Suriyelilerin mağazalarını boykot çağrıları Mısır’ı ikiye böldü

Suriye restoranları ve mağazaları Kahire şehir merkezinde genişlemeye tanık oldu (Şarku'l Avsat)
Suriye restoranları ve mağazaları Kahire şehir merkezinde genişlemeye tanık oldu (Şarku'l Avsat)
TT

Suriyelilerin mağazalarını boykot çağrıları Mısır’ı ikiye böldü

Suriye restoranları ve mağazaları Kahire şehir merkezinde genişlemeye tanık oldu (Şarku'l Avsat)
Suriye restoranları ve mağazaları Kahire şehir merkezinde genişlemeye tanık oldu (Şarku'l Avsat)

Sağlıksız yiyecekleri olduğu iddiasıyla Suriyelilerin restoranlarının kapatılmasına ilişkin eski video kliplerin yeniden Mısır’daki sosyal medya platformlarında, özellikle de birçoğu isimsiz hesaplardan olmak üzere sosyal medyada X’te “Suriyelilerin mağazalarının boykot” edilmesi çağrılarının hızlıca yayılması, toplumda farklı görüşlerin ortaya çıkmasına sebep oldu.

“Suriyelilerin mağazalarını boykot” ve “Mısırlıdan dışında kimseden bir şey almayacağım” etiketi cuma ve cumartesi günü Mısır'daki “X” platformunda zirveye çıktı. Platformda bazıları kullanıcılar arasında tartışmalara da yol açan binlerce tweet, fotoğraf ve video klipler paylaşıldı.

Seferberlik ve İstatistik Kurumu Başkanı Tümgeneral Hayrat Berekat’ın geçen yılın başlarında yaptığı açıklamalara göre Mısır'da 1,5 milyondan fazla Suriyeli var. Mısır'ın resmi istatistiklerine göre Mısır'daki mülteci sayısının çoğunluğu Sudanlılar, Suriyeliler ve Yemenliler olmak üzere yaklaşık 9 milyon olduğu tahmin ediliyor.

8ıl
Kahire çok sayıda Suriyeli topluluğa ev sahipliği yapıyor (Şarku'l Avsat)

Suriye ürünlerini boykot çağrısı yapanlar, Suriyelilerin mağazalarında sadece Suriyelilerin çalışmasını, Mısırlıların bu mağazalarda çalışmamasını isterlerken, boykot çağrılarına karşı çıkanlar ise Suriyelilerin ve Mısırlıların mağazaları arasında herhangi bir ayrım yapılmamasını talep etti.

Sherine Hilal isimli hesap sahibi, "X" hesabı üzerinden boykot çağrılarının "uzun zaman önce yapılan hatalara tepki olduğunu" yazdı ve yorumuna, boykot edilmesi istenen mağazalardan birinin aylar önce Mısır malları yerine Suriye mallarının satın alınmasını istediği reklamını ekledi. Sherine, Mısır piyasasına ve ürünlerine destek çağrısında bulunduğu ve yalnızca Mısır ürünlerinin satın alınmasını talep ettiği bir video klip paylaştı.

Usame Abdullah, Suriye restoranlarında en popüler yemek haline gelen Suriye döneri sandviçleri yerine Mısır döneri sandviçlerinin satın alınması ve desteklenmesi çağrısında bulunarak Mısır döneri sandviçlerinin bir fotoğrafını yayınladı.

Ahmed Alaa, şunları yazdı: "Biz Arapların birbirimize karşı ayrımcılık ve ırkçılık konusunda eksiğimiz mi var? Batı'nın ırkçılığı bize yetmiyor mu?"

Hüseyin Hamza çağrıları eleştirirken, destekçilerin eylemlerini kışkırtıcı olmakla suçladı.

fbgrrgb
Suriye restoranları Mısırlı müşterilerden kayda değer bir talep görüyor (Şarku'l Avsat)

Mısırlı internet medyası uzmanı Halit el-Baramavi, Şarku'l Avsat'a bu tür çağrıların yeni olmadığını, zaman zaman yapıldığını, bunun temel nedeninin, etkileşimi sağlamak için aylar yıllar önceki eski kliplerin ortaya çıkarıldığını söyledi.

Mısırlı uzman, bu kampanyaların sosyal medya aracılığıyla ortaya çıkmasını, Mısır'da iç istikrar arzusu olmayan partilerin yanı sıra, Mısır'daki Suriyelilerin ekonomik faaliyetlerini etkilemeye çalışan bazı partilerin kendi menfaatleri için siyasi nedenlerinin varlığına bağlıyor.

Siyaset sosyolojisi profesörü Dr. Sait Sadık ise Şarku'l-Avsat'a bu tür kampanyaların genellikle arkasında kimin durduğunu bilmediğini ve amaçlarının Suriyelilerin ticarette elde ettiği başarılara zarar vermek olabileceğini ya da bazılarının mevcut siyasi krizlerden bazılarını sorumlu tutma isteği olduğunu, bu çağrıların Mısır halkının her zaman misafir ağırlayan yapısı ve önemli bir kısmı Mısır'da üretilen Arap ürünlerini boykot etme çağrılarının mantıksızlığı gibi çeşitli nedenlerden dolayı genellikle sahada hiçbir etkisinin olmadığını söyledi.



