Mısır, Filistinlilerin tehcirine karşıt tavrını güçlendiriyor

Sisi, Kahire’deki ABD heyetine ateşkesin önemini bildirdi.

Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah Sisi, ABD heyetiyle görüşme gerçekleştirdi. (Mısır Cumhurbaşkanlığı)
Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah Sisi, ABD heyetiyle görüşme gerçekleştirdi. (Mısır Cumhurbaşkanlığı)
TT

Mısır, Filistinlilerin tehcirine karşıt tavrını güçlendiriyor

Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah Sisi, ABD heyetiyle görüşme gerçekleştirdi. (Mısır Cumhurbaşkanlığı)
Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah Sisi, ABD heyetiyle görüşme gerçekleştirdi. (Mısır Cumhurbaşkanlığı)

Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah Sisi, ‘Filistin meselesinin tasfiye edilmesi ve onların topraklarından zorla göç ettirilmesi girişimlerine’ ülkesinin itirazını yineledi. Sisi, mevcut önceliğin ilgili Birleşmiş Milletler kararlarına uygun olarak ‘ateşkes sağlanması, sivillerin korunması ve Gazze halkının karşı karşıya olduğu insani felaketle başa çıkmak için yeterli miktarda yardım malzemesinin ulaştırılması’ olduğunu vurguladı.

Mısır Cumhurbaşkanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre Sisi, dün Kahire'de gerçekleşen, Demokrat ve Cumhuriyetçi Parti temsilcilerinden oluşan ve Joni Ernst'in başkanlık ettiği ABD Senato ve Temsilciler Meclisi üyeleriyle yapılan görüşmelerde, ‘Filistin meselesinin adil ve kapsamlı bir şekilde çözülmesi için ciddi çaba harcanması ve kabul edilen referanslara göre bağımsız bir Filistin devletinin kurulması gerektiğini bildirdi.

ABD heyeti, Mısırlı yetkililerle görüşmesinde Filistin meselesinin geleceğine yönelik yaklaşımlarına ilişkin bilgi verdi. Mısır Cumhurbaşkanlığı’na göre bu yaklaşımda ‘bölgedeki tüm halklar için gerçek güvenliği sağlayacak adalete dayalı bir çözüm’ vurgulandı.

dsv ds
Sisi, Kahire'de ABD heyetiyle bir araya geldi. (Mısır Cumhurbaşkanlığı)

ABD heyeti, Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şukri ile de görüşme gerçekleştirdi. Şukri, ‘etkili uluslararası tarafların, başta ABD olmak üzere Gazze'deki İsrail ihlallerini durdurma ve bunları doğru şekilde adlandırma, faillerini hesaba katma sorumluluğunu üstlenmelerinin gerekliliğine dikkat çekti.  Gazze'deki savaşın şiddetlenmesi halinde bölgede çatışmanın yayılma riskleri olduğu konusunda uyarıda bulundu.

ABD heyetinin ziyareti, Şukri'nin yaklaşık bir ay önce Washington'a yaptığı ziyarette Senato ve Temsilciler Meclisi üyeleriyle, ayrıca ülkedeki siyasi düşünce kuruluşlarıyla görüşmelerinin ardından geldi. Söz konusu görüşmelerin merkezinde ‘Gazze'deki savaşı hızla sona erdirmenin gerekliliği’ yer almıştı.

