Gazze'de 800 bin kişinin hayatı açlık ve susuzluk nedeniyle tehlikede

Gazze'deki hükümet, İsrail'in Gazze Şeridi'nin orta ve kuzey kesimlerine insani yardım girişini engellemesi sonucu 800 bin kişinin açlık ve susuzluk nedeniyle hayatının tehlikede olduğunu bildirdi

(AA)
(AA)
TT

Gazze'de 800 bin kişinin hayatı açlık ve susuzluk nedeniyle tehlikede

(AA)
(AA)

Gazze'deki hükümetin Medya Ofisi'nden İsrail güçlerinin, Gazze Şeridi'nin orta ve kuzey bölgelerine insani yardımların girişlerine izin vermemesine ilişkin yazılı açıklama yapıldı.

Açıklamada, İsrail'in aç ve susuz bırakma politikası nedeniyle orta kesimdeki Gazze kenti ile kuzey bölgelerindeki yaklaşık 800 bin kişinin hayatının tehlikede olduğu vurgulandı.

Gazze kentine 700, kuzeye 600 olmak üzere günlük 1300 tır insani yardıma ihtiyaç duyulduğu, ancak İsrail'in bölgede tam bir kıtlık yaşattığı belirtildi.

Açıklamada, İsrail'in insani yardımların girişine izin vermediği, bölgeye ulaşmaya çalışan yardım tırlarına ateş açtığı, içme suyu kaynakları ve su kuyularını hedef aldığı kaydedildi.

İnsanların açlık ve susuzluktan ölmesinden İsrail'in yanı sıra uluslararası toplum ve Birleşmiş Milletlerin (BM) sorumlu olduğu belirtilerek saldırıların derhal sonlandırılması talep edildi.

İsrail güçleri tarafından insani yardımların girişinin engellendiği Gazze Şeridi'nde temel ihtiyaç malzemelerinin yanı sıra ilaç ve sağlık malzemeleri sıkıntısı çekildiği için yaralıların tedavisinde de büyük zorluklar yaşanıyor.

Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA), Gazze'deki durumun eşi benzeri görülmemiş düzeyde kötüleştiğini vurgulayarak, uluslararası topluma "derhal insani ateşkes" çağrısında bulunmuştu.

UNRWA, İsrail'in saldırıları nedeniyle Gazze'de siviller için güvenli bir yer kalmadığına dikkati çekmişti.

Birleşmiş Milletler İnsani Yardım Koordinasyon Ofisi (UNOCHA), dün İsrail'in engellemeleri nedeniyle Gazze Şeridi'nin kuzeyine yapılması planlanan gıda, ilaç, su gibi insani yardım sevkiyatlarının büyük çoğunluğunun aksadığını duyurmuştu.

UNOCHA yayımladığı raporda, yılın ilk 10 gününde Gazze Şeridi'nin kuzeyine planlanan 21 insani yardım sevkiyatından yalnızca 3'üne müsaade edildiğini bildirmişti.

Raporda, "İnsani yardım ortaklarının, Gazze'nin kuzey kesimindeki kapsamlı ihtiyaçlara yanıt verme yeteneği, yardım sağlayanların erişiminin sürekli engellenmesi ve İsrailli yetkililerin koordineli güvenli erişim sağlamaması nedeniyle kısıtlanıyor." ifadelerine yer verilmişti.

UNOCHA, İsrail'in, ciddi kısıtlamalarıyla insani yardım ortaklarının çalışmalarını "felç ettiğini" vurgulamıştı.



İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarında yaklaşık 100 kişi hayatını kaybetti

Deyr el-Balah'taki el-Aksa Hastanesi'ne yaralı bir adamı taşıyan Filistinliler (AP)
Deyr el-Balah'taki el-Aksa Hastanesi'ne yaralı bir adamı taşıyan Filistinliler (AP)
TT

İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarında yaklaşık 100 kişi hayatını kaybetti

Deyr el-Balah'taki el-Aksa Hastanesi'ne yaralı bir adamı taşıyan Filistinliler (AP)
Deyr el-Balah'taki el-Aksa Hastanesi'ne yaralı bir adamı taşıyan Filistinliler (AP)

Gazze Şeridi’ndeki Sağlık Bakanlığı, İsrail'in bugün şafak vaktinden bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda 97 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı.