Gazze Şeridi'ndeki gıda krizi nedeniyle Filistinliler kaplumbağa eti yiyor

 Filistinli çocuklar, Gazze Şeridi'nin merkezindeki Nuseyrat mülteci kampında biraz yiyecek alırken (AFP)
 Filistinli çocuklar, Gazze Şeridi'nin merkezindeki Nuseyrat mülteci kampında biraz yiyecek alırken (AFP)
TT

Gazze Şeridi'ndeki gıda krizi nedeniyle Filistinliler kaplumbağa eti yiyor

 Filistinli çocuklar, Gazze Şeridi'nin merkezindeki Nuseyrat mülteci kampında biraz yiyecek alırken (AFP)
 Filistinli çocuklar, Gazze Şeridi'nin merkezindeki Nuseyrat mülteci kampında biraz yiyecek alırken (AFP)

Magda Qinan, İsrail'in uyguladığı boğucu abluka ve yardımların engellenmesi nedeniyle açlık tehlikesiyle karşı karşıya olan Gazze Şeridi'nin güneyindeki Han Yunus'ta bir çadırda yaşayan yerinden edilmiş ailesini doyurmak için üçüncü kez kaplumbağa pişirmek zorunda kaldı.

61 yaşındaki Magda eti temizliyor, un ve sirkeyle karıştırıyor, yıkıyor ve eski, hasarlı bir tencerede kaynatıp kızarttıktan sonra soğan, domates ve biberle çeşnilendiriyor. “Çocuklar kaplumbağadan korkuyorlardı, biz de onlara dana eti kadar lezzetli olduğunu söyledik,” diyerek odun ateşinde pişen kırmızı eti izlerken AFP'ye “Bazıları yedi, bazıları ise reddetti” diyor.

İsrail 2 Mart'ta Gazze'ye tam bir abluka uygulayarak ateşkesle birlikte yeniden başlayan uluslararası yardımların girişini engelledi ve ana tuzdan arındırma tesisine giden elektrik arzını kesti.

Bir grup uluslararası sivil toplum kuruluşu bu hafta “kıtlık sadece bir risk değil; Gazze'nin neredeyse tüm bölgelerinde hızla gelişiyor gibi görünüyor” uyarısında bulundu.

Filistinli bir çocuk, Gazze Şeridi'nin merkezindeki Nuseyrat mülteci kampında kısıtlı yemeğini yiyor (AFP)Filistinli bir çocuk, Gazze Şeridi'nin merkezindeki Nuseyrat mülteci kampında kısıtlı yemeğini yiyor (AFP)

İsrail'in çarşamba günü Gazze'ye insani yardım girişini engellemeye devam edeceğini açıklamasının ardından, Hamas perşembe günü yaptığı açıklamada İsrail'i “açlığı bir silah olarak kullanmakla” suçladı. Şarku’l Avsat’ın AFP'den aktardığına göre Hamas bu kararın “baskı araçlarından biri... ve bir savaş suçunun kamuoyu önünde yeniden kabulü” olduğunu belirtti.

Magda Qinnan, “Sınır kapıları kapalı. Pazarda domates, salatalık ve biberden başka bir şey yok” diyerek 80 şekele (19 avro) iki küçük torba sebze aldığını ve hiç et olmadığını belirtiyor. Kaplumbağaları yakalayıp kestikten sonra pişirdiklerini “birkaç aileye paylaşmaları için dağıttığını” söyleyen kadın, “bunların satılık olmadığını” ifade etti.

 Filistinliler, Gazze Şeridi'nin merkezindeki Nuseyrat mülteci kampında sıcak yemekten paylarını almak için yiyecek dağıtım noktasının önünde bekliyor (AFP)Filistinliler, Gazze Şeridi'nin merkezindeki Nuseyrat mülteci kampında sıcak yemekten paylarını almak için yiyecek dağıtım noktasının önünde bekliyor (AFP)

“Bir gün kaplumbağa yiyeceğimizi hiç düşünmemiştik” diyen balıkçı akrabası Abdul Halim Qinan, kaplumbağa etinin yiyecek yerine geçtiğini belirtti: “Savaş başladığından beri ne bize ne de başkasına yiyecek var. İhtiyacımız olan protein ve besin maddelerini yerine koymaya çalışıyoruz. Et yok, kümes hayvanı yok, sebze yok” şeklinde konuştu.

Birleşmiş Milletler İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA) bu hafta “insani durumun savaşın başlamasından bu yana geçen 18 ay içinde muhtemelen en kötü durumda olduğu” uyarısında bulunarak “Gazze'ye geçişlere bir buçuk aydır izin verilmediğini, bunun bugüne kadarki en uzun tedarik kesintisi dönemi olduğunu” kaydetti.

Filistinli çocuklar, Gazze Şeridi'nin merkezindeki Nuseyrat mülteci kampında sıcak yemekten paylarına düşen kısıtlı miktarı alabilmek için sırada bekliyor (AFP)Filistinli çocuklar, Gazze Şeridi'nin merkezindeki Nuseyrat mülteci kampında sıcak yemekten paylarına düşen kısıtlı miktarı alabilmek için sırada bekliyor (AFP)

Dünya Sağlık Örgütü Doğu Akdeniz Bölge Direktörü Hanan Balkhi haziran ayında, Gazze sakinlerinin lağım suyu içmeye ve hayvan yemi yemeye zorlandığı uyarısında bulundu.

İsrail ordusu, 19 Ocak'ta başlayan ateşkes ve esirlerin serbest bırakılması anlaşmasının çökmesinin ardından 18 Mart'ta yeniden saldırıya geçmesinden beri Gazze Şeridi'nde hava bombardımanını yoğunlaştırdı ve kara operasyonlarını genişletti.