlerinden edilme ve topraklarını terk etmeye zorlanma planlarıyla karşı karşıya; bu, Mısır'ın ilk günden itibaren reddettiği bir şey ve bunun olmasına izin verilmeyeceğini” vurguladı.
Savaşın başlangıcından bu yana Mısır, İsrail'in Filistinlileri zorla yerinden etmeye veya onlara yönelik saldırılar nedeniyle onları kendi topraklarına göç etmeye zorlamaya yönelik her türlü tedbirine karşı defalarca uyardı. Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah es-Sisi, ülkesinin "Filistin meselesinin komşu ülkeler pahasına tasfiye edilmesine izin vermediğini ve vermeyeceğini" ve "ulusal güvenliği koruma konusunda rehavete kapılmayacağını" birçok kez vurguladı.

Mısırlıların endişeleri, İsrail raporlarının Filistinlileri Kuzey Sina'ya gönderme planını belirtmesi ve Birleşmiş Milletler Yakın Doğu’daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) Genel Komiseri Philippe Lazzarini'nin daha önce Gazze Şeridi'nde meydana gelen gelişmelere ilişkin uyarıda bulunmasının ardından geldi. Bu plan, Filistinlileri Mısır'a gönderme girişimlerini gösteriyor.

Filistinli siyasi analist Abdulmehdi Mutava, kampın inşasını "Filistinlilerin sahadaki gerçek kararlılığını destekleyen en önemli adımlardan biri olarak tanımlarken “Bu,  Şeridi yok etme ve sakinlerini tahliye etme konusunda , İsrail'in hedeflenen yerinden etme planlarına dayanabilmeleri için asgari yaşam ihtiyaçlarının sağlanmasına yardımcı oluyor" dedi.

Filistinli analist, Şarku’l Avsat'a "yardım sağlamaya ve geçim kampları gibi temel yaşam ihtiyaçlarını sağlamaya devam ederek Filistin halkının kararlılığını destekleyen sloganları pratik gerçekliğe dönüştürmenin" önemini vurguluyor.

El-Ahram Siyasi ve Siyasi Araştırmalar Merkezi Filistin ve İsrail Çalışmaları Programı başkanı Sabhi Asile'ye göre, Mısır'ın kamp kurma adımı, savaşın patlak verdiği ilk günden itibaren insani çabaların yollarını desteklemekle tutarlı. Şark’ul Avsat’a yaptığı açıklamada, "Kışın başlaması ve vaların soğuması, sürekli bir destek ve yardım olarak kampın hızla hayata geçirilmesine öncelik verilmesine yol açtığını” söyledi.

Bu adımın "Filistin halkını desteklemek için durgun sularda atılmış bir adım" olarak değerlendirilebileceğini belirterek "Mısır kampı ve onu daha fazla sayıda insanı barındıracak şekilde genişletme olasılığı, hatta bazı ülkelerin benzer kamplar kurması gerektiğini" vurguladı. Bu adımın Gazze Şeridi'ndeki Filistinliler için kalıcı bir durum olmayacağını” ifade etti.

Kuzey Sina'daki Mısır Kızılayı'nın başkanı Halid Zayed'e göre, Pazartesi günü Refah sınır kapısından 80 insani ve tıbbi yardım kamyonu ve beş yakıt kamyonu Gazze Şeridi'ne girdi. Mısırlılardan oluşan yeni bir grup yabancı ve çifte vatandaş, yan tarafa geçmeye hazırlanıyor.

Aynı bağlamda, Pazartesi günü Kuzey Sina'daki El Ariş Uluslararası Havalimanı, Gazze Şeridi'ndeki Filistinlilere insani yardım taşıyan bir Suudi yardım uçağını kabul etti. Mısır Kızılayı'na göre Suudi uçağı, Gazze Şeridi'ndeki Filistin halkına sağlanan 24 ton tıbbi ve gıda malzemesini taşıyor.

Eski Hollanda Bakanı Sigrid Kaag'ın, Gazze'de İnsani İşler ve Yeniden Yapılanma Koordinatörü olarak BM destekli bir mekanizma kurulmasına yönelik BM Güvenlik Konseyi kararına dayanarak yeni göreve atanmasının ardından, görevine 8 Ocak Pazartesi gününden itibaren başlaması planlanıyor. Gazze Şeridi'ne insani yardımın uygulanması, Mısır Dışişleri Bakanlığı'nın "yardım girişini hızlandırmaya katkıda bulunacağını umduğu" bir karar.



Yemen'de taraflar arasında ‘ABD yıkımını ülkenin başına kim musallat etti?’ tartışması

ABD'nin Husilere yönelik saldırıları Yemen'de tartışmaya yol açtı (X platformu)
ABD'nin Husilere yönelik saldırıları Yemen'de tartışmaya yol açtı (X platformu)
TT

Yemen'de taraflar arasında ‘ABD yıkımını ülkenin başına kim musallat etti?’ tartışması

ABD'nin Husilere yönelik saldırıları Yemen'de tartışmaya yol açtı (X platformu)
ABD'nin Husilere yönelik saldırıları Yemen'de tartışmaya yol açtı (X platformu)

Tevfik eş-Şenvah

Yemen’in meşru hükümeti ve Husiler, on yılı aşkın bir süredir Yemen'in başına bela olan yıkımın sorumlusu olarak birbirlerini suçlamaya devam ediyor. Yemen Enformasyon Bakanı Muammer el-Eryani dün yaptığı açıklamada, İran destekli Husilerin 2014 yılındaki darbeden bu yana ‘Yemen'in altyapısı ve ekonomisindeki yıkımın başlıca nedeni olmakla’ suçladı.

