WHO cenazelerin çürümeye başlaması üzerine Gazze'den daha fazla tahliye planlıyor

İsrail saldırılarında yaralanan Filistinliler Gazze Şehri'ndeki El Şifa Hastanesi'nde tedavi bekliyor (AP)
İsrail saldırılarında yaralanan Filistinliler Gazze Şehri'ndeki El Şifa Hastanesi'nde tedavi bekliyor (AP)
TT

WHO cenazelerin çürümeye başlaması üzerine Gazze'den daha fazla tahliye planlıyor

İsrail saldırılarında yaralanan Filistinliler Gazze Şehri'ndeki El Şifa Hastanesi'nde tedavi bekliyor (AP)
İsrail saldırılarında yaralanan Filistinliler Gazze Şehri'ndeki El Şifa Hastanesi'nde tedavi bekliyor (AP)

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), Gazze'de bulunan Nasır Hastanesi'nde mahsur kalan yaklaşık 140 hastanın tahliye edilmesini hedefliyor. Filistinli yetkililere göre, elektrik kesintisi ve savaşın devam etmesi nedeniyle ölen hastaların cesetleri çürümeye başladı.

WHO Temsilcisi Ayadil Sabarbikov, yaptığı basın toplantısında, örgütün ve ortaklarının şu ana kadar Han Yunus'taki hastaneden üç tahliye operasyonu gerçekleştirdiğini, en son tahliyenin Çarşamba günü yapıldığını ve bu operasyonda 51 hastanın Gazze'nin güneyine nakledildiğini açıkladı.

Sabarbikov, Gazze'nin en büyük ikinci hastanesi olan ve sağlık hizmetlerinin neredeyse durma noktasına geldiği bir dönemde büyük önem taşıyan Nasır Hastanesi'nin, geçen hafta bir İsrail kuşatması ve ardından yapılan bir baskın sonucu faaliyetlerini durdurduğunu belirtti.

"WHO, ciddi hastalıkları ve yaralanmaları olan hastaları, Refah'ta kurulan sahra hastaneleri de dâhil olmak üzere, güneydeki diğer hastanelere nakletmeye devam edecektir" diyen Sabarbikov, bu görevin son derece zor ve yüksek risk taşıdığını ifade etti.

Nasır Hastanesi'nde kalan hastaların sayısının her saat değiştiğini, bazılarının çatışmaları fırsat bilip hastaneden ayrıldığını, bazılarının ise yaralanmalar nedeniyle hayatını kaybettiğini sözlerine ekledi.

Gazze Sağlık Bakanlığı yaptığı açıklamada, 110 hastanın tahliye edilmeyi beklediğini belirtti. Bakanlık, Nasır Hastanesi'nde elektrik ve oksijen eksikliği nedeniyle dört gün önce sekiz hastanın hayatını kaybettiğini ve cesetlerinin çürümeye başlamasının diğer hastalar için tehlike oluşturduğunu ifade etti.

Sabarbikov, örgütün tahliye operasyonunu gerçekleştirdiğinde, Nasır Hastanesi'nde dört doktor, hemşireler ve yaklaşık 12 gönüllünün tıbbi ekibe hasta kurtarma konusunda yardım ettiğini gözlemlediğini söyledi.

Hastanede yiyecek, tıbbi malzeme, elektrik veya oksijen bulunmamakta ve ekip henüz ana jeneratörü tekrar bağlayabilmiş değil.

Filistin bölgesindeki 34 hastaneden yalnızca 13'ü, İsrail'in dört buçuk ay önce bölgeye yönelik askeri operasyonun başlamasından sonra kısmi veya minimum kapasiteyle çalışıyor.

2,3 milyonluk Gazze nüfusu, benzeri görülmemiş bir insani krizle, şiddetli açlık ve hastalıklarla karşı karşıya. İnsani yardım yetkilileri, bu durumu eşi benzeri görülmemiş bir kriz olarak tanımlıyor.

Gazze'nin çoğu sakini, güneye, özellikle Mısır sınırına yakın Refah çevresine doğru göç etti.

İsrail, 2007'den bu yana Gazze'yi yöneten Hamas'ın, hastaneleri sığınak olarak kullandığını iddia ediyor. Hamas ise İsrail'in bu suçlamalarını, sağlık hizmeti sistemini yok etmek için bir bahane olarak kullandığını belirterek reddediyor.



ABD-Irak toplantısı çekilme takvimini netleştirecek

Uluslararası Koalisyon’un askeri eğitmeni, eğitim kampında Iraklı bir askerle tokalaşıyor. (CENTCOM)
Uluslararası Koalisyon’un askeri eğitmeni, eğitim kampında Iraklı bir askerle tokalaşıyor. (CENTCOM)
TT

ABD-Irak toplantısı çekilme takvimini netleştirecek

Uluslararası Koalisyon’un askeri eğitmeni, eğitim kampında Iraklı bir askerle tokalaşıyor. (CENTCOM)
Uluslararası Koalisyon’un askeri eğitmeni, eğitim kampında Iraklı bir askerle tokalaşıyor. (CENTCOM)

Üst düzey bir Iraklı yetkili bugün Şarku'l Avsat'a yaptığı açıklamada, Bağdat ve Washington hükümetleri arasında Uluslararası Koalisyon güçlerinin çekilmesine ilişkin varılan nihai anlaşmanın iki ülke arasında mutabık kalınan tarihlere göre uygulanacağını belirtti. Bir başka yetkili de planın onaylanması için yakında toplantı yapılacağını doğruladı.