Şarku’l Avsat’ın Filistin Enformasyon Merkezi'nden aktardığına göre bakanlık tarafından yapılan basın açıklamasında, hayatını kaybedenlerin 45'inin Gazze şehri ve Gazze Şeridi'nin kuzeyinde olduğu ifade edildi.

Gazze Şeridi’ndeki Sivil Savunma Müdürlüğü Sözcüsü Mahmud Basal günün erken saatlerinde yaptığı açıklamada, İsrail'in Gazze Şeridi'nin farklı bölgelerine düzenlediği hava saldırılarında ‘yarısından fazlası çocuk’ 33 Filistinlinin yaşamını yitirdiğini duyurdu.

Basal AFP'ye yaptığı açıklamada, Sivil Savunma Müdürlüğü ekiplerinin Gazze Şeridi'nin farklı bölgelerinde ‘gece yarısından sonra ve bugün şafak vakti İsrail'in bir dizi şiddetli hava saldırısı sonucunda yarısından fazlası çocuk olmak üzere en az 33 şehidi kaldırdığını’ söyledi.

Basal, “İsrail'in gece yarısından sonra Gazze Şeridi'nin güneyindeki Han Yunus'un batısında bulunan el-Mevasi bölgesinde yerinden edilmiş insanların kaldığı çadırlara düzenlediği hava saldırısı sonucunda en az 22 şehit ve 100 yaralı hastanelere nakledildi” dedi. Han Yunus'un doğusundaki el-Fehari'de evleri bombalanan bir adam ve oğlu da hayatını kaybetti.

Gazze Şeridi'nin kuzeyinde de çok sayıda hava saldırısı düzenlendiğini belirten Basal, “İşgalcilerin Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Cibaliye kasabasında ez-Zerka Caddesi'nde Mukat ailesine ait bir evi bombalamasının ardından en az yedi şehit ve çok sayıda yaralı olduğu bildirildi” dedi.

Basal, Cibaliye Mülteci Kampı’nın Tel ez-Zater bölgesindeki el-Avde Hastanesi'ndeki binalarda ‘ağır hasar’ olduğunu ve Han Yunus'un doğu ve kuzey bölgelerinin bu sabah ağır topçu bombardımanına maruz kaldığını bildirdi.

Hamas yaptığı açıklamada, yerinden edilmiş insanların kaldığı çadırların hedef alınmasını ve içlerindeki masum sivillerin yakılmasını ‘yeni bir vahşi suç’ olarak nitelendirdi.

Açıklamada, “Terörist işgal hükümetine siyasi ve askeri koruma sağlayan ABD yönetimi, Gazze Şeridi'ndeki bu çılgınca tırmanıştan ve sivillerin hedef alınmasından doğrudan sorumludur” denildi.

İki aylık bir ateşkesin ardından İsrail 18 Mart'ta Gazze Şeridi'ndeki askeri operasyonlarına yeniden başladı ve Gazze Şeridi’nin büyük bir bölümünü ele geçirdi.

İsrail ordusu dün yaptığı açıklamada, Gazze Şeridi'nde ‘geniş çaplı saldırılar başlattığını ve bölgeleri kontrol altına almak için takviye güç sevkiyatı yaptığını’ duyurdu.

Hamas'ın 7 Ekim 2023'te İsrail'e yönelik eşi benzeri görülmemiş saldırısından bu yana tutulan esirlere atıfta bulunarak, ‘esirleri serbest bırakmayı ve Hamas'ı yenmeyi’ hedeflediğini vurguladı.