Aynı zamanda uluslararası meşruiyete sahip Yemen hükümetinin sözcüsü olan Eryani, Husilerin kurtarılmış bölgelerdeki hayati tesislere sistematik saldırılar düzenlediğini, örneğin 30 Aralık 2020 tarihinde Aden Uluslararası Havalimanı'na İran yapımı balistik füzelerle düzenledikleri saldırıda 25 kişinin öldüğünü, 110 kişinin de yaralandığını ve havalimanının altyapısının zarar gördüğünü söyledi. Husilerin 2022 yılında da Hadramut ve Şebva'daki petrol ihracat edilen limanlara yönelik saldırılarda bulunduklarını belirten Eryani, bunlar arasında insansız hava araçları (İHA) ve balistik füzeler kullanılarak ed-Debba ve Neşime limanlarına yönelik saldırıların da olduğunu ifade etti.

Yemenli Bakan, söz konusu saldırıların Husilerin iddia ettiği gibi Yemen'i ya da Gazze'yi savunmak için değil, Yemen'i yok etmeyi, halkını yoksullaştırmayı ve bölgenin güvenliğini baltalamayı amaçlayan İran gündemini uygulama stratejisinin bir parçası olduğunu söyledi.

Husilerin Kızıldeniz'deki uluslararası gemilere yönelik saldırıları da dâhil olmak üzere çeşitli maceraperestliklerinin, ABD ve İngiltere tarafından ‘Refahın Muhafızı Operasyonu’ kapsamında geçtiğimiz yıl ocak ayında başlayan askeri saldırılarını tetiklediğini söyleyen Eryani, bu saldırıların yıkımın birincil nedeni olmadığını, daha ziyade Husilerin saldırılarına karşı bir yanıt olduğunu vurguladı.

Öte yandan Husiler, Yemen halkının çektiği acılardan başta Yemen’in meşru hükümeti olmak üzere ABD ve müttefiklerinin sorumlu olduğunu söyledi. ABD merkezli haber kanalı NBC tarafından aktarılan Husilere bağlı medya organlarının haberlerine göre Husiler, 17 Mart 2025 tarihinde 53 kişinin ölümüne ve 98 kişinin yaralanmasına neden olan ABD’nin son saldırılarını ‘suç teşkil eden saldırganlık’ olarak nitelendirdi. Kızıldeniz’deki gemilere ve askeri hedeflere yönelik saldırılarının dış müdahaleye ve Gazze'ye uygulanan kuşatmaya karşı savunma amaçlı bir yanıt olduğunu vurgulayan Husiler, Filistinlilerle dayanışma içinde olduklarını açıkladılar.

Medyada yer alan haberlere göre Husilerin Kızıldeniz’de uluslararası gemilere yönelik saldırıları ülke içindeki popülariteleri ve saflarına savaşçı çekme hızını arttırdı. Uluslararası toplumu kendileriyle etkileşime girmeye zorladılar ve Yemen'in resmi hükümeti olarak tanınmamalarına rağmen popüler bir yankı uyandırdılar. Nüfuzları zayıf olmasına rağmen İsrail'e füze atmalarının ardındaki gizli amaçlarından biri de buydu.

Şarku’l Avsat’ın Independent Arabia’dan çevirdiği habere göre Yemen hükümeti, İran'ı, ‘Birleşmiş Milletler (BM) silah ambargosunu ihlal ederek Husileri İHA ve balistik füzeler gibi çeşitli silahlarla desteklemekle’ suçluyor. Buna karşın İran Devrim Muhafızları Ordusu (DMO) Genel Komutanı Hüseyin Selami, İran medyasına yaptığı açıklamada, Tahran'ın Husilerin kararlarını doğrudan kontrol ettiği iddialarını reddederek Husilerin kararlarını bağımsız bir şekilde aldıklarını vurguladı. Ancak Yemen hükümeti çevreleri İran'ın desteğinin Husilerin eylemlerinin ana kaynağı olduğunda ısrar ediyor.

Yemen hükümeti, ABD'nin hava saldırıları sonucunda Husilerin kontrolündeki limanlarda meydana gelen ağır kayıpların ardından ‘Husiler Yemen'e yıkım getiriyor’ etiketiyle (hashtag) bir sosyal medya kampanyası başlattı. Kampanyanın amacının ‘Husilerin suçlarını ifşa etmek ve ülke kaynaklarına verdikleri zararın boyutlarını ortaya koymak, altyapı ile ekonomik ve sivil tesislerin tahrip edilmesinden ve bunların savaş amacıyla kullanılmasından onları tamamen sorumlu tutmak’ olduğu belirtildi.

Husiler cuma günü, ABD'nin Yemen'in batısındaki Hudeyde ilinde bir petrol ihracatı limanına gece boyunca düzenlediği saldırılarda ölenlerin sayısının 80'e yükseldiğini ve bu sayının Washington'ın bir ay önce başlattığı yoğun hava saldırılarının en ölümcülü olduğunu açıkladılar.

Bu arada saldırılar şiddetlenmeye devam ederken, ABD ile İran arasındaki müzakereler Umman’ın başkenti Maskat'ın ardından Roma'da tüm hızıyla devam ediyor. Basında yer alan haberlerde, İran’ın Dini Lideri Ali Hamaney’in Suudi Arabistan Savunma Bakanı Prens Halid bin Selman'la bölgedeki birçok karmaşık meseleyi görüşmek üzere bir araya gelmesinin ardından gerilimin azalacağına dair umutlar ifade edildi.