Iraklı yetkilinin açıklamaları, ABD Savunma Bakanlığı’ndan (Pentagon) bir yetkilinin Washington'un ‘şu anda çekilme konusunda herhangi bir açıklaması olmadığını’ söylemesinden saatler sonra geldi.

Cuma akşamı sekiz ABD'li ve Iraklı yetkili, iki ülkenin Uluslararası Koalisyon güçlerinin Irak topraklarından çekilmesine ilişkin bir plan üzerinde anlaşmaya vardığını doğruladı. Yetkililer tarafından yapılan açıklamada, “Söz konusu plan, yüzlerce koalisyon gücünün Eylül 2025'e kadar, geri kalanının da bir sonraki yılın sonuna kadar Irak'tan ayrılmasını içeriyor” denildi.

Sudani'nin ofisi tarafından yayınlanan ve Ocak 2024'te Uluslararası Koalisyon yetkilileriyle yapılan bir toplantı fotoğrafı (AFP)Sudani'nin ofisi tarafından yayınlanan ve Ocak 2024'te Uluslararası Koalisyon yetkilileriyle yapılan bir toplantı fotoğrafı (AFP)

Adının açıklanmaması kaydıyla konuşan Iraklı yetkili, “Hükümet, Uluslararası Koalisyon’un misyonlarını sona erdirmeye ve Uluslararası Koalisyon’un parçası olan ülkelerle ikili ilişkilere geçmeye kararlı” dedi.

Yetkili, “Bölgede son dönemde yaşanan gerginlik, Dışişleri Bakanlığı tarafından geçen ay yapılan açıklamada da belirtildiği üzere, görüşmelerin nihai sonuçlarının açıklanmasını geciktirdi” ifadesini kullandı.

Yetkili sözlerini şöyle sürdürdü: “Plan geçen hafta Başbakan ile Uluslararası Koalisyon misyonunun komutanı arasında görüşüldü ve misyonun ikili ilişkiler çerçevesine aktarılması ele alındı.”

Şarku’l Avsat'a konuşan bir hükümet kaynağı ise kısa süre önce açıklanan anlaşmanın yeni bir anlaşma olmadığını, Irak-ABD Yüksek Askeri Komitesi toplantıları sırasında üzerinde mutabık kalınan bir çerçevenin parçası olduğunu söyledi.

Reuters'e göre anlaşma, iki ülke liderliğinin onayını ve duyurulması için bir tarih belirlenmesini bekliyor. Reuters üst düzey bir ABD'li yetkilinin şu sözlerini aktardı: “Bir anlaşmaya vardık ve şimdi tek mesele bunun ne zaman duyurulacağı.”

Iraklı kaynak, ‘Ocak 2024'te Irak hükümetinin Uluslararası Koalisyon’un görevlerini sona erdirmek için siyasi bir karar aldığını ve Irak ile Uluslararası Koalisyon ülkeleri arasında Ortak Yüksek Askeri Komite'nin kurulduğunu açıkladığını’ belirtti.

Kaynağa göre komite, takvimi belirlemek için temel vizyonlar üzerinde fikir birliğine vardığı ortak bir diyalog başlattı. Ancak bölgedeki gerilimin artması ortak duyuruyu erteledi. Her şeye rağmen diyaloglar yine de devam etti ve çekilme takviminin netleştirilmesi konusunda bir anlaşmayla sonuçlandı.

Irak ile ABD ve Uluslararası Koalisyon’un geri kalanı arasındaki ikili ilişkinin ‘Irak güvenlik güçleriyle eğitim, uzmanlık ve bilgi alışverişine’ kayması bekleniyor.

ABD Başkanı Joe Biden, Nisan 2024'te Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani ile yaptığı görüşme sırasında (AFP)  Ortaklığa geçişABD Başkanı Joe Biden, Nisan 2024'te Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani ile yaptığı görüşme sırasında (AFP)

Ortaklığa geçiş

Irak Başbakan Danışmanı Hüseyin Allavi Şarku’l Avsat'a yaptığı açıklamada, ‘Sudani’nin ABD Başkanı Joe Biden ile zirve toplantısında yürüttüğü diyalogların, Ortak Yüksek Askeri Komite'nin Uluslararası Koalisyon’un görevlerini sona erdirme, görevlerin sona erdirilmesi için takvim belirleme ve Uluslararası Koalisyon’un tüm ülkeleriyle ilişkileri ikili ortaklığa devretme sonuçlarını takip ettiğini’ söyledi.

Allavi, “İki ülke, DEAŞ'a karşı 10 yıllık ortak eylemin ardından görevlerin ortaklık ve iş birliğine devredilmesine ilişkin takvimi onaylamak için bir toplantı düzenlemek üzere” dedi.

Karada ise Irak güçleri ülkenin çeşitli bölgelerinde DEAŞ unsurlarını takip etmeye devam etti. Ortak Operasyonlar Komutanlığı'nın bugün yaptığı açıklamaya göre Irak uçakları, Diyala operasyonları bölgesindeki Hamrin dağlarında bir DEAŞ mevzisini hedef alarak üç teröristi öldürdü.

Açıklamada, “İstihbarat servisinden bir keşif gücü saldırı bölgesini inceledi ve patlayıcı kemerler, el bombaları, silahlar, lojistik malzemeler, cep telefonları ve çeşitli teçhizat buldu” denildi.