Mısır'daki Arap Stratejik Araştırmalar Kurumu Başkanı ve Mısırlı askeri uzman Samir Ragıb, Şarku’l Avsat’a yaptığı açıklamada şunları söyledi:

Kahire ve Washington arasında Gazze savaşı konusunda bazı ortak noktalar var. Şu an her iki ülke de savaşı durdurma, savaştan sonrası için Gazze'nin yönetimiyle ilgili düzenlemelere başlama ve Filistinlilere yardımların ulaştırılmasının gerekliliği üzerinde mutabık.

dwevwd
Gazze Şeridi sınırındaki İsrail tankları. (Reuters)

Mısır Enformasyon Kurumu Başkanı Ziya Raşvan’dan edinilen bilgilere göre, 'Mısır, Gazze'deki savaşı sonlandırmak için daha önce bir teklif sunmuştu. Bu teklif üç aşamadan oluşuyor. Teklif, ‘genişletilebilir ateşkes, İsrail hapishanelerindeki Filistinli mahkumların serbest bırakılması karşılığında Hamas'ın elindeki onlarca esirin kademeli olarak bırakması ve bu iki maddenin gerçekleşmesi sonucunda savaşın durdurulması’ maddelerini içeriyor.

Mısır Dış İlişkiler Konseyi üyesi Hüseyin Haridi, ‘ABD’li siyasetçilerin Mısır'ın Filistin meselesi hakkındaki görüşlerine gösterdikleri ilgiye’ işaret etti. Bunun ‘bölgede çatışmanın yayılmasını önlemek ve Gazze savaşını sonlandırmak için Mısır'ın çabalarını desteklediğini’ belirtti.

Haridi, Şarku'l Avsat'a şu açıklamada bulundu:

Kahire, Gazze’ye her gün yardım götürme konusunda istekli. Bu da Mısır ve ABD için ortak bir öncelik.

Diğer yandan, Samir Ragheb de ‘Washington'un önümüzdeki haftalarda Gazze'ye daha fazla yardım akışını kolaylaştırmak için daha etkin bir rol üstlenmesini beklediğini’ ifade etti.

dev
Han Yunus, İsrail bombardımanlarına maruz kaldı. (AFP)

Kahire, Gazze Şeridi'ne daha fazla yardım ulaştırma çabalarını sürdürüyor. Kahire Haber televizyon kanalı, çarşamba günü Refah ve Kerem Ebu Salim sınır kapıları üzerinden Gazze Şeridi'ne 90 insani yardım kamyonu ve dört yakıt kamyonunun geçtiğini bildirdi.



Gazze Şeridi'ndeki gıda krizi nedeniyle Filistinliler kaplumbağa eti yiyor

 Filistinli çocuklar, Gazze Şeridi'nin merkezindeki Nuseyrat mülteci kampında biraz yiyecek alırken (AFP)
 Filistinli çocuklar, Gazze Şeridi'nin merkezindeki Nuseyrat mülteci kampında biraz yiyecek alırken (AFP)
TT

Gazze Şeridi'ndeki gıda krizi nedeniyle Filistinliler kaplumbağa eti yiyor

 Filistinli çocuklar, Gazze Şeridi'nin merkezindeki Nuseyrat mülteci kampında biraz yiyecek alırken (AFP)
 Filistinli çocuklar, Gazze Şeridi'nin merkezindeki Nuseyrat mülteci kampında biraz yiyecek alırken (AFP)

Magda Qinan, İsrail'in uyguladığı boğucu abluka ve yardımların engellenmesi nedeniyle açlık tehlikesiyle karşı karşıya olan Gazze Şeridi'nin güneyindeki Han Yunus'ta bir çadırda yaşayan yerinden edilmiş ailesini doyurmak için üçüncü kez kaplumbağa pişirmek zorunda kaldı.

61 yaşındaki Magda eti temizliyor, un ve sirkeyle karıştırıyor, yıkıyor ve eski, hasarlı bir tencerede kaynatıp kızarttıktan sonra soğan, domates ve biberle çeşnilendiriyor. “Çocuklar kaplumbağadan korkuyorlardı, biz de onlara dana eti kadar lezzetli olduğunu söyledik,” diyerek odun ateşinde pişen kırmızı eti izlerken AFP'ye “Bazıları yedi, bazıları ise reddetti” diyor.

İsrail 2 Mart'ta Gazze'ye tam bir abluka uygulayarak ateşkesle birlikte yeniden başlayan uluslararası yardımların girişini engelledi ve ana tuzdan arındırma tesisine giden elektrik arzını kesti.

Bir grup uluslararası sivil toplum kuruluşu bu hafta “kıtlık sadece bir risk değil; Gazze'nin neredeyse tüm bölgelerinde hızla gelişiyor gibi görünüyor” uyarısında bulundu.

Filistinli bir çocuk, Gazze Şeridi'nin merkezindeki Nuseyrat mülteci kampında kısıtlı yemeğini yiyor (AFP)Filistinli bir çocuk, Gazze Şeridi'nin merkezindeki Nuseyrat mülteci kampında kısıtlı yemeğini yiyor (AFP)

İsrail'in çarşamba günü Gazze'ye insani yardım girişini engellemeye devam edeceğini açıklamasının ardından, Hamas perşembe günü yaptığı açıklamada İsrail'i “açlığı bir silah olarak kullanmakla” suçladı. Şarku’l Avsat’ın AFP'den aktardığına göre Hamas bu kararın “baskı araçlarından biri... ve bir savaş suçunun kamuoyu önünde yeniden kabulü” olduğunu belirtti.

Magda Qinnan, “Sınır kapıları kapalı. Pazarda domates, salatalık ve biberden başka bir şey yok” diyerek 80 şekele (19 avro) iki küçük torba sebze aldığını ve hiç et olmadığını belirtiyor. Kaplumbağaları yakalayıp kestikten sonra pişirdiklerini “birkaç aileye paylaşmaları için dağıttığını” söyleyen kadın, “bunların satılık olmadığını” ifade etti.

 Filistinliler, Gazze Şeridi'nin merkezindeki Nuseyrat mülteci kampında sıcak yemekten paylarını almak için yiyecek dağıtım noktasının önünde bekliyor (AFP)Filistinliler, Gazze Şeridi'nin merkezindeki Nuseyrat mülteci kampında sıcak yemekten paylarını almak için yiyecek dağıtım noktasının önünde bekliyor (AFP)

“Bir gün kaplumbağa yiyeceğimizi hiç düşünmemiştik” diyen balıkçı akrabası Abdul Halim Qinan, kaplumbağa etinin yiyecek yerine geçtiğini belirtti: “Savaş başladığından beri ne bize ne de başkasına yiyecek var. İhtiyacımız olan protein ve besin maddelerini yerine koymaya çalışıyoruz. Et yok, kümes hayvanı yok, sebze yok” şeklinde konuştu.

Birleşmiş Milletler İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA) bu hafta “insani durumun savaşın başlamasından bu yana geçen 18 ay içinde muhtemelen en kötü durumda olduğu” uyarısında bulunarak “Gazze'ye geçişlere bir buçuk aydır izin verilmediğini, bunun bugüne kadarki en uzun tedarik kesintisi dönemi olduğunu” kaydetti.

Filistinli çocuklar, Gazze Şeridi'nin merkezindeki Nuseyrat mülteci kampında sıcak yemekten paylarına düşen kısıtlı miktarı alabilmek için sırada bekliyor (AFP)Filistinli çocuklar, Gazze Şeridi'nin merkezindeki Nuseyrat mülteci kampında sıcak yemekten paylarına düşen kısıtlı miktarı alabilmek için sırada bekliyor (AFP)

Dünya Sağlık Örgütü Doğu Akdeniz Bölge Direktörü Hanan Balkhi haziran ayında, Gazze sakinlerinin lağım suyu içmeye ve hayvan yemi yemeye zorlandığı uyarısında bulundu.

İsrail ordusu, 19 Ocak'ta başlayan ateşkes ve esirlerin serbest bırakılması anlaşmasının çökmesinin ardından 18 Mart'ta yeniden saldırıya geçmesinden beri Gazze Şeridi'nde hava bombardımanını yoğunlaştırdı ve kara operasyonlarını genişletti.